Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez markos7207 » 06 Lut 2016 05:30

Całkiem przyjemny ten zjazd a jak Viking wygrywa to każdy jest ok :D . Niezbyt długi, trochę pokręcony że czasem można odnieść wrażenie jakby taki szybszy supergigant się ogląda, no ale prędkość wyższa i jest kilka skoków które przypominają że to zjazd. Fajna pogoda więc próba udana ;). Jansrud zrobił co miał zrobić, bo nie wypadało nie wygrać gdy się wygrywa oba treningi, trzeba godnie zastąpić Aksela i Kilde gdy ten gubi narty :) . Trochę się pogubił na dole ale przewaga z góry wystarczyła na Parisa, który z kolei dół zjechał niesamowicie szybko. Ale ważne że seria podtrzymana, 17 zwycięstwo w sezonie zapisane na koncie.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bedrzich » 06 Lut 2016 09:49

Trochę się spóźniłem na powtórkę i niewiele zobaczyłem z powtórki, ale wyglądało to całkiem nieźle. Jutro możliwość sprawdzenia, jak będzie wyglądał na tej trasie supergigant - nie mam nic przeciwko temu, aby Jansrud wygrał ponownie, a na podium może by wskoczył np. jeden z moich ulubieńców Eric Guay, choć forma słaba, oj słaba...
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez Jordi » 06 Lut 2016 11:55

Ja poszedłem hardkorowo i obejrzałem w nocy.

Uważam, że to najciekawsza trasa od czasu IO w 1998 roku. Tak jak powiedział Domański - w tę stronę powinno iść narciarstwo zjazdowe. Nie ma zbyt dużych prędkości (114 max było), ale trasa i bez tego jest bardzo widowiskowa. Aż 6 skoków, z czego 3 bardzo długie, sporo technicznych niespodzianek po drodze i takie ułożenie, że relację ogląda się z prawdziwym zainteresowaniem.

To czepialstwo FIS o 25 metrów naprawdę nieuzasadnione, bo start i tak jest ze szczytu tej góry praktycznie i pokazali Koreańczycy, że bez Alp i innych takich +2000m da się zrobić bardzo dobrą trasę. Do tego super wprost warunki. Sami narciarze powiedzieli, że nawet ich cieszy wyjazd z Europy, bo tu nonstop chlupa, a w Korei start -14, meta -6, błękitne niebo, zmrożona porządnie trasa, i o dziwo nawet sporo kibiców (jakiś 1000 ludzi był).

Żeby na IO tak to wyglądało, to MKOL już nie pomyśli o kasowaniu zjazdu z Igrzysk :)

PS. No i niestety jak Korea, to polscy komentatorzy nie potrafią czytać nazw... Domański z 5 różnych nadał tej miejscowości :P A to po prostu "Dziongson" (już nie wymagam akcentowania, ale kurczę proste to jest no :P )
Jordi
Młodzieżowiec

Postprzez Gerhardt » 06 Lut 2016 20:53

No i Vonn po raz kolejny pewna wygrana. Znowu zmasakrowała rywalki, tym razem w zjeździe, wyprzedzając F. Suter o 1,51 sekundy.
Jeśli ktoś się jeszcze łudził, że Gut może powalczyć z Amerykanką o wielką kulę, to chyba stracił resztki nadziei. W kwestii wygranej w generalce od czasu kontuzji Schiffrin, ogólnie rzecz biorąc nuda.
Natomiast konkurencje techniczne bez Mikaeli mimo wszystko ciekawe.
Z młodszego pokolenia Austriaczek w slalomach, w pierwszej "10" po razie zameldowały się K. Truppe, K. Gallhuber i J. Grunewald. Do tego przynajmniej dwie Włoszki meldują się w pierwszej dziesiątce, choć raczej w dolnej części. Podobnie dużo mamy Francuzek, ale te z kolei zazwyczaj plasują się na granicy drugiej i trzeciej dziesiątki. Hansdotter mimo absencji Schiffrin dalej z jednym zwycięstwem, ale prowadzenie nad Zuzulovą (dwa ostatnie slalomy padły jej łupem) pewne. Do formy wróciła również Rebsnubrug wygrywając dwa razy z rzędu giganta. Co ciekawe w obu przypadkach na drugim miejscu meldowała się Ana Drev. A byłoby na pewno jeszcze jedno podium, gdyby nie wypadła z trasy, prowadząc po pierwszym przejeździe w Lienzu.
Awatar użytkownika
Gerhardt
Młodzieżowiec

Postprzez Bedrzich » 06 Lut 2016 22:21

Jordi napisał(a):PS. No i niestety jak Korea, to polscy komentatorzy nie potrafią czytać nazw... Domański z 5 różnych nadał tej miejscowości :P A to po prostu "Dziongson" (już nie wymagam akcentowania, ale kurczę proste to jest no :P )

Jordi ja się kiedyś piekliłem na forum o te wymawianie nazw i nazwisk, ale zostałem masowo zakrzyczany, nawet w wypadku tak prostych nazw własnych jak czeskie, słowackie czy ukraińskie. Wydaje mi się, że ignorancja nawet dobrych komentatorów sportowych w tym zakresie zaczyna sięgać szczytu. W czasach, gdy wymowę prawie każdej nazwy i sporej części nazwisk można znaleźć podane na tacy w internecie i to wymawianych przez rodowitych mieszkańców.
Już nie wspominam o tym, że jeden ze znajomych opowiadał mi jak to TVP funkcjonował taki specjalny dział językowy, do którego pies z kulawą nogą nie zaglądał, a już komentatora sportowego to już tam nigdy nie uświadczył...
Ostatnio edytowany przez Bedrzich, 06 Lut 2016 23:33, edytowano w sumie 1 raz
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez Jordi » 06 Lut 2016 22:49

Domański przy zawodach pań powiedział 2 razy poprawnie nazwę. Chyba sprawdzał po zawodach rano jak to się czyta XD

Było Dziongsen, Dziengsen, Dziengson, Dżungson i Dżensen XD

W nocy wstanę na SG, to sprawdzę jak wymawia, a i same zawody mnie interesują, bo zjazdowa trasa jest moim zdaniem świetna po prostu. Do Soczi, czy Kanady nie ma nawet porównania dla mnie - meganudne trasy, a w Soczi doszły sensacje z powodu wysokich temperatur.

PS. Trochę Offtop, ale mnie zabił w zeszły weekend Dębowski na łyżwiarstwie - przeczytał "Tae" (te), jako "Tea" (ti) XD A tę szybko jeżdżącą Koreankę sprinterkę to po prostu NISZCZY za każdym razem (Lee Sang Hwa, czyli Li Sang Hła, a on non stop SANGGG WA LI (to g strasznie podkreśla, czego w Korei własnie się unika, "ng" jest prawie niesłyszalne XD ale już idzie przeboleć, ale skąd ta WA to naprawdę...)

Koniec Offtopa XD
Jordi
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 07 Lut 2016 18:48

Bedrzich napisał(a):A to tak jest czasami. Ja dzisiaj zdziwiłem się tak dwukrotnie. Raz przy narciarstwie alpejskim po dzisiejszej konkurencji mężczyzn. Na pierwszych dwóch miejscach dwaj bardzo znani od lat. I co? Janka kiedyś dominator niby, a dziś dopiero 11 wygrana w karierze. Na drugim miejscu Innerhofer, też sroce spod ogona przecież nie wypadł, a dopiero 13 podium w karierze.

Cytat z innego wątku ale tutaj pasuje ;) . Innerhofer to "mistrzowski" zawodnik, taka skromniejsza wersja Aamodta :lol: . Chociaz oczywiście nie ma co ich w PŚ porównywać, ale Norweg niemal zawsze łowił medale na IO czy MŚ nawet jak mu w sezonie nie szło. Inny taki "fuksiarz" to Weibrecht, nie zdziwi mnie jak za dwa lata na tej dzisiejszej trasie znów zgarnie jakiś medal w supergigancie :) . On na podium PŚ zaczął dopiero stawać w tym sezonie.
Szwajcar dzisiaj wykręcił przejazd idealny, paru faworytów wyleciało w tym chyba największy, Jansrud, ale mało prawdopodobne aby mu ktoś z nich mógł zagrozić. W ogóle dzień Helwetów w supergigantach, bo Lara nie składa broni i przerwała zwycięską serię Vonn.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 07 Lut 2016 18:52

Larze wyszedł jeden z lepszych występów w sezonie i było to jej pierwsze zwycięstwo i podium w ogóle w Garmisch.
87 punktów to żadna przewaga jeśli tylko Szwajcarka będzie jeździć tak jak dziś.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez markos7207 » 07 Lut 2016 19:07

No i Marceli zarobił wyjątkowo dużo szybkich punktów, za dużo ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 07 Lut 2016 19:22

Wspaniały przejazd Lary i kilka błędów Vonn złożyło się na to, że to jednak Szwajcarka dzisiaj zwycięska. Niby różnica w generalce nie duża, ale nie sądzę, żeby Lindsey wypuściła to z rąk. Jakoś nie wydaje mi się, że Gut nagle zacznie ją regularnie pokonywać. Amerykanka wciąż ma szansę na pobicie rekordu 14 zwycięstw Vreni Schneider. Tylko musi unikać takich wpadek jak dzisiaj ;)

W Korei również dosyć niespodziewane rozstrzygnięcia. Zwycięstwo Janki i pokaźna zdobycz punktowa Hirschera.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Jordi » 07 Lut 2016 20:32

Janka popełnił błąd (niewielki) na ostatnim skoku, ale tak to cała reszta, czyli 97% trasy praktycznie bezbłędnie! Idealny przejazd na widowiskowej, fajnej trasie. Innerhofer po 2 miejscu już przestał narzekać, że to i tamto mu nie pasi w tym stoku (chyba jako jedyny wyraźnie wypowiedział się dość sceptycznie o tej trasie po treningach).

Trasa świetna na IO, bo bardzo zdradliwa i przez skoki trudna. Paris tak wyleciał, że przez chwilę bałem się o jego zdrowie, ale chyba nic mu się nie stało.

Marceli wykorzystał to, że większość tego SG prędkość nie przekracza 80km/h plus 7 czy 8 rywali z "30" nie ukończyło i zajął bardzo dobre 7 miejsce. Niemniej nadal nie może być w 100% pewien Wielkiej Kulki.

Żeby warunki za 2 lata były takie same, to będziemy się pasjonować megaciekawą rywalizacją.

Ciekawostką jest to, że dyrektor zawodów wspomniał w wywiadzie dla lokalnej telewizji (MBC - ta co produkowała sygnał), że "chcą się starać o cykliczny PŚ po IO co rok lub dwa lata". Jak dla mnie świetny pomysł, tylko nie jak skoki, że na tydzień. Powinna do tego dojść Japonia, no i Chiny będą musiały w 2020-21 robić test przed IO, więc idealnie się wszystko składa :) Skoro w Europie 2-3 sezon z rzędu warunki nienajlepsze, to chyba trzeba powoli myśleć o jakiejś choćby niewielkiej "przebudowie" kalendarza PŚ.
Jordi
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 08 Lut 2016 19:51

Shiffrin wraca za tydzień :) ---> https://www.facebook.com/MikaelaShiffri ... =3&theater
Szybko zrehabilitowała kolano, no ale udało się uniknąć operacji to i uratuje drugą część sezonu. Szkoda tej kontuzji bo 2 miesiące jej uciekły a mogła powalczyć z rodaczką i Larą o KK. Oby tylko była w pełni sprawna, ale chyba nie podjęłaby niepotrzebnie ryzyka. Zresztą w komentarzu pisze "Risk is part of my job. My knee is 100%" ;)

Wracając do super-g w Jeongseon, to nie Paris tak wyrżnął ale inny Włoch, Marsaglia. Dominik wyleciał wcześniej, ale nic mu nie było ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 13 Lut 2016 09:13

Ładne to podium w gigancie męskim :) czemu tylko tak późno?
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Wybitny ekspert » 13 Lut 2016 09:35

Coraz bardziej się boję o Hirschera. Jak on tak będzie jeździł giganty to o Kuli może zapomnieć.
W ogóle to dziwna ta Japonia. Dopfer pierwszy przejazd wygrywa z dużymi błędami a w drugim ma 28 czas.
A na podium załapał się dziadek Blardone.

A w Crans Montana odwołano zjazd kobiet. Też źle bo patrząc na treningi to Gut miała na tej trasie szanse z Vonn.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez RakuNH » 13 Lut 2016 11:24

A co Marcel zrobił w 2 przejeździe? W tym roku może kulę obroni chociaż nie będzie łatwo, ale na przyszły rok już się musi zastanowić w jakimś iść kierunku bo Henrik go niestety zmiecie :evil:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 13 Lut 2016 12:30

No właśnie chodzi o to że jakiś wielkich błędów nie zrobił, a przegrał strasznie w tym drugim przejeździe.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez markos7207 » 13 Lut 2016 12:59

Japonia ma swój urok, i śnieg ;) . Marceli strasznie do Heńka nie stracił, raptem 10 punktów jak widzę. Szkoda że na "pudło" się nie załapał ale jest ok, Norweg rzecz jasna :) . Później trzeba zobaczyć co się tam działo.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Gerhardt » 13 Lut 2016 16:18

http://www.fis-ski.com/alpine-skiing/ne ... unday.html

U kobiet odwołano jednak kombinację, zjazd się odbędzie. Szkoda, liczyłem na zwycięstwo Kirchgasser.
Awatar użytkownika
Gerhardt
Młodzieżowiec

Postprzez Bedrzich » 13 Lut 2016 20:52

Szkoda, że nie widziałem tego giganta, bo wyniki zaskakujące. Świetnie, że wygrał Pinturault, bo po tym wypadku było słabo raczej, tylko w kombinacji w Kitz stanął na wysokości zadania. Dziadek Blardone na podium to jest wręcz sensacja, przecież on ostatnio najczęściej w trzeciej dziesiątce przyjeżdżał :shock:
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez Wybitny ekspert » 14 Lut 2016 12:51

No i Hirscher pod coraz większą presją. Myślę że ta dzisiejsza wpadka to efekt wielkich nerwów.
A Kristoffersen już z pierwszą Kulą.

U Pań znowu dziś odwołano, zjazd pewnie przełożą ale na trasę na której Lara nie będzie już się czuć tak dobrze i pewnie przegra z Vonn.
Wybitny ekspert
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości