Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez damian940915 » 04 Maj 2012 15:04

Co do ligi, to póki piłka w grze wszystko jest możliwe, ale wydaje mi się, że Śląskowi nic tytułu nie odbierze. Po pierwsze wrocławscy piłkarze cały czas są na fali wznoszącej, wprost przeciwnie do dołującej Wisły. Po drugie pomiędzy Śląskiem a Wisłą są, o czym napisał Raku pewne układy, które powinny wziąć górę nad sportową złością Wiślaków i chęci honorowego zwycięstwa na koniec sezonu.
Korona już na pewno jest poza pucharami, bo ma gorsze wyniki bezpośrednich spotkań z Lechem. Cieszę, że takie a nie inne drużyny weszły do Europejskich Pucharów, aczkolwiek w przypadku Śląska nie widzę wielkich szans na awans do LM. Zobaczymy zresztą, jak będzie wyglądała sprawa finansów w tym klubie.

Jeśli zaś chodzi o skład kadry na Euro, to skrzywdzony został solidny środkowy obrońca jakim jest Głowacki. Nie przemawia do mnie argumentacja Smudy z konferencji prasowej dotycząca tego gracza. Jeżeli nie może grać na Euro tylko z powodu podatności na kontuzje, to jaki sens jest robienie z niego gracza rezerwowego.
Drugim zawodnikiem, którego potraktowano niesprawiedliwie, jest mój krajan Borysiuk. W czym jest gorszy od Matuszczyka? Tego doprawdy nie pojmę.
Nie podoba mi się również, jacy napastnicy zostali powołani do reprezentacji. Inną sprawą jest, że ja bez chwili zastanowienia sprawdziłbym doświadczonego i bramkostrzelnego Frankowskiego, który bez pomocy rozgrywających europejskiej klasy potrafił strzelić w tym sezonie więcej bramek niż Sobiech, Kucharczyk i Brożek i kilku innych łącznie. Jeżeli jednak Smuda nie widział użyteczności we Frankowskim, to moim zdaniem jedyną alternatywą jest kolejny bardzo niedoceniany przez Smudę piłkarz - Ireneusz Jeleń. Biorąc pod uwagę kompletny brak ogrania przez Brożka, tylko on jest w stanie być alternatywnym zmiennikiem Lewandowskiego i rozegrać cały mecz na wysokim poziomie. Kucharczyk i Sobiech jak dla mnie sprawdzić mogą się jedynie w roli jokera.
W kontekście wcześniejszych zapowiedzi Smudy dziwi również powołanie Fabiańskiego. Czy w kraju, w którym talentów bramkarskich (podobno) dostatek, naprawdę trzeba powoływać rezerwowego? W przypadku bramkarza regularna gra jest przecież szczególnie ważna.
Jak dla mnie ta kadra to bardziej autorska kadra Smudy niż reprezentacja Polski, ale to dowodzi, że Smuda ma pewną wizję co do budowy składu. Doświadczenia Smudy negować nie zamierzam, moim zdaniem postępy w grze kadry są widoczne, a kilku piłkarzy po meczach kadry wygląda na pewniejszych siebie. Myślę, że po przetestowaniu ogromnej ilości graczy, Smuda wszystko dokładnie przeanalizował. Z oceną tej kadry wstrzymam się do czasu zakończenia gier przez naszą kadrę na Euro. Pozostaje mieć nadzieję, że będzie to jak najpóźniej, najlepiej w lipcu.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Janko10 » 06 Maj 2012 01:12

Śląsk zrobił wszystko co by majstra nie mieć. Może w tym kierunku jeszcze trochę się postarać. Poczekajmy jeszcze chwilę i wszystko będzie jasne. :|
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez ssonicsl » 06 Maj 2012 18:25

Panowie widzieliście zachowanie Ilieva w 91 i 93 minucie :lol:
Kilku piłkarzy Wisły na 100% puściło spotkanie Śląskowi. No i tchórzliwy sędzia Stefański, który czerwoną kartkę pokazał dopiero w 80 minucie, a już po 6o kilku minutach powinni grac w 9. No i jeszcze ten mecz z Ruchem na początku rundy...
+ Melikson, Pareiko, Genkov, chyba Kirm
- Iliev, Wilk, Małecki

Dziwi mnie Lech, dziwi mnie posadzenie na ławce Rudnieva przez ogiera. No cóż. Lech spadł z podium na własne życzenie. Ostatnie dwa mecze bardzo słabe z ich strony.

Śląsk wygrał tytuł tylko dlatego, że w drugiej części rundy wiosennej wrócili do swojej gry z jesieni. Czyli 0 na ofensywę 100 na defensywę i stały fragment gry, stały fragment gry, stały fragment gry. W ostatnich dwóch kolejkach strzeli 4 bramki, z czego 3 po rzutach wolnych i 1 po rzucie rożnym.
Przyszłość? Celeban odejdzie, Fojut już odszedł, Sztylka chyba zakończy karierę. Będzie dużo luk. Szanse na LM 1% z tym składem, 10% po wzmocnieniach. Ale wzmocnienia też zależą od Solorza-Żaka. Czy się dorzuci, nikt nie wie. Choć sam już stwierdził, że on dokładać do tego biznesu nie zamierza, a i do spłacenia ma kupę kasy po zakupie Polkomtela. Mglista przyszłość przed Śląskiem.

Agrest długo czekał, się doczekał. Gratuluje. Jeszcze raz podkreślam wygrywać Ćwielongami, Wasilukami, Centarskimi, Pietrasikami. WYCZYN. Ale mecz był puszczony ;)
ssonicsl
Kadra A

Postprzez zdzichu » 06 Maj 2012 19:26

Meczu nie oglądałem ,bo czułem że to może być szopka w wykonaniu Wisły , zwłaszcza ,że kilka dni temu przeczytałem że Wisła odsuneła 4 piłkarzy od składu ,tyle że nawet nie wiem czy to byli jacyś znaczący piłkarze ,czy ta holenderska armia :lol: .Ale dobrze że już ten żenujący sezon się skończył.Legia na siłe wpychała Śląsk na ten " mistrzowski " tron , z trudem ale jednak się to udało , co zaskutkuje tym , że na LM trzeba będzie poczekać jeszcze co najmniej rok.
A Wojciechowski podobno tak się wkurzył na swoich grajków , że nie puści ich na wakacje ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 06 Maj 2012 21:56

Moim zdaniem Wisła nie odpuściła, bo oddawanie celnych strzałów w okolicach 85 minuty, to jednak spore ryzyko zdobycia gola. Po prostu nie mieli już wielkiego ciśnienia na ten mecz, ale myślałem że się perfidniej podłożą, co nie miało miejsca. Jeśli zamiast Śląska mistrzem miałby być niemiecki Ruch, to chyba wolę Śląsk ;) Przynajmniej pokażą ładny stadion w eliminacjach LM, no i mają minimalnie lepszy ranking - może wystarczy to na rozstawienie w 2 rundzie, bo w 3 (o ile dojdą) to chyba niemożliwe. O czwartej nie wspominając. Kolejny plus Śląska, to stosunkowo polska drużyna, a nie jakaś zbieranina zagranicznego szrotu jak w Wiśle czy kilkanaście miesięcy temu w Legii.

Aktualny ranking polskich pucharowiczów:
89. Lech Poznań 22.483
113. (Wisła Kraków) 14.983
138. Legia Warszawa 11.983
207. Śląsk Wrocław 5.483
213. (Jagiellonia Białystok) 5.233
221. Ruch Chorzów 4.983
221. (Polonia Warszawa) 4.983
244. (każdy polski zespół bez swoich punktów) 3.983

I warto powiedzieć o pewnej ciekawej kwestii. Jakbym był włodarzem Lecha z dalekosiężnym planem rozwoju, to w tej ostatniej kolejce wybierając miejsca 2,3,4 wybrałbym właśnie 4 ;) A to dlatego, że Lech ma jeszcze jeden sezon rezerwy. Po tym roku odpadnie mu 0.33 punkta, a za 2 lata odpadnie mu aż 10. Dzięki czwartemu miejscu Lech zacznie eliminacje bardzo wcześnie, a dzięki super rankingowi będzie bardzo długo rozstawiany. Ma szansę napykać sporo punktów z ogórkami co może dać awans na jakieś 60-70 miejsce, a to moim zdaniem będzie niemal gwarancją rozstawienia przez wszystkie fazy eliminacyjne Ligi Mistrzów. Oczywiście to tylko teoria, bo trzeba jeszcze za rok zdobyć mistrza no i trzeba się wzmocnić;)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 06 Maj 2012 21:58

Grunt, że puścili (się) "z miłości", a nie za pieniądze ;) Szczerze, to liczyłem na to, że jakaś "niewinna" wrzutka przypadkowo wpadnie do bramki Śląska (Wiślacy lubią takie nieoczekiwane zwroty akcji, ze przypomnę główkę Jopa ;) ). Nie to, żebym trzymał za Ruchem, ale byłoby wesoło przynajmniej. I ta konsternacja na trybunach...
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez markos7207 » 06 Maj 2012 23:08

E tam, takie podkładki(ewentualne) to mały pikuś, "niedziela cudów" z 93 roku to było coś ;) , ale śp. Ryszard Kulesza nie stąpa już po tym łez padole to i nie ma komu zakrzyczeć że "cała Polska widziała". Zatem we Wrocławiu mogą chyba spać spokojnie ;) . Jak dla mnie to obojętne kto zdobył tytuł i rozdzielił medale, bo i tak prawdopodobieństwo że mistrz Polski zdoła przebić się do LM jest bliskie zeru. No i emocjonalnie nie jestem za żadnym klubem z tych które walczyły o tytuł. Czekam kiedy wreszcie coś drgnie w Widzewie, może kiedyś się doczekam, ale do tego trzeba "bogatego wujka"(broń Boże w stylu Wojciechowskiego) ;) .
Za to radosne wieści z Italii, Stara Dama po raz 28. sięgnęła po scudetto i to w jakim stylu ! Na kolejkę przed końcem ma 4 punkty przewagi nad Milanem i żadnej porażki w tym sezonie w 37. spotkaniach i nie sądzę by to się zmieniło po spotkaniu z Atalantą. Szkoda tylko że Alessandro del Piero po 19. latach gry 20 maja po raz ostatni założy zebrę w finale Pucharu Włoch. Ikona klubu jaką jest Alex nie tak powinna być potraktowana przez władze klubu, który nie chce juz przedłużyć z nim kontraktu :?
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 07 Maj 2012 15:48

Markosie 30, 30 scudetto :twisted:
Z jednej strony racja, szkoda że Del Piero odchodzi, z drugiej jednak strony to dobrze. On chce grać, a w Juve grać nie będzie. Zrobił się po prostu za stary, a Antonio Conte to nie jest trener, który boi się sadzać gwiazdę klubu na ławce rezerwowych. Co, jak widać po tegorocznym, niezwykłym sezonie, przyniosło wymierne efekty. 30 mistrzostwo, 37 spotkań bez porażki i finał pucharu Włoch. To max co można było ugrać i Conte to zrobił.

Jeszcze raz napiszę. Wisła nie odpuściła tego meczu. Odpuściło kilku piłkarzy z Ilievem na czele. Ale jak napisał kat, ważne że nie zrobili tego dla pieniędzy tylko z "miłości".

No i szkoda Wojciechowskiego. Opuszcza naszą ligę szejk 8-) Co to zawsze lubiał przepłacać za marnych kopaczy i zwalniać trenerów po jednym remisie. Co by o nim nie mówić to dołożył sporo kolorytu do naszej kopanej.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez markos7207 » 07 Maj 2012 17:54

Miałem napisać +2 za odebrane tytuły ale w statystykach, podobnie jak w przypadku Legii, będą widnieć oficjalne tytuły. Co do Alexa, to człowiek przez lata przywiązuje się do nazwisk, zwłaszcza do takich które stały się legendą kojarzoną już tylko wyłącznie z Juve, jak w tym przypadku. I pewnie dlatego tak ciężko się pogodzić z odejściem kogoś takiego jak del Piero, ale cóż, czas upływa niestety.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 10 Maj 2012 13:09

www.sport.pl/sport-krakow/1,122020,1168 ... oidu_.html

The Sun" twierdzi, że posiada informacje, według których miejscowe "gangi" planują zniszczyć nową murawę przy pomocy... pługa i konia. Strażnicy mają zostać obezwładnieni gazem pieprzowym i związani. Wszystko ma odbyć się pod osłoną nocy, tuż przed przyjazdem Anglików do Krakowa. Okolicę, w której położony jest stadion tabloid opisuje jako "getto zamieszkane przez młodych, wściekłych mężczyzn, w którym panuje bezrobocie". Kraków określa natomiast mianem "miasta noży".

Raku, zaprzęgłeś już kónia? :D

Swoją drogą niezła paranoja z tym demontażem symboli klubowych. Niech się ta szopka już skończy jak najszybciej.
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez markos7207 » 10 Maj 2012 14:04

:lol: Kónia co prawda nie posiadam ale pługa mogę użyczyć :lol: Jaki ma być; 3, 4, 5-skibowy ? :P
Coś czułem że strony Raku to jakaś podejrzana okolica ale żeby tak chcieć zaorać boisko ukochanego Hutnika ? :shock: :mrgreen:
No to jak, kibicujemy Angolom, no nie :lol:

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez dan » 13 Maj 2012 17:19

Oglądał ktoś z Was wczoraj Finał Pucharu Niemiec? Ja miałem tą przyjemność. Znakomita gra trójki Polaków. 3 bramki Lewandowskiego, 2 asysty Błaszczykowskiego, poza tym karny po faulu na nim. A podanie Piszczka do Lewandowskiego przy bramce na 5-2 to było po prostu mistrzostwo świata!
A tymczasem nasza reprezentacja do lat 17 walczy w półfinale mistrzostw Europy z Niemcami. Po pierwszej połowie przegrywa 1-0.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez figaro56 » 13 Maj 2012 20:41

Obejrzałem występ naszych młodych nadziei i niestety ale przegrana 0:1 i ogólnie Niemcy byli lepsi.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 16 Maj 2012 21:07

Na razie piękna tabela pierwszej ligi - do ekstraklasy wchodzą Zawisza Bydgoszcz i Piast Gliwice (z nowym stadionem) i oby się to utrzymało, bo nacierają Stróże i Nieciecza :roll:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Przechodzimur » 16 Maj 2012 21:31

Zainteresowało mnie to, że z ostatniej naszej reprezentacji U17 , która grała na mistrzostwach dziesięć lat temu w kadrze dziś jest tylko Łukasz Fabiański . W selekcji pominięto Blaszczykowskiego , Piszczka i Peszkę. Hmmm rożnie się chłopcy rozwijają, jak widać. Do polskiej myśli trenerskiej, to nawet zamiaru przyczepić sie nie mam :lol: :lol:
Przechodzimur
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 16 Maj 2012 21:35

E tam - przecież mamy Eugena PolaNskiego ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Przechodzimur » 16 Maj 2012 21:42

Raku nie przezywaj i pisz fonetycznie :twisted: Ojgen ;)
Przechodzimur
Młodzieżowiec

Postprzez jacek89 » 16 Maj 2012 22:42

RakuNH napisał(a):Na razie piękna tabela pierwszej ligi - do ekstraklasy wchodzą Zawisza Bydgoszcz i Piast Gliwice (z nowym stadionem) i oby się to utrzymało, bo nacierają Stróże i Nieciecza :roll:

Ewentualny awans Niecieczy nic dobrego nie przyniesie więc lepiej, żeby zostali tu gdzie są. Jeżeli jednak by się tak stało, to albo będziemy mieli wioskę w polskiej Ekstraklasie, albo sprzedadzą komuś swoją licencję. Tak źle i tak niedobrze. Co do Zawiszy, to jestem jak najbardziej za. Z resztą to byłby imponujący wyczyn jakby zrobili awans po awansie. Z II ligi awansować do I nie jest prostą sprawą, a wydostanie się z zaplecza Ekstraklasy to już w ogóle wyczyn. Zawsze chętnych jest więcej niż miejsc. Piast też zasługuje na awans i to nie tylko ze względu na nowy stadion. Jeszcze Pogoń ma szanse, ale im akurat awansu nie życzę. Z tym że w obliczu Niecieczy czy innych Stróż, to już lepiej, żeby oni awansowali.

A tym czasem w II lidze, w grupie wschodniej wszystko jasne. W zachodniej teoretycznie jeszcze nie, ale jak dobrze pójdzie to u mnie w Legnicy w sobotę będzie prawdziwe święto :D Bójcie się chamy...
jacek89
Junior młodszy

Miejscowość: Legnica

Postprzez figaro56 » 17 Maj 2012 19:45

Posypały się kary dla zawodników Śląska Wrocław za piosenkę ubliżającą Legii Warszawa. Wykluczenie z 1/3 jesiennych rozgrywek to dosyć ostra kara do tego kary finansowe. Tę piosenkę "Gdzie twoje berło, berło i korona, gdzie twoje mistrzostwo Legio pierdo...." śpiewano już w Krakowie w 2008 roku więc powinny dojść jeszcze kary za plagiat. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Przechodzimur » 19 Maj 2012 23:00

Bardzo ciekawy finał , obfitujący w częste zwroty akcji. A jednak Chelsea :) . Gospodarzom pomagają ściany, wiec kibicowałem gościom i wreszcie wygrany jestem :lol: :lol: . Drogby to chyba był strzał życia, wytrzymał presje.
Przechodzimur
Młodzieżowiec

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości