Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez figaro56 » 02 Lut 2010 20:45

Janko jaki ładny skok w kwalifikacjach twojego faworyta Grzegorza Miętusa. Zobaczymy jak będzie w konkursie.
Natomiast twój faworyt RakuNH Bachleda nie powala na kolana. Niestety ale nie mamy skali porównawczej do innych Orłów tych co mają nas na IO reprezentować.
Może jeszcze wyjdzie na twoje i Bachleda będzie lepszy niż ktoś z olimpijczyków. Dla dobra nas wszystkich obyś się mylił.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 02 Lut 2010 20:59

Problem leży w tym że nie ma jak porównać naszych skoczków. Wszyscy mają tak niestabilną formę i najlepiej by było wziąć z 10 skoczków. Rutkowski miał formę 4 konkursy, Stoch z 6, Hula też z 6, Bachleda tylko 2 :wink:

Dziś Miętus byłby w 15 a na MŚJ poza 20.... Zważywszy że uwzględniany jest tu nowy przelicznik to jest to dla mnie szok :shock: Jutro zapewne do 30 nie wjedzie a jak wejdzie to znowu będzie presja na Kruczku aby wymienić braci. na MŚJ praktycznie cały czas młodszy był lepszy. :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 02 Lut 2010 20:59

W niedzielę na MŚJ w których nasza ekipa zajęła 5 miejsce, Grzegorz skakał lepiej od Krzysztofa o kilka metrów. Od naszego olimpijczyka K.Miętusa skakał lepiej nawet Murańka, więc bardzo prawdopodobne, że Bachleda na IO mógłby skakać lepiej od starszego MIętusa.
Swoją drogą też jestem fanem G.Miętusa i jestem trochę zawiedziony, że na igrzyska jedzie jego starszy w tym momencie gorzej skaczący brat. Co prawda Grzegorz jeszcze nie skacze regularnie, jednak przydałby nam się w drużynowym zawodnik, któremu czasem wyjdzie niezły skok, bo nie ma co się oszukiwać, abyśmy zajęli dobre miejsce na igrzyskach potrzeba nam bardzo dużo szczęścia, a ciężko będzie to osiągnąć przy zawodnikach skaczących regularnie poniżej punktu K :D.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 02 Lut 2010 21:22

http://www.skijumping.pl/wiadomosci/114 ... spoznilem/

Polecam obejrzeć wywiad z Bachledą :lol: Nie ma siły na niego :lol:

Co by nie powiedział to ubaw po pachy :D

"Trzeba dojechać" :lol:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 02 Lut 2010 22:22

No co? Powiedział co wiedział. :wink:
Bracia powinni sie dogadać, który jest teraz lepszy. W razie gdyby Grześ był lepszy, Krzyś może skręcić kostkę i się skład zmieni na IO. :wink:
A potencjalną emeryturką mogą się podzielić, w końcu rodzina. :wink:
Tyle, że te plany trochę psuje "mądrala diabełek". :lol:
A tak przy okazji: czy ktoś policzył ile taki medal drużyny może kosztować polskiego podatnika??? SPORO! :lol:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez matti » 03 Lut 2010 08:58

Wszystko to wygląda tak jakby forma Schlierenzauera odpływała... Za to Małysz coraz lepszy! Może dziś będzie podium, a nawet jeżeli nie to w Vancouver jeden medal jest realny!
http://www.olimpijskienewsy.pl/- serdecznie zapraszam!
matti
Kadra B

Postprzez figaro56 » 03 Lut 2010 10:03

Najważniejsze, że chłopakom humory dopisują. Szkoda, że kibicom już znacznie mniej.
Przestałem już słuchać tych wywiadów z naszymi skoczkami bo działają mi na nerwy. Ile można słuchać o jednym spóźnionym skoku i o drugim w miarę poprawnym a ten rzekomo w miarę poprawny jest o 30 metrów krótszy od najlepszych. Ci tu jeszcze w miarę poprawną polszczyzną odpowiadali na pytania ale niekiedy to aż żal ich słuchać. Stękają, mruczą coś pod nosem jakby sklecenie tych paru zdań z sensem było zadaniem ponad ich siły.
Jedno co nowe w tych wywiadach to okazuje się, że skoki mogą być "przypóżnione" :D
Kiedyś w jakimś programie w tv po tych elokwentnych wypowiedziach naszych skoczków zmieniono dyscyplinę i wywiadu udzielała Majka Włoszczowska. Dla dobra tych chłopaków powinni czegoś takiego zakazać. Tej dziewczyny z przyjemnością się słuchało.
Nie wiem ale przeciętny przedstawiciel gatunku homo sapiens już w wieku 2 lat wydaje z siebie artykułowane dźwięki za pomocą których w prostych zdaniach jest w stanie porozumieć się z dorosłymi osobnikami swego gatunku ale to chyba nie dotyczy niektórych polskich skoczków narciarskich.
Niedoścignionym "mistrzem" elokwencji był niejaki Mateusz "Flaszka" Rutkowski. Kiedy się go słuchało to zawsze się zastanawiałem jak to możliwe, ze on sam w sklepie jest w stanie kupić sobie te pół litra. To niemożliwe aby jakaś ekspedientka zrozumiała o co mu chodzi i albo kupował w samoobsługowych albo kogoś wysyłał. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RychuGKM » 03 Lut 2010 11:58

No co ty! Mistrzem wypowiedzi przed kamerą jest Piotrek Żyła , te jego pełne elokwencji i krasomówstwa wypowiedzi zawsze wywołują salwę śmiechu wśród telewidzów :lol:
RychuGKM
Kadra B

Postprzez RakuNH » 03 Lut 2010 16:17

A mnie tam wywiady Bachledy bawią. Rutkowski juz jest sztuczny i jakoś mnie to nie śmieszy ale Bachleda zawsze jest śmieszny. :lol: Kiedyś śmieszył głupotą a teraz się obył z kamera i jako tako sie wypowiada :D

Jaki byłby świat jakby wszyscy byli mądrzy i elokwentni. Bachleda nie ma żadnych ambicji ale mimo wszystko nikt z tych utalentowanych nie potrafi go z kadry wyrzucić. Niestety już któryś raz z kolei forma jest w lecie w zimie jej brak :(

Ja bym tam poczekał do konkursu z tym odpływaniem formy :wink: Nie zapeszajmy :D :D

Dziś plan minimum to 3 Polaków w 30 a Miętus w 20. I Kruczkowi by się zrobił dylemat na IO :lol: :lol:

EDIT: No i Schlierenzuer 142 metry w serii próbnej. Dobrze że nie cieszyłem się zbyt wcześnie :(
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 03 Lut 2010 17:59

Hofer w kulki leci, -3.4 pkt za podwyższenie belki o jedną pozycję, jak dla mnie to bardzo niesprawiedliwy przelicznik, powinno być -8pkt, a najlepiej nie powinni nic zmieniać. Od kiedy podwyższa się belkę najlepszej dwudziestce ?
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 03 Lut 2010 18:22

karlos napisał(a):Hofer w kulki leci, -3.4 pkt za podwyższenie belki o jedną pozycję, jak dla mnie to bardzo niesprawiedliwy przelicznik, powinno być -8pkt, a najlepiej nie powinni nic zmieniać. Od kiedy podwyższa się belkę najlepszej dwudziestce ?

Przecież -3,4 to nie jest od Belki tylko o wszystkim decydują metry najazdu. Bardzo dobra decyzja. Był wiatr w plecy więc o co teraz pretensje do Hofera?

Małysz super :D :D Szkoda że jakieś dziwne te oceny sędziowskie Ammana i Małysz no ale ja nie sędziuje.

Gregor jak widać dalej w formie. Czyżby to miała być wielka 3 na Igrzyskach?

I ostatnie pytanie. Co zrobi Kruczek? nawet jak Miętus zepsuje trzeci skok to oddał DWA FENOMENALNE SKOKI. (patrz skoki kandydata na IO - Bachledy). Ciężko mi uwierzyć że jego brat wszedłby do 30. Będzie presja na Kruczku.

Brawo Adam i Grzesiek :D Podium i pierwsza 20 są w zasięgu.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez góral'ka » 03 Lut 2010 18:29

powoli się przyzwyczajam do tych nowych zasad, no i te matematyczne rachunki rozwijające umysł bezcenne :wink:
najważniejsze, że nasz Adaś jest w ścisłej czołówce 8)
brać nie tylko to co łatwe, lekkie i przyjemne
Awatar użytkownika
góral'ka
Młodzieżowiec

Miejscowość: okolice Zakopanego

Postprzez karlos » 03 Lut 2010 18:34

RakuNH napisał(a):Przecież -3,4 to nie jest od Belki tylko o wszystkim decydują metry najazdu. Bardzo dobra decyzja. Był wiatr w plecy więc o co teraz pretensje do Hofera?

Może decyzja dobra, ale podjęta trochę na czuja, gdy ją podejmowali jeszcze nie wiało w plecy i przez to Grzegorz Miętus stracił kilka miejsc, bo skoczkowie tuż po nim wykorzystali wyższą belkę. Chodzi mi głównie o przelicznik, według mnie podwyższenie belki daje więcej niż 2 metry(3,4 punkta w przeliczeniu na metry) w tej sytuacji poszkodowani są zawodnicy, którzy skaczą z niższej belki. W ogóle zmienianie belki jest bez sensu, bo każdy będzie innego zdanie ilu metrom jest równa jedna belka startowa, według mnie przynajmniej 3-4 metrom. To w sumie zależy od tego czy wieje w plecy (zmiana belki ma spore znaczenie) czy pod narty (zmiana belki ma mniejsze znaczenie).
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 03 Lut 2010 18:39

A moim zdaniem Grzegorz bardzo dużo zyskał bo o wiele lepiej jest skakać przy dobrym wietrze niż przy złym. Mimo odejmowania punktów. Ale fakt faktem że skoczył bardzo dobrze ale nie doszukujmy się znowu nie wiadomo czego w takiej minimalnej zmianie.

Nie przesadzałbym że 1 belka (zapewne nie wielka bo tylko 3,4 pkt) spowodowała że Miętus jest 14... Powinien się cieszyć że wielu miało w plecy. Jak skoczy w 2 serii dobrze to będzie wysoko a jak wyląduje na buli to o co się rozchodzi? :wink:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez góral'ka » 03 Lut 2010 18:47

karlos napisał(a): W ogóle zmienianie belki jest bez sensu, bo każdy będzie innego zdanie ilu metrom jest równa jedna belka startowa, według mnie przynajmniej 3-4 metrom.

zgadzam się powinni dalej restartować po zmianie belki :twisted:
a jeśli chodzi o te metry to trzeba pamiętać, że zawodnicy osiągają różne szybkości i ci wolniejsi poprzez zwiększenie belki teoretycznie stracą jeszcze więcej....
brać nie tylko to co łatwe, lekkie i przyjemne
Awatar użytkownika
góral'ka
Młodzieżowiec

Miejscowość: okolice Zakopanego

Postprzez RakuNH » 03 Lut 2010 19:15

Brawo Adam! Brawo Miętus (z tym drugim skokiem zmieściłby się pewnie w 30 i pokonałby spokojnie Bachledę!) Jest forma :wink:

Janko i co teraz myślisz o wyjeździe do Japonii? Jak widać Ammanowi to nie przeszkodziło więc nasze orły mogą mieć jedynie mętną wymówkę.

Zobaczymy czy będzie korekta w składzie na IO i jaki skład na Willingen.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 03 Lut 2010 19:56

Brawo Adam! Jest forma i to cieszy. Gratulacje też dla Miętusa. Widać, że chłopak potrafi wykorzystać dobre warunki. W drugiej serii już tak różowo nie było ale to nie był jakoś dramatycznie zły skok.
Zżera mnie ciekawość jak z formą pozostałych naszych olimpijczyków ale o tym przekonam się na IO.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 03 Lut 2010 20:45

Jak Kruczek nie zabierze G.Miętusa na IO, to będzie to znaczyło, że nasi olimpijczycy są przynajmniej w takiej formie jak Grzegorz. Więc to byłaby dobra wiadomość :lol: .
Musi chyba zdawać sobie sprawę, że jak go nie zabierze, a Hula i starszy Miętus będą skakać na IO na bulę, to będzie mu ciężko się wytłumaczyć ze swojej decyzji.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 03 Lut 2010 21:44

Niech Kruczkowi jeszcze ktoś w Wilingen wskoczy do dwudziestki to się chłop zupełnie zamota. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 03 Lut 2010 21:54

Kadra na Willingen:
Bachleda, Miętus, Kot, Zapotoczny.

Nie wiem czemu nie ma Kubackiego no ale widocznie Zapotoczny skakał lepiej (co mi się wydaje niemozliwe). Może jakimś cudem będziemy mieli 3 w 50. Na 4 nie liczę. A drużynówka to kosmos. Jeśli wystartują Kazachowie to postawiłbym na nich z 50 zł :D Jak dla mnie kontrowersyjna decyzja bo Kubacki spisywał się "nieźle" w Japonii i w Zakopnem i na MŚJ skakał srednio ale równo a Zapotoczny skakał słabiej i czasem ugniatał byle. Stawiam że do 50 nie wejdzie.

Liczę że Miętus powalczy o Igrzyska :D Pasowałoby żeby znowu zapunktował i Kruczka by na pewno łeb rozbolał. Bachledzie miejsce na IO dałoby chyba podium. Trzymam kciuki. Ojciec mi dziś mówił ze Bachleda po jednym skoku powiedział: "noooo dobryyy, dobryyy ale krótki" i tego się trzymajmy :lol:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości