Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez figaro56 » 10 Lut 2010 15:43

Muszę przyznać, że już się w tych limitach pogubiłem i musisz mi to staruszkowi Raku wyjaśnić. To ilu możemy wystawić w tym PK czterech? Jeżeli tak to pojechać powinno 5 i ten rezerwowy powinien zastąpić w drugim konkursie tego który spatałaszy w pierwszym a znając naszych Orłów ktoś spatałaszy na 100% i oby to był tylko jeden. :D
Co do naszego związku to nic mi nie mów. Pisałem do nich w sprawie kobiecej kadry i pytałem czy będą podjęte jakieś działania aby taką stworzyć bo nie wiem jak ty ale ja z chęcią na MŚ czy IO w Soczi na nasze kobitki popatrzę i im pokibicuję. Z tego co wiem nie tylko ja pisałem w tej sprawie ale odpowiedzi jakoś nie uzyskaliśmy. Widocznie pytanie PZN-u w tej sprawie to jak pytania do władz tego forum w sprawie Świstaka. Efekt ten sam. Grobowa cisza.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 10 Lut 2010 15:56

Teraz jest super długi period w PK od USA poprzez Zakopane i kończąc chyba 27 lutego znów w Polsce - w Wiśle. Chyba 10 albo 12 konkursów. Możemy wystawić 5 zawodników :wink: Jeśli wszystko potoczny się zgodnie z planem PZN (wiem dziwnie to brzmi PZN i planować...) to możemy mieć aż 8 zawodników w PK na kolejny period (i nawet na bezpiecznych pozycjach) i to byłaby świetna wiadomość :wink: 6 w PŚ to dla nas za wysokie progi ale 8 w PK i 5 w PŚ to idealna kwota bo jak ktoś pcha się do PŚ to na pewno dostanie szanse udowodnienia swojej mocy w PK bez względu na to ile ma lat bo 8 miejsc to duża kwota.

Już jest 5 i na pewno nie wypadną. Do tego dojdzie Małysz na 100% jak wystartuje (wystarczy mu może ze 100 pkt). Być może jeszcze Rutkowski i Miętus.

Nie chce mi się teraz dokładnie tego sprawdzać i liczyć ale PZN może to dosyć ciekawie wymyślić chyba że plan z kadrą A im nie wypadli :wink:

Ze skokami kobiet to faktycznie lipa. PZN jak na razie ma to gdzieś i podobnie gdzieś ma kibiców. Pewnie sobie myslą "Macie Małysza to się cieszcie a nie zawracajcie głowy"
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 10 Lut 2010 16:45

OK dzięki już załapałem.

Wracając do kobiecej kadry to krew mnie zalewa, że przez lenistwo i ignorancję bez walki oddajemy pole i medale w tej dyscyplinie. Złoto w Libercu zdobywa Amerykanka. Kraj bez tradycji w skokach i sukcesów. Przecież mamy XXI wiek i za kilka lat skoki kobiet to będzie coś normalnego jak w innych dyscyplinach. Dlaczego już teraz o tym nie pomyśleć. Tak mam ochotę przejść się do siedziby PZN-u i tak trzepnąć w łeb jakiś "leśnych dziadków" żeby w końcu oprzytomnieli i przestali tkwić mentalnie w wieku XIX kiedy kobiet w sporcie praktycznie nie było.
Wiesz jak Anglicy podnieśli poziom kobiecej piłki nożnej w swoim kraju? W krótkim czasie Angielki zdobyły wicemistrzostwo Europy i to wśród juniorek jak i seniorek. Otóż żadna drużyna nie dostanie licencji na grę w ichniej ekstraklasie jak nie będzie miała kobiecej drużyny w rozgrywkach. Proste i skuteczne i tanie bo koszty utrzymania kobiecej drużyny to jakieś promile w budżecie takich drużyn. Niektóre kluby robią to na odpieprz ale inne doszły do wniosku, że skoro już te dziewczyny musimy mieć to niech reprezentują jakiś godziwy poziom. Tak samo można zrobić u nas w skokach. Żadnego dofinansowania z PZN-u i budżetu jak nie będziecie mieli kilku kobiet w klubie.
To OK dotyczy Raku a nie wywodów szanownego Adriana to tak w kwestii formalnej.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 21 Lut 2010 16:51

Figaro powiem Ci że Śliż był na 3 stopniu podium bardzo mocno obsadzonego PK (wygrał Matura przed Ljokelsojem) :D

Na 3 starty zdobył 134 punkty a mógł spokojnie startować 6 raz i by wywalczył 5 miejsce na PŚ dla Polski. No ale chyba już wspominałem że Celej to idiota i ciekawe jak długo będzie sponsorował wycieczki największemu Polskiemu talentowi czyli Dawidowi Kowalowi...

Młodzież czyli (Żyła, Kowal i Kot bo jakby nie było Żyła też stary nie jest :wink: ) została poskromiona po raz kolejny przez dwóch weteranów Śliże i Bachlede który dziś był 13. Wczoraj razem ze Śliżem byli w drugiej 10.

I jak tu wyrzucić Bachlede ze składu? :D Nie da się bo co wydaje się że to już koniec to ogrywa prawie całą kadrę B :lol:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 24 Lut 2010 18:01

Kolejna porąbana decyzja składu na PK we Wiśle. Startują w konkursie: Małysz, Hula, Rutkowski, Miętusy, Śliż, J.Kot, Tajner, Murańka, Kubacki, Zapotoczny i Żyła.

Nie ma znowu miejsca dla młodych pozakadrowiczów, takich jak Ziobro, Zniszczoł, Kłusek czy Byrt. Startuje za to kadra A blokując start młodszym, startuje też Tomisław Tajner. Wystarczy być z rodziny T., to wtedy miejsce ma się zapewnione bez startów w Fis Cupach, jak to czynią młodzi z sukcesami. No to prędko się nie doczekamy żadnych dobrych skoczków, którzy zamiast dostawać szansę w PK, to pozostaje im tylko wygrywanie w Lotos Cupach... Widać jednak wyraźnie, że PZN-owi nie zależy w ogóle na sukcesach, ale na promowaniu swojej rodziny. Tak więc, w Oslo 2011 na MŚ będzie startować zapewne on! I trzeba się z tym pogodzić. I niech nikt mi nie gada, że Polska nie ma talentów, bo je ma, tylko to działacze i trenerzy są durni!
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 24 Lut 2010 18:22

Menson nie wiem czemu aż tak bardzo się burzysz :wink: Myślę że dla tych zawodników odpowiednim miejscem jest FIS Cup który też jest podczas tego weekendu. Ten PK będzie zdecydowanie zbyt mocno dla nich obsadzony.

Małysz - walczy o kolejne miejsce dla młodych w PK (a raczej na pewno do niej wejdzie)
Rutkowski - to co wyżej
Miętus - to co wyżej
Hula - umacnia się w 50 CRLu na następny rok
Miętusy - chyba są zaliczani do młodych i perspektywicznych
Śliż - zasłużył sobie na start
J.Kot - niech ciuła punkty bo trochę ich ma i może w nastepnym roku wejdzie do 50
Murańka - to samo co wyżej;] No i też młody
Zapotoczny - dosyć młody ale kto ma być za niego? Nie ma nikogo choćby na jego poziomie
Żyła i Tajner to faktycznie nie powinni startować.

Zobaczymy czy PZN kogoś wyślę na FIS Cup bo to wiele rozwiązuje. Może Tajner i Żyła mają super formę? :wink:

To że nie startuje Stoch (nie ma punktów PK i jego udział był by bezcelowy) i M.Kot (kompletnie się pogubił) to znaczy że coś tam myślą. Nie ma też braci Kowali :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 24 Lut 2010 18:49

Panie, mają skakać młodzi, ale tacy co nie skaczą w PŚ, czyli K. Miętus nie powinien akurat tu startować. I zamiast Małysza, Rutkowskiego i Miętusa właśnie widziałbym lepiej młodych z Lotos Cup. I tak oni (właśnie kadra A) wywalczą miejsca dla Tajnera, czy Bachledy, a nie dla młodych, a właśnie to mogła być wielka szansa dla nich. Przetarcie na skoczni w swoim kraju. Kiedy oni mają debiutować? W wieku 24 lat mają dopiero w PK wystartować? Mają specjalnie czekać na słabą obsadę w PK, tam zająć miejsce nawet może na podium? Wtedy będzie, że potrafią wysoko być tylko w słabej obsadzie, i ponownie szansy nie dostaną...

A np. na poziomie Zapotocznego to może nie są Lotos Cupowcy, ale nie dojdą właśnie do jego poziomu, skoro nie będą startować w PK.

Po prostu PZN specjalnie to robi, i tyle, albo są poje****...
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 24 Lut 2010 18:58

Powtarzam raz jeszcze. Trójka Małysz, Rutkowski i K.Miętus walczy o powiększenie limitu do 8 zawodników w PK! Małysz powoduje że na 100% będzie 7. Rutkowski i Miętus potrzebują miejsc w 6 w obu konkursach ale jest to możliwe że któremuś się uda.

Jeśli to zrobią to ten limit będzie na bardzo,bardzo długo bo Polacy nie zamykają tej 50 a raczej są w środku. Menson ale czy my mówimy o tym dla kogo oni wywalczą te miejsca? :wink: Sam fakt wywalczenia jest niepodważalny a dla kogo wywalczą to się okażę. Ja myślę że po wywalczeniu tych miejsc młodzi będą dostawać szansę.

Moim zdaniem powinni udowodnić swoją wyższość w FIS Cupie a tam jakoś nie gromią rywali także nie rozumiem czemu mają w PK skakać. Jakoś w kadrze Austriackiej byle kto w PK nie skacze a i tak co chwile pojawia się jakiś talent. Skaczą Ci co osiągają pewien poziom. Uczyć to się uczy w FIS Cupie.

Jedynie co można zarzucić to wystawienie Tajnera i być może Żyły. My nie wiemy w jakiej formie są teraz.Wystawienie Huli,Miętusa, Rutkowskiego, Małysza i nie wystawienie Kota, Kowali czy Stocha świadczy że jednak trochę myślą w PZN. Wiadome że rządzą układy ale wyżej uzasadniłem że skład jest niezły.

POLSKA NIE MIAŁA NIGDY 8 MIEJSC W PK. A co dopiero 8 BEZPIECZNYCH MIEJSC :shock: :shock: Jak tak się stanie to będzie to ogromny sukces i proporcja powinna być taka 6 broni miejsc (g.Miętus, Kot, Śliż) i co 2 konkursy dwaj juniorzy z Lotos Cup dostają szansę.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 24 Lut 2010 19:12

Tak, naprawdę w to wierzysz, że te miejsca wywalczone będą dla juniorów? A Tajner nie skakał w Fis Cupie, a jakoś w PK sobie skacze bez punktów, a Ci co punktują w Fis Cupach, to nie skaczą w PK. Już wielu zawodników zostało zmarnowanych, więc nie cieszy mnie to, ze taki Tajner sobie skacze...

I już mnie wkurza, że 6 miejsce na IO to sukces. Spokojnie byśmy mogli walczyć o medale, gdyby nie właśnie takie olewanie tych zawodników, i trzymanie ich w FC.

PZN także nie wysyła nikogo na Fis Cupa, więc wątpię, że ktoś dostanie tam szansę... Mnie by cieszyło bardziej 40-50 miejsce w PK tych zawodników, niż 10 punktów Żyły czy Tajnera, którzy i tak nic już nie mają szansy osiągnąć... Ale dopóki taki system i układy będą, to nadal sukcesem będzie awans do 2.serii w IO w drużynie.
Menson
Kadra B

Postprzez Sven » 26 Lut 2010 23:54

King is back :) Czyli fantastyczne przywitanie ozłoconego Ammann'a :) Sam zawodnik był zaskoczony reakcją tłumu kibiców . Jednak nie sprawiło mu to problemu ponieważ ma w pamięci 2002 rok oraz to, że sam nie był w gronie ozłoconych - witanych :)
Du bist mein Glück, Groß wie ein Planet
Deutschland & Neuner & United
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Miejscowość: DE

Postprzez Menson » 28 Lut 2010 01:38

Dzisiaj w PK bez niespodzianki, zwycięstwo Małysza.

Jutro natomiast w końcu w PK zadebiutuje Aleksander Zniszczoł. Nieważne jak skoczy, cieszy mnie, że w ogóle odda ten skok, i że w końcu ktoś go dostrzegł. Jest on z pewnością nie gorszy od Murańki, czy od Grzegorza Miętusa (z nim to na równi). Mimo wszystko by było dobrze, jakby wszedł do 2.serii.

Zamiast Macieja Kota będzie natomiast Tomisław Tajner. Jeśli wejdzie do 2.serii, będzie w czołówce, to ok. Jednak jak zajmie jedno z ostatnich miejsc, to niech już lepiej więcej szans nie dostaje...

Do Japonii na Fis Cup natomiast poleciał jeden Polak - Jan Ziobro. W tamtejszej obsadzie powinien uplasować się w pierwszej 6. Ale w końcu Japońce skaczą u siebie, więc może być trudno o to.
Menson
Kadra B

Postprzez Sven » 28 Lut 2010 02:04

Zabrakło zaledwie 0,1 pkt Stochowi do 2 miejsca (Manueal Fettner) i dubletu Polaków. Ogólnie w drugiej serii pojawiło się aż ich 8.
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 28 Lut 2010 02:18

Wczorajszy skład był elegancki a ten na dziś to masakra :? Tajner i Żyła.

Kot moim zdaniem nie powinien startować ale mógłby być za niego Zniszczoł i taka zmiana by wystarczyła. Kubackiemu raz się nie udało i juz go wycofują... :? Jutro już nie będzie Adama a szkoda bo te 100 pkt przydało by się aby na dłuuuuugo utrzymać limit 7 skoczków w PK :D Wie ktoś czemu Małysz nie skacze? Oddał miejsce Toniowi? :lol:

Pierwsza seria - OK. Druga seria to niestety był dramat w wykonaniu Polaków. Zawiódł Miętus i niewystawienie go do drużyny na IO to był dobry wybór. Jest w ogóle nie ustabilizowany.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Olimpijczyk » 02 Mar 2010 22:16

Kruczek podal sklad na Lahti bez zaskoczen niezmienna od dawna
MALYSZ,HULA,STOCH,K.MIETUS szkoda ze nie ktos inny zamiast krzysa bo juz widac ze zmeczony sezonem ale Kruczek chyba go lubi
Rutkowskiego wysyla na puchar kontynentalny.
Olimpijczyk
Młodzik młodszy

Postprzez RakuNH » 02 Mar 2010 22:21

Już dawno jest korekta że jedzie Rutkowski. Niestety błąd bo Rutkowski powinien jechac na PK.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez komando77 » 03 Mar 2010 21:30

Dzisiaj oficjalnie otwarto nową skocznię Holmenkollen. Pierwszy skok miał oddać na niej Małysz, potem jednak zmieniono decyzję, miała skakać Norweżka Anette Sagen, oficjalnie pierwszy skok oddał Romoeren.
Zdjęcia nowej skoczni:

http://www.galeria.skijumping.pl/categories.php?cat_id=1155

Moim zdaniem skocznia straciła ten swój dawny urok. Cóż, trzeba się przyzwyczaić. Stara Holmenkollen zawsze zostanie w mojej pamięci.
"Cały czas do przodu, staramy się, cały czas do przodu."
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Sven » 03 Mar 2010 23:14

Eee jakoś nie podchodzi ;/ Ja to będę pamiętał Małyszowy pewny lot na starej podczas gdy kibice mieli transparent z napisem " KIng is back" :lol:
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez Regis » 04 Mar 2010 00:01

Historia pokazuje, że im bliżej końca sezonu, tym lepsza forma u Adama. Powiem szczerze, że liczę choć na jedno zwycięstwo. To byłoby coś pięknego zobaczyć Adama po blisko 3 latach znów na szczycie. Co do nowego Holmenkollen, to skocznia bardzo fajna, o wiele lepiej się prezentuje niż ta w Vancouver czy Klinghental.
Regis
Junior

Postprzez dan » 04 Mar 2010 23:58

Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez zdzichu » 05 Mar 2010 19:26

małysz w lahti w kwalifikacjach 130 m zdecydowanie najdłuższy skok nie było co prawda ammanna i schlierego ale ta odległosc na tej skoczni budzi juz duży szacunek wyglada na to że od igrzysk niewiele sie zmieniło no ale adam długo potrafi utrzymac wysoka forme moze w niedziele doczekamy sie pierwszego zwyciestwa od 3 lat w pucharze świata oby...
zdzichu
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości