Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez markos7207 » 24 Lut 2010 17:02

Figaro dzięki Ci wielkie za tak cenne wyróżnienie ale chyba moja skromna osoba nie zasłużyła na taki zaszczyt, myślę że znalazłby się niejeden który pobiłby mnie na głowę w tej kategorii :wink: .
Z tym zabranianiem wysiłku przez lekarzy chorym na astmę to trochę przesadziłeś. Córka mojej siostry a moja chrześniaczka, 19-latka, od dwóch lat ma stwierdzoną astmę i póki stosuje regularnie przypisane leki to nie ma z wysiłkiem problemów. Lekarz wręcz zalecił jej dużą aktywność fizyczną.
Zdaniem doc. Anny Doboszyńskiej Prezes Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Chorych na Astmę regularny wysiłek fizyczny jest niezbędnym i koniecznym elementem rehabilitacyjnym chorych dzieci, wspomagającym prawidłowe i nowoczesne leczenie. „Sport nie tylko poprawia kondycję, ale również kształtuje psychikę. Uczy wytrwałości i wiary w siebie, cech tak przecież cennych zwłaszcza u chorych na astmę, czyli chorych przewlekle. Nie bez przyczyny mówimy sport to zdrowie”.

Ale skoro nie przekonują Ciebie słowa lekarza polskiej ekipy w Vancouver, szefa polskiej agencji antydopingowej i profesora immunopatologii z łódzkiego Ośrodka Diagnostyki i Leczenia Astmy i Alergii że Justyna nie wie o czym mówi, to ja także Cię nie przekonam. Więc nie zamierzam dalej tego robić, i uwierz mi nie ma tu znaczenia że Bjørgen jest Norweżką. Chodzi o to że nie można kogoś pomawiać bo ma się urażoną ambicję lub taki kaprys.

Dzisiejsz sztafeta. Faworytów jest jak już piszecie kilku - Szwedzi, Niemcy i Norwegowie to chyba najpoważniejsi z nich ale są też grożni Francuzi, Helweci być może gospodarze. Nie wiem na co stac Rosjan i Włochów. Dla mnie też dziwnym wydaje się wystawienie dużo lepszego łyżwą Siedowa w klasyku :roll: .
Pietrol, Norwegowie oprócz Northuga nie są tacy słabi :wink: , fakt że najmniej pewnym według mnie ogniwem jest chyba Sundby bo nie raz już zawodził w startach indywidualnych, ale w klasyku jest obecnie najmocniejszy z Wikingów. Hjelmeset to stara uznana marka który jeszcze nigdy nie zawiódł w sztafecie(wygrał sprawdzian ze Svartedalem o miejsce na 2 zmianie), "Pędziwiatr" to też moim zdaniem pewniak który nie da się zgubić na 10 km a co potrafi "Kanibal" Northug wszyscy wiemy :D .

1. Norwegia(mam nadzieję że Petter pomści złamany kijek na Hellnerze na ostatniej prostej :wink: )
2. Szwecja
3. Niemcy
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 24 Lut 2010 17:07

Mój znajomy ma astmę i trenuje zawodowo piłkę nożną także aktywność jest wskazana jak najbardziej i na pewno astma nie wyklucza z czynnego uprawiania sportu.

Co do Bjoergen to dziś jeden lekarz się wypowiadał że dzięki tym lekom wydolność jej organizmu wzrasta do 110%-115% a drugi uważa że jest to "wyrównanie szans" i którego mam słuchać? :D Oboje są niezależynmi specjalistami :wink: Nie mnie oceniać który większym.

W dzisiejszej sztafecie pod nieobecność Polaków :lol: będę kibicował Kanadyjczykom. Mają bardzo mocną i wyrównaną 4 i nie będzie ich łatwo zgubić :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Dobry » 24 Lut 2010 17:34

RakuNH napisał(a):
W dzisiejszej sztafecie pod nieobecność Polaków :lol: będę kibicował Kanadyjczykom. Mają bardzo mocną i wyrównaną 4 i nie będzie ich łatwo zgubić :D

A ktoś kojarzy, kiedy ostatnio nasi byli obecni w sztafecie na IO?
Dobry
Młodzik

Postprzez damian940915 » 24 Lut 2010 17:49

Ja jestem za rosjanami w dzisiejszym biegu, aczkolwiek uważam, że wygra Szwecja.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Pietrol » 24 Lut 2010 18:59

Dobry napisał(a):
RakuNH napisał(a):

A ktoś kojarzy, kiedy ostatnio nasi byli obecni w sztafecie na IO?

W 1964 byli ba na EPSN kiedyś mnóstwa materiałów z tamtych czasów widziałem . Do 1980 nie było bo sprawdzałem a potem nie wydaje mi sie więc chyba 1964
Awatar użytkownika
Pietrol
Junior młodszy

Miejscowość: Starachowice

Postprzez Laleczka Chucky » 24 Lut 2010 19:16

Trwa przepychanka słowna między Norwegami, a Kowalczyk w sprawie Bjoergen. Nie wiem czy Justyna będzie miło przyjęta przez kibiców Norwegii na przyszłorocznych mistrzostwach świata w Oslo, ale pewnie będzie chciała wszystkim pokazać, że nawet bez żadnych wspomagaczy można zdobywać medale. Trzymam mocno kciuki za Justynę w sobotę, żeby udowodniła, że jest najlepsza na świecie.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Dobry » 24 Lut 2010 22:05

Szwedzi pobiegli po swoje :). Ale łyso się musiało zrobić Francuzowi i Czechowi, jak te dwie antylopy złapał lew ;). No i cieszę się, że Francuzi nie zdobyli medalu - a wystarczyłoby, gdyby Jonnier dał na ostatniej rundzie kilka mocniejszych zmian. Wtedy Northug by pewnie nie dał rady ich dogonić. A Czech się nie bał dać zmianę Hellnerowi, więc sprawiedliwie się stało, że to jednak południowi sąsiedzi sprawili dużą niespodziankę.
Dobry
Młodzik

Postprzez RakuNH » 24 Lut 2010 22:11

Mi Ci południowi sąsiedzi przypominają Polki :lol: Marek traci minimalnie później Justyna nadrabia jak Bauer a dwie na zmianie dowolnej dają z siebie wszystko. O ile Jaśkowiec na to stać o tyle Maciuszek racz nie więc to takie moje tylko marzenie :lol:

Northug faktycznie jest niesamowity. Jak widziałem ten jego finisz to ja się zastawiam jak on przegrywa. Jakby coś stało na drodze to bez problemów by mógł służyć jako taran :lol: Czech się chyba bał podchodzić :D
A Szwedzi zasłużenie wygrali i zrobili to co do nich należało.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 24 Lut 2010 22:22

Kanada jest szczęśliwa dla Szwedów bo ostatnio wygrali sztafetę na MŚ czy IO 22 lata temu w Calgary. Trochę musieli poczekać :wink: .
Szwedzi wygrali bo mieli najrówniejszy skład choć ja sądziłem że Norwegowie mają taki również ale widać że jednak wiek robi swoje i Odd Bjørn Hjelmeset musi powoli myśleć o emeryturze. Gdyby stracił te 15 sekund mniej... :?
Fenomenalny bieg Pettera Northuga wyciągnął Norwegów z niebytu, wielki szacunek dla niego że podjął walkę mimo właściwie straconej pozycji choć wiadomo było że musi zapłacić za ten szaleńczy pościg. I nie wiem skąd on wziął siły na swój wyskok na finiszu. Tusen takk, Petter :D
Na Szwedów sił zabrakło ale medal kolejny jest :D . A Czesi to największa niespodzianka ale mają w składzie wielkiego Lukasa Bauera więc jeden mógł zawalić na pierwszej zmianie.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 24 Lut 2010 22:36

Faktycznie dzisiaj wspaniali Szwedzi oraz indywidualnie swoją klasę pokazał Northug. Rosjanie praktycznie wszyscy zawiedli, może z wyjątkiem Sedova, który z Rosjan na swojej zmianie stracił najmniej, gdyby ktoś przed wyścigiem stwierdził, że z Rosjan najlepiej pobiegnie Sedov klasykiem, to nie uwierzyłbym chyba :lol: . Chociaż z drugiej strony można było się tego spodziewać skoro wszyscy pozostali członkowie sztafety na igrzyskach nastawili się głównie na 30 i 50 km.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez markos7207 » 24 Lut 2010 23:29

He, he... Teraz Francuzi złożyli protest przeciw Norwegom, twierdzą że Johnsrud Sundby miał w strefie gdzie znaczy się narty dwie pary takowych a można mieć tylko jedną. Ciekawe jak się to skończy.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 24 Lut 2010 23:36

Podobno faktycznie tak było, ale protest został odrzucony, pozostają 72 godziny, aby odwołać się od tej decyzji, sytuacja podobna jak z Kowalczyk, czy drużyną rosyjskich sprinterów.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 24 Lut 2010 23:47

Tak jak myślałem zupełnie inaczej ustawiona sztafeta niż w Libercu.

Marek-Kowalczyk-Maciuszek-Jaśkowiec

Zobaczymy jak się spisze pani na 3 zmianie :wink: Mam nadzieje że nie będę musiał wspominać wariantu z biathlonistką i sobie świetnie poradzi :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Dobry » 24 Lut 2010 23:50

Biatlonista na 3. zmianie gwarantuje jedynie srebro, więc lepszy będzie biegacz, w tym przypadku biegaczka ;)
Dobry
Młodzik

Postprzez dan » 25 Lut 2010 03:24

Raku moim zdaniem też Weronika mogłaby śmiało biec na tej trzeciej zmianie. Obawiam się, że Maciuszek sporo na niej straci, ale może się mylimy?
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez kasiak508 » 25 Lut 2010 08:58

Neuner występuje w sztafecie biegaczek??????
kasiak508
Junior młodszy

Postprzez markos7207 » 25 Lut 2010 09:40

Nie, na trzeciej zmianie u Niemek pobiegnie Miriam Goessner :wink: .

Oto składy sztafet:

MURANEN Pirjo
KUITUNEN Virpi
ROPONEN Riitta-Liisa
SAARINEN Aino Kaisa

2 GERMANY GER
ZELLER Katrin
SACHENBACHER STEHLE Evi
GOESSNER Miriam
NYSTAD Claudia

3 SWEDEN SWE
OLSSON Anna
PAJALA Magdalena
KALLA Charlotte
INGEMARSDOTTER Ida

4 NORWAY NOR
SKOFTERUD Vibeke W.
JOHAUG Therese
STEIRA Kristin Stoermer
BJOERGEN Marit

5 ITALY ITA
FOLLIS Arianna
LONGA Marianna
RUPIL Silvia
VALBUSA Sabina

6 POLAND POL
MAREK Kornelia
KOWALCZYK Justyna
MACIUSZEK Paulina
JASKOWIEC Sylwia

7 JAPAN JPN
NATSUMI Madoka
ISHIDA Masako
FUKUDA Nobuko
KASHIWABARA Michito

8 RUSSIAN FEDERATION RUS
SAVIALOVA Olga
KHAZOVA Irina
MEDVEDEVA Evgenia
KOROSTELEVA Natalia

9 FRANCE FRA
CUINET Aurore
LAURENT PHILIPPOT Karine
BOURGEOIS Celia
STORTI Cécile

10 BELARUS BLR
DUBAREZAVA Nastassia
SANNIKOVA Alena
VASILJONOK Olga
RUDAKOVA Ekaterina

11 KAZAKHSTAN KAZ
KOLOMINA Elena
JATSKAJA Oxana
ROSHINA Tatjana
MALAHOVA-SHISHKINA Svetlana

12 UKRAINE UKR
ZAVALIJ Tatjana
GRYGORENKO Kateryna
ANTSYBOR Maryna
SHEVCHENKO Valentina

13 CZECH REPUBLIC CZE
NYVLTOVA Eva
RAJDLOVA Kamila
JANECKOVA Ivana
SKALNIKOVA Eva

14 UNITED STATES OF AMERICA USA
RANDALL Kikkan
BROOKS Holly
ARRITOLA Morgan
COMPTON Caitlin

15 CANADA CAN
GAIAZOVA Daria
JONES Perianne
CRAWFORD Chandra
WILLIAMS Madeleine

16 SLOVENIA SLO
ERZEN Anja
VISNAR Katja
FABJAN Vesna
JEZERSEK Barbara

Faworytki to Norweżki, Niemki, Finki i Szwedki mimo że nie ma chorej Haag. No może jeszcze Rosjanki.
Ciekawe rozstawienie poszczególnych zawodniczek. U Szwedek Kalla nie na ostatniej tylko na trzeciej zmianie, na ostatnią dali sprinterkę i ciekaw jestem czy wytrzyma. U Rosjanek Chazowa na zmianie klasycznej, u Włoszek Follis na pierwszej... Zapowiada się ciekawie :D .
Ostatnio edytowany przez markos7207, 25 Lut 2010 09:49, edytowano w sumie 1 raz

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 25 Lut 2010 09:47

Jedyne co mi się we wczorajszej sztafecie podobało, to szalona pogoń Pettera. Poza tym byłem niezadowolony. Raz że Czesi na podium, a dwa, że Rosja daleko, daleko z tyłu. Zawalił Pankratow, no i od dziwo Ljegkow, który jakoś bardzo osłabł - wie ktoś czemu?

Norwegowie brawo, ale gdyby nie Northug to medalu by nie było. Ma jednak Petter parę w tych nogach i ramionach. Wielkie brawa dla niego, bo w świetnym stylu zapewnił Norwegii srebro.

Szwedzi wygrali, bo nie mieli słabych punktów tak jak inni. Brawa także dla nich ;)
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez NickSlaugter » 25 Lut 2010 10:43

Mimo tej całej afery z Kowalczyk i Bioergen to ja jednak nadal lubię Norweżki i myślę, że wygrają tą sztafetę i liczę też na nasze dziewczyny, żeby dobrze pobiegły i zrobiły coś ponad swoją normę z poprzednich występów.
NickSlaugter
Młodzik młodszy

Postprzez dan » 25 Lut 2010 15:49

Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości