Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez Kam » 15 Lut 2010 22:36

Jeśli co poniektórzy narzekają na miejsce Kowalczyk, to co mogą powiedzieć Norwegowie? :shock:
Czy nigdzie w necie nie ma żadnych porządnych wyników live? To co jest na stronie igrzysk, to jakaś farsa, zupełnie nie działa.
Awatar użytkownika
Kam
Junior młodszy

Postprzez markos7207 » 15 Lut 2010 22:54

Jak nie lubię Szwedów tak tego Hellnera było mi szkoda, tak niewiele mu zabrakło... "Ujechał" się na maxa, wręcz umierał na ostatnim kilometrze :wink:
A Szwajcarzy mają pierwszego w historii mistrza olimpijskiego w biegach, w ogóle to dzień Helwetów(2 złoto dzisiaj).
Występ Wikingów to totalna klapa na całej lini :( , nie wiem co było tego przyczyną ale faktem jest że to najgorszy występ Norwegów w całej historii startów w biegach na IO.
Na dziś nie mam ochoty więcej pisać na ten temat... :?
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 15 Lut 2010 22:57

Markos, chyba musisz być przybity totalnie. Petter dał ciała po całości, jak oglądałem jego międzyczasy to myślałem, że to jakiś błąd. Dał się nawet dogonić Katilakoskiemu. Forma chyba prysła, wyjechał się na początku sezonu. Ogólnie wszyscy Norwegowie słabiutko, także Hafsas.

Rosjanie także cienko przędą choć i tak lepiej niż Norwegowie. Wylegżanin wiózł się ciągle za Pietro i wylądował na 9. miejscu. Ljegkow dobrze zaczął, a później było już niestety gorzej. Liczę, że obaj lepiej spiszą się w kolejnych biegach. Zdecydowanie poniżej oczekiwań Sedow. Trema olimpijska chyba go zjadła :(

Cologna zbudował bardzo dobrą formę. Będzie na pewno mocny w biegu łączonym. Choć ja liczę tam na Aleksandra ;)
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez forresty » 16 Lut 2010 08:24

Witam wszystkich pierwszy raz
Tak właśnie zajrzałem do norweskich gazet i to co tam sie dzieje można porównac tylko do tego co mogłoby się stać gdyby w sobotę małysz nie awansował do drugiej serii. Po pierwsze wszyscy są zgodni (poza smarowaczami rzecz jasna :wink: ) że zostal popełniony błąd ze smarowaniem. Norweżki dostały narty idealnie przygotowane z tego co mówiła przede wszystkim Bjoergen. Postanowiono więc że Northug i reszta dostaną narty przygotowane bardzo podobnie z tym że z tego co sie domyślają źle położyli strukturę na narcie dla mężczyzn bo jak wiadomo Northug startował jakieś 2h po tym jak zaczął sie bieg kobiet - temperatura sie podniosła w trakcie zawodów. Serwismeni zarzekają się że nie wiedzą jeszcze o co chodzi ale Nothug pierwsze co zrobił po wstaniu ze sniegu na mecie to pobiegł bez słowa do kontenera servicemanów :lol: :lol:
To już drugi taki bład jak pamietam - w Turynie zrobili takiego samego wielbłąda tylko skutki były mniej opłakane. Northug przyznał jednak że jak usłyszał o czasach to zwolnił bo nie było sensu się szarpać
Jak widać z tym smarowaniem i pogodą to na tej imprezie dzieją się niezłe szopki. o Ile panie mają jeszcze szczęście bo startują wcześniej to oba biegi panów (biath/cross) wyglądały trochę dziwnie
Co do Justyny... hmmm. Nie wiem - mam dziwne wrażenie ze ona nie jest już w tej formie co w styczniu. obym się mylił ale o kazdy medal będzie jej niesamowicie ciężko. To nie byla dyscyplina dla niej - miejsce niezłe ale sam bieg nie był jakoś specjalnie porywający choć w porównaniu do tego co zrobili norwegowie i ich faworyt to Kowalczyk pobiegła wręcz fantastycznie. kalla wygrała w pięknym stylu i zupelnie zasłuzenie. Smigun - klasa. Rewelacyjnie odrobiła pracę domową. Myślałem też że wiecej pokażą Włoszki i Niemki a zupełnym zaskoczeniem była Saarinen. Rosjanki też w sumie słabiutko
forresty
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 16 Lut 2010 11:30

Myślę, że z formą u Justyny nie jest źle, tylko niestety ona już chyba nie nauczy się biegać tak sama z siebie łyżwą po płaskim. Na ostatnim pomiarze czasu wskoczyła nawet na podium ale to było na szczycie podbiegu i później już zjazd i płasko do mety i tam decyduje technika biegu.
Spokojnie poczekajmy na starty klasykiem i na łączony.
Nie pamiętam takiej kompromitacji norweskich biegów jak tutaj. Już nic nie mówię. Markos chyba dostatecznie zdołowany.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez basten » 16 Lut 2010 11:56

ja juz przed startem justyny widzialem ze nie bedzie dobrze , machała do kamery byla bardzo zdenerwowana , mało skoncentrowana, moze jej to przejdzie w nastnych startach i moze wkurzajewski i spolka przestana pytac tylko o zloty medal
basten
Młodzik

Postprzez karlos » 16 Lut 2010 12:18

Wczoraj Cologna był po prostu bezkonkurencyjny i to było największą niespodzianką, bo to że wygra, tego raczej oczekiwałem. Na podium sami wyśmienici zawodnicy i z pewnością zasłużyli na te medale, pomimo tego trochę szkoda Hellnera i Vittoza, bo brakowało im bardzo mało do medalu. Po tym biegu wygląda na to, że Cologna, Piller Cottrer, Bauer, Hellner i Vittoz będą również głównymi faworytami do medalu w biegu łączonym, chociaż biegi ze startu wspólnego mają zupełnie inną specyfikę, dlatego praktycznie nie można pominąć w gronie faworytów zawodników, którzy dzisiaj spisali się nienajlepiej, bo wielu zawodników z powodu coraz mniejszej liczby biegów rozgrywanych metodą tradycyjną traci umiejętność narzucenia samemu sobie wysokiego tempa na całym dystansie, przykład Vyleghzanina, który gdyby nie miał przed sobą Pillera Cottrera, to z pewnością byłby niżej. Również Dementiev był przykładem zawodnika, który specjalizował się w biegach ze startu wspólnego. Dlatego nadal Northug według mnie zostaje głównym faworytem do 30 i 50km. W biegach jednak przy wyrównanym poziomie dużą rolę odgrywa po prostu dyspozycja dnia.

Rosjanie wczoraj poza Medvedewą i Vyleghzaninem poniżej oczekiwań. Trener Rosjan jako główną przyczynę porażki uznał aspekt psychologiczny, też nie był zadowolony z tego, że w dniu zawodów Legkowa, Sedova, Vyleghzanina oraz Khazową zabrano o 6 rano na kontrolę antydopingową, chociaż z drugiej strony przyznał, że inni zawodnicy są również badani na tych samych zasadach i było to oczywiście zgodne z przepisami, jednak aby aż tylu zawodników w tak niefortunnym momencie to się już dawno nie zdarzyło. Dodał, że w razie celowej złośliwości ze strony WADA, to Rosjanie są sami sobie winni skoro "próbują udowodnić, że EPO - tak naprawdę nie jest EPO ". Ja uważam, że te kontrole powinny być jednak bardziej życiowe i w żaden sposób nie powinny przeszkadzać zawodnikom w przygotowaniach, biorąc pod uwagę przypadek również Sikory. Myślę odnośnie Sedova, że gdyby miał jeden z pierwszych numerów, to pewnie uzyskałby trochę lepszy wynik, a poza tym był to debiut, który w wielu przypadkach jednak nie pomaga zawodnikom w uzyskaniu dobrego rezultatu.

Odnośnie postawy Norwegów, to w zasadzie ich męskie biegi ograniczają się obecnie do Northuga oraz sprinterów. Ja od początku uważałem, że Northug powinien sobie ten dystans odpuścić, bo szanse na medale miał niewielkie, ale z drugiej strony wobec braku innych dobrych zawodników w norweskiej kadrze mógł sobie ten start potraktować treningowo, co uczynił wobec nienajlepszych smarów, chociaż nie wierzę, że miał narty posmarowane tragicznie, bo wtedy żadnego Norwega nie byłoby w 40.

Teraz sprinty, u Rosjan w sprincie indywidualnym zabraknie według mnie słusznie Petukhova (klasykiem biega zdecydowanie gorzej), który skupia się całkowicie na sprincie drużynowym w którym pobiegnie zapewne z Morilovem. Ogólnie w rosyjskiej kadrze panuje trochę nienajlepsza atmosfera, z powodu braku medali (na razie jedynie jeden brązowy), co wywiera większą presję na startujących zawodników i zawodniczki.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez markos7207 » 16 Lut 2010 15:33

Jeszcze wrócę trochę do wczorajszych biegów i spróbuje spojrzeć na nie "chłodnym okiem"(ale będzie to trudne po wyczynie norweskich człaponów :wink: ).
Justyna pobiegła na tyle na ile było ją stać, a że starczyło na 5. miejsce to "zasługa" trasy no i oczywiście lepszej dyspozycji wczorajszego dnia 4-ech rywalek. Nie od dziś wiadomo że na płaskim i ostrych zjazdach i zakrętach Justyna traci w "łyżwie" do swoich rywalek, i to się już raczej nie zmieni. A to że "fachowcy" już od pierwszego startu trąbili o złotym medalu a teraz są rozczarowani świadczy o ich znajomości biegów narciarskich.
Forma Smigun-Vaehi. Jeśli Estonka w dalszej części igrzysk potwierdzi dobrą dyspozycję i także w końcówce sezonu będzie równie dobra to uznam że faktycznie ma umiejętność do przygotowania się na docelowy punkt sezonu. Ale jeśli po igrzyskach straci gwałtownie swoją dyspozycję to pomyślę że stosuje "fińską szkołę" której najlepszym przykładem był Mika Myllylä...

Teraz o biegu mężczyzn. Już nieco ochłonąłem ale nadal robie się wściekły na myśl jak taka ekipa jak Norwegowie mogła odstawić taki "niewypał" ze smarowaniem nart do stylu dowolnego :roll: . Dysponują wszystkim co najlepsze, mają najliczniejszą ekipę smarowaczy na którą łożą wielkie pieniądze a i tak robią takie błędy. Przecież to nie klasyk gdzie o niebo trudniej dobrać odpowiednie smary, tak aby narta nie hamowała na zjazdach i nie "kopała" na podbiegu.
Za dużo tych wpadek norweskich smarowaczy i do tego jeszcze na igrzyskach. 4 lata temu w Turynie "dali plamę" w biegu na 15 km klasycznym gdy już po 2 kilometrach Svartedal, Hjelmeset i Estil którzy byli pewniakami do medali, mieli po kilkadziesiąt sekund straty. Albo Nagano i pierwszy bieg na tamtych igrzyskach na 30 km także klasykiem(fakt że wtedy padał gęsty śnieg) gdzie wielki Bjørn Dæhlie zajął dopiero 20. miejsce z kolosalną stratą ponad 6 minut do Mylylli, a Alsgaard w ogóle nie dobiegł do mety. Jedynie Erling Jevne który przed startem zmienił smary spisał się na medal.
Dlatego nie dziwię się że na norweskich forach kibice są wściekli i ostro dają temu wyraz w swoich wypowiedziach.
Ja mam tylko nadzieję że tak fatalna postawa Norwegów była spowodowana złym doborem smarów choć jest dużo prawdy w tym co napisał Karlos, że norweskie męskie biegi to Northug, sprinterzy no i jeszcze weteran Hjelmeset w klasyku.
Jaka jest faktyczna dyspozycja Pettera przekonamy się w biegu na 30 km, choć jutro pobiegnie także sprint .

Figaro, nie możesz tego pamiętać bo najstarsi norwescy górale tego nie pamiętają :lol:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Laleczka Chucky » 16 Lut 2010 17:23

Szkoda, że pętla we wczorajszym biegu z udziałem Justyny nie była odwrotnie, czyli najpierw zjazdy, a meta pod górę, wówczas byłoby znakomicie :D
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez karlos » 16 Lut 2010 17:30

Mateusz napisał(a):Szkoda, że pętla we wczorajszym biegu z udziałem Justyny nie była odwrotnie, czyli najpierw zjazdy, a meta pod górę, wówczas byłoby znakomicie :D

Jest to fizycznie niemożliwe, bo stadion jest położony poniżej tras, więc zawsze przed metą będzie więcej zjazdów niż podbiegów.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez góral'ka » 16 Lut 2010 17:46

Justyna w wywiadzie dla TVP mówiła że w ogóle chciała zrezygnować ze startu na 10 km a tu 5 miejsce, no i że patrzy optymistycznie w kierunku następnych biegów.
jeszcze zdobędzie złoto 8) może wtedy gdy wkurzajewski w ogóle nie będzie o nim mówił....
brać nie tylko to co łatwe, lekkie i przyjemne
Awatar użytkownika
góral'ka
Młodzieżowiec

Miejscowość: okolice Zakopanego

Postprzez Laleczka Chucky » 16 Lut 2010 17:48

Wkurzajewski chyba myśli, że Polki zdobędą złoto w sztafecie :lol:
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez ewcia » 16 Lut 2010 19:00

góral'ka napisał(a):Justyna w wywiadzie dla TVP mówiła że w ogóle chciała zrezygnować ze startu na 10 km a tu 5 miejsce, no i że patrzy optymistycznie w kierunku następnych biegów.
jeszcze zdobędzie złoto 8) może wtedy gdy wkurzajewski w ogóle nie będzie o nim mówił....

Ona chciała.Ale trener postanowił inaczej.

Mateusz napisał(a):Wkurzajewski chyba myśli, że Polki zdobędą złoto w sztafecie :lol:

Świetny dowcip :lol: :lol: :lol:
ewcia
Junior

Miejscowość: Szczecin

Postprzez Janko10 » 17 Lut 2010 00:18

Tak naprawdę to nie było tematu rezygnacji Justyny z biegu. To było tylko narzekanie na stan trasy...
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez Duche » 17 Lut 2010 15:05

Dzisiaj sprinty techniką klasyczną. Powiem tak - złoto dla Natalii musi być, inaczej będę bardzo smutny :P

Oby dzisiaj na podium zabrakło Słowenek, w szczególności Majdić i Finek. U panów chciałbym podium bez Norwegów. U panów pewniakiem dla mnie jest Emil, który może nam zaprezentuje swoje super nowoczesne kijki :mrgreen:
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez karlos » 17 Lut 2010 15:25

U panów według mnie szykuje się rosyjsko - norweski pojedynek + Joensson. Groźni też mogą być Finowie, liczę przynajmniej na awans do 30 naszych reprezentantów, skoro startuje jedynie tylko 40 prawdziwych sprinterów.
U pań liczę na złoto Justyny Kowalczyk, każdy inny medal po tym co dokonała w Canmore będzie małą porażką, oczywiście nie oczekuje, że w podobny sposób zostawi za sobą resztę zawodniczek, ale minimalne zwycięstwo według mnie jest w jej zasięgu. Najgroźniejsze rywalki to 3 Słowenki, Bjoergen (która wstępnie miała nie startować, ale ktoś jej niepotrzebnie przemówił do rozsądku :lol: ), Saarinen, Prochazkova, o niespodziankę mogą pokusić się młode Szwedki: Falk i Pajala oraz Włoszki, których nie można lekceważyć. Ciekawe jak spisze się Korostielewa, w stylu dowolnym byłaby jedną z głównych faworytek, w klasyku jednak zwykle mocno odstaje na podbiegach, jednak jak jej nie zgubią to na prostej będzie bardzo groźna.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 17 Lut 2010 15:30

Kibicuje Justynie jak zawsze i wierzę w złoto, wiem że będzie ciężko ale jeśli jest naprawdę wysmienicie przygotowana to ten bieg może być dla niej.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 17 Lut 2010 15:53

Duche napisał(a):Oby dzisiaj na podium zabrakło Słowenek, w szczególności Majdić i Finek. U panów chciałbym podium bez Norwegów.

Co do pierwszego zdania - pełna zgoda, ale co do podium bez Norwegów - Duche nie wnerwiaj mnie ! :wink:
A tak zupelnie serio to inne rozwiązanie niż medal Justyny byłoby dużą niespodzianką, choć sprint to sprint i tu niczego nie można być pewnym. O złoto na tej trasie będzie ciężko bo na ten krążek ostrzy sobie zęby wypoczęta Majdić, wielką niewiadomą jest w jakiej formie zaprezentuje się Kuitunen poza tym są jeszcze Saarinen, grożna w klasyku Prochazkova może jeszcze Falk, Rosjanek w finale nie przewiduję.
No i oczywiście jest Marit Bjørgen i mam nadzieję zobaczyć w dobrej formie Astrid U. Jacobsen :D .
Moje typy to:
1. Kowalczyk
2. Majdić
3. Bjørgen

U panów to mam nadzieję że Joennson "wyrżnie" gdzieś orła i sprawa załatwiona a jak nie to powinni Norwegowie poświęcić któregoś ze swoich np. Pettersena(on się lubi często przewracać) i "skasować" sąsiada ze Wschodu :lol: bo kolejnego złota Szwedów nie zdzierżę :lol: W sprincie nie ma miejsca(i czasu) na fair play :wink:
I wtedy wymarzone podium będzie takie:
1. Hattestad
2. Northug
3. Kjølstad
:D

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Laleczka Chucky » 17 Lut 2010 16:09

Można obstawiać medalistów w sprincie, ale jest to bardziej ryzykowane niż w każdej innej konkurencji, a chodzi o to, że w tym sprincie czasami zdarzają się sytuacje trudne do przewidzenia takie jak wywrotka, złamany kije czy nadepnięcia na nartę itp. Łatwo powiedzieć, ale najprostszą taktyką jest bardzo szybko wystartować, aby przejść do czołowa i właśnie uniknąć w dalszej części rywalizacji wspomnianych wywrotek i połamanego kijka. Jak wiemy Justysia ma problemy zawsze na starcie i odrabia na dystansie.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Pietrol » 17 Lut 2010 17:23

Ja tam mocno wierze dzisiaj w pierwsze złoto Norwegów . Szkoda że to nie rok 2007 i nie ma Svartedala ale trudno . Wiele napisano tutaj ostatnio o Northugu i przyznam szczerze że ja o młodego Norwega zarówno dzisiaj jak i w następnych startach jestem bardzo spokojny . :D
Awatar użytkownika
Pietrol
Junior młodszy

Miejscowość: Starachowice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości