Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez komando77 » 16 Mar 2010 15:19

Znamy skład reprezentacji Polski na MŚ w lotach.
http://skoki.interia.pl/news?inf=1452608
No to doczekaliśmy się Śliża w pierwszej kadrze.
"Cały czas do przodu, staramy się, cały czas do przodu."
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Sven » 16 Mar 2010 15:46

Diabełek nawet się znalazł w kadrze :D Jednak pewnie za dużej roli nie odegra na skoczni może poza nią budując dobrą atmosferę.
Du bist mein Glück, Groß wie ein Planet
Deutschland & Neuner & United
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Miejscowość: DE

Postprzez 19Kolejorz95 » 16 Mar 2010 15:57

Śliż jest w dobrej formie powinien dostać szanse na MŚ w lotach . Obok Małysza i Stocha będzie walka o "4" do kwalifikacji ! Wedlug mnie oprocz tej dwojki powinien do kwalifikacji przystąpić Śliż i Łukasz Rutkowski, który dobrze skacze na mamutach . Niestety nie widze miejsca dla Bachledy i Huli :(
Lindsey Vonn:*
Awatar użytkownika
19Kolejorz95
Junior młodszy

Miejscowość: Kalisz

Postprzez RakuNH » 16 Mar 2010 17:40

Rutkowski dobrze skacze na mamutach? Ok ale jak jest w formie... Polecam sobie przypomnieć jak skakał bodajże w Kulm w takiej formie jak teraz. Mam nadzieje że skład będzie najlepszy. Być może będzie to Rutkowski ale ciężko ocenić kto jak skacze na mamutach. Umiejętności to 10% a forma to 90% i te 10% to mały handicap Rutkowskiego :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez 19Kolejorz95 » 16 Mar 2010 17:42

Na pewno Rukowski lepiej sobie radzi od Huli i Bachledy na mamutach... Zresztą masz racje zobaczymy kto jest w formie, od tego sa trenerzy...Miejmy nadzieje, że dobrze zrobia :D :D
Awatar użytkownika
19Kolejorz95
Junior młodszy

Postprzez RakuNH » 16 Mar 2010 17:45

Lepiej sobie radził bo był w lepszej formie co potwierdziły skoki bodajże w Japonii gdzie Huli dokładał po 10/15 metrów i był dwa razy 13... Na mamutach lepiej skacze ten kto jest w lepszej formie i tyle a Bachleda spisywał się całkiem nieźle na PK.

Będą skakać najlepsi ale nie powiem żebym kochał Rutkowskiego :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez 19Kolejorz95 » 16 Mar 2010 17:52

Nie zawracajmy sobie tym głowy od tego jest szanowny pan Kruczek :D :D ..On wie najlepiej kto się nadaje a kto nie
Awatar użytkownika
19Kolejorz95
Junior młodszy

Postprzez Sven » 16 Mar 2010 18:59

Łukasz Kruczek plus Robert Mateja :D Jedni z najlepszych niegdyś lotników :lol: Sztab trenerski idealny na mamuty :)
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez zdzichu » 16 Mar 2010 19:18

Sven napisał(a):Łukasz Kruczek plus Robert Mateja :D Jedni z najlepszych niegdyś lotników :lol: Sztab trenerski idealny na mamuty :)

Dokładnie wystarczy obejrzeć te przeróbki ich wyczynów na mamutach na youtube zeby zrozumiec ze byli orłami lotów choc trzeba oddać Mateji ze chyba jako pierwszy polak przekroczył 200 metrów
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez harding » 16 Mar 2010 20:10

Po przejrzeniu wyników kolegów Adama w kwalifikacjach oraz w zawodach, zastanawiam się, czy hipnoza byłaby dobrym rozwiązaniem w ich wypadku. Okazuje się bowiem , że w conajmniej 3/4 przypadków miejsca zajmowane w konkursie były niższe niż w poprzedzających go kwalifikacjach. Gdyby takwe właściwym momencie udało się przekonać Hulę, Miętusa a zwłaszcza Stocha, że nie biorą udziału w punktowancyh zawodach, a jedynie w kolejnym treningu czy powtórce kawlifikacji. Najbardziej skorzystałby na tym "Dr. Jekyll and Mr. Hyde" czyli Kamil, bo w jego wypadku różnice, oczywiście na niekorzyść :( , pomiędzy osiąganymi wynikami przed, a w trakcie zawodów są największe. Zdaje się, że w konkursach PŚ naszym skoczkom miękną nogi. Czy jednak hipnoza jest dopuszczalna w sporcie? ;)
harding
Młodzieżowiec

Postprzez Kacpero221 » 16 Mar 2010 20:15

zdzichu napisał(a):
Sven napisał(a):Łukasz Kruczek plus Robert Mateja :D Jedni z najlepszych niegdyś lotników :lol: Sztab trenerski idealny na mamuty :)

Dokładnie wystarczy obejrzeć te przeróbki ich wyczynów na mamutach na youtube zeby zrozumiec ze byli orłami lotów choc trzeba oddać Mateji ze chyba jako pierwszy polak przekroczył 200 metrów

Skoczył, w Planicy, bodajże 201,5 metra, ale z 24. belki startowej i na treningu :roll:
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Sven » 18 Mar 2010 12:40

W kwalifikacjach świetną formę potwierdził Ammann, Kranjec, Małysz, zawiódł trochę Gregor a lekką niespodziankę najdłuższym lotem Romoeren :)
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez doliniarz » 18 Mar 2010 12:58

Znowu ten j****y Amman skacze najdalej(oprócz Roemorena z wyższej). Świetnie skoczył Adam i mam nadzieję, że powalczy w końcu o podium na MŚ w lotach, choć będzie bardzo ciężko bo kilku innych zawodników też skacze bardzo dobrze.. Ciekawe czy Hajek wytrzyma presję i będzie skakał dalego i stabilnie? Oby nie, bo tak ubędzie jeden z wielu groźnych zawodników Adamowi. Mam jednak nadzieję, że Małysz powalczy o podium bo skacze powtarzalnie :!:
Awatar użytkownika
doliniarz
Młodzieżowiec

Postprzez harding » 18 Mar 2010 14:11

JEDYNY Amman? owszem jest jedyny w swoim rodzaju.
Ostatnio edytowany przez harding, 18 Mar 2010 14:43, edytowano w sumie 1 raz
harding
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 18 Mar 2010 14:17

Doceńmy Ammanna bo jest wciąż w genialnej dyspozycji i aby Adam był w stanie go pokonać w ostatecznym rozrachunku 4-ech skoków, musiałoby się na to złożyć kilka czynników.
W innym przypadku Szwajcar jest poza zasięgiem kogokolwiek ale ja jednak wciąż wierzę że Małysz jest w stanie przy odrobinie szczęścia(którego mu ostatnio bardzo brakowało) pokonać w końcu Simona. Ale są też inni chętni do medali. Schlierenzauer, Kranjec, może Koch lub Hajek. No i nieobliczalini oraz nierówni Olli i Romøren.

Po przeczytaniu tego tekstu który wklejam poniżej jakby mniej dziwię się fenomenowi Szwajcara. Takiego podejścia do sportu często się nie spotyka...
Wszyscy zgromadzeni tu dziennikarze chcą wiedzieć, jak to się robi, żeby wygrywać. Ammann odpowiada: – Nigdy nie przestałem badać tego sportu.

Poprawia okulary i ciągnie dalej, jak wykład: – Znalazłem sposób na to, by poprawić siłę nośną podczas skoku. Gdy udało mi się w dodatku rozwiązać problemy balistyczne, wiedziałem: to jest droga do medalu.

Kim jest ten facet – sportowcem czy fizykiem? Ammann rozprawia o przenoszeniu środka ciężkości, o siłach dźwigni i aerodynamice. O swojej dyscyplinie wie prawdopodobnie więcej niż jego trener. – Zbadałem granice techniczne i dopasowałem do tych wymagań swoje ciało – twierdzi zawodnik, niczym ktoś, kto przyjechał tu prosto ze Szwajcarskiego Uniwersytetu Technicznego w Zurychu.

Tam właśnie pracują naukowcy Gerhard Tröster i Hanspeter Gubelmann, którzy od jakiegoś czasu towarzyszą Simonowi Ammanowi, czuwają nad nim i udzielają mu rad. Podczas treningu i skoków przyczepiają do jego ciała czujniki, by stale mierzyć krążenie, pracę serca i mięśni. Chodzi o zdobycie wiedzy o tym, jak wielkie są obciążenia psychosomatyczne w dniu zawodów – opowiada Gubelmann. Muszą jeszcze przeanalizować szczegóły, ale już teraz wiadomo, że owe obciążenia są zaskakująco olbrzymie. – Simon mówi tylko, że w rozstrzygającym momencie umie porządnie dodać gazu – wyjaśnia psycholog. Tętno Ammanna w powietrzu wynosi 180.

W ostatecznym rozrachunku chodzi więc o umiejętność zachowania spokoju w stresowej sytuacji. Oto, by pomimo ogromnej presji wypaść najlepiej ze wszystkich, bo dopiero wówczas zwycięzca osiąga prawdziwy spokój. Wie bowiem, że potrafi zrobić to, czego się od niego wymaga. – Patrząc z punktu widzenia psychologii, można wysnuć wniosek, że Simon dysponuje wysoką umiejętnością samoregulacji. Ma więc środki i możliwości, by w ogromnie stresującej chwili przed startem ustawić odpowiednio swój poziom aktywacji – stwierdza naukowiec.

Zwycięzcą w owej dyscyplinie będzie bowiem ten, kto potrafi uczynić z siebie maszynę do latania i usunąć z drogi wszystko, co może zakłócić jego lot.

No i skacze jak maszyna bez względu na warunki :wink: .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 18 Mar 2010 15:50

Po dzisiejszych treningach i Q jestem najbardziej zadowolony w tym sezonie :D :D

Śliż, Bachleda, Hula i Bachleda skakali niebywale równo i ciężko wybrać 2 z nich a Kruczek wybrał dobrego lotnika Rutkowskiego (no cóż nie lubię no ale tak jak mówiłem jakąs przewage na mamutach ma) i będącego w najlepszej formie Śliża który swoje najlepsze skoki oddaje w konkursie.

Rafał nie zachwycił ale oddał 3 przyzwoite skoki i pobił zdecydowanie życiówkę. Rutkowski i Stoch rewelacyjnie w kwalifikacjach no a Małysz to Małysz...

Co do Ammana nie mam zamiaru nic doceniać :wink: W przypadku Polskich sportowców nie będą nigdy obiektywny bo niestety ja nie potrafią i jak widzę kolejne zwycięstwa Ammana to mnie zbiera na wymioty i nic tym nie poradzę. Nie zamierzam go obrażać bo nie wypada ale nie ukrywam że bym chciał zeby Adam był tym 1... znów mu Amman zabierze kolejny medal, równie upragniony :( :(
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 18 Mar 2010 16:30

A co będzie jak Adam przestanie już skakać a reszta naszych "orłów" wciąż będzie myślała tylko o tym jakby tu zakwalifikować się do drugiej serii, a gdy się to im uda uznając to za wielki sukces ? Przestaniesz oglądać skoki ?
Ja oglądałem skoki na długo przed Adamem i będę nadal oglądał jeszcze długo po tym jak zakończy karierę. Co prawda nie będzie to już to samo ale nadal będzie mnie interesował ten sport choćby nawet nikt z naszych nie startował.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 18 Mar 2010 16:34

markos7207 napisał(a):A co będzie jak Adam przestanie już skakać a reszta naszych "orłów" wciąż będzie myślała tylko o tym jakby tu zakwalifikować się do drugiej serii, a gdy się to im uda uznając to za wielki sukces ? Przestaniesz oglądać skoki ?

Czemu mam przestać? Oglądałem skoki długo przed Adamem i pamiętam jak mając 7/8 lat siedziałem z kartką i liczyłem czy nasi wejdą do 30. Nie rozumiem co to za aluzja... Nic na to nie poradzę i jak Małysz skończy karierę to dla mnie najbardziej interesujące będzie to czy ktoś z naszych wejdzie do 30. Równie interesująca będzie walka o zwycięstwo bo be Adama już niekoniecznie stronnicza z mojej strony ale występy naszych orłów bez względu na ich formę będą najważniejsze.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Kacpero221 » 18 Mar 2010 20:46

RakuNH napisał(a):pamiętam jak mając 7/8 lat siedziałem z kartką i liczyłem czy nasi wejdą do 30.

To zupełnie jak ja :) Jeszcze gdzieś mam te zeszyty :)
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez doliniarz » 18 Mar 2010 21:16

Nie martwcie się o jutrzejsze skoki naszych zawodników (oprócz Małysza). Będzie dobrze :D
W końcu chłopaki pokażą na co ich stać i będą skakać najdalej w sezonie tak po 150 albo i nawet 160m :lol:
Awatar użytkownika
doliniarz
Młodzieżowiec

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości