- Jestem dumna, że stanęłam na podium. To był nasz wspólny plan, mój i mojej mamy. I zrealizowałyśmy go - powiedziała Rochette
Duche napisał(a):Karlos, możesz mi jakoś przybliżyć zapaść rosyjskiego łyżwiarstw figurowego? Kiedyś taka potęga, a teraz chyba tylko jeden medal, w dodatku brązowy. Jakoś specjalnie się tym nie interesuję, aby byłbym wdzięczny za jakieś przybliżenie tego kryzysu w rosyjskim łyżwiarstwie.
karlos napisał(a):Mnie podczas wczorajszych zawodów rozczarował system sędziowania, z którego wynikało, że w konkurencji solistek nie decydują wymierne elementy - pierwsza ocena za skoki, piruety, kroczki, spirale itd., lecz ta druga ocena bardzo dyskusyjna za komponenty: choreografia, kroki łączące, umiejętności łyżwiarskie, prezentacja, interpretacja. Dla mnie jest niepojęte dlaczego Joanne Rochette dostała w tej drugiej ocenie 15pkt więcej od Rosjanek, które wczoraj zaprezentowały się bardzo dobrze, ale jak wynika z tego oceniania nawet skacząc skoki poczwórne i dokonując cudów w elementach i tak nie miały szans na medale . Ogólnie europejki może poza Lepisto z powodu tej drugiej oceny były na straconej pozycji i ich dalsze miejsca były wręcz ustawione przed zawodami, bo sędziom utkwiło już w pamięci, że są gorsze od zawodniczek spoza Europy. Oczywiście nie kwestionuje zasadności drugiej oceny, ale jej wpływ według mnie jest zbyt duży obecnie, przez co zawody są mniej ciekawe i mniej uczciwe niż to był jeszcze kilka lat temu.
Duche napisał(a):Karlos, możesz mi jakoś przybliżyć zapaść rosyjskiego łyżwiarstw figurowego? Kiedyś taka potęga, a teraz chyba tylko jeden medal, w dodatku brązowy. Jakoś specjalnie się tym nie interesuję, aby byłbym wdzięczny za jakieś przybliżenie tego kryzysu w rosyjskim łyżwiarstwie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości