Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez markos7207 » 10 Sty 2010 14:36

Te jury z Hoferem na czele jest poj...ne do kwadratu.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 10 Sty 2010 15:15

Wszyscy nasi w "30"!
A już myślałem, że Hula znowu superpechowiec...
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 10 Sty 2010 16:28

Kot w PK 2 a dziś poza 30 a Kubacki cały czas w 30 i równo. Dziś np.14. Na 100% dostanie szanse w Zakopcu i tam moim zapewni nam sporą sensację(szczególnie tym co mniej się interesują skokami) bo stawiam że będzie 4/5 z Polskich reprezentantów.

Co można powiedzieć o Huli? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Chłop chyba musi jakąś mszę w swojej intencji zamówić bo takiego pecha jak on to nikt nie ma. Jest nie równy ale jak skoczy dobrze to zawsze ktoś mu utrudnia zajęcie dobrego miejsca :lol:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 10 Sty 2010 16:36

Cieszy 5 zawodników w 30, ale nie do końca, bo zajęcie przez czterech z nich miejsc w ostatniej szóstce, już nie jest tak optymistyczne.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 10 Sty 2010 16:40

To są tylko loty. Jak będą wchodzić w 5 do 30 na k120 to mamy medal :wink: Loty są niestety trochę nudne bo różnice są często zbyt duże a jak jeszcze nisko ustawią belkę to padaka :(
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 10 Sty 2010 16:45

No niby 5 punktowało ale straty do najlepszych ogromne. Adamowi też ciągle brakuje tych paru metrów. Zobaczymy jak to będzie na dużej skoczni. Zakopane to też nie do końca miarodajne. W końcu własna skocznia i tylko jakiś wewnętrzny ranking można stosować między Polakami.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 11 Sty 2010 00:07

Onet:
...W Sapporo wystartują Maciej Kot, Dawid Kubacki, Marcin Bachleda, Łukasz Rutkowski, Stefan Hula i Rafał Śliż. Kamil Stoch i Krzysztof Miętus odpoczną kilka dni, a w środę i w czwartek potrenujemy w Szczyrku. Adam Małysz ma natomiast trenować na skoczni w Wiśle - zakończył Łukasz Kruczek

Powiedzcie mi po jaką cholerę ciągnąć do Japonii kogokolwiek kto ma szansę pojechać na IO (nie mówię o Kocie i Kubackim, którzy tam już są)???
Chyba dla pobicia rekordu siedzenia w samolocie...
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 11 Sty 2010 00:32

Skład jest taki jakiego się spodziewałem. Jedyne zastrzeżenia mam do Huli choć on też nie skakał na początku w PŚ więc przemęczony psychicznie być nie powinien. Nie można mieć pretensji że wysłany jest Rutkowski skoro miał przerwe podczas TCS podobnie jak Bachleda. Śliż jedzie żeby bronić 55 WRLu. Kubacki i Kot byli najlepsi w PK i aklimatyzację mają za sobą.

Przecież Japonia nie jest krajem gdzie na skoczków padaja tajemnicze uroki. Jakby było jakno jak uważasz to każda reprezentacja powinna wysłać swoich 8.9.10 skoczków w kraju a z tego co wiem obsada będzie dobra. Miętus, Stoch i Małysz skakali cały sezon i im należy się odpoczynek i mogą w spokoju potrenować.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 11 Sty 2010 12:06

5 Polaków zdobyło punkty to sukces, ale te skoki w drugiej serii słabiutkie.
Jeżeli chodzi o Sapporo to moim zdaniem decyzja Kruczka jest słuszna. Stoch, Miętus i Małysz potrenują, a inni nasi czołowi skoczkowie powalczą w Japonii, mam nadzieję, o punkty.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez RakuNH » 11 Sty 2010 16:56

Mam nadzieję tylko że Śliż zaprezentuje jako taką formę i nie jedzie tylko po jakieś marne punkty do rankingu:) Jeśli by był w tak tragicznej formie jest ostatnio to chyba szkoda że nie pojechał ktoś inny na wycieczkę (choćby Miętus).

A tak apropo to jedzie ktoś z was na PŚ w Zakopcu?
:wink:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 11 Sty 2010 21:23

No to mi powiedzieliście ale nie przekonaliście. Dla mnie lot do Japonii w dwie strony w kilka dni na marne 2 konkursy to zbędne zmęczenie organizmu. Zostawiłbym tam ekipę z PK. Ewentualnie dosłał kogoś kto nie ma większych szans na IO. Parę punktów więcej w tym przypadku niewiele da a kosztować może sporo.
A obsada nie będzie tam rewelacyjna, nie jedzie Schili, Kofler, Ahonen, Małysz... A to pewnie jeszcze nie koniec.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 11 Sty 2010 21:31

Taka będzie prawdopodobnie obsada + Japończycy, Kanadyjczycy i może ktoś jeszcze.

Nasz skład z PK jest tak słaby że nie można ich było zostawić. Kubacki i Kot będą mieć problemy z zapunktowaniem a co dopiero Kowale czy Żyłos :lol: Ja mam nadzieję że wszystko z Rutkowskim i Hulą będzie OK! :D

1 ALEXANDER Nicholas USA
2 AMMANN Simon SUI
3 BACHLEDA Marcin POL
4 BARDAL Anders NOR
5 DE CRIGNIS Alessio ITA
6 DELLASEGA Diego ITA
7 DELLASEGA Roberto ITA
8 FRANCAIS Remi SUI
9 FREUND Severin GER
10 HAJEK Antonin CZE
11 HOCKE Stephan GER
12 HRGOTA Robert SLO
13 HULA Stefan POL
14 INNAUER Mario AUT
15 IPATOV Dimitry RUS
16 KOCH Martin AUT
17 KOKKONEN Akseli NOR
18 KOT Maciej POL
19 KUBACKI Dawid POL
20 LAPPI Arttu FIN
21 MECHLER Maximilian GER
22 MORGENSTERN Thomas AUT
23 MUOTKA Olli FIN
24 NEUMAYER Michael GER
25 NIEMI Sami FIN
26 PIKL Primoz SLO
27 ROSLIAKOV Ilja RUS
28 RUTKOWSKI Lukasz POL
29 RUUSKANEN Juha-Matti FIN
30 SKLETT Vegard-Haukoe NOR
31 SLIZ Rafal POL
32 SPAETH Georg GER
33 STJNERNEN Andreas NOR
34 TEPES Jurij SLO
35 THURNBICHLER Stefan AUT
36 TROFIMOV Roman-Sergeevich RUS
37 URBANC Rok SLO
38 WANK Andreas GER
39 YLIRIESTO Kimmo FIN
40 ZAUNER David AUT
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 11 Sty 2010 21:57

Obsada gorsza niż myślałem... :?
Amman chce chyba wygrać PŚ. W końcu był już Mistrzem Olimpijskim a PŚ jeszcze nie ma. Dwa łatwe zwycięstwa dają 200 pkt i mogą w tym pomóc ale nie muszą...
Poza Ammanem na tej liście z pierwszej "10" PŚ jest tylko Morgi (5) i Koch (9). Z drugiej "10" frekwencja podobna...
Czyli obsada "po byku"...
Pamiętam jak kiedyś Austriacy zgubili totalnie formę w Japonii...
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 13 Sty 2010 22:55

Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 13 Sty 2010 23:03

No, nareszcie! :D
Są jeszcze 2 miejsca. Może byśmy się Raku na ochotnika zgłosili??? :lol:
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez figaro56 » 14 Sty 2010 12:18

Mam nadzieję, że nasi w końcu ustabilizują tę formę bo na dzisiaj obstawianie który skoczy dobrze a który źle to jak gra w rosyjskiej ruletce. Tylko Adam prezentuje w miarę równą formę a reszta może o ból głowy doprowadzić. Już się wydawało, że mamy drużynę a tu Stoch zaczął kaprysić a to Miętus jakiś dołek a to Hula nierówny jak chodniki w PRL-u. Rutkowski po powrocie zaczął fantastycznie a później coś słabszy i tak w kółko. Czyżby nasi potrafili formę utrzymać maksymalnie przez 2 konkursy? Niby na olimpiadzie na więcej nie potrzeba ale weź tu człowieku wyczaj który z nich będzie tę formę akurat miał.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 14 Sty 2010 13:50

Haha no można by się zglosić :lol: Ale w tym wypadku na prawdę ciężko kogoś znaleźć i jestem PRZEKONANY że Tonio będzie dwa razy najlepszy z Polaków co jakby nie było dobrą wiadomością dla reszty nie jest :lol:

3 zawodników trenuje + 6 na PŚ + 20 juniorów (1990 rocznik i mniej) na FIS Cupie więc odpada już 29 zawodników :lol: Wybrano więc najlepszych z tych starszych co mogą jechać i poza nimi jedynie mogli jechać Wantulok i Ciapała ale to że przegrali ponad 10 metrów z Żyłą na WP wskazuje że byłoby to bez sensu :wink: także jedzie tylko 3 i tak myślę że jedynie Tonio jakieś punkty ugra.

Co do formy to wszystko się rozstrzygnie w Zakopcu. Zawodnicy będa powoli skreślani a jak na razie szanse mają wszyscy. Myślę że w Zakopcu wystartuje 12-14 zawodników

Zapewne: Małysz, Stoch, Miętus, Hula, Rutkowski, Bachleda, M.Kot, Kubacki, Śliż, Murańka, G.Miętus, Żyła + rezerwa na niedzielę D.Kowal, K. Kowal , J.Kot, Tajner. Także wyszło mi 16 zawodników :wink: Choć jak Kowale będa skakać tak jak teraz to raczej za nazwisko ich uwzględniam :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 15 Sty 2010 12:52

Dzisiaj odbyły się kwalifikacje do pierwszego konkursu Pucharu Świata w Sapporo. Z 6 Polaków 4 wywalczyła awans. Nie udało się tylko Maćkowi Kotowi i Rafałowi Śliżowi. Pozostali skakali dobrze, a nawet bardzo dobrze jak w przypadku Marcina Bachledy (!) i Łukasza Rutkowskiego, którzy w kwalifikacjach zajęli odpowiednio 3 i 4 miejsce, a Stefan Hula był 6.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez RakuNH » 15 Sty 2010 13:01

No ale jakoś do tych wyników nie przywiązywałbym wielkiej wagi. Do przewidzenia było że Hula,Rutkowski, Bachleda będą skakać dobrze i miejsce poza 20 będzie KOMPROMITACJĄ bo tylko 20kilku zawodników ma punkty PŚ. Powinni walczyć o pierwszą 10 jak będą równe warunki.

Kubacki tak jak mówiłem - skacze cały czas bardzo równo a dziś skoczył bardzo dobrze bo po raz kolejny 2 dziesiątka ale myślę że mimo wszystko jest dużo lepsza obsada niż w PK. Tak więc brawo Kubacki. Mam nadzieję że wejdzie jutro do 30. Wyżej niż 20 miejsce raczej nie będzie ale mam nadzieję że dalej będzie skakał równo.

Śliż i Kot - zgodnie z przewidywaniami. Liczyłem że Śliz złapał jakąś formę ale chyba lepiej jakby Tajner pojechał na wycieczkę.... Rafał dostał szanse żeby obronić 55 w rankingu ale już więcej szans w tym sezonie pewnie nie dostanie bo nawet szanse na Zakopane ma aktualnie marne (może 1 konkurs). Kot za to tradycyjnie słabo. Ciągali go na te PŚ i co z niego wyrosło? Niestety nic;/ Miałem nadzieje że po drugim miejscu w Pk się obudził ale na k120 już był 16 i poza 30 a dziś kolejna tendencja spadkowa. Czy może być gorzej?
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 16 Sty 2010 00:14

dan napisał(a):... Nie udało się tylko Maćkowi Kotowi i Rafałowi Śliżowi...

Powiedział bym raczej "aż" a nie tylko... Do awansu wystarczyło ok 101-102 metry...
Obsada może i trochę lepsza niż w standardowym PK ale jednak słaba. 28 w PŚ Wank nie musiał się kwalifikować. Raku masz rację, powinni walczyć o "10" a powyżej "20" będzie słabym wynikiem. 20 miejsce w Japonii to 40 miejsce w "normalnym" PŚ. A ta czołówka w kwalifikacjach to normalnie ok. 20-30 miejsce.
Niech chłopaki punktują, ale innej wartości w tym wyjeździe nie widzę.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości