Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez zdzichu » 21 Gru 2012 17:57

No to ładnego ma pecha królowa slalomu.Już drugi sezon przedolimpijski zmarnowany z powodu kontuzji.W tym sezonie Mistrzostwa Świata odbędą się w ojczyźnie Schild, więc jej smutek musi być olbrzymi.Ale cóż, niestety tak to już czasami bywa ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 21 Gru 2012 18:40

To kiedy amerykańska teenka wygra, było kwestią czasu. Ma dziewczyna to "coś", a że lubię jak nastolatki wpadają do czołówki bez żadnych ceregieli, przypadła mi od razu do gustu ;) . Przypomina mi Janicę Kostelić która też tak zaczęła mieszać w czołówce jako nastka i jeżdziła na maksa bez respektu. Szkoda że wczoraj panna Melżyńska nie wdrapała się jeszcze na podium.
W zasadzie Tina Maze może już chłodzić szampana, i nie na sylwestra bynajmniej :P , liczyłem na walkę do końca między nią a Vonn, ale przerwa Lindsey sprawia że wszystko już pozamiatane. Pod warunkiem że pech będzie Słowenkę omijał, czego jej serdecznie życzę, bo o formę jestem raczej spokojny.
A Schild ? Zawsze to żal że sportowiec przegrywa nie z rywalami a kontuzją. Austriaczka to jedna z najwybitniejszych slalomistek w historii, o czym świadczy choćby to, że tylko jednego zwycięstwa brakuje jej aby wyrównać rekord legendy tej dyscypliny, Vreni Schneider która ma na koncie 34 slalomowe triumfy. Ma jakiegoś pecha Marlies do mistrzowskich imprez, złoto omijało ją aż do mistrzostw w Ga-Pa a teraz gdy miała bronić tytułu w ojczyżnie taki klops.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 29 Gru 2012 20:57

Veronika Zuzulova odniosła pierwsze zwycięstwo w karierze.W końcu można by powiedzieć ;) Pani Velez wyprzedziła Kathrin Zettel oraz Tine Maze.Prowadząca po pierwszym przejeździe Słowenka, miała chyba jednak jakieś problemy z jeśli dobrze pamiętam lewą ręką.Już po pierwszym przejeździe odbywały się przy niej jakieś zabiegi.W drugim przejeździe Maze pojechała dziwnie asekuracyjne, właśnie jakby mniej pracując lewym kijkiem ;) No i ten grymas na jej twarzy.Więc chyba jednak Tinka zmagała się z problemami zdrowotnymi.

A zjazd na bardzo stromym stoku w Bormio wygrali ex aequo Reichelt i reprezentant gospodarzy Dominkik Paris.Zawody miały niesamowity przebieg.Trzeci Svindal stracił do dwójki zwycięzców zaledwie 0,01 s, a czwarty Kroell 0,02 s.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez and220 » 29 Gru 2012 21:34

Jedna setna sekundy to przy tej prędkości coś około 30cm :)
Faber est quisque suae fortunae.
Awatar użytkownika
and220
Junior

Miejscowość: Radom

Postprzez markos7207 » 30 Gru 2012 01:20

Trochę żal tej jednej setnej, było tak blisko i mielibyśmy 3 zwycięzców ;) , a przy odrobinie szczęścia nawet czterech :lol: .
Ale po tym jak Aksel zjechał tak nisko w końcówce myślałem że podium też uciekło, a tu najmniejsza różnica z możliwych. A potem jeszcze Kröll podkręcił emocje bo najpierw sporo tracił, potem sporo zyskał by ostatecznie wylądować za podium. To chyba najbardziej ciasny zjazd jaki widziałem, i w ogóle zawody alpejskie.
Przypominają mi się MŚ sprzed niemal 14-tu lat w Vail, i supergigant gdzie Kjus z Maierem wykręcili identyczne czasy a Knauss stracił do nich także jedną setną sekundy ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bedrzich » 04 Sty 2013 16:47

Oglądam narciarstwo alpejskie pospołu z biatlonem od lat już kilkunastu. Kiedyś jeszcze lubiłem skoki narciarskie, ale od czasów przeliczników i przestawiania belek, to już nie to. Ulubieni zawodnicy/-czki: Jean-Baptiste Grange, Ted Ligety, Tina Maze, Maria Pietilä-Holmner i Michaela Kirchgasser. No i kiedyś Didier Cuche...
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez zdzichu » 04 Sty 2013 19:46

Mikaela Shiffrin zmiażdżyła rywalki w rozegranym przy sztucznym oświetleniu slalomie w Zagrzebiu.W drugim przejeździe młodziutka Amerykanka pokazała ogromną dojrzałość.A i tak dołożyła Fridzie Hansdotter grubo ponad sekundę.Trzecia była Erin Mielżyński.Podium mogło być inne, ale do mety drugiego przejazdu nie dotarły Tina Maze, a także Maria Pietilä-Holmner. Szkoda zwłaszcza Szwedki.Kapitalnie pojechała młoda Norweżka Nine Loeseth, która przebiła się na 4 miejsce.Dziewczyna ma bardzo fajny styl jazdy.Widać, że dysponuje sporym potencjałem.

Dzisiejsze zawody zakończyły bardzo długą serię konkurencji technicznych.I bardzo dobrze, bo już obrzydło to oglądanie tyczek ;)
W przyszłym tygodniu panie pośmigają na długich nartach w St. Anton. I właśnie tam do rywalizacji ma powrócić Lindsey Vonn.W końcu, bo jednak zawody bez udziału Amerykanki są nijakie ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 04 Sty 2013 23:50

Nie taka znowu młoda, Ninie stuknie niebawem 24. wiosna ;) ,jest średnią z trzech siostrzyczek . Gdyby nie córka Hansa to byłoby niemal podium marzenie :D . W poprzednim slalomie żałowałem że panna Mielżyńska nie stanęła na "pudle", chyba czyta nasze forum bo się poprawiła :lol: . Szkoda trochę Maze ale ma taką przewagę że czasem może sobie pozwolić na takie numery. Oby nie za często.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 12 Sty 2013 14:50

Po niemal miesięcznej przerwie do pucharowej rywalizacji powróciła Lindsey Vonn.Na trasie zjazdu w St. Anton Amerykana zaprezentowała się jednak przeciętnie.Ale nie spodziewałem się cudów po tak długiej przerwie.Dodatkowo Vonn nie miała szczęścia, bo odwołano 2 z 3 treningów, a wiadomo, że po takiej przerwie potrzeba jak najwięcej jazdy.Widać było dzisiaj, że Lindsey nie jest jeszcze w najwyższej formie fizycznej.Mimo braku poważnych błędów zajęła dopiero 6 miejsce.Pojechała niemrawo, jakby zachowawczo.Jednak z każdym następnym startem będzie lepiej.A zawody wygrała Allice McKennis.Ale chyba na największe brawa zasłużyła druga dzisiaj Merighetti, która pojechała bardzo agresywnie ;)
Fajna była taka mieszanka radości, a jednocześnie smutku w głosach komentatorów Rai Sport, że tak niewiele zabrakło do zwycięstwa ;)

A gigant w Adelboden szczęśliwie wygrał LIgety.Wydawało się, że Hirscher rozgromi Teda.Jednak Austriak tym razem już przesadził z brawurą ;)
Szkoda, bo zamiast nadrobić nad Svindalem to jeszcze stracił kilkanaście punktów.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 12 Sty 2013 18:11

To krótkie coś trudno nazwać zjazdem, prędzej mini-zjazdem ;) . Do tego trasa nie była idealna po opadach śniegu, a Lindsey w takich warunkach zwykle wypada słabiej. Na pewno będzie się rozkręcać. Kolejność na "pudle" dość zaskakująca, McKennis parę razy gdzieś zahaczyła juz o "10"-kę w zjeździe, Fenninger też rasową zjazdówą nie jest, Włoszka to co innego ale też za często podium nie odwiedza.

Z czyjegoś nieszczęścia nie wypada się cieszyć, więc zauważę tylko że Hirscher nie powiększył przewagi a stracił do Aksela, czym martwić się nie zamierzam ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 12 Sty 2013 20:01

A Pinturault i Fanara zawiedli podobnie jak Mattel polegli w drugich kolejkach.Szkoda,ale liczę na Piturusia w Mistrzostwach Świata bo Jan Baptiste Grange to chyba nie powróci do formy po kontuzji.Mam nadzieję że,o Kryształową Kulę na drugi sezon będzie się bił z powodzeniem Pinturuś.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez markos7207 » 13 Sty 2013 13:38

Lindsey powoli pnie się do góry ale widać że przerwa wybiła ją z rytmu. Po przejeździe ładniutkiej Fenninger myślałem że szybciej się nie da, a tu proszę, Tinka mimo że wydawało się iż jedzie wolniej, budowała przewagę. I udało się ją dowieźć do mety chociaż na pomiarze szybkości miała 3 km mniej niż Austriaczka. Duża Kula blisko, coraz bliżej :D

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 13 Sty 2013 13:46

No tak, jedna Tinka wygrywa zawody, co mnie bardzo ucieszylo, ale niestety druga urocza Tinka wypadla z trasy i nie ukonczyla zawodow :(

A krysztalowa kula rzeczywiscie coraz blizej Slowenki. Rywalizacja Vonn i Riesch juz mi sie dawno przejadla, wiec bardzo dobrze, ze jest ktos nowy, a ze jest to wlasnie Maze to jeszcze lepiej. Raczej juz zadna z pan nie wyrwie jej tego sukcesu z rak.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Heidi » 13 Sty 2013 13:47

A teraz 2 przejezd slalomu panow :D
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez zdzichu » 13 Sty 2013 16:08

Ten Hirscher to jednak jest artysta.Austriak, dopiero ósmy po pierwszym przejeździe, w drugim wręcz znokautował rywali i zasłużenie wygrał slalom.A poziom tego pierwszego przejazdu znakomity.W ciągu przejazdu pierwszych 10 zawodników, lider zmieniał się z 7 razy ;) Wracając do Hirschera to nie będę ukrywał, że ze względu na jego niezwykle efektowny styl jazdy kibicuję mu ;)

Wygrywając supergigant Tina stała się szóstą zawodniczką w historii, która odniosła zwycięstwa we wszystkich pięciu konkurencjach.Chociaż po przejeździe Fenninger wydawało się, że pierwsze miejsce jest już zarezerwowane dla uroczej Anny ;) Niestety Suter zepchnęła Lindsey z podium.Tak jak wspominałem wczoraj, Amerykanka nie jest w optymalnej formie.Musi szybko wrócić do dobrej dyspozycji, bo Tina zaczyna poważnie zagrażać w supergigantowej klasyfikacji.Oczywiście Słowenka ma już generalkę w kieszeni, ale od małych kul za szybkościowe po prostu Vonn :D
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 13 Sty 2013 16:41

zdzichu napisał(a):Amerykanka nie jest w optymalnej formie

Ameryki nie odkryłeś :mrgreen: . Wystarczy spojrzeć na wynik przed i po przerwie. Tak się zastanawiałem kiedy Tina wygrała ten zjazd, bo umknął mi jakoś. Faktycznie wygrała, 5 lat temu w St. Moritz i dołączyła do Petry Kronberger, Pernilli Wiberg, Janicy Kostelić, Anji Pärson i Lindsey Vonn.
Tina to bardzo utalentowana dziewczyna :D

Hirscher zaczyna mi działać na nerwy, jak sam nic nie schrzani to nie ma szans by go pokonać w slalomie a i w gigancie mocno naciska Ligety'ego, co pokazał wczoraj.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 13 Sty 2013 16:57

markos7207 napisał(a):
zdzichu napisał(a):Amerykanka nie jest w optymalnej formie

Ameryki nie odkryłeś :mrgreen: .

Już wczoraj to odkryłem :lol:
Wracając jeszcze do Tinki, to czasami lubię sobie pogrzebać w statystykach.I dogrzebałem się do paru kobiecych rekordów. Tak patrząc na to co wyprawia Słowenka to wydaje się, że pobije kilka rekordów.Najbardziej realne jest pobicie rekordu miejsc na podium, który wynosi 18.Oczywiście pobicie rekordu 1980 punktów Lindsey, a także wjechanie na podium we wszystkich pięciu konkurencjach, w trakcie trwania jednego sezonu.Ale ta sztuka już chyba się udawała w przeszłości .Nawet chyba Lindsey tego dokonała w poprzednim sezonie.Oczywiście jeśli weźmiemy pod uwagę slalom równoległy.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez ssonicsl » 14 Sty 2013 13:40

Ten zjazd w St. Moritz to był ten, w którym Tina startowała z ostatnim numerem startowym?

Wspaniała passa, wspaniała zawodniczka. Pobije wszystkie rekordy w tym sezonie.

Hirschera może pokonać tylko Ligety w gigancie i Myhrer/Pinterault w slalomie oraz w obu tych konkurencjach on sam (co pokazał w sobotę). Ciężko będzie Svindalowi, oj ciężko.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez markos7207 » 14 Sty 2013 17:07

Ostatnim nie, ale z jednym z ostatnich. I dlatego nie kojarzę tego jej zwycięstwa, rzadko kiedy eurosport(a wtedy jeszcze zdecydowaną większość zawodów tam oglądałem) pokazuje "ogony" ;)
Aksel musi wygrywać lub być co najmniej na podium resztę konkurencji szybkich, i liczyć że Marcel czegoś nie ukończy :P

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 15 Sty 2013 01:40

Maze to kolejny fenomen, który przeczy praktycznie wszystkim regułom... Taka druga Janica Kostelić, która wzięła się za wszechstronność od Chorwatki o dobre 10lat póżniej. Wcześniej nigdy bym nie przypuszczał, że taka drobna i filigranowa alpejka będzie w stanie walczyć na równi we wszystkich konkurencjach. W tym sezonie ma jeszcze szansę na 4małe kulki+ oczywiście na wielką KK, a także grad medali na MŚ- być może uda jej się nawiązać do osiągnięcia Lasse Kjusa z 1999r., kiedy to zdobył komplet 5medali. Pytanie, ile będzie w stanie tak pociągnąć, bo już 30na karku i nie sądzę, żeby jej dominacja potrwała zbyt długo. Vonn z kolei ma wielki kryzys w tym sezonie, zaś w konkurencjach technicznych po prostu nie istnieje. Podobnie rzecz się ma z Riesch, która od samego początku jeżdzi jakoś tak ociężale i bez błysku.

Hirscher strzelil sobie w stopę w sobotę, ponieważ wygraną miał w kieszeni i niepotrzebnie szarżował. Gdyby nie ten błąd, to PŚ miałby już w zasięgu ręki, a tak Svindal ciągle ma jakieś szanse, choć bynajmniej nie są one zbyt wielkim w tym momencie. W każdym razie u panów jest ścisła specjalizacja i nie ma dominatora w stylu Mazę, który byłby w stanie wygrać w każdej z 5konkurencji, co czyni rywalizację bardziej ciekawą i nieprzewidywalną. O ile mnie pamięć nie myli, to Hirscher był bodajże pierwszym alpejczykiem od czasów Tomby, który był w stanie zdobyć PŚ startując tylko w konkurencjach technicznych. Swego czasu wielką KK zdobył też Raich, ale on punktował też solidnie w supergigantach, kombinacjach i od czasu do czasu także w zjazdach.
zygy
Użytkownik zbanowany

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości