Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez Menson » 22 Sty 2010 01:31

Dzisiaj odbędzie się pierwszy konkurs w Zakopanem. W kwalifikacjach nie obyło się bez niespodzianki: zupełnie wyjście z progu zepsuł Anders Jacobsen, przez co walczył o przeżycie, niż o odległość. To już jest jego taki drugi błąd w krótkim okresie czasu... Z Polaków odpadli: Klemens Murańka, Tomisław Tajner i Maciej Kot. Jednak uważam, że ich forma jest wyższa od Rafała Śliża i Piotra Żyły, więc mam nadzieję, że to ta trójka będzie startować w kwalifikacjach do 2. konkursu. Oni zajmują w hierarchii polskiej miejsca około 10-12, a Żyła i Śliż to są miejsca mniej więcej 13-15. Więc czemu ma skakać słabszy?

Minimalnie udało się wejść do konkursu Kubackiemu, Zapotocznemu i Bachledzie. Na awans to starczyło, lecz dzisiaj nie pozwoli im to wejść do 2. serii. Grzegorz Miętus i Hula spisali się lepiej, lecz także muszą nieco się poprawić. Wydaje się, że Rutkowski, Stoch i Miętus z tymi skokami zdobędą pewne punkty.

Zwyciężył Matti Hautamaeki. Jeszcze niedawno skakał on na bulę. Jednak wydaje się, że przyszła zwyżka formy. Czyżby największa forma miała przyjść na IO? Drugie miejsce zajął mój najbardziej ulubiony zawodnik zza granicy. Davida Zaunera kibicuję od wielu lat. Gdy pierwszy raz oglądałem kombinację norweską, to zobaczyłem jakiegoś "kolesia", co wystartował do biegu jako pierwszy 40 sekund nad drugim, a już po 1. km ten go dogonił. Ten "koleś" to oczywiście Zauner. Od tamtego czasu darzę go właśnie taką sympatią. 8) 5. był Peter Prevc - także od kilku lat śledząc juniorskie zawody widziałem w nim zawodnika, który niedługo zacznie punktować w PŚ. Jeszcze ciekawym zawodnikiem jest Stefan Thurnbichler - dzisiaj 10. Po prostu lubię też słabszych z silniejszych reprezentacji, którzy by bez problemu mogli być w czołówce innych krajów. Zawsze mnie denerwowało to, że nazywany on jest "królem PK". Życzyłem mu wtedy, żeby się przebił do kadry PŚ, i pokazał, że w PŚ też potrafi skakać. I na razie notuje najlepsze regularne wyniki w karierze.

Faworytami do zwycięstwa są dla mnie, i uwaga, tutaj będzie zaskoczenie: albo jakiś Austriak, albo Ammann.
Menson
Kadra B

Postprzez karlos » 22 Sty 2010 18:12

No to podopieczni Kruczka dzisiaj się nie popisali, o medalu olimpijskim w drużynie to możemy sobie tylko pomarzyć oceniając dzisiejszy występ. Chociaż start Małysza jest w miarę optymistyczny, szczególnie ten jego drugi skok.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 22 Sty 2010 18:21

Drugi skok Małysza bardzo dobry. Można domniemać że w pierwszym miał minimalnie gorsze warunki (podkreślam minimalnie bo z Ammanem i Schlierezauerem nie miał szans) i dlatego skoczył 128 a nie w okolicach 130. O Adama się nie ma co martwić :D

Za to postawa naszych TRAGICZNA! (nie zła, nie średnia, nie przeciętna ALE TRAGICZNA) bo w Zakopnem zawsze było dobrze nawet jak w sezonie było źle. Potrafili tam punktować Kruczek, Pochwała, Mateja i to na bardzo wysokich miejscach. A dziś. Psim swędem mam 3 poza Adamem w 3 dziesiątce. Zawiódł Stoch, zawiódł Miętus, zawiódł Rutkowski, zawiódł Bachleda...

Jedyny który nie zawiódł to Hula bo po skokach w Japonii trudno bylo coś więcej oczekiwać a mimo wszystko miejsce ma lepsze niż w Japonii... Problem w tym że powinno go znacznie wyprzedzić 4 zawodników poza Adamem a ledwo wyprzedziło 2...

Oby jutro było lepiej bo się kibole z Huty wybierają :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 22 Sty 2010 21:03

Jeżeli chodzi o Adama to drugi skok może napawać optymizmem. Bardzo blisko najlepszych. Co do reszty to słów brak. Na swoim obiekcie liczyłem na dużo więcej. Ta sytuacja martwi w kontekście drużyny. Co z tym Stochem? Już myślałem, że w tym sezonie będzie regularnie przynajmniej na początku drugiej 10 a tu lipa. Zobaczymy jutro. Może się przebudzi.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 23 Sty 2010 02:33

karlos napisał(a):No to podopieczni Kruczka dzisiaj się nie popisali, o medalu olimpijskim w drużynie to możemy sobie tylko pomarzyć oceniając dzisiejszy występ. Chociaż start Małysza jest w miarę optymistyczny, szczególnie ten jego drugi skok.

Akurat analizując dzisiejszy występ w kontekście drużynowym to medal nie jest marzeniem.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że występ poniżej oczekiwać.
Do medalu na IO trzeba nam trochę szczęścia. Nikt nie może totalnie zawalić skoku, Adam musi skoczyć bardzo dobrze i jeszcze ktoś musi solidnie zabłysnąć.
W tym sezonie oprócz Austrii nie ma drużyny istotnie lepszej od naszej.
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez figaro56 » 23 Sty 2010 07:48

Właśnie Janko dlatego tak się wkurzam formą naszych Orłów bo szansa na medal jest jak nigdy. Na obecną chwilę wiem kto zdobędzie w drużynówce złoto a reszta to sprawa otwarta.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 23 Sty 2010 15:38

Dzisiaj K.Miętus i Hula dali plamę w kwalifikacjach, jakoś nie widzę czwartego do drużyny, który dołączyłby do Małysza, Stocha i Rutkowskiego, może Grzegorz Miętus, zobaczymy jak spisze się w konkursie.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Sikorka11 » 23 Sty 2010 17:10

Jakoś dzisiaj w konkursie słabo zaprezentowali się nasi skoczkowie z wyjątkiem Adama Małysza.Do 30 awansował oprócz Adama tylko Kamil.Łukasz Rutkowski był 31.Zaraz odbędzie się druga seria i zobaczymy co się będzie działo bo w czołówce jest ciekawie.
SIKORKA KIBICKA
Sikorka11
Młodzik młodszy

Postprzez Janko10 » 23 Sty 2010 17:25

A dzisiaj będzie jeszcze gorzej. Tylko Stoch w "30" i to po słabym skoku. :|
Oczywiście nie mówię o Adamie.
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez Duche » 23 Sty 2010 18:27

Ammann pokazał wielki charakter tym skokiem na 140,5 meta. Nie dość, że chwilę przed nim jego największy rywal wyrównał rekord, to jeszcze Simon został pierw zdjęty z belki. Wielkie brawa dla Szwajcara. Szkoda, że nie wygrał. A może nie tyle szkoda, że nie wygrał Ammann, co ogromna szkoda, że znowu wygrał ten Schlirenzauer.

Poza tym jury znowu zje*ało sprawę. Świetna pierwsza seria, a ci już spanikowani i zmniejszyli rozbieg. Tragedia. W końcu co w tym dziwnego, że najlepsi na świecie skoczkowie skaczą bardzo daleko i poprawiają rekordy skoczni? Ten Hoffer w ogóle się nie nadaje na dyrektora skoków. Powinien czym prędzej odejść, by zrobić przysługę światowym skokom narciarskim.

No i na koniec wielkie brawa dla Małysza. Forma Adama wyraźnie idzie w górę. Jest to na tyle rutynowany zawodnik, że na pewno będzie w stanie się do igrzysk jeszcze poprawić. Medal jest wg mnie bardzo realną sprawą.

Aha, no i uwaga do szanownego pana Szaranowicza. Zdecydowałem się na obejrzenie zakopiańskich konkursów w TVP Sport, by posłuchać dawno nie słyszanego przeze mnie Włodka. No i co? Było całkiem fajnie, gdyby nie ciągłe gadanie jakim to Zauner jest juniorem. Wypadałoby sprawdzić informacje o tym skoczku i dowiedzieć się, że nie jest to kolejne wspaniałe dziecko skoków narciarskich tylko chłopak, który nie radził sobie przez dwa sezony biegowo w kombinacji i zdecydował się na transfer do skoków. Czy to takie trudne dla komentatora?
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Janko10 » 23 Sty 2010 19:01

Raku, jak następnym razem pojedziesz do Zakopca to pokibicuj trochę też innym naszym skoczkom a nie tylko Małyszowi. :wink:
A tak serio to czekamy na relację po powrocie. :)
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez Menson » 23 Sty 2010 19:05

Chruścicki wcale nie był lepszy. Belka poszła w górę, a on narzekał, że teraz skoki będą krótsze... Włączyłem na TVP, to Szaran się emocjonował Zaunerem, który wziął się znikąd...

Bez sensu z Ammannem, że dostaje takie wysokie noty za skok z przysiadem. Inni z pierwszymi numerami wykonują skok dobry technicznie, a dostają niższe noty niż Szwajcar z ratowaniem się przed upadkiem... Ale jury dzisiaj pozytywnie mnie zaskoczyło, że wzięło tę belkę w górę w czasie 2.serii. Miło jest oglądać tego Schlierena co wygrywa po walce z Ammannem. Natomiast Polacy to kompromitacja :lol: .
Menson
Kadra B

Postprzez figaro56 » 23 Sty 2010 19:16

Raku coś ta twoja nowohucka husaria oprócz Adama niewiele pomogła. :D A tak na poważnie to oby nie powtórka z rozrywki czyli Adam i długo, długo nic. Niestety ale tak to dzisiaj wyglądało jak za starych lat.
Będzie jeszcze jakiś konkurs skoków przed olimpiadą? Nie znam rozkładu jazdy.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 23 Sty 2010 19:17

Figaro, będą jeszcze loty w Oberstdorfie, dwa konkursy w Willingen i jeden w Klingenthal.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez góral'ka » 23 Sty 2010 20:42

Super zawody fajnie się oglądało na żywca 8)
szkoda Adama niewiele brakło, trybuny podziękowały Morgiemu wielkim bbuuu :( no ale jak to mówią niech wygrywa lepszy czy coś... :lol: choć wiadomo serce widziało Adama na podium.
Osobiście ciesze sie że Amman walną rekord chociaż tyle urwał Schliriemu :P a co do reszty polaków no to jakby na to nie patrzeć słabo, liczyłam na dobry występ Stocha ale on chyba rzeczywiście "za bardzo chce" skok po restarcie był nieudany jakby myślał tylko o tym że dobry skok nic nie zmieni :roll:
brać nie tylko to co łatwe, lekkie i przyjemne
Awatar użytkownika
góral'ka
Młodzieżowiec

Miejscowość: okolice Zakopanego

Postprzez RakuNH » 24 Sty 2010 01:32

Tak reasumując to teraz mi kruczek nic kur** nie będzie gadał teraz o warunkach. Szczerze mam gdzieś kto po kim skakał. Jedyne co wyniosłem z tego konkursu to tyle że ktoś skacze a po nim skacze Polak co najmniej 5 metrów krócej.... a po Polaku ktoś 5 metrów dalej. No masakra. Wszyscy nas leja na własnej skoczni. Przecież wyśmiewany Mateja, Pochwała, Kruczek, pijak Rutkowski potrafili zajmować super miejsca w Zakopcu a nasze orły? DRAMAT!

Brak mi słów żeby to ogarnąć. Lepiej się było zapić chyba niż to oglądać. Warunki były bardzo równe. Jedyne w kwalifikacjach pierwsza 10 miała trochę lepsze warunki bo miała cieszę a później zaczęło lekko w plery wiać a nie na tyle żeby Hula z Miętusem skakali po 102 czy ile. Nawet nie pamiętam bo to szkoda gadać.... No ale o poziomie naszych skoków świadczy to że grupa krajowa mając lepsze warunki nie potrafi wejść do konkursu(poza Miętusem i Kubackim bo oni mają swój stały poziom i do nich się doczepić nie można bo chyba jako jedyni nie zawiedli poza Adamem)

No i + jest taki że Adam odległościowo jest 3 a w drugim skoku nikt mu nie odskoczył także z Małyszem jest dobrze. W 1 serii chyba nie miał gorszych warunków. Jeśli tak to minimalnie ale jakiś ruchów powietrza nie było także zastanawia mnie czemu ten 1 skok znów dużo gorszy? Co jest nie tak.

Bo i wczoraj i dziś drugie skoki miał po protu super a pierwsze dobre. Oby niedługo oba były super :D

Brawo dla Ammana za rekord. Fajnie że dwaj zawodnicy skaczą tyle samo i jeden przegrywa o ok 7 pkt :lol: ja sędzią nie jestem także tego komentować nie będę bo akurat były większe wały na Ammanie i dziś "Szliri" lepiej skoczył stylowo zdecydowanie.

A i jeszcze jedno po cholerę Kruczek gada że Zakopane wyłoni skład na Igrzyska jak ten skład był dawno ustawiony? reprezentacji na IO nie łapią się do 50. Nie mam sil ide spać.

A tak całkiem reasumując to załamka. Na własnej skoczni no na własnej skoczi tak się SKOMPROMITOWAĆ!

góral'ka napisał(a):szkoda Adama niewiele brakło, trybuny podziękowały Morgiemu wielkim bbuuu :( no ale jak to mówią niech wygrywa lepszy czy coś... :lol: choć wiadomo serce widziało Adama na podium.

Przepraszam góralka ale czy myślisz że miałem krzyczeć "oj Morguś na podium brawo" ? Przeciez logiczne że każdy by chciał Adama na podium. Ciekawe czy tak Austriacy kibicują Adamowi :lol: Mają go gdzieś. Na swojej skoczni kibicuje się swoim zawodnikom (nie liczę napalonych nastolatek)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez harding » 24 Sty 2010 14:08

Komentator podczas wczorajszego konkursy wspomniał o pewnym zawodniku, który w tym sezonie osiągnął najlepszy wynik zajmując 10 miejsce. Wytłumaczył to jednak od razu, tym że zawodnik skakał "u siebie". W tym kontekście pytam więc, jak to jest z Wielką Krokwią? Jak często polscy skoczkowie mają okazję na niej trenować? Koledzy Adama od wielu lat nie potrafią zabłysnąć w konkursach PŚ na SWOIM(?) obiekcie.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez góral'ka » 24 Sty 2010 14:09

no właśnie RakuNH o to mi chodziło że nikt mu brawa nie będzie bił bo polakiem nie jest ale był niby lepszy i tyle, chodzi o to że "Buuu" dostał by każdy zawodnik na miejscu Thomasa nieważne czy z Austrii, Niemiec czy Bóg wie z czego bo zabrakło niewiele i każdy polak by sie cieszył jakby mu tam noga fatalnie odjechała 8) i dostał słabsze noty, czy skoczył ten metr bliżej, pewnie że Austriacy nie kibicowali by Adamowi w walce z Austriakiem.
No ale jak już było wiadomo ze albo Amman albo Gregor to trzymałam za Ammana bo jakoś nie pasi mi ta zarozumiałość Schliriego że on jest najlepszy i pewnie najlepszy bedzie a reszta niech go goni, fakt ze teraz to tak na dobrą sprawe oprócz Ammana nie ma równych jeśli czegoś nie zepsuje ale mógł by troszkę zluzować, chyba że się mylę i wysuwam błędne wnioski z jego wywiadów :roll: ale dla mnie fakt faktem Amman jest fajniejszym zawodnikiem, taki trochę śmieszek :)
brać nie tylko to co łatwe, lekkie i przyjemne
Awatar użytkownika
góral'ka
Młodzieżowiec

Miejscowość: okolice Zakopanego

Postprzez RakuNH » 24 Sty 2010 14:23

Mnie ciekawi co to za pomysł żeby nasi zawodnicy trenowali to w Szczyrku to w Wiśle a na wielkiej krokwi nie trenowali praktycznie nic.... W przypadku Małysza to dało to efekt ale reszta dramat.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 24 Sty 2010 14:28

Dwa dni z rzędu na naszej skoczni Adam przegrał notami z Austriakami. W piątek z Loitzlem, a wczoraj z Morgensternem i nie była to wcale tak mała różnica w notach, odległości Polak miał takie sam jak Austriacy.
O pozostałych naszych skoczkach po prostu nie chce mi się wypowiadać. Odnoszę tylko wrażenie, że tracimy szansę na medal w konkursie drużynowym na igrzyskach, a takiej okazji już później długo możemy nie mieć.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości