Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez harding » 24 Sty 2010 17:25

Zirytowało nieco mnie tłumaczenie Ł. Rutkowskiego, który rzekomo słabszą formę "zawdzięczał" wizycie w Japonii. Szkoda, że nikt nie uświadomił S. Ammanna o niekorzystnym wpływie zmian stref czasowych, co nie przeszkodziło mu u ustanowieniu rekordu Wielkiej Krokwi....
harding
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 24 Sty 2010 17:33

I co powtórka z rozrywki? Adam i długo, długo nic. Są jeszcze trzy tygodnie. Ponoć nadzieja umiera ostatnia. Masz rację Dan. Szansa jest nawet na medal srebrny ale to nie może być taki kiwi team.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 25 Sty 2010 01:46

figaro56 napisał(a): Szansa jest nawet na medal srebrny ale to nie może być taki kiwi team.

:lol: :lol: :lol: Mission Impossible :lol: :lol: :lol:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 25 Sty 2010 22:39

Szansa jednak jest. Niech chłopaki pomyślą o emeryturach to się może zmobilizują. To kawał grosza licząc przez 40 lat oczekiwanej długości życia. :lol:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 28 Sty 2010 17:41

Kompromitacja Polskich juniorów a szczególnie K. Miętusa

G. Miętus - 22
K. Miętus - 24
Murańka - 26
Kubacki - 31

(mogłem się pomylić o jedno miejsce w dół lub w górę)

Im Adam jest starszy tym z Polskimi skokami jest gorzej. Tak tragicznie na MŚJ nie było od lat... nawet T.Tajner się lepiej prezentował.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 28 Sty 2010 17:52

Już po konkursach w Zakopanym można było spodziewać się słabych wyników, ale ja liczyłem, że chociaż jeden ze startujących skoczków w MŚJ zajmie miejsce w pierwszej dziesiątce. Niestety nawet żaden z naszych skoczków nie znalazł się w drugiej dziesiątce, przegrywając wyraźnie m.in. z Bułgarem. Według mnie za tak słaby wynik jest odpowiedzialny głównie sztab szkoleniowy i jeżeli do końca sezonu nasi zawodnicy nie zaczną dobrze skakać, to sztab przed kolejnym sezonem powinien zostać prawie w całości wymieniony, z Kruczkiem na czele. Mam już dość patrzenia na naszych, którzy trenowani przez Kruczka, nie skaczą nawet jak Kruczek :lol:
Na szczęście Adam trenuje z Lepistoe, bo inaczej skoków narciarskich nie byłoby po co oglądać.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez figaro56 » 28 Sty 2010 17:54

Nie ma co komentować. Dali ciała na całej linii i to wszyscy bez wyjątku. Sensacyjny ten Bułgar.
W przypadku naszych pewnie znów posłuchamy jacy to oni utalentowani i tak od 10 lat ciągle słyszę o tych talentach i jakoś nic z tego nie wynika.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 28 Sty 2010 17:57

Akurat z oceną Kruczka bym się powstrzymał.

Tu winny jest Celej. Trener juniorów bo to była jego docelowa impreza.... A forma tak tragiczna że szkoda gadać. Możliwe że Kruczek też zawali ale trzeba zacząć od szkolenia młodzieży bo to najbardziej kuleje... ehhh

Jutro może chłopaki w kombinacji im pokażą jak się skacze :wink:

Co do Bułgara to nie wiem czemu was tak dziwi. Ostatnio był 9 w PK i pokonał chociażby złotego medaliste dzisiejszej imprezy i wielu czołowych uczestników MŚJ, Także moim zdaniem to dziwi to że zepsuł drugi skok :wink: Spodziewałem się o wiele lepszego.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 28 Sty 2010 18:02

No to coraz lepiej w juniorach, Bułgarzy skaczą lepiej od naszych, Turcy biegają lepiej od naszych w biathlonie, niedługo to i z Brazylijczykami będziemy przegrywać, jeżeli zachcę im się startować :lol: .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 28 Sty 2010 18:17

Co ma Kruczek do juniorów. Tak jak Raku pisał tam odpowiedzialny jest Celej. Zobaczymy może zrehabilitują się w drużynówce bo na treningach nie wyglądało to tak źle. Nie wiem czy ta karuzela z trenerami ma jakiś sens.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 28 Sty 2010 18:44

O Kruczku napisałem w kontekście formy naszych podczas konkursów w Zakopanym i pozostałych konkursach w styczniu oraz nadchodzącej katastrofy w Vancouver w konkursie drużynowym, w którym zapewne nie znajdziemy się w ósemce. Poza tym od początku uważałem, że decyzja mianowania Kruczka na głównego trenera była najgorszą decyzją, jaką podjął Tajner, chyba nawet gorszą niż zatrudnienie wcześniej Kuttina.
W tym sezonie nasi osiągnęli szczyt formy w grudniu i od tego czasu było już tylko gorzej, co nie wydaje się dziwne skoro Kruczek i skoczkowie zwykle nie wiedzą, dlaczego w danym momencie jest tak źle albo tak dobrze. Mam oczywiście jeszcze niewielką nadzieję, że nasi udowodnią w Vancouver, że się mylę, jednak wynikałoby to raczej z uśmiechu losu, niż z świadomego planu przygotowania naszej drużyny do startów w Vancouver. Po prostu Kruczkowi brak odpowiedniego doświadczenia do przygotowania najwyższej formy naszych zawodników na najważniejszą imprezę.
Może Kojonkowskiego po tym sezonie zwolnią z Norwegii, według mnie to byłby dobry kandydat na następcę Kruczka.
Co ma Kruczek do juniorów.

Wydaje mi się, że akurat K.Miętus, po którym należało najwięcej oczekiwać jest trenowany przez Kruczka.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Menson » 28 Sty 2010 19:28

Naprawdę was Zografski zaskoczył? Przecież on jest najlepiej zapowiadającym się zawodnikiem z tego rocznika, i on był jednym z faworytów także i wg. mnie. :shock: Wam chodzi o to, że to ogólnie Bułgar, to śmieszne, że tak wysoko, czy akurat, że konkretnie Zografski?

Zwycięzca Hayboeck to on co rok robi widoczne postępy, było wiadomo, że będzie w czołówce, jednak akurat nie zalicza się do moich jakichś faworytów, mimo dobrych występów, ale jednak powoli wychodzi na to, że będzie inaczej.
Drugi zawodnik, czyli Prevc, to już całkiem co innego, wiedziałem, że będzie walczył o mistrza, cieszy mnie, że wytrzymał psychicznie drugi skok, bo śledzę jego wyniki już od dłuższego czasu...
Trzecie miejsce - Diego Dellasega - to tutaj już dla mnie faktycznie kompletna niespodzianka, po nim się tego kompletnie nie spodziewałem.

Rozbawił mnie Bodmer tym swoim drugim skokiem, bo nieźle go spieprzył odległościowo. Larinto, który znakomicie spisywał się w zeszłym sezonie PŚ, to całkowicie bez formy, tak samo jak Karelin...

Co do Polaków, to szkoda mówić...
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 28 Sty 2010 19:40

Zawiodło wielu faworytów poza Prevcem :wink:

Szczególnie Larinto, Karelin, Bodmer, Fannemel, wszyscy Japończycy którzy skakali świetnie w treningach, Mueller.

Także była szansa na medal dla Polaków a jeśli nie na medal to na miejsce w 10 też nie trzeba było kosmicznie skakać no ale mamy to co mamy czyli płacz i zgrzytanie zębów.

Jeśli Bachleda wejdzie do konkursu w lotach to na miejscu Kruczka bym się poważnie zastanowił czy nie odstawić Miętusa. Co dało Kotowi ciąganie go na PŚ? ma 27 konkursów w zimie i 0 pkt. Bachleda się ucieszy na zakończenie swojej marnej kariery a myślę że forma Miętusa jeszcze spadnie.

Jeśli Bachleda nie wejdzie nawet do 40 to nie ma nim co sobie głowy zawracać. Chociaż sobie Miętus w treningach na IO poćwiczy i nabierze doświadczenia.

A Zografski jest dobry wariat :D mamy przynajmniej komu kibicować. Cała nadzieja w Bułgarze że rozpierdzieli w pył Austriacki team :lol: Jeszcze brakuje jakiegoś Turka w czołówce bo oni w porównaniu do Węgrów robią postępy :wink: Bułgar jest z 1993 także niewiele młodszy od Klimka "wieczny talent" Murańka. Ciekawe co powie PZN. Coś czuje że kolejny talent zostanie zmarnowany a tak dużego talentu jak Klimek szybko się nie doczekamy.... Rutkowski już ugniata zeskok a pare lat temu był 15 w PŚ w Zakopcu. Eh. Jaki kraj takie szkolenie.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 28 Sty 2010 22:13

Coś czuję, że będziemy skazani na młodych i perspektywicznych Małysz, Stoch, Bachleda, Żyła przez długi czas :D Już się tak cieszyłem, że wreszcie po 10 latach jest ta kadra i zaplecze zdolne do zastąpienia tych z PŚ w każdej chwili a tu masz.
Pamiętacie jak jeszcze niedawno szukaliśmy czwartego do drużyny :lol: a teraz brakuje bagatela 3. Jest jeszcze trochę czasu i niech ten Kruczek tam ich prostuje i oby mu się udało. Zgodzicie się ze mną, ze z tych wszystkich dyscyplin zimowych to właśnie skoczka najszybciej można wyszkolić na zawodnika światowej klasy. Taki 16-17 latek może już prezentować przyzwoity poziom w seniorach. W innych dyscyplinach nie ma takiej możliwości aby w tym wieku biathlonista, biegacz czy kombinator w ogóle marzył o występach w PŚ. Dlaczego to podkreślam? bo to już 10 lat jak dzięki Adamowi pieniądze wartkim strumieniem popłynęły na tę dyscyplinę i młodzi chłopcy hurmem ruszyli na skocznie a efektów tego jak nie ma tak nie ma.
Kiedyś kiedy zapadła decyzja, że na MŚ w Libercu w skokach wezmą udział kobiety wysmażyłem błagalną nieomal petycję do PZN, żeby pomyślały o kobiecej kadrze bo to tylko kwestia czasu kiedy na olimpiadzie one wystartują i warto by już teraz o tym pomyśleć.
Powiedzcie mi teraz szczerze czy ja nie jestem stary, głupi i naiwny. Przecież oni nawet jednego zawodnika przez te 10 lat nie potrafili wyszkolić na tym poziomie żeby w każdym konkursie ten punkt K osiągał. Już nie wymagam więcej a nie kibice drżą czy przeskoczy bulę i szczęśliwie wyląduje.
A ja głupi stary naiwniak myślałem, że oni mogą jakąś kobietę nauczyć skakać. :(
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 28 Sty 2010 22:37

Żyła aktulnie dostaje baty od Tonia także dobrze z nim nie jest :? Aktualnie kadra jest tak tragiczna że jestem załamany. Wydawało się że będzie tak dobrze a jest tak źle. Przecież kilka lat temu taki Śliż wygrał PK. Był w czołówce i miał pełno tych punktów w PK. Mieliśmy dużo lepsze rezerwy. A teraz bywaja sytuacje że nie ma kogo wysłać na PK bo nikt nie jest w stanie buli przelecieć.

Ja jestem zdecydowanie za opcją Bachleda. Zobaczymy jak mu w weeknd pójdzie ale modlę się żeby wszedł do 30 albo najlepiej do 20.... Może wtedy Kruczek przejrzy na oczy bo z Miętusem jest tragicznie i nie zapowiada się na to żeby się w 2 tygodnie pozbierał. Bachleda skacze jak skacze ale myślę że byli nie zaliczy i jednak prezentował się lepiej od Huli w Zakopnem i Sapporo! Ja rozumiem Kruczka - Hula młodszy i bla bla ale Bachleda jeden z naszych "lotników nielotów" :lol: osiagnął życiową formę (tylko w sezonie 2002/2003 lepiej mu szło) i zasługuje na IO.W kwalifikacjach w Zakopcu, w Sapporo spisywał się świetnie a w konkursach słabiej ale i tak lepiej od Huli. Dla przykładu to jego ostatnie miejsca (34,30,27,24,36,37) a to Huli (31,29,30,37,29,59). Jest więc remis 3:3 a punktów PŚ ma więcej Bachleda. Po raz pierwszy mu tak kibicuje i życzę mu aby pokonał jutro nawet samego Małysza. Bo tylko on może dać Miętusowi odpocząć a pewne jest że Miętus na IO nie wystąpi. Jakoś przykład Kota przekonuje mnie że ciąganie kogoś bez formy po wielkich imprezach to bezsens.

W skokach w ogóle wiek juniora powinien być do 18 roku zycia! Co to za junior jak wielu z tych juniorów leje 25/27 latków. Zobaczymy ilu zgłoszonych ma punkty PŚ czy PK. PK ma conajmniej połowa uczestników a PŚ ma z 20. W skokach główna sprawa to talent i dobry trener. Nie trzeba się jakoś strasznie przygotowywać. Trzeba mieć talent i dobrego prowadzącego i już kilka miesięcy ciężkiego treningu pozwala wejść do czołówki. Później trzeba dalej ciężko pracować ale jak się już zarabia to jest motywacja :wink:

Ja bardzo szanuje decyzję Słowioka że poszedł do kombinacji. Trenuje sobie spokojnie. Ma dobrego trenera i ma spokój z mediami. Postawił na kombinacje i jak na razie na dobre mu to wychodzi. W ogóle ten rok jest przełomowy. Nagle spada poziom skoków a mimo wszystko wzrasta poziom biathlonu i kombinacji norweskiej. Ciekawie :wink:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 29 Sty 2010 01:47

Raku: nie wiem gdzie Tobie wzrasta poziom biathlonu :?: , moim zdaniem jest constans. :?:
Karlos: nie przesadzajmy z tą krytyką Kruczka, początek był świetny, potem gorzej, ale dalej nie jest tragicznie. Moim zdaniem na IO w "6" będziemy. Jeśli nie to jestem za "odstrzeleniem" Kruczka. Moim zdaniem to nie nastąpi. :roll:
Miętus K... Chyba dajmy mu potrenować do następnej zimy... :|
Przestańcie marudzić, kiedy było lepiej?! :?:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 29 Sty 2010 09:47

Patrząc na wyniki w PŚ i MŚJ to w biathlonie jest dużo lepiej.... 4 Polki punktują, 5 Polek w pościgowym, Szczurek zdobywa punkty a o postępach w MŚJ każdy widzi. Skoro Polka ma 4 czas biegowy to chyba jest to postęp.

A skoki? Jest coraz gorzej. Pytasz kiedy było lepiej? Spytaj kiedy w Zakopcy punktowało 2 i 4 skoczków? 4 to jeszcze się zdarzało a dwóch na przestrzeni ostatnich kilku lat chyba tylko raz 2 lata temu. A wiesz kiedy ostatnio było tak źle na MŚJ? W 2002. A tak to nieloty Pochwała czy Tajner się o wiele lepiej prezentowali.

Dla mnie jest tragicznie i takie teksty typu "dajmy czasu" mi sie kojarzy z tym że po 30 też będzie miał czas. Ja rozumiem że trzeba mu dac czasu ale niech nie jedzie na IO.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 29 Sty 2010 15:23

No to masz RakuNH Bachledę. Już Kot od niego lepszy. Trzech w konkursie.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Menson » 29 Sty 2010 15:30

Bachleda to w ogóle oby się nie znalazł w kadrze na przyszły sezon, ale to brzmi jak science-fiction. Do tego z kadry młodzieżowej wyrzucić "talenta" Klemensa Murańkę, skupić się na na zawodnikach mających naprawdę talent, a nie takich co są tylko dlatego, co działacze sobie powiedzieli kiedyś, że potrafią skakać, i teraz przez kilka lat zajmują miejsca innym skoczkom. Dać porządnego trenera głównej kadrze, i dawać szanse zawodnikom spoza kadry. Najlepiej utworzyć Puchar Polski, w którym by startowali zawodnicy z kadry, którzy nie mieszczą się w PŚ czy PK, oraz zawodnicy pozakadrowi, którzy mogli by wywalczyć właśnie prawo do startu.
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 29 Sty 2010 16:08

No niestety Bachleda 41 ale przynajmniej się nie skompromitował. :lol: Figaro Kot tez był lepszy od Rutkowskiego czego chyba zapomniałeś uwzględnić :)

Po głębszej analizie nie ma 5 na IO. :? Można losować.... Kot mnie zaskoczył. Nic nie pokazał w PK a dziś skakał świetnie jak na debiut :D Brawo.

Ja nie potrafię zrozumieć formy Polaków. Gość ledwo skacze w PK a teraz przychodzi na loty i jest w okolicach 30 :shock: :shock: :shock:

Co ciekawe Kot się nie załapał na MŚJ bo był za słaby :D Jazda :lol:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości