Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez Adrian Woźniak » 02 Mar 2013 20:00

Zygy skończ z prowokacjami prosze.

Piszecie, że Norwegowie skakaliby inaczej wiedząc, że walczą o podium. Sorry Winnetou, ale oni do samego końca walczyli o zwycięstwo, więc raczej nikt z nich nie kalkulował ;)
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez balor99 » 02 Mar 2013 20:02

Dla mnie nasze skoki były dobre, a na Norwegów poszli protestować Niemcy podane jest na jednym forum o skokach tak ich nie lubią.
A ja życze Niemcom i austryjakom, takiego sezonu jak Finom w tym roku.
balor99
Junior młodszy

Postprzez mareqna » 02 Mar 2013 20:03

Nie sądzę żeby ten spłaszczony układ sił utrzymał się w następnym sezonie.A naiwny to ja nie jestem.Po zakończeniu obecnego sezonu rozpocznie się wyścig zbrojeń i słabsi będą zmuszeni na początku następnego sezonu gonić w panice nowinki techniczne a niczym się połapią to będzie po Olimpiadzie.Oczywiście liczę na medal a może i złoty Kamila ale drużynie nie wróżę powodzenia.Mogę się mylić,oby.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez balor99 » 02 Mar 2013 20:07

Jakie nowinki techniczne bo nie wiem o co chodzi, pokaż mi przykłady co ma wejść nowego
balor99
Junior młodszy

Postprzez kibicka » 02 Mar 2013 20:10

Polacy skakali równo i dobrze i zasłużyli na medal ;) A ten cały incydent z punktami Norwegów to jest tylko i wyłącznie błąd sędziów, który powinien moim zdaniem być wcześniej wyjaśniony skoro dotyczyło to skoków w pierwszej serii. Jednak niesprawiedliwe to by było wtedy, jakby Polacy zostali bez medalu tylko dlatego, że źle policzono punkty.
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez Kacpero221 » 02 Mar 2013 20:14

zygy napisał(a):Polska nie zasłużyła dziś na medal i to jest niebywały skandal. Nie wiem kto składał protest, ale jeśli Kruczek, to tracę do niego jakikolwiek szacunek. Nasi niestety nigdy nie potrafią z honorem przyjąć porażki. Norwegowie zostali oszukani, a mogli mieć spokojnie nawet złoto, gdyby nie kompromitacja Hildego. Stoch znów bardzo dobrze, ale jury przegina teraz w drugą stronę i za wysoko go ocenia. Te 20 dla niego, to już lekka przesada, to samo w drugiej serii- ewidentnie odjeżdża mu lewa narta, a on dostaje same 19-tki. Chwilę wcześniej Neumayer ląduje bez zarzutu, a ma ledwo 18-tki. Kiedyś za bardzo forowano Morgensterna i Schlieriego, a teraz jak widać pupilkiem został Stoch. Małysz nigdy nie wygrywał notami, tylko odległościami i to jest kolejna różnica między nimi.

Matti, wróciłeś?
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez zygy » 02 Mar 2013 20:19

A sprawiedliwym jest, że Stoch za fatalne lądowanie w 2serii dostaje same 19-taki, a taki Neumayer za nienaganny lot i telemark ledwie po 18 i 18,5. Co musi zrobić taki Neumeyer, żeby zostać wyżej ocenionym do Stocha? Norwegom oczywiście zawalił Hilde i gdyby nie on, to medal mieli by w garści, ale kompromitacja jury jest bezsprzeczna. Jak widać Polacy i Niemcy muszą mieć mocne plecy w Fisi-e, skoro mogą sobie pozwolić na takie numery... Ale trudno się dziwić, wszak 40mln populacja jest dużo łatwiejszym rynkiem zbytu, niż kilku mln Norwegia. Medaliki więc muszą pójść właśnie tam, żeby podtrzymać koniunkturę i jeszcze bardziej nabić kabzę federacji.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez skucinka » 02 Mar 2013 20:27

Gratulacje dla naszych skoczków!

Jeszcze wracając do Norwegów, na początku po ogłoszeniu decyzji było mi ich trochę żal i myślałam "gdyby wiedzieli może inaczej by później skakali". Jednak skoro oprócz Niemców pomyłkę zauważył taki Morgi, który miał pewnie ciekawsze rzeczy do roboty niż liczenie punktów innym, to jakoś nie chce mi się wierzyć, że Norwegowie nic nie wiedzieli. Przecież to są profesjonaliści, jak im się powie długość, styl i wiatr to "wyplują" punktację z minimalnym marginesem błędu. Nie wierzę, że mogli "zgubić" te 6,7 pkt albo że Bardala i trenerów na tyle zaćmiło, że nie wiedzieli z której belki skacze.
skucinka
Junior

Miejscowość: Kraków

Postprzez zygy » 02 Mar 2013 20:37

Dobra, Polska ma ten medal tak na zachętę, za całokształt i postęp w ostatnich latach. Może nie co końca zasłużony, ale od przyszłego roku zaczynamy wszystko od zera. W Soczi miejmy nadzieje nie będzie już takich cyrków i medali przyznawanych za zasługi, żeby koniunktura była podtrzymana tam gdzie trzeba, czyli głównie na wschód i zachód od Odry.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez damian940915 » 02 Mar 2013 22:42

zygy nie kompromituj się

Gdzieś na onecie pisało, że Norwegowie o wszystkim wiedzieli, teraz nie mogę tego znaleźć, więc już sam nie wiem jak było. Pamiętam tylko, że w trakcie relacji Szaranowicz nie był pewny przy skoku Bardala z której jedzie belki, ale grafika i odjęte punkty wyraźnie wskazywały na niższą, tylko nikt tego nie ogarnął, bo nikt nie ma tak dokładnego kalkulatora w głowie. Medal jest medalem, szkoda tylko, że odebrano nam kibicom trochę sportowej radości. Kompromitacja sędziów, która na pewno przyczyni się do zwiększenia liczby przeciwników nowych zasad rozgrywania konkursu.
Tak jak pisałem medal jest medalem. Gratulacje dla chłopaków. Oni spełnili swoje marzenia. Do powinno dobrze oddziaływać na psychikę. Ja wierzę, że to nie jest jednorazowy wyskok. Zawodnicy są jeszcze młodzi, w zanadrzu jest kadra juniorów. To wszystko przy dobrym prowadzeniu pozwala na duży optymizm. Być może medalu w Soczi nie będzie, być może Norwegowie czy Słoweńcy nas tam przeskoczą, ale widać, że narodowy program rozwoju skoków nie poszedł w las. Być może jest trochę gorzej, niż pokazuje dorobek medalowy, ale dzięki tym medalom popularność skoków i ilość "wyławianych talentów" może rosnąć. Wydaje mi się też, że zdecydowana większość naszego forum, w tym również ja myliliśmy się co do osoby Łukasza Kruczka jako trenera, aczkolwiek czas to dokładnie zweryfikuje. Mam tylko nadzieję, że media nie będą podgrzewać atmosfery przed Igrzyskami i pozwolą bez ogromnej presji przygotowywać się kadrze polskich skoczków do rosyjskich zawodów. Jednak to zapewne złudne nadzieje ...

Przed Kamilem Stochem jeszcze jeden cel na ten sezon, o który warto się pokusić, a więc miejsce na podium w klasyfikacji generalnej PŚ. Strata do dobrze skaczących Andersów (Bardala i Jacobsena) oraz do Severina Freunda jest znaczna, ale wygrywając konkursy łatwo ją zmniejszyć. W sześciu konkursach indywidualnych widzę szanse, by będący w takiej formie Kamil powalczył z rywalami o ten łup.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez muszti » 02 Mar 2013 22:52

Wg mnie Norwegia walczyła o medal nawet złoty wiec nie było mowy by ktokolwiek sobie z nich odpuscił skok bo np. miał pewnosc ze bedzie miejsce drugie. Szkoda tylko ze przez głupie błedy sytuacja była tak długo niejasna. Jestem za zniesieniem przepisu o regulacji belki przez trenerów, bo robi sie komicznie. Oczywiscie brawa dla Polaków a w szczegolnosci dla genialnego Stocha. Zasłuzyli na medal :D
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez kibicka » 02 Mar 2013 22:57

muszti napisał(a):Jestem za zniesieniem przepisu o regulacji belki przez trenerów, bo robi sie komicznie.

Tutaj się zgadzam :) Ta możliwość zmiany belki mi się ani trochę nie podoba
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez Heidi » 02 Mar 2013 23:02

Mi się te wszystkie dodatnie i ujemne punkty nie podobają. Tęsknie za starymi czasami gdy się liczyła tylko i wyłącznie odległość.
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez harding » 02 Mar 2013 23:03

Jednak wszyscy się mylą ;)

Wreszcie drużynowe podium MS!

Mam nadzieję, że Kamil na koniec sezonu wskoczy w generalce na podium PŚ

Nie tęsknię za dawnymi czasami, gdy często wiatr rozdawał medale.
Nasi zasłużyli na podium, a przy ciut lepszym własnym wyniku i upadku Fettnera, który cudem się wybronił, mogli być mistrzami.
Czy sędziowie zbyt wysoko oceniają Kamila? Nie wiem, co rusz można spotkać się z podobnymi zarzutami w stosunku do innych skoczków.. Kto wie, może lepiej byłoby usunąć tę kategorię uznaniowych punktów.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez dan » 02 Mar 2013 23:32

Niespodziewany sukces, tylko szkoda, że w takich okolicznościach. Na MŚ taki skandal. Brawo Polacy, po raz kolejny świetny Stoch, ale to przesuwanie belki przez trenerów jak im się podoba... Ja też jestem za zlikwidowaniem tego absurdalnego przepisu.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez san » 03 Mar 2013 00:44

Brawo chłopaki :D A będzie jeszcze lepiej- juniorzy po wejściu w wiek seniora niesłychanie zaostrzą rywalizację.
Nie rozumiem na co liczyli Norwegowie. Przecież Morgenstern stał za Bardalem i widział co się działo z belką.
san
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 03 Mar 2013 01:33

Norwegowie pod wodzą Stoeckla po raz kolejny kompletnie zawodzą w drużynie na MŚ i drugi raz z rzędu zostają bez medalu. Dzisiaj szanse na medal pogrzebał im Tom Hilde, który jest równolatkiem Stocha i przez wiele lat znacznie przewyższał go umiejętnościami, a dziś przegrał nawet z przeciętnymi Kubackim i Żyłą. Kruczek chyba rzeczywiście jest w czepku urodzony, bo ten wystrzał formy Stocha, to jak los na loterii. Zwłaszcza po fatalnym początku sezonu, wożeniu całej ekipy po Japoniach i Harrachowach, a także stosunkowo przeciętnej formy w okresie bezpośrednio poprzedzającym MŚ. Patrząc jednak szerzej na poziom i tradycje sportów zimowych w Polsce, to wysyp aż takiej liczby talentów w ostatnim czasie jest wprost niespotykany... Wpierw Małysz i Sikora, potem Kowalczyk i Stoch, teraz może Hojnisz. Jest to pewnego rodzaju fenomen i nie można już chyba mówić tylko o przypadku, jak na samym początku Małyszomanii. Paradoks polega na tym, że tak racjonalnie patrząc, to ten skok jakościowy powinien mieć miejsce tylko w skokach, w które rzeczywiście wpakowano mnóstwo kasy przez kilka ostatnich lat.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Janko10 » 03 Mar 2013 04:15

Gratki dla drużyny. :)
Złoto było w zasięgu. :shock:
Dużo zamieszania... :?
I happy end. :)

Zygy, chciałbym Ciebie poznać osobiście. Aby Cię kopnąć w dupę. :|
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez nicpoń » 03 Mar 2013 07:30

zygy

Trzeba być naprawdę człowiekiem o szerokich horyzontach żeby coś takiego jak ty wyżej wymyślić. Od dawna podkreślam że z twoimi komentarzami coś nie tego jest. Po prostu żałosne i tyle...

Brawo chłopaki, ale system belkowo-wiatrowy jest fatalny
nicpoń
Junior młodszy

Postprzez mareqna » 03 Mar 2013 08:04

Ja tam lubię czytać posty Zygiego i bardzo go szanuję za uporczywe i niełatwe udowadnianie trudnych postawionych przez siebie tez.
Janko :) szanowny Tobie chyba coś nie wyszło....wczorajszej nocy :)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości