Tenis

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Tenis

Postprzez Kacpero221 » 10 Maj 2010 13:23

Na korcie głównym, grająca strasznie S.Williams męczyła się straszliwie z Duszewiną wygrała 6:7(2), 7:6(5), 7:6(5), choć Duszewina w tie-breaku 3. seta prowadziła już 4-0 (!).

Azarenka skreczowała przy stanie 0-3 w meczu z Peng, Kuzniecowa chyba nie zdoła obronić zwycięstwa w RG - przegrała z Peer. Agnieszka zagra w II rundzie z Patty Schnyder.

Warto dodać, iż trzeci set meczu Henin-Rezai, był pierwszym setem przegranym wynikiem 0-6 na ziemi przez Justine od...1999 roku i 1/2 finału ITFu w Atenach :!: . Jednak znając Aravane, pewnie przegra w drugiej rundzie z kretesem :roll: .
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Masha » 10 Maj 2010 18:22

Justine była chora, już pod koniec drugiego seta zaczęła się czuć fatalnie. Więc ta porażka o niczym nie świadczy.

Serena ucieszyła się po zwycięstwie nad Dusheviną jakby znowu wygrała RG :shock:

Azarenka to najbardziej tępa ( :shock: liczę, że nie dostanę ostrzeżenia, lubię Białorusinkę i mnie aż podnosi z nerwów) tenisistka jaką widział świat...żal, żal, żal.
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez Kacpero221 » 10 Maj 2010 19:39

Masha napisał(a):Serena ucieszyła się po zwycięstwie nad Dusheviną jakby znowu wygrała RG :shock: .

Serena miała do tego prawo - grała strasznie chaotycznie, tragicznie taktycznie, a Duszewina z beznadziejnym forehandem prawie z nią wygrała.

Masha napisał(a):Azarenka to najbardziej tępa ( :shock: liczę, że nie dostanę ostrzeżenia, lubię Białorusinkę i mnie aż podnosi z nerwów) tenisistka jaką widział świat...żal, żal, żal.

Ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, że skoro ma kontuzję, to dlaczego nadal gra w turniejach i kreczuje każdy mecz? Gra dla kasy, dla splendoru? Ach, jakby tak Agnieszka trafiła do ćwiartki Azarenki na French Open :wink: .

A Kubot (jak zwykle) odpada w pierwszej rundzie z Lopezem. Jednak widać, że forma jest.
Zarówno Radwańska (z Kirilenko), jak i Rosolska (ze Szwedową) awansowały do 2. rundy debla. W niej Alicja z Kazaszką zagrają w Williamsównami :roll: . Cóż, powodzenia życzę...
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Masha » 10 Maj 2010 21:43

Startowe, startowe, bałamuci ją do tego ta jej pożal się Boże psiapsióła Woźniacki, obie są siebie warte. Jedna gra z kontuzją i druga...żal. Głupota ludzka nie zna granic. Agnieszka nie za bardzo umie z wyjcem z Białorusi grać, to taka mała kopia Sharapovej tylko mniej ambitna i bardziej pazerna, więc lepiej niech trafi na Kuzi (ta to dopiero jest bez formy) :shock:

Victoria jest zabawną, sympatyczną dziewczyną, która jednak odstawia takie szopki na korcie, że szkoda słów...nie wiem co z nią zrobić. Była kiedyś moim numerem 2, teraz spadła za Dementievą i Janković...To dziewczyna, która z pokolenia 1989-1993 ma największy potencjał, jedyna nawiązuje wyrównane walki z Williams. Pokonała już prawie wszystkie najlepsze tenisistki świata... :roll: ech
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez dan » 11 Maj 2010 14:37

http://sport.interia.pl/tenis/news/dobr ... ej,1476841 - no i mamy kolejną porażkę Agnieszki, w ostatnim czasie nasza tenisistka nie spisuje się najlepiej.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Kacpero221 » 12 Maj 2010 19:38

Jeśli nikt się nie wycofa, to lista rozstawionych RG będzie wyglądała tak (ewentualne znaki zapytania oznaczają niepewny występ):
1. WILLIAMS, SERENA
2. WOZNIACKI, CAROLINE
3. SAFINA, DINARA
4. WILLIAMS, VENUS
5. KUZNETSOVA, SVETLANA
6. DEMENTIEVA, ELENA
7. JANKOVIC, JELENA
8. RADWANSKA, AGNIESZKA
9. AZARENKA, VICTORIA
10. CLIJSTERS, KIM :?:
11. STOSUR, SAMANTHA
12. BARTOLI, MARION
13. WICKMAYER, YANINA :?:
14. SHARAPOVA, MARIA
15. PENNETTA, FLAVIA
16. LI, NA

17. SCHIAVONE, FRANCESCA
18. PETROVA, NADIA
19. PEER, SHAHAR
20. REZAI, ARAVANE
21. SREBOTNIK, KATARINA (SR20) :?:
22. ZHENG, JIE
23. ZVONAREVA, VERA
24. HENIN, JUSTINE :?:
25. HANTUCHOVA, DANIELA
26. BONDARENKO, ALONA
27. KLEYBANOVA, ALISA
28. MARTINEZ SANCHEZ, MARIA JOSE
29. CIBULKOVA, DOMINIKA
30. PAVLYUCHENKOVA, ANASTASIA
31. KIRILENKO, MARIA
32. BONDARENKO, KATERYNA
Przypominam, że zawodniczki 1-16 mogą spotkać się ze sobą dopiero w 1/8, zaś 1-32 w III rundzie.

Wśród mężczyzn Michał Przysiężny jest pierwszym rezerwowym do turnieju głównego.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Masha » 18 Maj 2010 15:02

Odnośnie postu wyżej, Kim Clijsters się wycofała z turnieju :?

Właśnie rozgrywa się Warsaw Open. Pogoda nie rozpieszcze organizatorów, ciągle pada i nawierzchnia pozostawia wiele do życzenia.
Z ciekawszych newsów- Marta Domachowska przegrała z Kasią Piter :( Poziom meczu był zatrważająco słaby.
Z turniejem pożegnała się też Marion Bartoli i Anna Czakvetadze.
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez Kacpero221 » 18 Maj 2010 16:53

Nie wiem jak Marta sobie poradzi w eliminacjach RG:
1R Marta Domachowska POL v. Caroline Garcia FRA
2R ew. Marta Domachowska POL v. Laura Pous Tio ESP/Michaella Krajicek NED (18)
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Masha » 18 Maj 2010 23:46

Kacpero nie czarujmy się, skoro Marta nie pokonała Kasi Piter (może i ładniutkiej, ale za to strasznie słabej tenisistki) to nie przejdzie nawet 1 rundy kwalifikacji. Jeśli nawet tego dokona to na 100% polegnie w drugiej, bo zarówno Pous Tio jak i Krajicek to nie są dziewczynki do bicia. Szkoda mi Marty, dziewczyna nieźle zbłądziła... :(
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez dan » 19 Maj 2010 15:27

Kasia Piter ma dopiero 19 lat i cały czas robi postępy. Rozumiem, że niektóre tenisistki w Jej wieku już osiągały duże sukcesy, ale nie zawsze tak musi być. Ja twierdzę, że dziewczyna ma talent tylko to czy dostatecznie zostanie rozwinięty to się dopiero okaże. Jednak porażka Marty na tym etapie kariery Kasi jest smutna.
Dzisiaj przegrała Elena Dementieva - szkoda.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez Kacpero221 » 19 Maj 2010 18:21

Masha napisał(a):Kacpero nie czarujmy się, skoro Marta nie pokonała Kasi Piter (może i ładniutkiej, ale za to strasznie słabej tenisistki) to nie przejdzie nawet 1 rundy kwalifikacji. Jeśli nawet tego dokona to na 100% polegnie w drugiej, bo zarówno Pous Tio jak i Krajicek to nie są dziewczynki do bicia. Szkoda mi Marty, dziewczyna nieźle zbłądziła... :(

Wygrała - pierwszy mecz od lutego(!) W drugiej rundzie zagra z Krajicek, która z Pous Tio wygrała po 3-setowym meczu.

Wracając do turnieju w Warszawie: Ta wygrana była dla Kasi niebywale potrzebna - nie tylko pod względem punktów (dzięki nim awansuje do pierwszej "300"), ale i pod względem psychicznym. Szkoda, że wielkiej szansy w meczu z Czakwetadze nie wykorzystała Linette...

Nasza kadra na Roland Garros jest imponująca: Agnieszka Radwańska, Marta Domachowska, Klaudia Jans, Alicja Rosolska oraz Łukasz Kubot, Michał Przysiężny, Mariusz Fyrstenberg i Marcin Matkowski, Tomasz Bednarek i Mateusz Kowalczyk.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Masha » 20 Maj 2010 00:14

Marta wygrała 12 gemów z rzędu! :shock: Marta idź za ciosem :shock:
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez dan » 20 Maj 2010 13:01

A dzisiaj Carolina Wozniacki odpadła w ćwierćfinale turnieju w Warszawie z Chinką Zheng Jie. Dunka polskiego pochodzenia miała wyraźne problemy z nogą, po przegraniu pierwszego seta skreczowała. Tak więc nie mamy już polskich akcentów w tym turnieju.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 20 Maj 2010 14:01

Karolina ledwo, ledwo ograła Słowenkę Hercog a przy okazji to chyba w tym meczu nabawiła się tej kontuzji kostki. Choć pewnie niektórzy będą podejrzewać że oszczędza siły na RG :wink: .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez dan » 21 Maj 2010 01:08

A teraz jeszcze przegrała moja ulubiona tenisistka - Alona Bondarenko :( Dla mnie ten turniej już praktycznie się skończył.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez Kacpero221 » 21 Maj 2010 15:04

Są już singlowe drabinki Roland Garros:
1R A.Radwańska [8] - E.Baltacha
Ł.Kubot - J.Ouanna [WC]
M.Przysiężny - M.Jużnyj [11]

2R ew. A.Radwańska [8] - S.Errani/Y.Shvedova
ew.Ł.Kubot - J.W.Tsonga [8]/D.Brands
ew. M.Przysiężny - M.Yani/L.Lacko

W ćwiartce Agnieszki jest również Safina [9] ( :) ), Zwonariewa (ew. 4R), Ivanović ( :!: ) i Klejbanowa (ew. 3R)

W finale Polsat Warsaw Open zagrają obrończyni tytułu Dulgheru (jej bilans meczów w Warszawie to 12-0 :shock: ) i Jie Zheng. Finał będzie transmitowany na głównej antenie Polsatu! Mam nadzieję, że niektóre mecze Wimbledonu również będą na głównym Polsacie.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Masha » 24 Maj 2010 00:17

Roland Garros czas zacząć!!! :wink:

Image

Za nami pierwszy dzień zmagań na wielkoszlemowych kortach w Paryżu. Oczywiście za sprawą zawsze przewidywalnych (przewidywalnych do tego stopnia, że jesteśmy pewni sensacji) zawodniczek doszło do dwóch niespodzianek.

Z turniejem pożegnała się Victoria Azarenka (nad czym głęboko ubolewam, bo to jedna z moich ulubienic). Białorusinka, której wskaźnik IQ pokazuje okrągłą cyfrę "0", podczas meczu borykała się z kontuzją, którą pogłębiała konsekwentnie przez ostatnie trzy miesiące grając gdzie tylko popadnie. Gratuluję Vika...Pogromczynią zdolnej Białorusinki jest nie kto inny jak postrach wszelkich faworytek na Wielkich Szlemach Gisela Dulko (Argentynka pokonała już takie tenisowe tuzy jak Kuznetsova, Safina, Janković, Ivanović no i Sharapova).

Image
Image

Druga sensacja, chyba bardziej spektakularna to porażka Marii Jose Martinez Sanchez, zwyciężczyni prestiżowego turnieju w Rzymie. Jej pogromczynią okazała się Uzbeczka Akgul Ammamuradova. Masza gratuluję świetnego meczu, pełnego soczystych skrótów w połowę siatki...

Z turniejem pożegnała się także moja druga ulubienica Anna Czakvetadze. Rosjanka jest w dołku wielkości rowu Mariańskiego i jak widać szybko z niego nie wyjdzie. Na szczęście wygrały Flavia Pennetta i Agnes Szavay :wink: Swoich fanów nie zawiodła także obrończyni tytułu Svetlana Kuznetsova, Venus Williams i faworytka gospodarzy Aravane Rezai (triumfatorka turnieju w Madrycie).

U panów obyło się bez sensacji, choć w niemałych tarapatach był pupil publiczności Jo-Wilfryd Tsonga. Francuz musiał stoczył długi pięciosetowy pojedynek by na końcu w geście triumfu podnieść ręcę do góry.

Image

Niestety jego losu nie podzielili Polacy. Michał Przysiężny nie istniał w pojedynku z Michaiłem Jużnym, który oddał mu zaledwie 5 gemów. Natomiast Łukasz Kubot nie sprostał faworytowi gospodarzy Quannie czym udowodnił, że jego forma pikuje z impetem w dół. Swój mecz wygrał za to ubiegłoroczny finalistka Robin Soderling.

Image

Dzisiaj o 16:00 na kort wyjdzie Agnieszka Radwańska! Naprzód! :wink:
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez Kacpero221 » 24 Maj 2010 14:58

Odnośnie 1. dnia: MJMS jest w pełni usprawiedliwiona kontuzją, którą odniosła podczas rozgrzewki. Akgul, "stara" wyjadaczka, zauważyła to i ganiała Hiszpankę po korcie, jak tylko można. Dulko rzeczywiście pięknie ograła Azarenkę, znaną również jako "gram bo nie mam co robić". Obrończyni tytułu, Kuzniecowa, nie wiem jakim cudem, ale pokonała Cirsteę (ze stanu 0-3* doprowadziła do 6-3, 2-0*). Warto zauważyć, że był to jej 2. wygrany mecz na ziemi w tym sezonie :roll: .

Po raz kolejny sprawdza się fakt, że finalistki i zwyciężczynie turniejów przed Wielkim Szlemem odpadają bardzo wcześnie: przegrała Barrois, finalistka ze Strasburga, choć miała 3 matchpointy w meczu z Garbin. Nie ma już też Sevastovej, zwyciężczyni z Estoril, która przegrała z nikomu nieznaną, Szwedką Larsson.

Agnieszka już zagrała i wygrała z Baltachą 6:0, 7:5. Był to dla niej 8. set wygrany wynikiem 6-0 w tym sezonie.

Ciekawostka: Wiem, że to zdaje się niesamowite, ale jeśli żadna z Rosjanek nie dojdzie dalej niż do 2 rundy, to Jelena Dementiewa będzie jedyną (!) Rosjanką w najlepszej "15" rankingu! Szarapowa będzie 16., Pietrowa 17., Safina 18. (jeszcze tak szybkiego spadku z 2. na 18. nie widziałem), Kuzniecowa 19. (!), a Zwonariewa 21.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Masha » 24 Maj 2010 21:47

Rosyjski tenis przeżywa poważny kryzys i to nie tylko w damskim wydaniu. Jedyna młoda nadzieja Rosjan to Anastasia Pavlyuchenkova. Rosjanie muszą także liczyć na reaktywację Sharapovej, najwybitniejszej tenisistki tego kraju. Swoją drogą ciekawe ile Masha ugra gemów z Henin w 3 rundzie :P
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez Kacpero221 » 24 Maj 2010 22:17

Masha napisał(a):Rosyjski tenis przeżywa poważny kryzys i to nie tylko w damskim wydaniu. Jedyna młoda nadzieja Rosjan to Anastasia Pavlyuchenkova. Rosjanie muszą także liczyć na reaktywację Sharapovej, najwybitniejszej tenisistki tego kraju. Swoją drogą ciekawe ile Masha ugra gemów z Henin w 3 rundzie :P

Rosjanie jeszcze większe nadzieje wiążą z bardzo zdolnymi 15-latkami, Iriną Khromaczewą i Juliją Puticzewą - na razie świetnymi juniorkami. Jednak nie wiadomo, czy odnajdą się wśród seniorek...
Nie wiem, jak Ty, Masza, ale liczę na trzysetówkę pomiędzy Henin a Marią, oczywiście na korzyść Justyny.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości