Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez karlos » 20 Lut 2010 17:27

Szykuje się finisz z większej grupy, chyba że Cologna potwierdzi dzisiaj swoją dominację i rozstrzygnie wyścig wcześniej, lub Bauer spróbuje rozerwać grupę już w klasyku. Obawiam się, że kręte zjazdy spowodują nie jeden upadek, gdyż rywalizacja u panów jest znacznie bardziej wyrównana, ale jak projektuje się tyle zakrętów na zjazdach to jest to niestety nieuniknione :( . Jestem ciekaw jak spiszą się Liegkow i Wyleghzanin, którzy specjalnie przygotowywali się do tego biegu.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Janko10 » 20 Lut 2010 17:40

Przede wszystkim gratulacje dla Justyny. :D
Liczyłem na złoto ale cóż, pozostaje nadziela na 30. Tam ma największe szanse i oby je wykorzystała.
Prawie 2 dni nie wchodziłem na forum i teraz nadrabiam zaległości. Wynudziłem się strasznie czytając te wszystkie Wasze dyrdymały o astmie i dopingu. A kolega Admin cichy jakiś dzisiaj, nikogo na żółto nie "zapalił"... :wink:
Dla mnie sprawa jest jasna. Bjoergen nie złamała zasad więc nie ma o czym mówić. :|
Inna sprawa, że dla chorych jest Paraolimpiada a nie normalne Igrzyska. :|
No i następny prawie offtop... :wink:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez markos7207 » 20 Lut 2010 18:13

W sprawie Marit, tak jak obiecałem, no comments... Mimo że parę osób usilnie próbuje mnie sprowokować :wink: .

Tak jest Pietrol, Petter i długo, długo nic :D
Po poniedziałkowej wpadce ze smarami prędko taka sytuacja sie nie powtórzy, tym bardziej że wczoraj Norweżki miały świetnie przygotowane narty.
Grożny będzie dobry przyjaciel Northuga, Cologna także Bauer, Hellner, Legkow i może jeszcze paru sie znajdzie ale wierzę że zostanie im walka o srebro i brąz :wink: .
Jeszcze na marginesie taka mała dygresja. Jakie to szczęście jednak że nie mamy biegacza równego klasie Justyny, bo gdyby nie daj Boże przegrał z takim Bauerem, który ma identyczne pozwolenie jak bohaterka ostatnich kilkudziesięciu postów w tym wątku, to nawet nie chcę myśleć co by się tu działo :wink: .
A tak póki co jest wszystko ok. :mrgreen:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Dobry » 20 Lut 2010 23:56

Ka-pi-tal-ny bieg Szwedów. Rozegrali to po kolarsku ;). Gdyby nie Legkow, wygrałby Jonson, ale że Rosjaninowi się chciało gonić, to wygrał inny Szwed. Chyba jeszcze nie oglądałem tak fascynującego biegu. Kapitalnie go prowadzili Szwedzi (Hellner z Sodergrenem), którzy kontrolowali odskok Jonsona. A temu z kolei niewiele brakło do zwycięstwa. "Murowani faworyci" za to polegli: Bauer, Cologna i Northaug... Ten pierwszy solidnie się pokazał w klasyku, a potem strzelił. Niby do ostatniego kilometra świetnie trzymał się Norweg, ale... pokazał, kudy mu do Daehliego. Jednak ten medal w sprincie to był fuks. A pechowe 4. miejsce w piętnastce Hellner sobie całkowicie zrekompensował.
Natomiast coś mi się wydaje, że ta trasa wcale nie jest taka łatwa, skoro stawka mencizn się tak porwała... No ale cóż, nie jestem tu znawcą :D
Dobry
Młodzik

Postprzez Masha » 21 Lut 2010 00:10

Ale bieg! Niezły ten Olsson, bardzo trzymałam za niego kciuki. Szkoda, że nie wygrał, ale brązik pewnie też go cieszy. Fajnie, że wygrał Hellner. Szwedzi rozegrali fantastycznie ten bieg. Northug miał trochę pecha z kijkami i chyba tym przegrał pewny medal. Liderzy PŚ jak na razie zawodzą (tzn. nie zdobywają złotych medali). No oprócz lidera skoków narciarskich i kombinacji norweskiej.
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez figaro56 » 21 Lut 2010 00:10

W imieniu Markosa pobronię Norhuga bo coś mu się wyraźnie stało w decydującej fazie biegu i to wtedy gdy wszyscy ostro ruszyli. Jakieś kłopoty z kijkiem. Tak to przynajmniej wyglądało.
Nie zmienia to faktu, że Norwegowie beznadziejnie startują na tych IO. Markos zażywa jeszcze sole trzeźwiące(2 Szwedów na podium) ale nawet on przyzna mi rację.
Duche też tam chyba łka w rękaw.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 21 Lut 2010 00:11

Nawet jesli Justyna przegrała z marit poprzez astmę to weźmy pod uwagę że nie zdobyłaby złota bo przegrała z Anną Haag i wsprincie teź by nie zdobyła złota, gdyby Majdic była zdrowa.
Nie róbcie więc niepotrzebnego szumu wokół naszej biegaczki, chociaż ta sytuacja z Bjoergen też lekko mnie zirytowała.
Wierzę, że zdobędzie złoto na 30km i skończy się ten szum wokół niej.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Pietrol » 21 Lut 2010 00:13

No i co ten Piotruś nawywijał ?????? Brawa dla Szwedów , naprawde bieg rozegrany świetnie , o ile oczywiście taki był plan i na dziś dzień w sztafecie absoultnie kandydaci numero Uno . Świetny Kanadajczycy którzy w stawce na dobre pojawili sie rok tem a tu prosze bardzo ładnie . Angerer sie wreszczie obudził po snie zimowym

Zawiedli na pewno Bauer i Cologna , a swoją drogą przewrotne te igrzyska . W Poniedziełak poległ Northug dzisiaj było prawie dobrze , ale Bauer i Cologna słabo . Zawiódł mnie Piller Cottrer na klasyku sie utrzymał a tu klapa .
No i Legkov kolejny dowód na to że nie opłaca sie pracować vide Bauer w 2006 czy Soedergren całe życie :P.

Z wielką niecierpliwością czekam na 50 Km bo ci co mieli tam rządzić dzisiaj zasiali pełną wątpliwość . No i niestety fakt faktem że Norwegia jednak przeżywa kryzys biegach co ostatnio udawało sie jakoś ukryć Northugiem ale widać że nie ma nikogo . I na 50 nadziei na wielką poprawe nie ma :D A wogóle ciekawe kogo wystawią
Awatar użytkownika
Pietrol
Junior młodszy

Miejscowość: Starachowice

Postprzez karlos » 21 Lut 2010 00:16

Faktycznie zasłużone medale dla Szwedów, którzy taktycznie znokautowali konkurencję, te celowe zwalnianie pogoni w grupie, sianie zamętu. W tej sytuacji Legkow, który nie dysponuje nadzwyczajnym finiszem, a dziś co było widać czuł się na trasie bardzo dobrze, był zmuszony gonić, choć na pewno zdawał sobie sprawę z tego, że to nie jest najmądrzejsze pod względem taktycznym. Myślę, że mu też należał się za to medal, tym bardziej, że w Libercu miał tyle pecha, niestety Angerer skorzystał z jego pracy i zdobył medal jego kosztem. Northug miał faktycznie jakieś małe problemy z kijkiem, ale nie miało to większego znaczenia, patrząc ile stracił do pierwszych na mecie, po prostu dla niego dzisiaj było za szybko i w tym aspekcie też widać kolejny aspekt doskonałości planu taktycznego Szwedów.
Ostatnio edytowany przez karlos, 21 Lut 2010 01:14, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Dobry » 21 Lut 2010 00:18

figaro56 napisał(a):W imieniu Markosa pobronię Norhuga bo coś mu się wyraźnie stało w decydującej fazie biegu i to wtedy gdy wszyscy ostro ruszyli. Jakieś kłopoty z kijkiem. Tak to przynajmniej wyglądało.
Nie zmienia to faktu, że Norwegowie beznadziejnie startują na tych IO. Markos zażywa jeszcze sole trzeźwiące(2 Szwedów na podium) ale nawet on przyzna mi rację.
Duche też tam chyba łka w rękaw.

Trudno mi powiedzieć, bo widziałem niewyraźnie (via Internet), ale wydawało mi się, że Northugowi kijka (przypadkiem) złamał Hellner, który wyprzedzał właśnie Norwega, a ten przykozaczył i zabiegł mu drogę (tak sobie dointerpretowuję, bo widziałem nie całkiem wyraźnie). Tak czy owak, nowego kijka Piotruś dostał szybko i jeszcze był w kontakcie z kwartetem, gdy mógł już biec z pełną mocą... Tylko że mocy już nie miał.
Dobry
Młodzik

Postprzez karlos » 21 Lut 2010 00:25

Wracając do sprawy ewentualnej dyskwalifikacji Justyny Kowalczyk to decyzja jury podobno była jednogłośna, co sprawia, że nawet jeśli Norwegowie wniosą protest to będą mieli bardzo niewielką szansę (według mnie około 1%) na odebranie medalu Justynie.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 21 Lut 2010 00:27

Zanim Markos otrząśnie się z szoku po triumfie Szwedów to ja dalej będę bronił Northuga. Ta przygoda przytrafiła mu się w najgorszym z możliwych momentów. W czasie kiedy poszła ostra pogoń na metę i stracił wtedy 10 a może więcej metrów i gdyby nawet jakimś cudem doszedł do czołówki to na finiszu byłby bez szans.
Później pewnie odpuścił. Szwedzi rozegrali to koncertowo.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 21 Lut 2010 00:31

Miał mniej niż 5 metrów straty do ostatniego z czołowej grupy, a miał już nowy kijek, a na mecie stracił 40 sekund. To że odpuścił walkę o miejsce w 10, to też nie świadczy o nim dobrze :D .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Dobry » 21 Lut 2010 00:36

Święta prawda, najgorszy moment, wybił się z rytmu, kiedy poszedł największy gaz, ale kijaszka dostał i zaczął stosować jeszcze w momencie, gdy był z czołówką. Po prostu rura mu zmiękła. Ja w końcu jestem przyzwyczajony do tego, że Peter wrzuca ten swój dopalacz i na 100 metrach odskakuje 40 ;), więc spodziewałem się, że parę metrów będzie w stanie nadrobić i przeskoczy rywali.
Dobry
Młodzik

Postprzez markos7207 » 21 Lut 2010 00:44

Spokojnie Figaro, jeszcze żyję :wink: I już nawet ochłonąłem choć było ciężko :? .
Nie dość że Northugowi "trzasnął" kijek w najgorszym z możliwych miejscu czyli na podbiegu gdy Legkow narzucał ostre tempo by dognać Olssona, to jeszcze dwóch Szwedów na podium... Szlag by to... :(
Ale pocieszam się że przynajmniej Hellner nie zgarnął tej kasy którą zbierali szwedzccy kibice dla gościa który ogra Norwega na finiszu :wink: . Widać jednak że totalna klapa w poniedziałek to nie tylko wina smarów ale chyba "przestrzelili" z formą, bynajmniej tak to wygląda. Będą zmiany po sezonie, oj będą.
Szwedzi cwaniaki "wyrolowali" towarzystwo aż miło i gdyby nie pogoń Legkowa to Olsson miałby złoto, szkoda mi Rosjanina bo zapracował sobie na ten medal ale robi się z niego trochę taka Steira męskich biegów.

Pietrol, na 50-kę jest Hjelmeset i to jemu życzę złota nawet gdyby Petter się odrodził.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Pietrol » 21 Lut 2010 01:01

Łoooo jakby dziadzia złoto ustrzelił to bym z radości sie zalał w trupa :wink:
Awatar użytkownika
Pietrol
Junior młodszy

Miejscowość: Starachowice

Postprzez markos7207 » 21 Lut 2010 01:11

Zapomniałem że jest jeszcze Jens Arne Svartedal, na królewskim dystansie miejsce ma raczej pewne, poza tym Sundby i zależy czy Northug będzie w stanie przebiec tak długi dystans i jeszcze powalczyć. Jak na razie to mam poważne wątpliwości.
A sztafeta Norwegii zapewne będzie wyglądała tak: Sundby, Hjelmeset, Berger, Northug.
Jeśli przegrają złoto ze Szwedami to opuszczam forum :wink: Co niektórzy się zapewne ucieszą :lol:

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 21 Lut 2010 01:13

Legkow to ma klasę, przeprosił Rosjan za tylko 4 miejsce, wspomniał w wywiadzie, że próbował namówić Bauera do wspólnej pracy, co było widać podczas relacji, jednak ten udawał, że go nie słyszy. W końcu stwierdził, że jeśli tak dalej będą chodzić po trasie, to już Olssona nie dogonią i ruszył w pogoń i dał z siebie wszystko, ale niestety to nie wystarczyło na medal. Mam nadzieję, że zdobędzie jakiś medal na 50km i nie stanie się jednak Steirą męskich biegów. W sumie sporo stracił na ostatnim zakręcie na zjeździe przed stadionem, trochę mi przypomina w stylu biegania Justynę Kowalczyk, silny na podbiegach, braki techniczne, nienajlepszy finisz i do tego dodać jeszcze, że są z tego samego rocznika :lol: , tylko pod względem osiągnięć zostaje w tyle :D .
Ciekawe jaką taktykę Szwedzi przygotują na 50km, w sumie mnie dziwi, że ostatnio na tak długim dystansie nikt nie próbuje uciekać, bo dla zawodnika z kiepskim finiszem, a bardzo silnego na dystansie, to jest raczej lepsze rozwiązanie niż czekanie do końca biegu :wink: .
Kanadyjczycy mogą sprawić w sztafecie dużą niespodziankę czterech w 20, to chyba nawet ich zaskoczył tak dobry wynik. Jednak zdecydowanymi faworytami sztafety będą Szwedzi, a zwycięstwo Norwegów mnie zdziwi, chociaż forma biegowa Hjelmeseta i Bergera jest dużą niewiadomą.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez dan » 21 Lut 2010 05:39

Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez figaro56 » 21 Lut 2010 08:34

Czym taki protest Słoweńców ma skutkować. Anulują te wyniki i powtórzą IO? Może do sądu organizatorów podać i żądać jakiejś kasy. Tylko jak to w sądzie. Wszyscy będą się przerzucać odpowiedzialnością i sprawa potrwa. Z drugiej strony przydałby się trzepnąć kogoś po kieszeni i może na przyszłość ktoś starannie przypilnuje zabezpieczeń. Justyna zwracała uwagę na ten odcinek jakiemuś delegatowi FIS i to o ironio Słoweńcowi. Niewykluczone, że będzie wzywana do sądu na świadka.
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości