Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez zygy » 26 Lut 2013 12:08

Co się dzieje z Jacobsenem? Byłem pewien, że na dużej skoczni będzie się spisywać dużo lepiej, czego niestety nie potwierdzają wczorajsze treningi. W tej chwili pewniakami do drużynówki są: Bardal, Hilde i Stjernen, a jeśli chodzi o czwartego, to Stoeckl ma spory ból głowy... Postawić na chimerycznego i nierównego Jacobsena, czy też nie błyszczącego formą Veltę.

Polacy znowu brylują na treningach, ale podobnie też było na mniejszej skoczni. Mimo wszystko wydaje się, że walka o podium w konkursie drużynowym powinna się rozegrać pomiędzy: Austrią, Norwegią, Niemcami i Polską. Zaskakująco słabo spisują się Słoweńcy, którzy niby mają już medal Prevca, ale taki Kranjec, Hvala, a zwłaszcza Tepes zupełnie stracili formę w ostatnim czasie.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez RakuNH » 26 Lut 2013 14:06

A Japonia to na wycieczkę przyjechała? Cała piątka ma dobrą i równą formę. O medale powalczy: Austria, Niemcy, Norwegia, Polska, Słowenia, Japonia i przy jakimś cudzie Czesi, którzy są bardzo niestabilni, ale jeden na kilka skoków mają bardzo dobry.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 26 Lut 2013 15:35

Masz rację, Japonia będzie dużo grożniejsza od Słowenii. Norwegowie mają problem, bo Jacobsen jest zdolny do wszystkiego i może im jednym skokiem zawalić cały konkurs. Ciekaw jestem składu Austriaków, czy wezmą Kratfa jako czwartego, czy może postawią na solidnego Loitzla? Kofler natomiast wypada z gry i na dzisiejszych treningach zakończy pewnie swój udział na tych MŚ.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Heidi » 26 Lut 2013 20:44

Słoweńcy prócz Prevca to słabo
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez mareqna » 28 Lut 2013 17:53

Ja, już gratuluję Kamilowi tytułu Mistrza Świata. :D
Musi być,nie ma innej opcji.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez kibicka » 28 Lut 2013 17:54

Oby, oby :D
Byle medal był :)
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez Heidi » 28 Lut 2013 17:59

mareqna napisał(a):Ja, już gratuluję Kamilowi tytułu Mistrza Świata. :D
Musi być,nie ma innej opcji.

Tak ja zaraz wykonam pewien telefon i odwolaja druga serie! :lol:
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez natusiarkaa » 28 Lut 2013 19:25

Kamil jest wielki !
Awatar użytkownika
natusiarkaa
Junior młodszy

Postprzez Heidi » 28 Lut 2013 19:31

Juz sie balam, ze nie dozyje zlota dla Polski w skokach narciarskich, a jednak i to na takiej skoczni! :D
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez mareqna » 28 Lut 2013 19:51

No, a teraz czas na spełnianie obiecanek wymienionych w wcześniejszych postach przez Janko,Natusiarki,Kibicki i innych...czyli foty ,pianie,szczekanie,zmiana facjaty,przepraszanie Kruczka..itd...itp :lol: :lol: :lol:
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Olma » 28 Lut 2013 19:55

Pięknie Kamil, pięknie :D :D :D
I jeszcze brąz Jacobsena na przystawkę :D
Myślałam, że Schlierenzauer będzie w drugiej serii startował bezpośrednio z progu, ale pan komentator mnie naprostował, wyjaśniając, że te kombinacje są ograniczone do czterech bramek ;)
Olma
Junior

Postprzez karlos » 28 Lut 2013 19:56

Dzisiaj piękne skoki w wykonaniu Kamila, szczególnie ten pierwszy i zasłużone zwycięstwo. Oczywiście dla Kruczka też podziękowania, że wreszcie udało się pod jego kierownictwem zdobyć medal i w sumie dobrze to wygląda przed konkursem drużynowym.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez kat. » 28 Lut 2013 20:37

Kibicka nic nie obiecywała, dla niej imprezą docelową są IO 8-) . No ale na zdjęcia ze studniówki Janka i szczekającą Natusiarkę, albo nawet odwrotnie, czekamy ;) Wtedy i ja uwierzę, że Stoch jest wielki :P
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez natusiarkaa » 28 Lut 2013 20:42

Myślałam,że zapomnieliście :(
Awatar użytkownika
natusiarkaa
Junior młodszy

Postprzez kibicka » 28 Lut 2013 20:47

kat. napisał(a):Kibicka nic nie obiecywała, dla niej imprezą docelową są IO 8-)

Dziękuję Kacie :D Kibicka wspomniała jedynie o wiekopomnej chwili na IO :)
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez Adrian Woźniak » 28 Lut 2013 20:51

Dziś po raz pierwszy w tym sezonie obejrzałem skoki ;) To co się wyprawia w tym sporcie przechodzi wszelkie granice: obniżanie/podwyższanie rozbiegu, punkty za wiatr w plecy, odejmowanie oczek za korzystne warunki - tego się już śledzić nie da, chyba że ktoś ma jakiś automatyczny przelicznik w głowie ;)
W każdym razie fajnie, że mamy nie tylko Justynę Kowalczyk, biathlonistki, ale i kilku skoczków na przyzwoitym poziomie ;) Nie licząc oczywiscie Kamila, który już od 2-3 sezonów jest w ścisłej czołówce ;)
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez muszti » 28 Lut 2013 21:11

Brawo Kamil! Znakomicie wytrzymana presja i wspaniałe zwyciestwo :D :D :D Teraz tylko niech Justynka powtórzy wyczyn Kamila w sobote i mistrzostwa bedzie mozna zaliczyc do udanych ;)
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez Heidi » 28 Lut 2013 22:10

Adrian Woźniak napisał(a):Dziś po raz pierwszy w tym sezonie obejrzałem skoki ;) To co się wyprawia w tym sporcie przechodzi wszelkie granice: obniżanie/podwyższanie rozbiegu, punkty za wiatr w plecy, odejmowanie oczek za korzystne warunki - tego się już śledzić nie da, chyba że ktoś ma jakiś automatyczny przelicznik w głowie ;)

Niestety masz rację. Skoki narciarskie to sport mojego dzieciństwa. Mając 5 lat poznałam osobę o imieniu Adam Małysz. Od tamtego momentu moje życie się zmieniło. Co tydzień z tatą włączaliśmy telewizor i oglądaliśmy skoki. Tłumaczył mi on o co w tym wszystkim chodzi. Razem się zachwycaliśmy dalekimi skokami takich gwiazd jak: Małysz, Hannavald czy Ljoekelsoey.Pamiętam takie piękne chwile dla nas jak Salt Lake City 2002, Val di Fiemme 2003. Był to pierwszy sport jaki poznałam. I co się wyczynia w tym sporcie to jest coś strasznego. Gdzie się podziało piękno tego sportu? Gdzie się podziała walka o każdy metr? Zostało to zastąpione dziwnymi kombinacjami z belką. Zamiast metrów bardziej się liczą jakieś głupie punkty za belkę czy wiatr. Piękno zostało zastąpione taktyką trenerów. Odległość przestała się liczyć. Zaczęły się kalkulacje. Jakim cudem jakieś głupie przeliczniki oddają sytuację na skoczni. Można dostać poteżny podmuch, spaść na bulę i jeszcze dostać punkty ujemne. Jak widzę takie coś to mnie aż ściska w sercu i chyba zaraz się rozpłaczę. :cry:
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez karlos » 28 Lut 2013 22:17

Moim zdaniem sam system dodawania i odejmowania punktów za wiatr nie jest zły. Natomiast już żonglowanie przez trenerów tą belką, to jest przegięcie, bo to zaczyna przypominać grę w pokera, a nie skoki narciarskie.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Heidi » 28 Lut 2013 22:29

Dla mnie te wszystkie punkty to kretynizm. Dla mnie działacze FIS chcą się upodobnić do FIA (formuła 1). Nudzi im się to co sezon bawią się w wymyślanie coraz to głupszych przepisów. :cry:
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości