Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez Laleczka Chucky » 19 Paź 2014 16:10

Trzeba przypomnieć, że już w przyszłą sobotę zawody PŚ w Soelden i otwarcie sezonu w narciarstwie alpejskim.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Wybitny ekspert » 19 Paź 2014 16:35

No wreszcie trochę śniegu!
Mam nadzieję że Anna Fenninger zdominuje ten sezon ;)
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Bocian » 20 Paź 2014 17:20

Wybitny ekspert napisał(a):No wreszcie trochę śniegu!
Mam nadzieję że Anna Fenninger zdominuje ten sezon ;)

A co z Tiną Maze? Zakończyła karierę, czy postanowiła, że będzie startować dalej?
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez Wybitny ekspert » 20 Paź 2014 17:27

Z tego co wiem to Maze ma sobie zrobić przerwę dopiero po tym sezonie.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez markos7207 » 23 Paź 2014 11:33

Pechowe są ostatnie dni dla atakujących Wikingów w Austrii. Po tym jak Svindal zerwał ścięgno Achillesa w niedzielę, wczoraj mistrz świata juniorów w zjeździe, Adrian Smiseth Sejersted załatwił sobie cały sezon, zrywając więzadła w kolanie.
Cała nadzieja teraz w Jansrudzie i Heńku, no i może przyszedł już czas aby siostra Adriana przestała być mistrzynią treningów a Ragnhild zamieniła dobre występy w PE na PŚ ;) .
Lekarz norweskiej kadry i inni eksperci twierdzą, że minimum 3 miesiące upłyną nim Aksel znów założy narty, więc sezon a MŚ w szczególności, ma z głowy. On sam jednak nie spisuje jeszcze mistrzostw za Oceanem na straty. Ma nadzieje że jeśli wszystko zgra się perfekcyjnie to może zdąży na koniec stycznia się na tyle wykurować by zawitać do Beaver Creek. Ale pojawi się tam tylko w takim przypadku jeśli miałby szanse walczyc o medal. Zobaczymy, w każdym razie trzymam kciuki ;) . Norweg udowodnił że twardy z niego gość więc wróci na pewno, jeśli nie w tym sezonie to w następnym, chociaż szkoda że całe przedsezonowe przygotowania poszły na marne na tydzień przed startem...
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 23 Paź 2014 18:17

Mnie w szczególności ciekawi postawa Vonn, a zwłaszcza jej występ na MŚ. Zobaczymy, czy zdoła powrócić na szczyt po tylu kontuzjach i całkowicie zmarnowanym poprzednim sezonie.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Wybitny ekspert » 25 Paź 2014 06:49

A co tam, pobawię się w typowanie dzisiejszego giganta:

1. Anna Fenninger
2. Mikaela Shiffrin
3. Viktoria Rebensburg ;)
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Wybitny ekspert » 25 Paź 2014 13:31

No i w sumie tak bardzo się nie pomyliłem :D

Zasłużone ex-quo między Anną i Mikaelą. No i mamy dwie liderki PŚ i PŚ w gigancie. Rebensburg 6 czyli też blisko podium. A co się dzieje z Maze?
Jutro też pewnie starcie austriacko-amerykańskie i pytanie czy Ligety wygra 4 rok z rzędu giganta w Soelden?

Ja obstawiam tak:
1. Marcel Hirscher
2. Ted Ligety
3. Alexis Pinturault
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez zdzichu » 25 Paź 2014 15:09

Eleganckie podium :) Shiffrin powinna w tym sezonie zakręcić się gdzieś w okolicach podium w generalce. A kto wie, jeśli będzie zajmowała miejsca na podium w gigancie, to może i powalczy o kryształ.Maze zapewne postawiła na mistrzostwa w Beaver Creek, to będzie jej docelowa impreza, którą będzie chciała w wielkim stylu zakończyć karierę.
Jutro również stawiam na Hirschera. Austriak popracował nad masą mięśniową, tak aby liczyć się w konkurencjach szybkościowych. Pewnie to się odbije na slalomach, ale jeśli faktycznie będzie zdobywał solidne punkty na długich nartach, to ma sporą szansę stać się pierwszym alpejczykiem, który 4 razy z rzędu wygra generalkę.Pod nieobecność Svindala największym konkurentem Austriaka powinien być nieobliczalny Alexis Pinturault.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Bocian » 26 Paź 2014 08:18

Maze 22 :shock: . Jestem zdziwiony, chociaż poprzedni sezon też zaczęła bez fajerwerków a skończyło się na dwóch złotych medalach w Soczi.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez Wybitny ekspert » 26 Paź 2014 14:34

No i znów dobrze obstawiłem 2 miejsca na podium. Marcel wgniótł wszystkich w ziemię, a Ligety pogrążył się sam. :lol:
Austria, Niemcy, Francja bardzo ładne podium.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez mareqna » 26 Paź 2014 16:34

Niestety zawiódł Alexis Pinturault natomiast u pań dla mnie też nic ciekawego :(
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Wybitny ekspert » 31 Paź 2014 17:00

Anna Fenninger wybrana najlepszą sportsmenką Austrii 2014 roku.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Heidi » 15 Lis 2014 10:27

O matko ale mi namieszał w głowie ten pierwszy przejazd slalomu. :o
Tina Maze przypomniala sobie jak jeździ się slalom, natomiast Mikaela Shiffrin chyba zapomniała. Takiej spokojnej jazdy Shiffrin chyba jeszcze nie oglądaliśmy. :shock: Ciekawe jaką taktykę przyjmie na drugi przejazd. Nina Løseth bardzo fajny początek, potem troszkę straciła po małym błedzie na stromym ale i tak jest przed Shiffrin. ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez Wybitny ekspert » 15 Lis 2014 11:18

Przedziwny slalom, Shiffrin jak na hamulcu ręcznym, pytanie czy Maze tak bardzo pasuje Levi czy naprawdę jest tak mocna.
Sabina Majerczyk niestety nie dojechała do mety :(
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Heidi » 15 Lis 2014 11:52

Ja mam taka teorie, że skoro ona tak opowiadała, że bardzo przyłożyła się do tego, żeby jeździć dobrze slalomu giganty, to być może odpuściła nieco slalom i są tego efekty. Przecież jechała ten slalom jakby się tego stoku obawiała, a przecież w poprzednim sezonie zdemolowała tam swoje przeciwniczki, jak zresztą w większości startów slalomowych.
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez Wybitny ekspert » 15 Lis 2014 12:11

Jeśli to miałoby się odbić aż tak na formie slalomowej to znaczy że popełniła olbrzymi błąd. Jestem ciekawy czy to samo nie będzie z Hirscherem po tym jak "urósł" :lol: , ale myślę że on sobie poradzi bez problemu.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Heidi » 15 Lis 2014 16:52

I'm not happy with my skiing today, not even a little bit- I don't have any excuses, the hill was in perfect condition, I had amazing support, we were all fired up, and I skied far below my potential. So now I go back to the basics- always looking to improve, being positive, and having fun skiing fast. It's a bit of a reality check. Those girls ripped today, and I'm so grateful to be in the company of such great competitors. Congratulations to Tina Maze, Kathrin, and Frida for the podium, and to many others who put it down the hill.

Tak skomentowała swój występ Mikaela Shiffrin. Po drugim przejeździe bez niespodzianek. Na podium stanęły te, które miały stanąć. Po przejeździe Niny liczyłam na to, że może nawet skończy na podium, lecz w rezultacie zajęła świetne, piąte miejsce. Warto dodać, że to jej najlepsze miejsce w karierze w PŚ w Levi. ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez Wybitny ekspert » 16 Lis 2014 14:00

Mamy nową wielką gwiazdę slalomu (właściwie już w tamtym sezonie mieliśmy). Hirscher będzie miał duże problemy z tym Norwegiem, a kto wie czy nie z dwoma.
Dwa tygodnie przerwy i PŚ ruszy na dobre.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez markos7207 » 16 Lis 2014 14:06

Ależ emocje, Heniek przeszedł samego siebie, po tym fantastycznym przejeździe w 2. serii byłem pewien że Marcel go nie pokona :) , chociaż Austriak też zjechał świetnie. Niby Heniek dość mały, niby wątły ale sprawny i waleczny jak cholera, no i przede wszystkim ma chłopak talent do tego sportu. 1/100 brakowało aby dwóch Wikingów stanęło na podium w slalomie, ale wielkie brawa dla Sebastiana bo ryzykował na maxa co o mały włos skończyłoby się wypadnięciem z trasy.
Hirscher nieco szerszy ale w technicznych mu to nie przeszkodziło jak widać, zobaczymy co pokaże w szybkich. Po kontuzji Svindala w zasadzie nie widzę dla niego przeciwnika w generalce ale w zjeździe o wiekle łatwiej o złapanie poważnego urazu niż w slalomie. Ciekawym bardzo jak Marcel da sobie rade, supergigant to taka przejściówka ale zjazd to zjazd a takie klasyki jak Kitzbuehel czy Wengen to wyzwanie dla największych twardzieli.

Wczoraj Nina także zasłużyła na wielkie brawa, a Tina M. pokazała że jej czas jeszcze nie minął ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości