Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez markos7207 » 26 Kwi 2012 17:44

Tych okularów to Ci nasz kolega z Nowej Huty prędko nie zapomni :lol: .
Tak po prawdzie to się Tajnerowi i spółce za bardzo nie dziwię, no bo kto lubi jak mu kombinują coś na boku ;) , a niech idą w cholerę, mało to kłopotów mamy :P
A tak powaznie, to jak Tajner obejmował PZN po Włodarczyku(o, ten to był dopiero kombinator ;) ) miałem naiwną nadzieję że postawi tam wszystko z głowy na nogi i będzie dbał o wszystkich narciarzy jednakowo, nie tylko o skoczków(o tych zresztą dbał "jak Bóg dał"). Czas pokazał jednak że byłem naiwny jak dzieciak, a na Prezesie zawiodłem sie tak samo jak obecnie na niejakim Franzu, zwanym nie wiedzieć czemu selekcjonerem reprezentacji Polski.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 26 Kwi 2012 18:10

Dajcie mi żyć :D Moje prognozy nie obejmowały tak znakomitej trójcy w sztabie szkoleniowym ;) Teraz to ja Wam dam inną prognozę - to już jest koniec kombinacji w Polsce na kilkanaście lat. Nikt z rocznika 95 i młodszych już nie pójdzie w stronę kombinacji. Słowiok i Cieślar dali się udupić, ale inni będą mądrzejsi.

No i jeszcze dla relaksu Wam zapodam najciekawsze cycaty naszych zawodników z różnych źródeł internetowych:

Andrzej Zarycki: "Można powiedzieć „mówi sie trudno” ale widząc jak wujek utrzymuje mu posadę po prostu krew zalewa. Z jednych robi się kozły ofiarne, a inni są bezkarni. Trzeba się zabrać samemu za trening i roznieść ich w pył" :D

Tomasz Pochwała: "Gdy zaczynałem kombinacje norweską to mój poziom biegowy był znacznie wyższy niż obecnie na bazie treningowej i planach trenerów kadrowych. Ale w Polsce lepiej jest wymienić zawodnika na kilku młodych i dalej jechać na oklepanym tekście że „młodzi i perspektywiczni, mają jeszcze czas"

Andrzej Gąsienica: "Wszystko szło dobrze i w dobrym kierunku jednak w pewnym momencie się to zepsuło. Nie czuliśmy poparcia ze strony trenerów w tym co robimy (...) Myślę że są potrzebne zmiany w sztabie, które dały by nam dobrego kopa. Co do trenera sami wiemy że kombinacja norweska jest to bardzo ciężka dyscyplina i bez dużej wiedzy trenera nie ma czego szukać na świecie. Wszystko wygląda dobrze w Polsce, ponieważ nie ma wysokiego poziomu, gdy tylko jedziemy gdzieś za granicę na zawody nie wygląda to dobrze"
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 26 Kwi 2012 20:46

Przykro się czyta takie wypowiedzi ale gdyby posłuchać wypowiedzi innych zawodników z innych dyscyplin pewnie byłyby bliźniaczo podobne. Tak prawdę mówiąc to skąd brać dobrych trenerów biorąc pod uwagę tę bryndzę jaka była w zimowym sporcie przez lata. Pewnie nadal to wszystko funkcjonowałoby jak dotychczas i nikt by się nie czepiał naszej "słynnej myśli trenerskiej" tylko zdarzyli się taki Adam i Justyna i nagle wszyscy uprzytomnili sobie, że nie jesteśmy skazani na wieczne granie ogonów w zimowych sportach i że z tego materiału można wyszkolić dobrych zawodników oczywiście nie na skalę Adama czy Justyny ale przyzwoitych. Warunek to dobry system szkolenia i dobrzy trenerzy. Nagle zaczęliśmy patrzeć im na ręce i żądać wyników a te niedouczone relikty minionej epoki nie są w stanie spełniać naszych rosnących wymagań. Stąd takie bojkotowanie pracy zagranicznych trenerów bo ci nieudacznicy pazurami bronią swoich ciepłych posadek i dla nich im gorzej, tym lepiej. Do tego dodać ilość kumpli wśród działaczy różnego szczebla w związkach i jak tu coś ruszyć?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 02 Lip 2012 08:03

Friducho pamiętasz jak prosiłem cię o jakieś informacje o Józefie Łupieżowcu mistrzu Polski w kombinacji z 1963 roku zawodniku Startu Wisła. Tak to jest jak człowiek nie czyta prywatnych wiadomości. Okazuje się, że od marca mam wiadomość od syna Józefa Łupieżowca Mirosława. Pan Józef urodził się w Istebnej mieszka w Wodzisławiu Śl. i niedawno skończył 70 lat. Mam adres mejlowy do pana Mirosława jeżeli interesują mnie jakieś szczegóły z kariery ojca. Napiszę czego się dowiedziałem.
Friducho oświeć starego Krzyżaka. Istebna to daleko od Wisły? :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 02 Lip 2012 10:09

Friducha skacowana, to mogę Ci powiedzieć, ze niedaleko, kilka kilometrów. Pamiętam, że lazłem przez Istebną z Wisły po Becherovkę, tak że jak będziemy jechać na Czeszki, to pewnie przez tę miejscowość. ;)
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez RakuNH » 22 Lis 2012 22:00

Jutro rusza Puchar Świata w kombinacji, a konkretnie kwalifikacje do zawodów. Polskę reprezentować będzie oczywiście wyrzucony z kadry Pochwała, który tyle ma do powiedzenia na temat swojej pracy w kadrze. Tutaj już Tajner nie dmucha balonu, więc można spokojnie obejrzeć :lol:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Wojciech Bajak » 24 Lis 2012 14:18

Pierwsze co mi się po dzisiejszych zawodach narzuca to... fatalny komentarz na Eurosporcie. Miałem wrażenie jakby facet pierwszy raz w życiu widział zmagania w tej dyscyplinie. Przy Edelmanie w ciągu jego skoku był w stanie 4 razy podać informację o skręconej kostce zawodnika, a w czasie biegu chyba ze 25 razy stwierdzał, że Y.Watabe lepiej skacze niż biega. Podobnie jak Jelenko. Panie redaktorza, raz wystarczy to powiedzieć. Publika nie jest głupia... .

A, no i brawo dla Moana! :)
Polski Związek Kajakowy: www.pzkaj.pl
Wojciech Bajak
Młodzieżowiec

Miejscowość: Nisko/Stalowa Wola/Warszawa

Postprzez Sebastian Krystek » 24 Lis 2012 14:22

A do tego mówił jak robot. Zero emocji. Przez niego przegapiłem finisz...
Działa?
Awatar użytkownika
Sebastian Krystek
Site Admin

Postprzez markos7207 » 24 Lis 2012 14:25

Tak jest, heia Magnus ;) . Oby tylko forma skokowa została przy nim na dłużej.

Końcówkę skoków oglądałem właśnie na eurosporcie, a że dość rzadko to robię to pierwszy raz słyszałem gościa i od razu rzuciło mi się w uszy jak dość dziwnie komentował. Niemal każde słowo wymawiał oddzielnie robiąc pauzy tak jakby tłumaczył to z innego języka ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 24 Lis 2012 14:33

A ja go pochwalę - jeśli weźmiemy pod uwagę, że wsadzili go do kombinacji ze dwa dni temu, tylko dlatego, że Probosz (przymierzany tam od miesięcy po odejściu Błachuta) ma poważne problemy rodzinne. Nie kompromitował się specjalnie tak jak rok temu Chruścicki/Rudziński nie wiedzący kto to jest Krog i mówiący, że to lepszy skoczek. Oczywiście emocje były zerowe i błędy robił, ale jakoś bardzo mnie Dutlinger nie zraził.

Brawo dla Marjana Jelenki. To jest przykład dla tych, którzy uciekają z kombinacji, bo nie idą im biegi. Uciekajcie dalej, a Jelenko sobie jakoś z tym poradził. Wątpię żeby często się plasował w dziesiątce, ale powinien już regularnie punktować. Zawiódł mnie trochę Watabe :( Ktoś pokona Lamusa? Kandydatem jest Moan, ale nie wierzę że będzie równy cały sezon.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 25 Lis 2012 12:37

Wystarczy że Moan będzie trzymał taki poziom jak w 2 pierwszych zawodach to JLCh baj, baj ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 25 Lis 2012 12:42

Tylko ze Moan potrafi mnie wahania formy, a Francuz wg mnie jest chyba najrowniej trzymajacym forme zawodnikiem w stawce, wiec tak latwo Norwegowi nie bedzie. Zwlaszcza, ze jakos nie chce mi sie wierzyc, by Moan ciagle tak dobrze skakal jak w Lillehammer.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez RakuNH » 25 Lis 2012 13:08

Ja też w takie cuda nie uwierzę. Kiedyś Moan będzie wypadał z dychy po skokach, a Lamus niekoniecznie. Liczyłem na Watabe, ale on dalej ma słabe końcówki. Może jeszcze się rozkręci.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 02 Gru 2012 11:02

Gdzie Twój Magnus Markosie? Niestety poza Norwegią regularnie w każdym treningu skakał na poziomie trzeciej dziesiątki. Oczywiście na skoczniach normalnych to dalej mu daje szansę na regularnie stawianie na podium, ale na dużych to będą starty do Lamusa i to spore. Musi być regularnie w pierwszej 20 po skokach, żeby podjąć rękawice. Szkoda też Klemetsena, bo to że wczoraj zostałby liderem PŚ, to jestem pewien, a niestety on na normalnych skoczniach będzie sporo tracił.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 13 Gru 2012 23:43

Jason Lamy Chappuis :) Mam Cie mój drogi bohaterze,dominatorze.Tyle pieknych chwil i tyle wzruszeń.Trzykrotny zdobywca P.Ś.mistrz Olimpijski i mistrz świata.Oj bedzie sie działo :D
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez mareqna » 15 Gru 2012 16:20

Gratulacje dla Magnusa i brawa pomimo zawalonego skoku dla Lamy,w biegu mnie zadziwił.No, ale niestety żółta koszulkę trzeba było wypożyczyć Magnusowi :cry: mam tylko nadzieje ze nie na długo.Bój o czwarty puchar z rzędu trwa.Alez France!
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 15 Gru 2012 16:38

Magnus Moan wrócił na należne mu miejsce ;) , świetnie Kokslien choć myślałem że zabierze sie razem z kolegą.

Tak z ciekawości obejrzałem część biegu w eurosporcie, i współkomentował jakiś młodzik, nie usłyszałem nazwiska ;) . A jąkał się, dukał, mylił zawodników, kogo oni tam biorą do komentowania, z łapanki ? :P

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 15 Gru 2012 16:46

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 06:36, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 16 Gru 2012 13:06

markos7207 napisał(a):Tak z ciekawości obejrzałem część biegu w eurosporcie, i współkomentował jakiś młodzik, nie usłyszałem nazwiska ;) . A jąkał się, dukał, mylił zawodników, kogo oni tam biorą do komentowania, z łapanki ? :P

Oj Markos, Markos :D Też słyszałem wtopy gówniarza - głupio powiedział, że Lamy Chappuis będzie miał problem z dziesiątką i że prawdopodobnie Taylor Fletcher wygrał bieg ;) Ewidentnie z łapanki :lol:

A co do występu naszych zawodników w PK - brak słów. Na trzeźwo o tym nie mogę pisać...
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 16 Gru 2012 14:34

RakuNH napisał(a):
markos7207 napisał(a):Tak z ciekawości obejrzałem część biegu w eurosporcie, i współkomentował jakiś młodzik, nie usłyszałem nazwiska ;) . A jąkał się, dukał, mylił zawodników, kogo oni tam biorą do komentowania, z łapanki ? :P

Oj Markos, Markos :D Też słyszałem wtopy gówniarza - głupio powiedział, że Lamy Chappuis będzie miał problem z dziesiątką i że prawdopodobnie Taylor Fletcher wygrał bieg ;) Ewidentnie z łapanki :lol:

A co do występu naszych zawodników w PK - brak słów. Na trzeźwo o tym nie mogę pisać...

Jeśli chodzi o Lamiego to jak najbardziej miał podstawę po zawalonym skoku wątpić w pierwsza dziesiatke .Jako fanatyk francuskiego jankesa sam wątpiłem w jego umiejętnosci biegowe bo ,,lisek chytrusek'' skokami stoi. ;)
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości