Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez Duche » 07 Mar 2010 17:23

Ale im dalej tym trudniej wylądować, więc dalsze odległości zawszę będą wyżej punktowane.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez RakuNH » 07 Mar 2010 17:25

No i takim sposobem można be problemu wypaczyć wyniki. Wystarczy dać taką belkę żeby nie skoczył ktoś za daleko albo za blisko. Jest wiele mankamentów. Ja jestem a starym systemem + przelicznik za wiatr. Żadnej zmiany belek i wtedy można się lekko sugerować odległością ale nie tak jak w przypadku Ammana.

Duche moim daniem dużo trudniej jest wylądować na buli niż na 110 metrze. Bula jest prawie jak 140 metr. Można ją nazwać wypłaszczeniem :lol: A przecież za to że gość skoczy dalej to już ma punkty za odległość a nota powinna być NIEZALEŻNA!
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 07 Mar 2010 17:36

No właśnie. STYL to nie odległość. Jeśli w ten sposób zmieniamy zasady punktacji (a ja jestem za), to jednocześnie nie można wciąż przyznawać wyższych not tylko i wyłącznie z powodu odległości. Jednego puszczą z 18 belki innego z 14. Obaj wylądują w takim samym stylu. Jeden dostanie 19 drugi 18 i jest już 3 pkt w plecy. A dlaczego? Ano dlatego że tak sobie jury ustaliło. Zmiany mają na celu zobiektyzowanie konkursów, aby było sprawiedliwiej, aby nie było przypadkowych zwycięzców.

Dla przeciwników nowego systemu. Konkurs olimpijski w Whistler na skoczni HS140 w kombinacji norweskiej. Z nowym systemem wyniki byłyby całkowicie inne. Taki Gruber by pierwszej 10 nie zobaczył, nie mówiąc już o medalu.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez Sven » 07 Mar 2010 18:25

Wprowadzą jeszcze coenianie zawodnika podczas lotu :lol: Ciężko by wygrać wtedy z Jandą a na straconej pozycji wtedy byłby Neumayer, którego styl "V"bardziej przypomina latawiec :D
Du bist mein Glück, Groß wie ein Planet
Deutschland & Neuner & United
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Miejscowość: DE

Postprzez RakuNH » 07 Mar 2010 18:30

Przecież zawodnik jest oceniany podczas lotu ale w jakim stopniu to wiedzą tylko sędziowie :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Sven » 07 Mar 2010 18:38

RakuNH napisał(a):Przecież zawodnik jest oceniany podczas lotu ale w jakim stopniu to wiedzą tylko sędziowie :wink:

W takim stponiu, że jakoś ciężko czasami to dostrzec... :lol: Wcześniej, idealnie latał Hannawald nawet nie drgną w powietrzu z pięknym wypadem co owocawało bardzo często 20.0 :D
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez zdzichu » 07 Mar 2010 19:28

brawo dla adama znów dobry wystep tylko nietety znów to drugie miejsce i znów za plecami ammanna a noty rzeczywiscie zdecydowanie za wysokie w tym pierwszym skoku dostał niewiem na co wtedy patrzyli sedziowie oceniajacy ten skok tyle że lider zawsze oceniany jest łaskawiej , no ale i tak w drugiej serii pokazał kto jest najlepszy w tej chwili, fajne też ze morgi znów na podium
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Menson » 07 Mar 2010 23:07

Lądowanie Ammanna w 1. skoku było wg. mnie ocenione za nisko. Specjalnie dla niego powinni powiększyć skalę do 22,5, a może nawet do 25, bo takie noty są krzywdzące. Szkoda, że Stoch nie utrzymał tego 6. miejsca. Natomiast Małysz bardzo dobra forma, i niech do końca sezonu trzyma się na tym podium PŚ.

Zdecydowanie za Hulę powinien być Śliż. Ale raczej na to bym nie liczył, że ktoś o tym pomyśli...
Menson
Kadra B

Postprzez Sven » 08 Mar 2010 22:55

Jutro w konkursie zobaczymy 56 zawodników ponieważ nie udało się rozegrać kwalifikacji a nawet jednej serii treningowej.
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez dan » 09 Mar 2010 12:44

Nie zanosi się na to by do końca sezonu nastąpiły jakieś zmiany w naszej kadrze. W Kuopio wystąpią znowu Małysz, Stoch, Rutkowski i Hula. Może w mistrzostwach świata w lotach będzie nasza czwórka wyglądać trochę inaczej?
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez RakuNH » 09 Mar 2010 12:49

Zmiany mogą być na Oslo. Na loty bym się nie spodziewał zmian bo nie bardzo można kogoś zamienić. Nie mamy lotników no chyba że forma Śliża jest tak wielka że i na mamucie sobie poradzi. Mam nadzieje że szanse dostanie.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 09 Mar 2010 16:33

Ale w Kuopio wieje niestety czarno widzę możliwość rozegrania tego konkursu.Pociesza mnie to że organizatorzy będa się mocno starać aby go przeprowadzić
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Sven » 09 Mar 2010 18:05

Po pierwszej serii prowadzi z bardzo dużą przewagą oczywiście Simi (128,5m). Drugi a jakżeby inaczej Małysz, trzeci Kofler z małą stratą.
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 09 Mar 2010 18:08

I wiemy że ten przelicznik g*** daje... jest mega loteria i cieszy mnie to że Adam jeszcze walczy o 3 miejsce w PŚ. 5 ma prawie pewne ale Koflera i Morgiego będzie ciężko wyprzedzić.

Rutkowski nawet na do 30 wszedł :shock:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Sven » 09 Mar 2010 19:01

Jacobsen tylko do Małysza stracił 0,2 pkt. Dziwi słaba forma (chorego) Gregora :lol:
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez zdzichu » 09 Mar 2010 19:12

No i Małysz drugi poraz piąty z rzędu dwa pierwsze miejsca bez zmiany cieszy mnie że Jacobsen przynajmniej dziś uporał się ze swoją psychiką i oddał swietny drugi skok .Szkoda mi Gregora widać ze w tej chwili się troche męczy no ale na lotach pewnie znów będzie bardzo grożny a dziś Niemcy się nie popisali ale to ich problem
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Kacpero221 » 09 Mar 2010 19:40

Dlaczego nikt nie pisze o genialnym występie Huli-Buli i jego 97,5 metra? :lol:
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez figaro56 » 09 Mar 2010 19:48

Powraca wieczne pytanie Adam i kto z naszych? Hula już się chyba naskakał i z konkursu na konkurs coraz słabiej. Rutkowski też ma chyba już dosyć tego sezonu. Stoch ma przebłyski dobrego skakania ale tylko przebłyski i jak siedzi na belce to modły do Najwyższego bo nie wiadomo co odwali.
Raku podaj skład bo chyba nie ma sensu dwóch z naszych męczyć. Niech Śliża spróbują bo ja wiem i kogoś jeszcze. No może Rutkowskiego jeszcze zostawić. W końcu punkcik skrobnął a czy takowy jakiś inny skrobnie nie takie w końcu pewne.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 09 Mar 2010 20:08

Szkoda że Adamowi ktoś "podprowadził" nowe wiązania bo można by porównać czy rzeczywiście dałyby coś naszemu Mistrzowi.
Jacobsen na "nowinkach" dziś deptał po piętach Małyszowi to może coś w tym jest :wink: , bo reszta to była już przepaść.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 09 Mar 2010 20:09

Hula miał szczyt formy na treningach na IO no ale w zawodach i w drużynie też nie zawiódł. Forma jednak poszła w las i nie wróci chyba w tym sezonie :wink: Jak nie będzie zmiany i nie wejdzie do składu Śliż to będzie bardzo źle :wink: Pewnie się jeszcze będzie Kruczek zastanawiał na zmianą Rutkowski - Miętus/Bachleda ale myślę że to by było to samo. Bachleda skacze bardzo równo w kontynentalu i za kazym razem się poprawia w drugich próbach no ale raczej PŚ nie zawojuje :D

Problemem będzie skład na loty...

Małysz, Stoch i ????

zostaje Rutkowski/Hula/Miętus/Bachleda/Śliż. Mam nadzieje że wielka forma Śliża przełoży się na mamuta bo jak nie on to ja nie wiem kto...
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości