Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez friducha » 03 Lut 2011 15:49

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 00:18, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 03 Lut 2011 16:25

To nie wiesz że gospodarzom pomagają ściany(i sędziowie) ;) , chciał publice zrobić przyjemność. Co tam Uhrmann, Niemiec w ostatecznym rozrachunku był niegrożny więc niech ma :lol: Za to dla równowagi Freundowi władował 16-kę w drugim skoku ;)
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bartek10982 » 03 Lut 2011 16:28

Ten sędzia norweski to był ogólnie jakiś inny. Gdy inni sędziowie dawali notę po 19 to on dawał 17 lub gdy inni dawali 17 to on 19.
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez friducha » 03 Lut 2011 16:39

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 00:18, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 03 Lut 2011 18:38

friducha napisał(a):od lat punkty od sędziów dostaje się za nazwisko, a nie lądowanie. I żeby być tak do końca sprawiedliwym to Małysz też nie powinien za swoje wyczyny tak dobrych not dostawać jak dostaje*
*Nie mówię tu o Kingental, bo nie oglądałam tych zawodów, ale jak patrzę na noty sędziowskie to faktycznie ten norweski sędzia jakiś taki rozchwiany emocjonalnie :? jego noty najczęściej odpadały :lol:

Ja pamiętam tylko jeden konkurs w tym sezonie gdzie Małysza uratowało nazwisko. Był to pierwszy konkurs w TCS i to właśnie noty zagwarantowały mu miejsce w 30. Poza tym konkursem Małysz jest cały czas niesprawiedliwie oceniany. Wczoraj miał jedno z ładniejszych lądowań a dostał jedną notę 17,5 :shock: i żadnej 19. Styl w locie nie zachwyca ale moim zdaniem przy pięknym telemarku powinno być mniejsze odjęcie. Już nie mówię o tym że Morgi i Amman jak nie wylądują to dostają 19 bo przecież skoro oni skaczą to skok musi być świetny i jeśli był bliższy czy gorszy stylowo to wina warunków.

figaro56 napisał(a):Młodzież fatalnie w tym sezonie. Nie wiem czy Raku się ze mną zgodzi ale odnoszę wrażenie, że wszystko co dobre w juniorach zawdzięczamy dwójce Kuttin, Horngacher. Potem to wszystko jeszcze szło tak siłą rozpędu a teraz wyhamowało.

Oczywiście zgadzam się w 100%. Jeśli nie wykorzystamy tego okresu to nie doczekamy się dobrej drużyny mimo sukcesów Małysza...
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 03 Lut 2011 20:08

Ze względu na te ciągłe rozmowy o notach cały czas mówię o tym, że w ogóle je wyrzucić, bo są pozbawione wszelkiego sensu... Po prostu ten kto daje więcej kasy i ma lepsze nazwisko, ten ma lepsze noty. I jeśli mi ktoś powie, że jest inaczej, to tylko pozostaje go wyśmiać. I jeszcze Ammann, który zawsze z niczego dostaje 19 i 19,5 ma czelność mówić o tym, że Morgenstern dostał niesprawiedliwie (fakt faktem uczciwe to nie było) dwie 19?
Menson
Kadra B

Postprzez figaro56 » 04 Lut 2011 08:28

Amman w tym sezonie bardzo to lądowanie poprawił to mu trzeba oddać. Jeszcze mu się zdarzy ten oszukiwany telemark ale ten sezon mogę przeboleć. Mnie szczególnie zadrą siedzi ten jego niesłuszny tytuł na MŚ w Japonii gdzie został skrzywdzony "rozrywkowy Harry".
Z tych pieszczoszków to najmniej mnie drażni Loitzl. Rzeczywiście niektóre jego skoki to perfekcja. We wszystkich dyscyplinach wprowadza się powtórki wideo. Nawet piłka nożna ostatni bastion broniący się przed wykorzystywaniem zapisu wideo zdaję się ulegać presji a tymczasem w skokach zlikwidowano sędziom możliwość obejrzenia powtórki a Hofer tłumaczy to tym iż sędziowie i tak mieli możliwość oglądania powtórki tylko z jednej strony. Jakby to był jakiś problem zainstalowanie kilku kamer i mogliby oglądać zawodnika z tyłu, z przodu, z boku i z góry. To żaden problem przy dzisiejszej technice ale ktoś tam chce usilnie pozostawić sobie możliwość wpływania na wyniki rywalizacji.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 05 Lut 2011 00:34

Tego co dzisiaj dokonał Miętus to Śliż by chyba nie dał rady. ;)
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez harding » 05 Lut 2011 13:46

119 m to wszystko na co go stać na mamucie.?
harding
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 05 Lut 2011 18:00

Zwycięstwo Kocha żadna niespodzianka bo lotniarz wszak wyśmienity ale daleka pozycja Ammana i Morgensterna to już chyba nie przypadek i wiatr rozdał karty.
Nasi przyzwoicie jak na tę wietrzną loterię. Jeszcze raz utwierdzam się w przekonaniu, że ten uśredniony przelicznik nijak się ma do rzeczywistych warunków wietrznych.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 05 Lut 2011 19:14

Konkurs był tak ciekawy, że w końcówce usnąłem i dopiero teraz doczytałem kto wygrał :mrgreen:

Jury dało po raz kolejny popis. Ustawili tak fajnie w belkę w pierwszej serii, że poziomem skoków można było się wprost delektować :| No ale przecież było bezpiecznie, no bo jak można tam skakać ponad 215 metrów, toż to istna głupota, a skoczkowie zostaną wgnieceni w ziemię :(
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez figaro56 » 06 Lut 2011 17:26

Co niektórzy chyba się pobudzili z medalowego snu na MŚ. :D Nawet te lepsze skoki dwójki Hula, Żyła w drugiej serii niespecjalnie napawają optymizmem bo rywale skakali jeszcze dalej. Tyle razy już mnie skoczkowie zawiedli, że nie uwierzę w medal drużyny dopóki nie zobaczę. Pół drużyny to nie drużyna.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Menson » 06 Lut 2011 17:27

Sposób na odrodzenie polskich skoków może być następujący: po pierwsze zatrudnić normalny sztab szkoleniowy dla kadry głównej, a nie jakiegoś Kruczka... po drugie w PŚ niech startuje Małysz i Stoch. Do tego dołożyć juniorów z 92 rocznika i młodszych aktualnie w najwyższej formie czyli chociażby dobrze obecnie skaczący Byrt (pozostałych już nie podaję, bo każdy stąd wie, kogo uważam za dobrych, a kogo nienawidzę widzieć w składach na zawody). I oni niech nawet zajmują słabiutkie miejsca, ale oni mogą jeszcze zaskoczyć, a taki Żyła czy Hula jak skoczy na 20. miejsce to już się wydaje, że to jego rekord życiowy i super oddany skok...

W PK niech skaczą, np. teraz mamy 8. miejsc. To 4 miejsca dać dla kolejnych juniorów, a 4 pozostałe zawodnicy typu Śliż, Hula, Żyła czy Koty, czyli taka kadra B. Tutaj nawet nie musi być naprawdę dobry sztab, ale po prostu najlepsi z nich by byli przenoszeni do PŚ... Z tym, że młodzi by np. musieli zajmować 20-30 miejsce, z czym ci starsi to już w PK zajmować by musieli pozycje w czołowej 10.

I niby to jest normalne. Ale czy tak jest? Nie, bo wg. trenerów juniorzy muszą skakać o wiele lepiej od seniorów, którzy w kadrze mają doświadczenie nawet i 10-letnie, ale tacy co pierwszy rok w niej siedzą i skaczą nawet i te 10 metrów bliżej są od razu uważani za gorszych...

Do tego FIS Cup. Coraz częściej tutaj pojawiają się roczniki takie jak 1996, czy 1997, a 1994 i 1995 to już jest normalka. Jednak zawodnicy z Polski mają możliwość startowania tylko z 2 razy w sezonie w tych zawodach, gdy są one zaraz za polską granicą. Czyli jeden skok im się nie uda, to drugiego dnia zastępowani są przez innych, i na możliwość kolejnego startu muszą czekać do przyszłej zimy... Do tego czasu, zamiast się rozwijać, to muszą skakać w Lotos Cup na skoczni o wielkości 62 metry, co z pewnością wiele im pomoże. Każdy start w FIS Cupie, czy Alpen Cupie, który jest kuźnią wielu talentów by przyniósł im o wiele więcej dobrego. Ale hamując ich od samego początku, i czekanie aż np. w wieku 18 lat sami osiągną jakiś poziom bez niczego, to nie jest naprawdę dobry pomysł. Tak było z wieloma skoczkami. Np. taki Ziobro, czy Zapotoczny swój debiut w kwalifikacjach PŚ zanotowali w wieku 20 lat, i po tych pierwszych kwalifikacjach już zostali odesłani do domu... Lotos Cup jest oczywiście dobrym pomysłem, ale niech będzie za to nagroda w postaci wysyłania na FC i zdobywaniu tam punktów po czym wysyłania na PK.

I to nie ma znaczenia, że np. ci co teraz punktują z miejsc 20-30, będą teraz wyżej niż ci, co nawet by się nie kwalifikowali. bo na to potrzeba czasu... I tak cudów teraz nie będzie: poświęcić te kilka lat, ale po tym czasie będzie lepiej, niż jest teraz...
Menson
Kadra B

Postprzez figaro56 » 06 Lut 2011 19:57

Z jednym Menson z twojego wywodu zgodzić się nie mogę bo napisałeś o odrodzeniu polskich skoków. Nie przypominam sobie by kiedykolwiek one były narodzone. :lol: Cała historia polskich skoków to raptem kilka nazwisk i tak rozłożone w czasie, że nigdy nie było dwóch zawodników w czołówce. Raz jedyny pamiętam jak kibice w Zakopanem trzymali transparent z napisem "M & M" . Chodziło o Małysza i Mateję ale szybko ich nadzieje rozwiano a było to jeszcze przed erą Małysza.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Menson » 06 Lut 2011 20:00

No słowa użyłem faktycznie bez jakiegokolwiek sensu. Oczywiście chodzi mi o narodzenie jakiekolwiek, a nie odrodzenie. :lol:
Menson
Kadra B

Postprzez Kacpero221 » 06 Lut 2011 20:01

Nieco niezauważonym został fakt, że jeśli Morgenstern utrzyma po pierwszym konkursie w Vikersund przewagę nad Ammanem powyżej 400 punktów, zapewni sobie Puchar Świata.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez figaro56 » 06 Lut 2011 20:28

To, że Morgenstern ma PŚ w kieszeni to ja wiem od kilku konkursów. Tylko jakieś nieszczęście mogło go tego pozbawić. Trzyma równą i dobrą formę przez cały praktycznie sezon i chociaż to skoki to nic nie zwiastuje nagle jakiegoś załamania. A musiałoby to być naprawdę dramatyczne załamanie formy.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RychuGKM » 07 Lut 2011 09:12

figaro56 napisał(a):Co niektórzy chyba się pobudzili z medalowego snu na MŚ. :D Nawet te lepsze skoki dwójki Hula, Żyła w drugiej serii niespecjalnie napawają optymizmem bo rywale skakali jeszcze dalej. Tyle razy już mnie skoczkowie zawiedli, że nie uwierzę w medal drużyny dopóki nie zobaczę. Pół drużyny to nie drużyna.

Przypominam , że to był konkurs na "mamucie" a na MŚ będą konkursy drużynowe na skoczniach dużej i normalnej. To jest zupełnie inne skakanie. Ja nadal wierzę w medal , zwłaszcza na skoczni normalnej :D
RychuGKM
Kadra B

Postprzez markos7207 » 07 Lut 2011 14:04

Nie przesadzajmy już tak z tym psioczeniem na nasze skoki bo kiedy było tak że dwóch Polaków znajdowało się w "10"-ce generalki PŚ i to na 5 konkursów przed końcem sezonu ? Pewnie że chciałoby się lepiej tym bardziej że apetyty zaostrzyły się po fantastycznych występach w LGP. Ja do tej pory nie potrafię zrozumieć jak to możliwe że "człowiek z nikąd" jakim był latem Kubacki, z dnia na dzień skakał przez 2 miesiące na poziomie Małysza i Stocha i także z dnia na dzień wrócił do tego co prezentował wcześniej, i trwa w tym stanie do dziś.
Rozumiem że latem niektórzy byli słabi, jak Austriacy, i na tym tle łatwiej było dobrze wypaść ale on nie wypadał dobrze, on skakał świetnie. I nie w pojedyńczych skokach lecz regularnie. Zreszta inni też prezentowali sie całkiem dobrze wiec skreślać ich jest za wczesnie bo duża część to wciąż młodzi skoczkowie. Hula i Żyła to też jeszcze nie są dziadkowie a nie ma żadnej gwarancji że juniorzy którymi się ich zastąpi , za pare lat będą osiągać lepsze wyniki od nich.
Można próbować jednych i drugich z tym zastrzeżeniem że jeśli Kruczek nie wpadnie dość szybko jaka jest tajemnica letnich sukcesów(bo przecież z rozbrajającą szczerością latem przyznał że nie wie dlaczego się tak dzieje) to trzeba faktycznie znależć trenera który będzie wiedział jakie rezultaty przynosi jego praca.
Bo szkoda tej sporej grupy młodych i obiecujących chłopców którzy przeszli przez sito Lotos Cup by sie zmarnowali, a na eksperymenty nie ma czasu.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 07 Lut 2011 22:00

Ja w sumie dopiero dzisiaj zobaczyłem, że w Oslo będzie konkurs drużynowy na średniej skoczni. Myślę, że chłopaków stać jest na medal, co pokazali w WIllingen. Ja uważam, że jest niewielka poprawa w Polskich skokach w ostatnim czasie. Nie wiem z czego to wynika, aczkolwiek fakt jest taki, że nigdy nie mogliśmy wystawić 6 skoczków w PŚ i nie zajmowaliśmy w Pucharze Narodów 4 miejsca. Ja liczę w Oslo na 3 medale w tym jeden w drużynie jeżeli chodzi o skoki.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości