Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez figaro56 » 21 Cze 2012 22:37

No to mamy Ronaldo i spółkę w półfinale. Zasłużenie bo Czesi dzisiaj zagrali tak po polsku. W pierwszej połowie coś tam zagrali a w drugiej nastąpił zgon.
W polskiej prasie przewija się dyskusja o przyszłym trenerze. Obecnie najwyżej stoją akcje Waldemara Fornalika. Nie wiem. Kogoś powołać trzeba a każdy trener liczących się zespołów ligowych zaliczył wpadki w sezonie. Każda drużyna miała okresy gorszej i lepszej gry. Problem w tym, że zanim trener obejmie kadrę to zaraz zaczynają się eliminacje do MŚ i czasu na przygotowanie nie będzie zbyt wiele. Trzeba będzie bazować na tym co przygotował Smuda przynajmniej w pierwszym etapie do eliminacji. Rozsądnym wydawałoby się danie czasu nowemu trenerowi na poznanie zespołu i poukładanie go według swojej koncepcji. Pytanie kto na to pozwoli?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez dan » 22 Cze 2012 16:47

A kandydatów jest kilku. Poza Fornalikiem min. Engel, Piotr Nowak czy Berti Vogst.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez figaro56 » 22 Cze 2012 18:21

Skorża, Leńczyk, Probierz i Kasperczak. Z tej listy Fornalik najmniej kontrowersyjny. Przeciwnicy Fornalika mówią, że sukcesy jego zespołu oparte są na przygotowaniu fizycznym i kondycyjnym a takie trudno przygotować w reprezentacyjnych realiach. Mocne poparcie ponoć dla Fornalika z rancza z Wisły.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez ssonicsl » 23 Cze 2012 10:21

Wiadomo, że Kominek poprze każdego o polskim rodowodzie. Dla niego największym nieszczęściem byłby obcokrajowiec, który by tłumaczył wielkiej i wspaniałej polskiej myśli szkoleniowej jak się trenuje.

Fornalik. Lubię gościa, ale jako trenera kadry? Nie. Widzę jak gra Ruch. To nie jest wielka piłka. Obrona, kontra, stały fragment gry. Trener Fornalik to spokojna ręka, bez stresu, bez jakiegoś ciśnienia na wyniki. Uda się to się uda, nie uda no to trudno. W reprezentacji jest inaczej.

Portugalia i Niemcy w półfinale. Portugalia jeszcze bez wielkiego meczu na tych ME, ale półfinał już jest i co więcej nie spodziewam się w ich wykonaniu żadnego wielkiego spotkania. Jak dla mnie Bento jest słabym trenerem. Ja tam nie widzę pomysłu w akcjach ofensywnych. Wszystko co grają to dawanie piłek do Ronaldo i Naniego i a nóż się uda i zrobią coś z niczego. Są tu gdzie są tylko i wyłącznie dlatego, że w przeciwieństwie do Holandii mają obrońców a nie słupki do mijania.

Niemcy. Loew głupi nie jest. Zauważył, że skrzydła Podolski/Muller są ... słabe. Zmienił ich i muszę przyznać, że Schurrle i Rues robili mnóstwo wiatru i zamieszania w greckich liniach defensywnych. Szkoda, że nie zagrał Karagunis. Dziwne jest, że od błędnych decyzji arbitrów można odwoływać się w rozgrywkach klubowych, a w tak ważnym turnieju jak ME już nie. A i jeszcze jedno. Gdzie tam był faul na Oezilu przy bramce na 3:1?

Hiszpania - Francja 1:2
Włochy - Anglia 1:1, k. 4:3
ssonicsl
Kadra A

Postprzez figaro56 » 23 Cze 2012 17:18

Odetchnąłem z ulgą kiedy odpadli Czesi i Grecy. Obawiałem się, że w razie prześlizgnięcia się którejś z tych drużyn natychmiast znaleźli by się tacy którzy zaczęli by usprawiedliwiać żenująco słaby występ naszych kopaczy. Tak pozostaje naiwna wiara w zmiany w PZPN w październikowych wyborach.
Teraz widać jak na dłoni, że nasza grupa była najsłabsza i odpadnięcie w niej przy własnej publiczności jest klęską polskiej drużyny.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 23 Cze 2012 17:26

To Ty Figaro Szpaka nie słuchałeś? Czechom nie starczyło z Portugalcami pary, bo NASI ICH TAK WYMĘCZYLI i to w ten mecz włożyli wszystkie siły! :D Portugalce byli wypoczęci po spacerkach z Holandią i Danią. ;)

A tak poważnie, dla mnie Czesi i tak na plus. Spodziewałem się spacerku, ale dopóki mogli (czy też dopóki Portugalce dawali im się wyszumieć), walczyli. Piłkarsko wiadomo było, że to nie ten poziom. Grecy też się nie skompromitowali, jasne było, że potrzebują wór szczęścia i jak najdłużej utrzymujące się 0-0. Po stracie bramki jeszcze się kilka razy odgryźli, ale gdy wbili wyrównującą bramkę, Niemcy włączyli następny bieg i się "przejechali".
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez markos7207 » 23 Cze 2012 19:45

Grześ wziął dosłownie i za dobrą monetę, hymn Euro i ma wszystko w głębokim poważaniu ;) . Dzisiaj liczę że Koguty podtrzymają dobrą passę meczów na wielkich imprezach ze Spanielami i zakończą ich dominację, bo to zrobiło się już żdziebko nudne. Allez le bleus ! ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 23 Cze 2012 22:12

W pierwszej połowie nic Francja do gadania nie miała poza dwiema sytuacjami ze stałych fragmentów gry a w drugiej powiedzmy dwie sytuacje ale na pewno nie 100%. To za mało na Hiszpanię. Brakuje im na środku takiego Zidana. Półfinał Hiszpania-Portugalia zapowiada się ciekawie.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez ssonicsl » 24 Cze 2012 16:21

No jakże Panowie! Skoro Szpak mówi, że Czesi i Grecy odpadli, bo tak bardzo ich wymęczyliśmy to tak musiało być :lol:

Blanc chyba trochę przekombinował. Debuchy i Reveiller na prawej stronie to trochę za dużo. No i bardzo brakowało Nasriego. Z takiego piłkarza się nie rezygnuje. I jeszcze jedno ale. Benzema w tym meczu to najdalej w przerwie był do zmiany. Zagrał 90 minut. Nie stworzył ŻADNEGO zagrożenia. No i sędzia. Mógł gwizdać w identycznych sytuacjach tak samo, a nie robił tego. Riberemu nawet koszulkę, chyba Arbeola, rozerwał i co faul? Ależ skąd!

I jeszcze dwie refleksje takie ogólne. Czy to jeszcze jest piłka nożna czy może już piłka nożno-ręczna? Jak do tej pory tylko 1 karny odgwizdany po zagraniu ręką i to jeszcze przy stanie 4:1. A sytuacji takich to było pewnie z tuzin.
TVP. Czy oni jeszcze wiedzą, że poza EURO też jest życie? Włączam sobie sport po Wiadomościach i żadnych informacji sportowych tylko Euro, Euro, Euro... No i zamiast flagi Anglii machnęli flagę Wielkiej Brytanii... Jak widać nie tylko ZSRR z Rosją im się mylą...
ssonicsl
Kadra A

Postprzez zdzichu » 24 Cze 2012 16:58

Już od dawna w sporcie po Wiadomościach mówią tylko o Euro ,też mnie to frustruje .Ale najbardziej mnie wkurzają analizy irokeza i tych fachowców , z dachu tego Wedla ,to jest żenujące :twisted:

Wczoraj Francja kompletnie rozczarowała .A w drugiej połowie nie potrafili wywrzeć niemal żadnej presji na Hiszpanach , jeden strzał nad poprzeczką ,to stanowczo za mało , mimo tych ofensywnych zmian.
A dzisiaj nie spodziewam się wielkiego widowiska , być może doczekamy się nawet karnych , mimo iż moja sympatia jest skierowana w stronę Anglików , to stawiam na awans Włochów ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez damian940915 » 24 Cze 2012 19:32

ssonicsl napisał(a):TVP. Czy oni jeszcze wiedzą, że poza EURO też jest życie? Włączam sobie sport po Wiadomościach i żadnych informacji sportowych tylko Euro, Euro, Euro... No i zamiast flagi Anglii machnęli flagę Wielkiej Brytanii... Jak widać nie tylko ZSRR z Rosją im się mylą...

To się tyczy nie tylko TVP i nie tylko w serwisach sportowych. A Tusk ze swoją bandą przepychają ustawy cichaczem ...
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 24 Cze 2012 21:43

Ssonicsl - ale coś jest na rzeczy z tym wymęczeniem. Grecy po meczu z "naszymi" są tak zmaltretowani, że w parę minut tracą dwie bramy, Ruskie mając w pamięci "naszych" herosów dostają w tyłek od Greków (doszli do siebie), no i potem Czesi - bezradni w meczu z Portugalią. Dobrze, że już terminarz eliminacji MŚ ustalony, bo każdy teraz chciałby grać z daną drużyną kilka dni po meczu z Polakami.

Włochy - Anglia - jakoś przypuszczałem, że będzie dogrywka, dlatego też się nie spieszyłem na mecz, bo 120 minut z Angolami i makaronami to ponad moje siły (zwłaszcza dziś).
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 25 Cze 2012 09:54

Myślałem, że jak Polacy odpadną to się uspokoi, ale gdzie tam. Ja nie rozumiem jak można przez tyle dni wmawiać całemu krajowi, że to najważniejsza sportowa impreza w historii Polska, że się wszyscy bawimy, że Polska odpadła i się dalej bawimy i że jesteśmy zajebiści. Co do meczy, to Grecja i Czechy i tak się zaprezentowały dużo lepiej niż większość z nas się spodziewała. grecy przegrali honorowo, a Czesi mogli w pierwszej połowie inaczej ustawić mecz. Tak czy siak nasi "pogromcy" pożegnali się z turniejem i to pokazuje jasno jaka była nasza grupa. Doczekaliśmy się pierwszych karnych i niestety awansowało makarony ;)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 25 Cze 2012 10:51

Wczoraj zasłużony awans Włochów ,wiadomo że w karnych trzeba mieć szczęście ,ale jak to mówią szczęście sprzyja lepszym.Sam mecz przypominał mi finał Mistrzostw Świata 2006 , wtedy to Włosi zagrali tak jak wczoraj Anglicy ,byle by się doczekać dogrywki /karnych .A Francuzi tak jak wczoraj Włosi , szukali rozstrzygnięcia w trakcie meczu. Włosi rozgrywają naprawdę świetny turniej , i coś mi się wydaje , że Niemcy skończą na nich swoje mistrzowskie ambicje ;) . Oby tak było finał Hiszpania - Włochy mile widziany ,ale z końcowym triumfem Xaviego i spółki ;).
I jeszcze odnośnie karnych to gdy podchodził Cole to byłem niemal pewien że nie trafi ,bo było wiadomo , w który róg będzie uderzał ,gdyby wyszedł mu taki strzał jak w finale z Bayernem ,to być może by trafił ,ale ten wczorajszy strzał słabiutki , i Buffon bez problemu to odczytał.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 25 Cze 2012 10:56

Też na chwilę obecną wydaje mi się, że powtórka meczu Hiszpania - Włochy jest bardzo prawdopodobna.

Ukraińcy mieli o niebo silniejszą grupę, ale też ich pogromcy już odpadli.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 25 Cze 2012 10:58

A propos karnych, to co zrobił Pirlo w takim momencie, brak słów. Finał Portugalia - Włochy ;) .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Aleksandra » 25 Cze 2012 11:03

Przy tym karnym już angielscy kibice na strefie zaczęli się cieszyć.
Aleksandra
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez ssonicsl » 25 Cze 2012 13:06

Włosi wyszli grać w piłkę, Anglicy doczołgać się do karnych. Dobrze, że nie było powtórki z LM. Pirlo - profesor. Z jakim spokojem to uderzył, ach...

Anglia - nie rozumiem dlaczego tak wielki zespół wychodzi na boisko z myślą, że jedyną drogą do awansu jest granie jak mały zespół. Nie przystoi to Anglii. Cały turniej zagrali a'la Grecja 2004. Tylko, że Grecja to był kraj bez tradycji futbolowych, bez wielkich piłkarzy, ba dla większości kibiców anonimowych, ze średnia ligą. Zresztą na co oni liczyli w tych karnych? Że wygrają? Anglia miała wygrać w karnych :lol:

Włochy - zaczynam wierzyć w złoty medal. Naprawdę. Teraz czekam na powtórkę z 2006 roku. Ach to był epicki mecz, otwarta gra, szybkie tempo, wymiana ciosów i ta końcówka... Grosso ... Del Piero... I nie ma Niemców.

RakuNH napisał(a):Ja nie rozumiem jak można przez tyle dni wmawiać całemu krajowi, że to najważniejsza sportowa impreza w historii Polska, że się wszyscy bawimy, że Polska odpadła i się dalej bawimy i że jesteśmy zajebiści.

No to wymień choćby jedną ważniejszą.

Śląsk - Podgorica Budocnost. No to może być na tyle, jeśli chodzi o mistrzów Polski. 50:50.
Lech - coś tam, coś tam z Kazachstanu. Nie no dwa razy z rzędu to Nas Kazachowie nie wyeliminują, prawda?
ssonicsl
Kadra A

Postprzez RakuNH » 25 Cze 2012 13:33

ssonicsl napisał(a):
RakuNH napisał(a):Ja nie rozumiem jak można przez tyle dni wmawiać całemu krajowi, że to najważniejsza sportowa impreza w historii Polska, że się wszyscy bawimy, że Polska odpadła i się dalej bawimy i że jesteśmy zajebiści.

No to wymień choćby jedną ważniejszą.

A dlaczego cała Polska ma posługiwać się Twoją hierarchią wartości? Dla mnie ważniejsze były Mistrzostwa Świata w narciarstwie klasycznym. Po pierwsze Mistrzostwa ŚWIATA, a po drugie MŚ w narciarstwie klasycznym to nie komercha gdzie się takie Polańskie i inne chcą się tylko wybić, tylko zawody indywidualne gdzie każdy walczy o swoje i wcale nie ma dużej kasy do zgarnięcia. Dla kogoś innego najważniejsze mogą być Mistrzostwa Świata w szachy, bierki czy wszechstronny konkurs konia wierzchowego.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 25 Cze 2012 13:42

O nie nie nie nie nie. To nie jest żadna moja hierarchia. O nie. To Ty przedstawiasz swoją subiektywną hierarchię.

Obiektywnie najważniejszymi imprezami sportowymi na świecie są: letnie IO, MŚ w piłce nożnej, PŚ w rugby, zimowe IO, ME w piłce nożnej. Z całej tej 5 organizowaliśmy tylko jedną imprezę.

Mówisz MŚ w narciarstwie klasycznym? Ja mówię ME w koszykówce, którą uwielbiam. Ale obiektywna klasyfikacja to jest ta powyżej.
ssonicsl
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości