Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez mareqna » 16 Mar 2013 14:36

Jason Lamy Chappuis zwycięstwem zakończył najpiękniejszy dla Francji sezon w Kombinacji Norweskiej.Oby tak w Soczi :D
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez RakuNH » 17 Wrz 2013 10:33

Jakby kogoś ominął głośny temat sprzed miesiąca, to informuję (żeby Frida nie mówiła, że się czepiam biednego Apollo), że cichaczem trenerem jakiejś anonimowej kadry juniorów został TOMISŁAW TAJNER. A sprawę wywlekł Prafjanowicz z TVP, także brawa dla niego, bo jako jedyny ma tam swoje zdanie. Choć oczywiście swoje zdanie opublikował na łamach Przeglądu Sportowego, ale obawiam się, że jego kariera w TVP może zostać trochę ukrócona.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 17 Wrz 2013 16:14

Jeszcze jakiś Tajner został niegdyś trenerem od kobiet w skokach. Z drugiej strony nie ma się co dziwić jak tam w PZN-e Tajnerów jak psów burych. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 18 Wrz 2013 15:47

Raku czyżbyś sugerował nepotyzm w PZN przy obsadzie stanowisk ? :P Uważaj, klika Tajnerów ma długie ręce, a jak już Czerwony wżenił się w rodzinkę to strach się bać :lol:
A bardziej serio, to wolałbym pamiętać Prezesa z czasów eksplozji Małysza niż z jego kadencji. Choć ma farta że jest Justyna i skoczkowie na fali małyszomanii też nam wreszcie podorastali ;) . Co tam będzie sobie zawracał głowę jakąś kombinacją, już zapomniał że sam był kombinatorem i prowadził kadrę z Ustupskim. A może nie zapomniał, teraz kombinuje po swojemu :P .
A Tajnerowie to jakby nie było historycznie niezła marka w polskim narciarstwie, szkoda że Polo swoimi decyzjami i zachowaniem trochę ją nadwątlił.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 04 Paź 2013 20:44

Jakby się komuś wieczorami nudziło, to zalinkuje tutaj w trzech częściach wywiad ze Stanisławem Usutpskim. Spontanicznie upijałem problemy ze zdrowiem i spontanicznie postanowiłem się wybrać do Pana Stanisława razem z Rafałem hehe i wyszło z tego kilka godzin nagrań poddanych specjalnej obróbce antyproblemowej. :D

STANISŁAW USTUPSKI [CZĘŚĆ 1]

STANISŁAW USTUPSKI [CZĘŚĆ 2].

STANISŁAW USTUPSKI [CZĘŚĆ 3].

Tylko tyle.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 14 Paź 2013 15:33

W polskiej kombinacji skończyły się żarty.

Post pod postem, ale w końcu wszyscy muszą wiedzieć, że weekendy trzeba spędzać z Eurosportem, bo Polacy nie mają zamiaru odpuszczać Pucharu Świata. :D Pierwsza weryfikacja już w Kuusamo w konkursie drużynowym gdzie wystąpimy po raz pierwszy od prawie 4 lat. Mówiąc szczerze, to może być pogrom - duża i trudna skocznia, ale po to się trenuje żeby się nie ukrywać po Pucharach Kontynentalnych, także mało plus dla Klimki za chęci. Zobaczymy czy Apollo ich nie zweryfikuje.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 14 Paź 2013 15:53

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 07:46, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 16 Lis 2013 13:40

Nasi dwuboiści rozpoczęli sezon w Rovaniemi.

Co tu powiedzieć. Na razie przed Pucharem Świata, a tym bardziej przed ewentualnymi IO dobrze to nie wróży. Po LGP miałem nadzieję, że może jednak będzie trochę lepiej, a tutaj się okazuje, że w drużynówce moglibyśmy przegrać z drugą reprezentacją Finlandii.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez AntiJante » 22 Lis 2013 13:45

Mistrzostwa Norwegii w kombinacji muszą się obejść bez Jørgena Graabaka. Zdyskwalifikowali go za zbyt szeroki kombinezon :(

A jak nastroje przed Pucharem Świata? Na kogo stawiacie? Jason & co. przedłużą dominację, zjedzą ich Niemcy, a może jednak Norwegia?
"Spoglądasz w czyste, błękitne niebo. Hymn cię uspokaja, znika niedźwiedź, znika nawet wspomnienie niedźwiedzia. Umarł Król, niech żyje król! "
~"Król niedźwiedzi"
AntiJante
Junior

Miejscowość: Wieś

Postprzez markos7207 » 22 Lis 2013 14:51

Już sam wie że w Kuusamo musi przegryźć bardziej konkretne śniadanko ;)

Oczywiście że Norge, czas przerwać w Soczi posuchę która trwa od Nagano, puchar mniej istotny
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 22 Lis 2013 15:43

markos7207 napisał(a):
Oczywiście że Norge, czas przerwać w Soczi posuchę która trwa od Nagano, puchar mniej istotny

Oczywiście jeśli Lamy-Chappuis pozwoli :) a będzie walczył o miano kombinatora wszystkich czasów. Allez France!
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez markos7207 » 23 Lis 2013 12:45

Oprócz Chapiego jest jeszcze kilku innych, ale niech się biją o Kryształ, wtedy łatwiej będzie o złoto ;)

Tymczasem w Beito Kokslien bez większego wysiłku wygrał MN. Prowadzący wyraźnie po skokach Klemetsen w biegu dzisiaj słabiutko, bardzo słabiutko, nawet na pudło się nie załapał. Moan mimo że po skoku(jeśli można to nazwać było skokiem :P ) tracił 1.40 zdobył srebro a brąz dla Ole Martina Storliena.

Image

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez AntiJante » 23 Lis 2013 13:33

Kokslien mnie jakoś nie zdziwił, chociaż przewaga zaiste imponująca. Klemetsen odstawił kichę za to.
O, Thomas Schmid się znalazł.
Jeżeli Moan skacze jeszcze gorzej niż skakał, to ja dziękuję... Ale wciąż wierzę w medale na IO. Może z Francuzów i Niemców po zeszłym sezonie zejdzie powietrze.
"Spoglądasz w czyste, błękitne niebo. Hymn cię uspokaja, znika niedźwiedź, znika nawet wspomnienie niedźwiedzia. Umarł Król, niech żyje król! "
~"Król niedźwiedzi"
AntiJante
Junior

Miejscowość: Wieś

Postprzez markos7207 » 23 Lis 2013 13:59

O bieg Mikko, o ile jest zdrowy, nie ma obaw, żeby tak jeszcze skakał te 2-3 metry dalej na normalnej i ciut więcej na dużej skoczni ;)
Magnus M. doszedł do wniosku że zeszłoroczne odchudzanie nie wyszło mu na zdrowie, więcej chorował niż był zdrowy. Niewiele zyskał na skoczni a dużo stracił ze swego niesamowitego biegu. Teraz przytył parę kilo i znów zasuwa jak Monster-Moan :) . Aby tak dalej ale o takich skokach jak ten na Midstubakken musi jak najszybciej zapomnieć.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 23 Lis 2013 17:55

Może Tommy Schmid załapie się do krajówki w Lillehammer (o ile Norwegowie wystawią), a już w niego nie wierzyłem po zmianie barw :D

Natomiast ja nie będę typował faworytów, bo każdy z pięciu krajów (GER,NOR,AUT,FRA,JPN) może być najlepszy natomiast mam nadzieję, że Amerykanie, którym po skończeniu kariery przez Spillane została tylko czwórka, jakoś dadzą radę na IO, choć o kolejny medal jak w Val di Fiemme będzie im ciężko. No i liczę na Polaków, choć po Rovaniemi już trochę mniej...
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 23 Lis 2013 18:07

Moan jutro sprawdzi się z biegaczami w sprincie ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 24 Lis 2013 10:04

No i namieszał w prologu Magnus zajmując 9. miejsce a startował trzeci od końca ;)

Image

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 24 Lis 2013 10:37

No to na trasach Pucharu Świata będzie stary dobry niszczyciel Moan i modlenie się, żeby mu troszkę podwiało :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 28 Lis 2013 20:48

http://www.sportowefakty.pl/zimowe/4005 ... ezesem-pzn - dobry wywiad Daniela, a szczególnie końcówka.

WYWIAD napisał(a):Jak ocenia pan szansę naszych reprezentantów w trzeciej z konkurencji narciarstwa klasycznego, czyli w kombinacji norweskiej? Sztab szkoleniowy pozostał niezmieniony, a czy dobrym krokiem nie byłoby pozyskanie także fachowca od skoków? Trener Jan Klimko zanim objął swoje stanowisko zajmował się głównie biegaczami.

- Znam Klimkę jeszcze z czasów gdy sam prowadziłem kadrę, on był wtedy czołowym zawodnikiem świata. Zajmował się u nas biegami, bo nie miał innej propozycji. Bardzo się cieszę, że go mamy, bo to jest rasowy kombinator, z doświadczeniem w skokach i biegach. Powiedziałbym, że my mamy mało szczęścia do materiału ludzkiego, czekamy na zdolnych chłopaków. Mamy to co mamy. Liczyliśmy na Adama Cieślara, czy Andrzeja Gąsienicę, kontuzje kolana trochę ich wyeliminowały, ale już trenują. Natomiast pojawił się Szczepan Kupczak, do tego Paweł Słowiok zaczął dobrze skakać i nieźle biegać. W letniej Grand Prix zajmowali miejsca w trzydziestce. Gdyby w Pucharze Świata w którychś zawodach również udało im się do trzydziestki wskoczyć to byłaby już kwalifikacja olimpijska. Jestem tego ciekawy, bo to jest możliwe, tym bardziej że wrócił wspomniany Adam Cieślar. W tym momencie widać więc pewne przesłanki pozytywne.

Trudno to skomentować. Pierwsze skojarzenie jakie mi przyszło na myśl - dyskusję z Tajnerem można porównywać chyba tylko do dysputy z Adamem Hofmanem...

No ale mimo wiary prezesa jutro startują nasi kombinatorzy i cudów się nie można spodziewać. Jakby wszyscy odpadli w Q, to nie byłoby to też zaskoczeniem. Oby dwóch się przebiło do 50, a trzech to byłby dobry wynik. Obsada jest rekordowo duża - 74 zawodników.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Heidi » 30 Lis 2013 14:38

No podium bardzo ladne! :D Fantastyczny bieg Koksliena, ktory odrobil 2 minuty. Zaskakujaca szybko odpadl Jason. A co do naszych "Orlow" to wystep chyba zadowalajacy. Polo bedzie dumny z tych kilku punktow i moze zapowie walke o medale w Soczi...
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości