Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez figaro56 » 19 Gru 2014 19:49

Miał być Engelberg punktem zwrotnym w formie naszych zawodników. Po kwalifikacjach na to nie wygląda. Nie wiem ale jak widzę Hulę w składzie kadry to wiem , że z formą naszych nie jest najlepiej.
Trzech naszych nie awansowało w tym wymieniony powyżej Hula. Do drugiej serii gdyby zaliczyć te wyniki z kwalifikacji awansowałoby 2 z czterech.
Może jestem uczulony na Hulę ale kojarzy mi się ten zawodnik z okresem Małysz i długo nic. Mam nadzieję, że to mamy już za sobą i jest Stoch oraz drużyna.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 21 Gru 2014 16:55

Jak traktować wywiad Ziobry który twierdzi, że widzi u siebie progres, że wszystko idzie ku lepszemu a dzisiaj nie kwalifikuje się do drugiej serii.
Już się zachłysnęli tym pierwszym skokiem Żyły w którym miał szczęście on, Kofler i jeszcze ktoś. Dmuchnęło im po narty i to wykorzystali. W drugiej serii już wszystko wróciło do normy.
Zaczynam obserwować lekką panikę przed TCS od kiedy wiadomo, że nie będzie brał udział w turnieju Stoch. Już w studiu TVP zaklinanie by wrócił on jak najszybciej do rywalizacji. Stoch wróci, wygra parę turniejów i znów wszyscy będą bili pokłony przed geniuszem Kruczka.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 21 Gru 2014 19:09

Niestety Engelberg to była KATASTROFA. O ile po Lillehammer byłem spokojny o tyle teraz pierwszy raz się zastanawiam czy się ogarną przed Planicą. Wydaje mi się, że jednak w polskich konkursach już będzie dobrze (albo nawet bardzo dobrze), ale na TCS chyba jeszcze będzie kolejne lanie bo dochodzi Japonia pełnym składem i niemiecko-austriacka krajówka. Tam już żartów nie będzie - wszystkie drużyny pojadą najmocniejszym składem.

Martwi coraz bardziej to że Żyła staje się "treningowcem" a jak dmuchnie to każdy w jego okolicy odlatywał a w drugiej serii go weryfikowano. Teraz już na pewno będzie nerwowo bo w zasadzie Rosjanie skaczą ZDECYDOWANIE lepiej niż Polska tylko mają problemy z lądowaniem :mrgreen:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 21 Gru 2014 21:49

Jak takie miejsca będą zajmować w kwalifikacjach na TCS to z kim bedą rywalizować w KO? O ile w ogóle do fazy KO sie dostaną. A w tej formie szukanie szansy jako "szczęśliwy przegrany" to można śmiechem potraktować. Jeszcze TCS kibice jakoś przeżyją ale nie darują polskich konkursów.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez harding » 23 Gru 2014 10:07

Można zanucić "Ale to już było i nie wróci więcej?" mając na myśli smutną epokę przed A. Małyszem..
harding
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 23 Gru 2014 12:23

W epoce Adama jedynie w końcówce Kamil nam się objawił, gdy wąsacz wymiatał na skoczniach koledzy jak klepali bule tak klepali. Przy Stochu jakos to wyglądało, gdy go zabrakło wyszła nasza "potęga". Małysz szczęśliwie uniknął poważnych urazów i kontuzji, nie licząc upadku w Park City pod koniec sezonu w 2004 roku.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 23 Gru 2014 12:55

No nie dadzą chłopu w spokoju się wykurować. Co drugi artykuł na sportowych portalach to dywagacje czy Stoch wystartuje na TCS a jeżeli nie to kiedy. Sam Kamil ciągle powtarza, że nie wystartuje kiedy nie będzie w pełni zdrowy. Boję się, że przyspieszą powrót pod presją i znowu coś może się stać.
Dajcie pismaki mu spokój. Zajmijcie się pozostałymi. W końcu polskie skoki to nie tylko Kamil(chyba). Pozostali będący w dobrej formie też potrafią nas ucieszyć. Chyba to udowodnili już.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez harding » 23 Gru 2014 17:49

Obecnie jest tak słabo (jak w latach 90), że niektórzy nie mogą się doczekać powrotu Kamila, bo jak widać teraz nim, jak przez 12 lat Adamem, polskie skoki stoją.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez damian940915 » 23 Gru 2014 20:26

Przykro było patrzeć, jak dzisiaj 19-letni junior Adam Ruda zlał niemal całą kadrę podczas Mistrzostw Polski. Natomiast Piotrek Żyła naprawdę dobrze. On skacze w innej lidze. Tylko czy będzie się w stanie na tyle skoncentrować, by podczas TCS, który często odbywa się w zmiennych i loteryjnych warunkach, oddać 8 (a w zasadzie 12) równych skoków pozwalających zakręcić się w okolicach "10"? Mam co do tego duże wątpliwości, chociaż wydaje się, że stać go na to.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 23 Gru 2014 20:56

No i oczywiście Rudzie Kruczek nie dał szansy - Kłusek może regularnie odpadać w kwalifikacjach, a jak ktoś jest młodszy to już nie może. Nawet jak mu podwiało to inni skaczą tak dramatycznie, że przyzwoitość nakazywała by dać mu szansę ale jak widać nie tylko polityka jest w Polsce zabetonowana. Walczymy o limity żeby ich nie wykorzystywać.

I to ciśnienie na Stocha, zostawianie mu wolnego miejsca tylko powiększa presje. Trudno to w ogóle opisać - żenada.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 24 Gru 2014 15:57

Stoch oddał dziś pierwsze skoki. Oby wiedzieli co robią i nic mu się nie stało ale patrząc na to żenujące "wolne miejsce" wcale bym się nie zdziwił gdyby go zaciągnęli już do Oberstdorfu.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Guarded » 24 Gru 2014 16:32

Napisał na swoim profilu facebookowym, że jedzie na turniej! Zrobił wszystkim fanom miły prezent ;)
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez markos7207 » 27 Gru 2014 13:29

Skoro tak zdecydował to pewnie wie co robi.
Bardal i Forfang mają duży problem, wczoraj wieczorem mieli odlecieć do Monachium ale lot został anulowany, więc musieli poczekać do rana na kolejny samolot. A ten się opóźnił, i mogą nie dotrzeć na czas przed kwalifikacjami. Bardal pół biedy bo jest w dziesiątce ale dla młodego to wyścig z czasem.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 27 Gru 2014 23:31

No i młody wygrał wyścig z czasem - szacun dla niego bo taka wielka impreza i takie jaja ale dał radę. Stoch miesiąc nie trenował a skacze na poziomie tylko ciut niższym od zwykłego, choć z powrotami to bywa różnie i nie ma co zapeszać. Freitag też wrócił z podium a później nagle zaczął słabnąć. Powroty Jacobsena to już długa historia do omawiania.

Polacy raczej bez zmian. Żyła z przedziałem 10-50 ze wskazaniem na 15 i reszta. No tylko że teraz mamy Stocha :mrgreen: Pocieszyć się można że katastrofalnie zaczęli skakać Czesi i ciekawe czy Koudelkę też to czeka.

Markosie dziwiłem się powołaniu Tande po Engelbergu i chyba na GaPa wróci Hilde albo inny kontynentalowiec bo Tande skacze obecnie jak nie przymierzając Kazach czy Włoch.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 28 Gru 2014 02:30

Szczęście że na niemieckich autobanach nie ma ograniczeń prędkości :P to nawet na drugi trening się załapali. Bo jakby tak Forfang z marszu zabulił w kwalach to załamka... Tande faktycznie obsuwa się co konkurs niżej, Hilde w Engelbergu na podium ale on takie zawody powinien wygrywać jak chce wrócić do łask Stoeckla a ograł go Kłusek ;) . Za plecami czai się kolejny młodziak Joacim Bjøreng, wczoraj szósty a przed świętami 2 x wygrał FIS cup w Notodden a mocno z nim walczyli Leja, Kantyka i Stękała. Czemu ich nie wysyła się do kontynentalu tylko Hulę ?

Kamil zrobił co miał zrobić, upewnił siebie i kibiców że forma skokowa jest ok jak na tak długi rozbrat ze skocznią. Oby tylko noga nie dokuczała to jeszcze się rywalom przypomni w TCS :)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez muszti » 28 Gru 2014 13:00

Kamil nawet po takiej przerwie trzyma poziom. Szacunek. Za to te wahniecia Żyły są niemozliwe, ale przynajmniej stac go na dobre skoki (choc niektóre ;) ) bo co do pozostałych to mam wątpliwosci.
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez Kisik94 » 28 Gru 2014 15:58

W tym dziale jeszcze się nie wypowiadałem ale skoro zbliża się jedna z dwóch najważniejszych imprez w sezonie (Turniej Czterech Skoczni), to kilka zdań o tym napisze. Najpierw oczywiście o Polakach czyli przede wszystkim o Stochu. Kamil w końcu będzie skakał w pierwszym dla siebie konkursie o "coś". Nie wiadomo jak do końca jest z tą kostką ale mam nadzieję że dobrze. Mnie zadowoli jak w którymś pojedynczym konkursie zajmie miejsce w szóstce, a w turnieju w dziesiątce. O reszcie naszych można napisać, że tylko Piotrek ma szansę trochę mocniej zaistnieć, i zakwalifikować się do drugiej serii w każdych zawodach. Choć i to nie jest pewne ze względu na jego wahania formy. Pozostali będą czekać chyba tylko na cud, żeby poskakać w obu seriach.

To teraz o tych którzy będą walczyć o najwyższe cele. Moim faworytem jest Koudelka, bo skacze na wysokim poziomie i do tego dość równo. Nie jest liderem PŚ tylko dlatego, że nie skakał w Rosji. Skoro o żółtym plastronie to Fannemel może wygrać całość, a równie dobrze być za podium, bo ma świetne skoki przeplatane nieco słabszymi. Kolejny kandydat to zawodnik któremu brakuje tylko wygrania samochodu 6 stycznia w Bischofshofen. Chodzi o Simona Ammanna który ma złoto IO, MŚ, MŚ w lotach, dużą Kulę za PŚ. Kibicuje mu chociaż denerwuje mnie ten markowany telemark przez niego. Japończyk który "im starszy tym lepszy" (Noriaki Kasai) również może dorzucić swoje trzy grosze. Tak samo Freund oraz Gregor, bo do reszty Niemców i Austriaków jestem sceptycznie nastawiony. Młodzi Norwegowie (Sjoen, Forfang) mogą mieć 1-2 dobre skoki ale to za mało żeby zaistnieć w walce o szóstkę.

Moja piątka TCS i miejsca Polaków to:
1. Roman Koudelka
2. Anders Fannemel
3. Simon Ammann
4. Noriaki Kasai
5. Severin Freund
......................
9. Kamil Stoch
20 - 25 Piotr Żyła
Reszta w zależności czy będą zmiany w ekipie, zajmie pewnie miejsca od 35 w dół
Awatar użytkownika
Kisik94
Żywa legenda

Postprzez Heidi » 28 Gru 2014 22:11

Więc po dzisiejszych problemach pogodowych konkurs zostanie przełożony na jutro. Co ciekawe jest zaplanowany na jeszcze późniejszą porę niż ten dzisiejszy - pierwsza seria rozpocznie się o godzinie 17.30. Nie wiem czy nie lepiej by było przeprowadzić ten konkurs wcześniej. Podejrzewam, że wtedy wiatr nie przeszkadzał by tak zawodników jak w porach wieczornych, no ale FIS się nigdy nie myli :P
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez RychuGKM » 29 Gru 2014 19:47

fantastyczny powrót Kamila Stocha 4 miejsce i najlepszy skok w 2 serii! Pozostali Polacy bez zmian ;)
RychuGKM
Kadra B

Postprzez shunrey » 29 Gru 2014 19:48

Brak słów..Tak wraca tylko Mistrz ;) Cały konkurs oglądałem z napięciem, pierwszy raz od zakończenia sezonu w marcu, a to dzięki Niemu, brawo. Zaryzykuję stwierdzeniem, że Kamil ma szansę na podium w turnieju, a to byłoby czymś wielkim ;)
A teraz co do reszty... Dno,dno,dno - jedne z najgorszych skoków w całej stawce, Ziobro chyba faktycznie powinien wziąć się za rodzinny biznes, a Kubacki dołączyć do Kota w zajmowaniu 40-tych miejsc w PK, Żyła z tą śmieszną pozycją najazdową oraz słabą jak widać psychiką też nic nie osiągnie, sam to przyznał, że prawie zawsze spala się w I lub II serii, co mnie dziwi po tak wieloletnim doświadczeniu. Tylko Zniszczoł w miarę oczekiwań, ale to za mało.. Ja się pytam gdzie Murańka, gdzie Wolny - największe przecież młode nadzieje, za Kubackiego i Ziobrę pewnie lepiej by się spisali, albo przynajmniej nabierali doświadczenia. Ale kończąc pozytywnie - Kamil jesteś Wielki.
shunrey
Młodzieżowiec

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości