Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez kocur1983 » 25 Lut 2010 20:59

Bardzo dobry wynik. Balem się o Sylwie ale dziewczyna pokazala, ze ma charakter. Brawo dla wszystkich dziewczyn, przy czym ten wyczyn Justyny byl niesamowity. Dziewczyny musza ja zabrac na piwo, bo gdyby nie ona to moglyby nie byc w 8:). Co nie zmienia faktu, ze naprawde wszystkie pobiegly dobrze.
kocur1983
Junior młodszy

Postprzez RakuNH » 25 Lut 2010 21:00

No i teraz mogę z czystym sumieniem powiedzieć że Polki zasługiwały na 8 bo przewaga na 9 jest ogromna :D Bez Kowalczyk by były albo 8 albo 9 bo na 10 to już przewaga kolosalna.

Brawo Polki! Szczególnie brawa dla Kowalczyk! Zobaczymy czasy poszczególnych zmian to wtedy coś wiecej można ocenić ale wydaje się że wszystkie pobiegły równo i najgorsze miejsce na swojej zmianie będzie miała chyba Marek :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Laleczka Chucky » 25 Lut 2010 21:01

Nie można winić żadnej z Polek, wszystkie jako drużyna spisała się wybornie. Kto wie czy już w Soczi nie będą walczyć o jeszcze wyższe lokaty.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Sven » 25 Lut 2010 21:02

Niemki 2 :mrgreen: Świetny bieg Nystad. Troche zawiodła Sachenbacher ale ogólnie nie było źle :D
Du bist mein Glück, Groß wie ein Planet
Deutschland & Neuner & United
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Miejscowość: DE

Postprzez RakuNH » 25 Lut 2010 21:06

Wybornie? :wink: Mateusz chyba przesadzasz. To nie są 18 latki. Spisały się dobrze i gratulacje dla nich ale nie wybornie. Moim zdaniem prawie 40 sekund starty na pierwszej zmianie to troszkę za dużo. Nie znamy czasów zmian więc ciężko oceniać.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez kasiak508 » 25 Lut 2010 21:07

Niemki drugie.Świetna końcówkę pobiegła Nystad.gdyby Była Neuner było by zloto
kasiak508
Junior młodszy

Postprzez Laleczka Chucky » 25 Lut 2010 21:09

Nie przesadzam, zobacz jakie gwiazdy mają Norweżki, Finki czy Niemki. My oprócz Justyny mamy zawodniczki na poziomie 30-40 miejsca w PŚ, a tutaj nasze dziewczyny się zmobilizowały i naprawdę pobiegły wyśmienicie.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez góral'ka » 25 Lut 2010 21:11

przyłącze się do gratulacji bo jest czego gratulować :D
widać że Kowalczyk ciągnie tę drużynę, nie jest od nich o wiele starsza, a osiąga takie wyniki to na pewno je dopinguje
mają piękny wzorzec. Nic dziewczyny tylko ostro trenować i do góry w klasyfikacjach :wink:
brać nie tylko to co łatwe, lekkie i przyjemne
Awatar użytkownika
góral'ka
Młodzieżowiec

Miejscowość: okolice Zakopanego

Postprzez damian940915 » 25 Lut 2010 21:13

Nigdzie nie znalazłem czasów poszczegónych zmian, ale widzę że nasze reprezentantki miały w miarę równe straty czasowe. Marek 38s, Maciuszek 34+10 z przewagi jaką miała, czyli 44s i Jaśkowiec 35s. Uważam że wszystkie cztery spisały się na swoim poziomie, albo i trochę wyżej. Brawo, zwłaszcza dla Justyny!!! Naprawdę udany występ Polek. Nie narzekajcie jak wkurzajewski.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Adrian Woźniak » 25 Lut 2010 21:14

kasiak508 napisał(a):Niemki drugie.Świetna końcówkę pobiegła Nystad.gdyby Była Neuner było by zloto

Neuner w najlepszej formie biegowej, nie byłaby w stanie nawiązać dziś rywalizacji z Marit Bjoergen.

Kapitalny występ Polek, oby za cztery lata było jeszcze lepiej :wink:
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez Laleczka Chucky » 25 Lut 2010 21:16

Myślałem, że Sylwia Jaśkowiec nie dogoni już Francuzki, co prawda ta Francuzka to nie jakaś dobra biegaczka, ale należą się słowa uznania dla Polki, że walczyła do końca i się nie poddała.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez kocur1983 » 25 Lut 2010 21:17

Moze i Kornelia mogla miec z 10 sec straty ale tu nie chodzi o pare sec. Ja sie balem ze moze byc tak jak w biathlonie, ze pierwsza zawodniczka zawali. Tu tego nie bylo. Miala kontakt z czolowka mimo 10 miejsca. Wydaje mi sie, ze te kilka sec moglaby zyskac na poczatku biegu bo tak jakby za bardzo zostala a pozniej musiala sie przesuwac do przodu.
kocur1983
Junior młodszy

Postprzez damian940915 » 25 Lut 2010 21:18

Też uważam, że Norweżki, zwłaszcza Bjoergen były nie do pobicia. Steira ma medal Olimpijski w końcu, i to złoty.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Laleczka Chucky » 25 Lut 2010 21:19

Jeżeli nasze panie się trochę podciągną, to kto wie czy w Soczi nie będą walczyć o jeszcze wyższe lokaty. Mam tylko nadzieję, że znakomite występy Kowalczyk skłonią dziewczyny do większej pracy.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Duche » 25 Lut 2010 21:41

Wygrały te, które miały wygrać, bo mają najmocniejszą i... najładniejszą czwórkę - Norweżki ;) Żadna z Norweżek nie zawiodła, bardzo dobrze pobiegły pierwsze trzy, a Marit tylko dopełniła formalności i zostawiła resztę daleko w tyle. Świetne są Norweżki przygotowane do igrzysk i złoto jak najbardziej im się należało. Cieszy mnie ich medal, bo lubię wszystkie te dziewczyny, a w dodatku na dekoracji medalowej będzie można na ładne buźki popatrzeć :)

Srebro dla Niemek także mnie cieszy. Szczególnie ucieszyła mnie postawa małej królewny - Miriam Goessner. Świetnie Miriam pobiegła i dzięki temu ma już drugi medal w sztafecie w biegach narciarskich. Oby tylko nie przestawiła się na biegi. Niech zostanie przy biathlonie, tylko trochę potrenuje strzelanie. Lena pokazała, że można się poprawić, więc równie słodka Miriam również da radę. Szkoda tylko, że w sztafecie zabrakło Steffi Boehler. Liczyłem, że ona pobiegnie zamiast Zeller.

Zawiodły natomiast Rosjanki. Te dzisiejsze miejsce to powód do wstydu, który powinien dać szefom rosyjskich biegów wiele do myślenia. Niech znów przywrócą do życia radziecki system biegów, który wydał na świat takie zawodniczki jak Łazutina, Jegorowa czy Gawriluk. Obecnie jest strasznie marnie. Dodatkowo Zawiałowa kończy karierę po tym sezonie, choć Olga dzisiaj na pierwszej zmianie zrobiła to co wczoraj Pankratow. Już po pierwszej zmianie przestałem oglądać sztafetę z takimi emocjami, bo wiedziałem, że na medal dla Rosji nie ma szans :( Wielka szkoda, ale dziewczyny zawiodły dzisiaj bardzo. Nie wiem kto wystawił Irinę w klasyku, ale chyba pomyśleli, że skoro wczoraj Sedow dał radę to i Khazowa dzisiaj sobie poradzi. Niestety, nie wyszło. Oby Rosjanie do Soczi odbudowali swoją potęgę w biegach. Nie mam zamiaru oglądać kompromitacji Rosji w biegach w Soczi, bo w Vancouver niestety mamy do czynienia z kompromitacją mimo medali w sprintach. Może jeszcze na 30km i 50km coś się uda ugrać. Oby, oby.

Ljegkow tłumaczył wczorajszą porażkę w sztafecie tym, że teraz mają dziurę w zespole, a ta dziura powstała po zawieszeniu Dementjewa. No cóż... Ciekawe jak panie będą się tłumaczyły.

A Justyna pobiegła dzisiaj niczym wczoraj Bauer. Z tym że Maciuszek, Marek i Jaśkowiec to jednak jeszcze nie jest klasa Jaksa, Magala i Kożiszka. Ale Kowalczykówna pokazała, że na 30km będzie bardzo groźna. Bjoergen może czuć się zagrożona.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez plum » 25 Lut 2010 21:41

zmiany:
6 6 POL - Poland 56:29.4 +1:09.9
6-1 r / C MAREK Kornelia 15:25.3 10 +38.2 15:25.3 10 +38.2
6-2 g / C KOWALCZYK Justyna 14:00.3 1 0.0 29:25.6 1 0.0
6-3 y / F MACIUSZEK Paulina 13:38.4 13 +1:13.4 43:04.0 7 +34.4
6-4 b / F JASKOWIEC Sylwia 13:25.4 4 +35.5 56:29.4 6 +1:09.9
plum
Młodzik młodszy

Postprzez RakuNH » 25 Lut 2010 21:44

Tak nieoficjalnie: Marek 10 czas na swojej zmianie, Maciuszek 13 także nie jest tak dobrze jak mi się zdawało a Jaśkowiec 4 czas zmiany także znowu jak w Libercu się zmobilizowała. Chyba się nauczyła biegać na tej 4 zmianie. Brawo Kowalczyk i Jaśkowiec. Nieźle Maciuszek a dalej podtrzymuję zdanie że trochę mnie Marek zawiodła. Czasy klasykiem miała w okolicach 25 miejsca ostatnio (a nie 30/40 jak Mateusz piszesz) więc powinna trochę mniej stracić :wink:

Gratulacje dla dziewczyn :D
--------------
Widzę że już oficjalnie i nie potrzebnie ręcznie to sprawdziłem :lol:
Ostatnio edytowany przez RakuNH, 25 Lut 2010 21:46, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez NickSlaugter » 25 Lut 2010 21:45

Brawo dla Sylwii za świetny bieg! I oczywiście dla Justyny, ale tego się akurat spodziewałem:) Troszkę mnie irytował komentarz na TVP że Maciuszek świetnie biegnie..widać po jej wyniku na swojej zmianie - czwarta od końca - ale jak na nią to chyba nie tak źle. Ale Przydałaby się jednak jakaś bardziej utalentowana zawodniczka na jej miejsce.
NickSlaugter
Młodzik młodszy

Postprzez karlos » 25 Lut 2010 22:04

Brawo dla Polek, dzisiaj udowodniły, że miejsce w Libercu nie było przypadkowe i stać je na coraz lepsze wyniki w sztafecie, moim zdaniem Marek też trochę zawiodła, ale i tak te 10-15 sekund nie dałoby nam wyższej pozycji.
Duche napisał(a):Ljegkow tłumaczył wczorajszą porażkę w sztafecie tym, że teraz mają dziurę w zespole, a ta dziura powstała po zawieszeniu Dementjewa. No cóż... Ciekawe jak panie będą się tłumaczyły.

Legkow i Wylegżanin tłumaczyli swój występ nienajlepszym smarowaniem w stylu dowolnym oraz być może brakiem optymalnej formy. Według mnie u Rosjan bardzo widoczny był brak Roczewa, który zdrowy z pewnością nie zawaliłby tak sztafety jak Pankratow. Również eksperymenty w ustawieniu zarówno u kobiet jak i mężczyzn nie przyniosły najlepszych wyników. Ogólnie ostatnie dni są ciężkie dla Rosjan klęska w hokeju, wyraźne porażki w sztafetach. Mam nadzieję, że nastąpi zmiana trenerów, bo poza sprinterami Rosjanie i Rosjanki zawodzą i spisują się poniżej swoich możliwości, które i tak obecnie nie są największe, tym bardziej, że mistrzostwa świata rok temu też zakończyły się klęską. O ich niekompetencji świadczy np. chęć wystawienia Sedova w biegu na 50km klasykiem, do którego to dystansu z pewnością Sedov nie jest przygotowany, a w biegu łączonym, w którym spisuje się zwykle dobrze, został pominięty.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 25 Lut 2010 22:11

NickSlaugter napisał(a):Brawo dla Sylwii za świetny bieg! I oczywiście dla Justyny, ale tego się akurat spodziewałem:) Troszkę mnie irytował komentarz na TVP że Maciuszek świetnie biegnie..widać po jej wyniku na swojej zmianie - czwarta od końca - ale jak na nią to chyba nie tak źle. Ale Przydałaby się jednak jakaś bardziej utalentowana zawodniczka na jej miejsce.

Uważam że z Nowakowską na 3 zmianie Jaśkowiec by walczyła o 4 miejsce a 5 wydaje się pewne. Na medal tak czy siak szans nie było ale strata 1:13 na 5 km to jednak ogromna starta na takich dosyć płaskich trasach. Podtrzymuje swoje zdanie że byłby to zysk 20/25 sekund.

Już to wałkowałem i to tylko takie gdybanie. Widocznie osoby decyzyjne nie chciały "skrzywdzić" córki Łuszczka.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości