Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez figaro56 » 08 Gru 2013 21:54

U nas zawsze jest problem jak z dobrego juniora zrobić dobrego seniora. Stąd te oszczędzanie młodych organizmów poprzez starty w podwórkowych zawodach ażeby broń Boże nie zajeździć talentu. Inni jakoś nie mają takich problemów. Druga sprawa, że talentów u nas tyle ilu mądrych posłów w sejmie. Jak się jakiś pojawi to uwaga całej Polski zwrócona na niego i jego karierę.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez mareqna » 09 Gru 2013 15:42

RakuNH napisał(a):To było tylko drażnienie Markosa, ale raczej nie żart. ;) Frenzel jest w świetnej formie skokowej, a po tym co wczoraj pokazał w biegu na razie jest "niezniszczalny" i tylko warunki go mogą pokonać. A wiadomo, że do Soczi może mu forma siąść.

Wiem,że to był żart i ja też żartowałem no ale prawda jest taka że Eric to obecnie zdecydowanie najlepszy kombinator świata.
Mam nadzieję,ze da coś ugrać Lamy"emu. :)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez mareqna » 15 Gru 2013 12:25

Olimpiada się zbliża a ten c....k nic nie skacze,,buloklep" cholerny :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 15 Gru 2013 15:24

Do pełni szczęścia brakuje tylko pogonienia Frenzela z najwyższego stopnia podium ;) . Wczoraj podwójne zwycięstwo, dzisiaj znowu 2 na pudle a Krog zaraz za Klemetsenem i Kokslienem. Mikko mógłby wziąć się w garść i skoczyć czasem tych parę metrów dalej. Trzeba oszczędzać siły :)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez skis » 15 Gru 2013 17:32

A co się dzieje z formą Moana? Czy przypadkiem Manninen nie myśli o powrocie do kombinacji, bo aż przykro patrzeć na wyniki Suomi..
Awatar użytkownika
skis
Junior młodszy

Postprzez markos7207 » 21 Gru 2013 10:46

Chyba coś drgnęło u Magnusa M. ;) w każdym razie dzisiaj Magnusów dwóch powinno dopaść Niemca w żółci.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Peeta » 21 Gru 2013 11:22

Magnus Krog może mieć problem z dopadnięciem Niemca, bo dostał dyskwalifikację. ;)
Awatar użytkownika
Peeta
Junior

Postprzez markos7207 » 21 Gru 2013 11:54

Jaja sobie robią :twisted:

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Heidi » 21 Gru 2013 11:56

ICR 4.2.2.2 : EQUIPMENT

Czyli zapewne poszlo o dlugosc nart, prawda?
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez mareqna » 21 Gru 2013 16:33

Trzeba uciekać z tego tematu :( nic tu po mnie,biją strasznie :cry:
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 21 Gru 2013 19:31

Raz na wozie, raz pod wozem ;) . Dzisiaj wreszcie wygrana i znów 3 Wikingów w 4-ce. Mogło być całe podium ale Schmid po frajersku oddał 3. miejsce. Moan wreszcie coś zaprezentował na skoczni podobnego do skoku ;) i pogoń miała sens. Klemetsen też dobrze pobiegł, już nie umierał na trasie i miał na tyle sił by pokazać swój finisz. Szkoda drugiego Magnusa bo miał wielkie szanse na podium, uff tłoczno na tym "pudle" :P . Jeszcze niech Kokslien się trochę ogarnie skokowo i Soczi zdobyte :P

Cieślar musiał nieźle zaszaleć po uniwersjadzie, że nie dał rady dobiec dzisiaj do mety ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 21 Gru 2013 23:04

Ja tam Markosie pamiętam Klemetsena jak ograł Pittina ze 2 lata temu mimo że Włoch go doszedł. Haavard potrafi zafiniszować nawet jak ma słaby czas biegu i fajnie to wygląda jak ktoś do niego wiele odrabia, a na finiszu dostaje baty :D Także to mój ulubiony Wiking :mrgreen:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 22 Gru 2013 12:37

Hovar zawsze potrafi zafiniszować, tylko wcześniej rzadko kiedy miało to większe znaczenie, jak pętał się gdzieś w drugiej dziesiątce to mało kto zwracał na to uwagę. Jak walczy w czołówce to jest na pierwszym planie ;) . Dzisiaj będzie miał zdecydowanie trudniej, przewaga z prowizorki mała, Moan też nie powtórzy wczorajszego wyniku, ale jego imiennik Krog ma szansę się zrewanżować za dsq ;) .

Lisek chytrusek ma okazję przypomnieć się Mareqnie :P

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 25 Gru 2013 11:09

Oglądam kombinację norweską już tak regularnie od tamtego sezonu ale nie trudno się oprzeć wrażeniu że ten sport przeżywa kryzys. Wydaje mi się że tam brakuje takiego Capola i Ulvanga jak w biegach żeby to wszystko ruszyło. Eurosport też traktuje kombinację jako sport drugiej kategorii. Ale najbardziej oburzające i zupełnie niezrozumiałe dla mnie jest to jak można nałożyć na siebie czasowo skoki i kombinację. Czy ktoś w FIS myśli ?
Przecież skoki zawsze wygrają, czy naprawdę nie można tak ułożyć programu dnia żeby się nie nakładało?!
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez RakuNH » 01 Sty 2014 17:52

Odpowiedź brzmi FIS nie myśli. :D

A co do samej kombinacji, to wielu się kojarzy z dosyć marną frekwencją (mi też), to dla kontrastu krajowe zawody (kwalifikacje na IO) w USA.

Skok zwycięzcy czyli Lodwicka: http://www.youtube.com/watch?v=cwtJkpW65_0
Bieg na 10 kilometrów: http://www.youtube.com/watch?v=xkgFYYewwbs

Jeśli o mnie chodzi to ilość widzów mimo wszystko robi wrażenie. Gwiazdy Amerykańskie raczej już zachodzą a mimo to publika większa niż na wielu Pucharach Świata, a zawodników startowało aż dziesięciu.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 11 Sty 2014 16:16

Trzej Wikingowie na czele, stare dobre czasy się przypominają :D , gdy 4-5 było na czele. Żeby się ten Niemiec nie wcisnął tam gdzie nie trzeba to dzisiaj też tak mogło być :)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez cris » 04 Lut 2014 18:00

cris
Junior młodszy

Postprzez RakuNH » 05 Lut 2014 18:33

Ja osobiście polubiłem pana Stanisława, bo widać, że mu zależy na tej kombinacji i nie chciałem go pogrążać takimi fragmentami, a miałem dużo ciekawsze, ale jeśli ostatecznie ktoś inny to opublikował i dostał na to zgodę, to oczywiście z tego skorzystam i pokusiłem się o rozbudowanie tematu Jakuba Michalczuka, bo o kilku rzeczach warto wspomnieć: http://www.skipol.pl/kombinacja_norwesk ... nim-osobom
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 05 Lut 2014 19:09

Kubuś i Wiesio. to dopiero są trenerzy. Czy nikt nie zrobi z nimi porządku? Po tym co jeden zrobił z kombinatorami a drugi z biegaczkami pałą bym ich gonił od jakiejkolwiek kadry.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez mareqna » 16 Mar 2014 06:33

Po biathlonie w drugiej mojej ukochanej zimowej dyscyplinie sportowej nie dzieje się najlepiej delikatnie rzecz ujmując.Słabo kombinowali Francuzi i niestety Kombinacja Norweska nie jest już Kombinacją Francuzką.Spory zawód i stracony sezon,no może na plus dobra końcówka sezonu François Braud który bardzo poprawił bieg.Pierwszy raz srogo zawiódł mnie Jason Lamy Chappuis a przecież do tej pory wychodził zwycięsko w rywalizacji z Norwego-Niemcami.Szkoda,szkoda i jeszcze raz szkoda bo przy formie biegowej z lat ubiegłych mogły być nawet dwa złota indywidualnie w Sochi a przecież strata strata 30 s po skokach dawała taką szansę. :( Dramatyczny sezon France :cry:
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości