Z tym zabranianiem wysiłku przez lekarzy chorym na astmę to trochę przesadziłeś. Córka mojej siostry a moja chrześniaczka, 19-latka, od dwóch lat ma stwierdzoną astmę i póki stosuje regularnie przypisane leki to nie ma z wysiłkiem problemów. Lekarz wręcz zalecił jej dużą aktywność fizyczną.
Zdaniem doc. Anny Doboszyńskiej Prezes Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Chorych na Astmę regularny wysiłek fizyczny jest niezbędnym i koniecznym elementem rehabilitacyjnym chorych dzieci, wspomagającym prawidłowe i nowoczesne leczenie. „Sport nie tylko poprawia kondycję, ale również kształtuje psychikę. Uczy wytrwałości i wiary w siebie, cech tak przecież cennych zwłaszcza u chorych na astmę, czyli chorych przewlekle. Nie bez przyczyny mówimy sport to zdrowie”.
Ale skoro nie przekonują Ciebie słowa lekarza polskiej ekipy w Vancouver, szefa polskiej agencji antydopingowej i profesora immunopatologii z łódzkiego Ośrodka Diagnostyki i Leczenia Astmy i Alergii że Justyna nie wie o czym mówi, to ja także Cię nie przekonam. Więc nie zamierzam dalej tego robić, i uwierz mi nie ma tu znaczenia że Bjørgen jest Norweżką. Chodzi o to że nie można kogoś pomawiać bo ma się urażoną ambicję lub taki kaprys.
Dzisiejsz sztafeta. Faworytów jest jak już piszecie kilku - Szwedzi, Niemcy i Norwegowie to chyba najpoważniejsi z nich ale są też grożni Francuzi, Helweci być może gospodarze. Nie wiem na co stac Rosjan i Włochów. Dla mnie też dziwnym wydaje się wystawienie dużo lepszego łyżwą Siedowa w klasyku

Pietrol, Norwegowie oprócz Northuga nie są tacy słabi

1. Norwegia(mam nadzieję że Petter pomści złamany kijek na Hellnerze na ostatniej prostej

2. Szwecja
3. Niemcy