Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez RakuNH » 01 Lut 2016 19:28

damian940915 napisał(a):Stękała z 3-ligowca stał się 1-ligowcem.

Trzecioligowcy mają podia PK w swoim dorobku? ;) Pod koniec zeszłego sezonu Stękała już był 2ligowcem.

A co do trenera to proponuje trio - Janus-Zupan-Klinga :lol: A PZN niech sobie robi co chce, ja i tak w ich dobre intencje nie wierze. Może Tonio Tajner awansuje z kadry trenera kombinatorów? Razem z Jakubem Michalczukiem by mogli prowadzić skoczków.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Przechodzimur » 01 Lut 2016 19:34

Zaproponuję kandydaturę Stefana Horngachera. Z tego co pamiętam, to między nim a naszymi skoczkami była chemia :) . Pytanie, jakie on ma wspomnienia po współpracy z PZN :mrgreen: i czy chciałby taką współprace wznowić.
Przechodzimur
Młodzieżowiec

Postprzez RychuGKM » 02 Lut 2016 08:01

Głównymi kandydatami są właśnie Horngacher i słoweniec Vajsa Bajc
http://www.przegladsportowy.pl/sporty-z ... 1,300.html
RychuGKM
Kadra B

Postprzez Wybitny ekspert » 02 Lut 2016 12:51

RakuNH napisał(a):
A co do trenera to proponuje trio - Janus-Zupan-Klinga :lol:.

No tak, Janus to rzeczywiście fatalny trener. :P
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez RakuNH » 02 Lut 2016 13:29

Janus to nie jest fatalny trener, bo objął kadrę dzięki temu że jego zawodnicy miażdżyli w PK. Nie został powołany od tak. Natomiast ciągle zawala najważniejsze imprezy (co w skokach jest ciężkie bo fizyczny szczyt formy to tylko mała składowa - jak się jest poskładanym technicznie i psychicznie to ten szczyt niewiele zmienia, można skakać cały sezon). Nie wiem jak tego dokonuje ale całościowo jego zawodnicy są tam bez formy i ratuje go od kilku sezonów Prevc, a ja trenera oceniam za całość drużyny a nie wybitne jednostki. Pozostałe sezony miał w miarę dobre w PŚ. Druga jego wada to ciąganie swoich zawodników (jak Naglic swego czasu) i betonowanie juniorów kiedy mają formę. W tym sezonie oczywiście jest inaczej bo z jego dziesięciosobowej kadry skacze jeden zawodnik i przebłyski mieli Kranjec i Tepes ale to trochę marnie jak na 10 zawodników. Pavlovcic, D.Prevc, Lanisek, Bartol nie mieli jeszcze nigdy nic wspólnego z Janusem. A ostatnia jego wada to taka sama buta jak Kruczka - ostatnio się chwalił tym jak młody miał zespół w Innsbrucku, a problem polega na tym że jego zawodnicy (Semenic, Tepes, Kranjec) przepadli w kwalifikacjach i w konkursie startował aż jeden jego podopieczny.

Słowenia potencjał juniorski ma też ogromny i ocenianie trenera przez pryzmat jednego zawodnika jest niepoważne. Janus żadnym wybawieniem polskich skoków by nie był.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 02 Lut 2016 19:20

Jeśli już ktoś z dwójki Horngacher-Bajc, to stawiam na Austriaka. Raz że już u nas był i wie czego się można spodziewać :P no i faktycznie zawodnicy chwalili współprace z nim. Bajc, gdzie o już nie był i nigdzie dłużej miejsca nie zagrzał oprócz kilkuletniego pobytu w Japonii.
Kruczek jest już zbyt długo na stanowisku, 8 lat to kawał czasu i chyba obie strony dotknęło "zmęczenie materiału".
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Snill Jenta » 04 Lut 2016 11:09

Ładnie poleciała :) 140 metrów, czyli zaledwie metr bliżej od rekordu skoczni należącego do Andreasa Koflera ;)
There comes a point where it all becomes too much. When we get too tired to fight anymore so we give up. That's when the real work begins. To find hope where there seems to be absolutely none at all.
Awatar użytkownika
Snill Jenta
Kadra B

Postprzez Jordi » 04 Lut 2016 12:13

Kruczek wydał oświadczenie, w którym ogłasza, że REZYGNUJE z funkcji trenera kadry po sezonie. :D

Pierwsza mądra decyzja tego człowieka w jego trenerskiej karierze jak dla mnie (bo nadal uważam, że olimpijska forma Stocha to "fart", a nie jego trenerskie zdolności).

No to teraz będzie debata przez kilka miesięcy, kto będzie nowym trenerem. Horngacher, Bajc, a może ktoś zupełnie inny? :)
Jordi
Młodzieżowiec

Postprzez Wybitny ekspert » 04 Lut 2016 14:18

Horngacher dla mnie najlepszy wybór, Bajc to nieporozumienie.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez markos7207 » 04 Lut 2016 14:42

Nie ma co się pastwić nad Kruczkiem, miał swoje wzloty i upadki, jakąś swoją cegiełkę dołożył do 2 tytułów mistrza olimpijskiego , mistrza świata czy zdobycia PŚ przez Kamila. Że nie potrafił wykorzystać potencjału jaki się stworzył w naszych skokach poprzez małyszomanię, to inna sprawa. Nawet najlepsi trenerzy kiedyś odchodzą.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 04 Lut 2016 19:04

Medal Polaków na MŚ w piłce ręcznej fart, medale Kamila Stocha fart, medale Polaków w MŚ w konkursie drużynowym - fart. Może w ogóle nie potrzebujemy trenerów, a zawodnicy niech szkolą się sami ;)

Mogę Kruczkowi dużo zarzucić, ale miał 2-3 bardzo udane sezony, prawdopodobnie najlepsze w historii naszych skoków. Tak, czas teraz na zmiany, bo Kruczek zawalił sezon, bo atmosfera w kadrze leży, ale zarzucenie totalnego braku talentu trenerskiego Kruczkowi jest po prostu śmieszne.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Wybitny ekspert » 04 Lut 2016 19:12

damian940915 napisał(a):Medal Polaków na MŚ w piłce ręcznej fart, medale Kamila Stocha fart, medale Polaków w MŚ w konkursie drużynowym - fart. Może w ogóle nie potrzebujemy trenerów, a zawodnicy niech szkolą się sami ;)

Mogę Kruczkowi dużo zarzucić, ale miał 2-3 bardzo udane sezony, prawdopodobnie najlepsze w historii naszych skoków. Tak, czas teraz na zmiany, bo Kruczek zawalił sezon, bo atmosfera w kadrze leży, ale zarzucenie totalnego braku talentu trenerskiego Kruczkowi jest po prostu śmieszne.

Mogę się pod tym podpisać
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez RakuNH » 04 Lut 2016 19:22

2/8 to nie jest taka kosmiczna liczba. W zasadzie cały okres do tego sezonu miał udany ze Stochem a co do całej drużyny to bywało bardzo różnie i ewidentnie udane są 2 sezony. Pozostałe przeciętne albo słabe ale dopóki skacze Stoch to nikt na to nie zwraca uwagi. Słoweńcy teraz jako drużyna skaczą słabiej a mimo to mają bodaj 3 zawodników na podium w tym sezonie i pięciu w dziesiątce. Największe wtopy to chyba sezon 10/11 i Oslo no i obecny sezon, który już w kadrze Kruczka jest katastrofą.

Sytuacja w piłce jest jednak zupełnie inna. To jest sport drużynowo, nie jest tak niszowy i tak drogi, a Kruczek był pierwszym trenerem w złotej erze polskich skoków, kiedy już te roczniki małyszmanii były w wieku startowym, były pieniądze na wszystko, nie byliśmy żebrakami (a słuchałem różnych opowieści jak to wyglądało w latach 90). Zobaczymy co pokaże nowy trener i kim on będzie ale na ten moment nie mamy potencjału słabszego od Norwegów ale wraz z upływem lat może być coraz gorzej.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 07 Lut 2016 18:29

Szkoda tego konkursu, mgła to normalka w Holmenkollen i zwykle chociaż jedną serię się udawało przeprowadzić. Trondheim już ma dodatkową kombinację, a teraz chcą też ten dzisiejszy konkurs zrobić we wtorek ;) . Hofer bardziej się skłania ku Vikersund bo więcej czasu.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 07 Lut 2016 18:55

A Norwegowie wyrazili zainteresowanie? Bo Hofer nie może im narzucić organizacji gdzie indziej.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 07 Lut 2016 19:03

Tak, tylko się teraz zastanawiają co im bardziej pasuje, do Vikersund więcej czasu ale tam już dwa konkursy są, ale i Trondheim i Vikersund wyraziły zainteresowanie przejęciem dzisiejszych zawodów ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 07 Lut 2016 19:46

Jeśli Norwegowie mają wolną rękę to bardzo bym się zdziwił jakby sobie nie dorzucili Vikersund z wiadomych względów - po pierwsze to jednak weekend, a po drugie na lotach cały skład mają mocny.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 07 Lut 2016 20:42

Dla naszej reprezentacji na pewno lepiej, jakby konkurs odbył się w Trondheim, ale oko kibica ucieszyłby fakt możliwości dodatkowego konkursu na największej skoczni świata. W końcu to dodatkowa szansa na rekordy, które mimo tego, że ostatnio częste, cały czas rozpalają wyobraźnię.

Bardzo słaby konkurs wczoraj i to nie tylko jeśli chodzi o występ naszych. Dalekich skoków jak na lekarstwo. A Słoweńcy jak zwykle w gazie gdy nie potrzeba, chociaż może to oznaczać, że do końca sezonu, zwłaszcza na "mamutach" będą wysoko.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 08 Lut 2016 16:24

Będą dodatkowe loty w piątek wieczorem w Vikersund ;) . Oficjalne info NSF o 17-tej.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 08 Lut 2016 20:27

No i git o ile nie będzie wiało :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości