Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez markos7207 » 14 Lut 2016 13:00

Tyle że Henryk nie wykorzystał potknięcia rywala. Fakt, nieco płaskawy ten slalom, mgła w drugim przejeździe, swoje też pewnie zrobił fakt że Marcel wyleciał tuż przed jego startem. W każdym razie przewaga znów poniżej 100 punktów i oby tak było do ostatniego slalomu w St. Moritz ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Jordi » 14 Lut 2016 21:30

Marceli ewidentnie nie radzi sobie z presją. Pierwszy raz musi tak zaciekle walczyć z kimś o Kulkę. I pierwszy raz jest to zawodnik, który tak jak on specjalizuje się w konkurencjach technicznych.

Jako jedyny (z tych co pokazali w TV) popełnił tak banalny błąd podczas pierwszego przejazdu (w 2 podobnego byka strzelił Pinturault).

Henryk jednak nie wykorzystał okazji głównie z powodu warunków. Temperatura plus 11 (sic!) i jeszcze pod koniec opady deszczu. Wyraźnie jechał bardzo niepewnie.

Mimo wszystko podobały mi się zawody w Azji. W Jeongseon świetna trasa zjazdowa, a w Naebie masa niespodzianek. No i tak jak Jeongseon, także Naeba chce "negocjować" z FIS cykliczny PŚ (co 2 lata podobno). W sobotę zawodników dopingowało 4,5 tysiąca kibiców, a w niedzielę aż 8 tysięcy.

No a walka o Kulkę dzięki Marcelowi jest coraz ciekawsza.
Jordi
Młodzieżowiec

Postprzez Bedrzich » 14 Lut 2016 21:39

No bardzo ciekawy ten slalom. Oglądałem tylko drugi przejazd, więc pierwsze zdziwienie to brak Marcela :shock:
Dobrze, że wygrał Neureuther, słaby był na razie ten jego sezon, a teraz może będzie kolejnym z którym Marcel będzie musiał walczyć.
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez RychuGKM » 15 Lut 2016 10:24

She's back! Terminatorka slalomowych tras wróciła w wielkim stylu! Mimo iż 1 przejazd w Cras Montana ciągle trwa to mało prawdopodobne by ktoś wyprzedził fenomenalną Mikaelę Shiffrin
RychuGKM
Kadra B

Postprzez Gerhardt » 15 Lut 2016 14:36

To co Schiffrin zrobiła dziś w końcówce pierwszego przejazdu było fenomenalne - absolutna miazga, ledwo było ją na ekranie widać :D .
Poza tym warty odnotowania drugi przejazd Bernadetty Schild. Austriaczka zakończyła zawody na 4 miejscu, w kiepskim do tej pory sezonie (głównie z powodu częstego wypadania z trasy). Dość powiedzieć, że ze 100 punktów, połowę z nich zarobiła dzisiaj. Z kolei Resi Stiegler po raz pierwszy weszła do dziesiątki.
Obok Mikaeli na podium Noens i Gagnon. Trochę też dzięki przeciętnym przejazdom Sarki, Zuzulovej i przeszarżowania Vlhovej.
Schiffrin w obecnej dyspozycji może jeszcze wskoczyć na 2-gie miesjce w klasyfikacji slalomu (146 punktów do Zuzulovej). Hansdotter notująca dziś najgorsze w sezonie 6-te miejsce ma już pewną mała kulę za slalom.
Awatar użytkownika
Gerhardt
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 15 Lut 2016 15:19

Wspaniały powrót, tańczącej z tyczkami Mikaeli ;) . Dół pierwszego przejazdu rzeczywiście nokautujący, przynajmniej pół sekundy nad resztą, w drugim nie dała się, wytrzymała pięknie do końca i zwycięski powrót po 2 miesiącach. Podium dzisiaj ładne, dosłownie :) .
Posypały się nasze sąsiadki z południa w drugim przejeździe, a Zuzulova chyba dzisiaj oddała slalomową kulę Fridzie II.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 19 Lut 2016 10:31

Śnieg pada to w Chamonix zamiana kolejności, najpierw slalom a potem zjazd w superkombi. To chyba sporo zjazdowców nie doczeka zjazdu :P. W Sierra Nevada i w Nagano też tak było.

E, nie było tak źle a nawet zjazdowcy skorzystali, ci co na początku jechali bo przynajmniej trasę mieli w dobrym stanie ;) . Zależy teraz jak długi będzie zjazd, im krócej tym szanse Alexisa rosną by obronić przewagę, do tego Paris, Janka i Jansrud powinni o podium zawalczyć

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 19 Lut 2016 13:27

A tymczasem Lara Gut wygrała zjazd nokautując rywalki i zgarnęła 100 punktów, Lindsey zgubiła nartę i wypadła, nic nie zarobiła i tym sposobem Szwajcarka objęła prowadzenie w generalce ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 19 Lut 2016 14:26

markos7207 napisał(a):A tymczasem Lara Gut wygrała zjazd nokautując rywalki i zgarnęła 100 punktów, Lindsey zgubiła nartę i wypadła, nic nie zarobiła i tym sposobem Szwajcarka objęła prowadzenie w generalce ;)

No i świetnie, ale podejrzewam że i tak by wygrała bo dół Gut pojechała rewelacyjnie.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez markos7207 » 19 Lut 2016 15:15

Tez życzę drobnej Larze wielkiej KK bo zawsze cos się jej przytrafia i tyle lat w czołówce a raptem jeden raz na "pudle" PŚ. Amerykanka ma już ich cztery, małych aż się liczyć nie chce, ale jak dobrze spojrzałem to 15 ;) . Gut jedną, jedyną za supergigant.

Zjazd do kombinacji przesuwają i przesuwają, zaraz ciemno będzie. Start tez obniżyli a to woda na młyn dla Francuzów.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bedrzich » 19 Lut 2016 17:09

Nie wiadomo czy Lara wygra w tym roku choć już dwa razy szczęście się do niej uśmiechnęło, gdy Lindsay nartę wypięło. Natomiast może być i tak faworytką na kolejne lata, bo umie wygrywać w czterech konkurencjach (z wyjątkiem slalomu) i to ja niewątpliwie promuje. W przyszłym sezonie pewnie wróci Anna, ale wyrosła jej porządna konkurentka...
Alexis kolejna wygrana kombinacja, a na podium jeszcze Mermillod Blondin. Francuzi ukochali sobie w tym sezonie kombinację, nie ma co. Kjetil niby 5 i trochę punktów zarobił, ale to trochę za mało, bo ma sporo do odrabiania, niestety :(
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez Bedrzich » 27 Lut 2016 20:36

Kilde dzisiaj kolejne zwycięstwo, oj będą mieli mieli Norwedzy kadrę w alpejskim, że chyba im Austriacy zaczną zazdrościć :lol: :lol:
No i atmosfera u Norwegów w teamie taka, że tylko brać przykład...
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez niceman_ » 28 Lut 2016 14:30

Alexis Pinturault rozkręca się coraz bardziej i wielka szkoda że dopiero w końcówce sezonu... Według mnie ma on ogromny potencjał i to od dawna, więc dlaczego nie jest on jeszcze alpejczykiem formatu Hirschera?
Awatar użytkownika
niceman_
Junior

Postprzez Jordi » 28 Lut 2016 16:26

Maryna 35 - to chyba najlepsze miejsce Polki w tym sezonie PŚ...

Ciekawie wygląda tabela po 2 z 3 Kombinacji w tym sezonie (miały być 4 ale w Crans Montana odwołali).

3 panie na 1 miejscu. Vonn, Gagnon i Gut XD 2 punkty mniej ma 4 Holdener.

Za 2 tygodnie w Lenzerheide dowiemy się, która z nich zdobędzie kulkę w tej specjalności.

W ogólnej Lindsay 28 puntków przed Larą i oby tylko to się zwiększało :D
Jordi
Młodzieżowiec

Postprzez mareqna » 29 Lut 2016 10:39

Alexisie Pinturault czemu tak późno?
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez RychuGKM » 01 Mar 2016 08:02

http://eurosport.onet.pl/zimowe/narciar ... sie/mx2m5p
"W niedzielę zaś... stanęła na starcie i wygrała supergigant zaliczany do kombinacji norweskiej
Boże widzisz i nie grzmisz...
RychuGKM
Kadra B

Postprzez Bedrzich » 01 Mar 2016 23:59

mareqna napisał(a):Alexisie Pinturault czemu tak późno?

Późno, póżno, dobrze, że jednak. 5 razy na podium w tym sezonie i same zwycięstwa - pogratulować...
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 02 Mar 2016 00:05

Ciekawa rzecz, że Kilde i Kline odpowiadają te same trasy ;) , najpierw zjazd w Ga-Pa a teraz supergigant w Hinterstoder, w obu przypadkach Norweg zwędził wygraną Słoweńcowi

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bedrzich » 02 Mar 2016 00:48

No ale Kline to jednak zaskoczenie, o Kilde się mówiło, ze z niego będzie narciarz, ale taki sobie Słoweniec, fiu, fiu!!! Żeby nasi tak zaskoczyli!
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 02 Mar 2016 15:21

Kline to przecież juniorski mistrz świata w zjeździe i supergigancie, co prawda 5 lat temu ale papiery na szybkie zjeżdżanie ma ;). Norwega wtedy gryzły psy, ale rok później był tuz za podium w supergigancie, a w kolejnych MŚJ zajął to miejsce w zjeździe a wygrał gigant, którego już w zasadzie nie jeździ. Ale w jego przypadku nazwisko zobowiązuje :) . Technicznie nie jest jeszcze zupełnie poukładany, ale jest tak silny jak koń, Svindal z Jansrudem przy nim wysiadają.

Jednak kontuzja Vonn okazała się na tyle poważna że Amerykanka postanowiła zakończyć już sezon, Lara pewnie chciałaby zdobyć KK pokonując Lindsey na stoku.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości