Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez damian940915 » 18 Lut 2012 21:49

Polacy dzisiaj bardzo przyzwoicie w Pucharze Świata. Do Stocha i Miętusa nie mam żadnych zastrzeżeń. Stoch traci w tej chwili już "tylko" 100 punktów do Koflera. Żyła zaś kolejny raz udowodnił, że mimo zdobytych punktów nie jest tym samym skoczkiem, co w pierwszej części sezonu. W Pucharze kontynentalnym dwie ligi: Hula, Ziobro i Zapotoczny przyzwoicie, oczywiście jak na nich, ale reszta Kojzar, Biegun I Kubacki - dramat!
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Regis » 18 Lut 2012 21:51

Jak, jak Zapotoczny?!
Regis
Junior

Postprzez damian940915 » 18 Lut 2012 21:54

Patrząc, na jego wyniki w tym sezonie 31 miejsce wczoraj można uznać za mały krok naprzód.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 18 Lut 2012 21:58

Kogo my możemy ugryźć w tej drużynówce? Austria i Norwegia odpada w przedbiegach. Niemcy też poza naszym zasięgiem. Dwaj panowie F i będący w kapitalnej formie ostatnio Wank to nawet przy słabszej dyspozycji tego czwartego za wysokie progi. Słowenia i Japonia mają po dwóch bardzo dobrych i dwóch słabszych i raczej ci ich słabsi za wiele nie odbiegają poziomem od naszej trójki. Pozostają Czesi do ugryzienia bo Koudelka i Hlava to duża siła ognia ale z dwóch pozostałych zawsze ktoś może im zawalić a liczę, że nasi może szału nie zrobią ale nikt definitywnie skoku nie ześwini.
Czyli realne 6 miejsce a na więcej trudno liczyć. Ja tam Raku? Słusznie dedukuję?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 18 Lut 2012 22:06

Z grubsza się zgadzam. Jeśli chodzi o Czechów, to wszystko zależy od Jandy, bo Hajek na mamucie będzie ciutkę lepszy i coś tam uleci, ale Janda nie może spadać na 160 metr, bo inaczej Czesi nie mają czego szukać. W kontekście walki o szóstkę nie można zapominać o Finach. Na mamutach Moutka jest dużo mocniejszy i mają w tym momencie czterech średniaków, czyli drużynę. Kazachowie i Francuzi nie będą się liczyć, a Rosjanie najprawdopodobniej też, więc walki o ósemkę raczej nie będzie. Nasze orły zajmą więc lokatę między 5, a 8.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 18 Lut 2012 22:59

Ja jestem ciekaw jaki skład zamierza wystawić Kruczek na Vikersund. Ja zabrałbym Zniszczoła i dał mu skakać na treningach. Myślę, że jest w stanie dać drużynie więcej niż Kot czy Byrt. Stoch, Żyła i Miętus wydają się być pewniakami do wyjazdu, ale już nie koniecznie do startu w drużynówce.
8 skoków na miarę możliwości i może być 4 miejsce. Austria i Norwegia poza zasięgiem. Jakoś nie wierzę również, by któryś z Niemców skoczył bardzo poniżej poziomu. Słoweńców i Japończyków stać na medal, ale stać też na to, by spartolić skok, albo odstawać od reszty. Czechy są do pokonania, a Finowie to już całkowita zagadka. Miejsca 6 i 7 to wynik na miarę moich oczekiwań. 8 miejsce będzie rozczarowaniem, poniżej 8 kompromitacją, a każde wyższe niż 6 pozytywnym zaskoczeniem.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez harding » 20 Lut 2012 18:56

Hula leci na MŚ, nie wiem, czy to ze strony trenera desperacja czy intuicja, bo może wreszcie Stefek dosłownie złapał wiatr pod narty
harding
Młodzieżowiec

Postprzez Menson » 20 Lut 2012 19:12

Hula pojechał jako głęboki rezerwowy. Szczerze powiedziawszy wolałbym J.Kota... Jeśli odpukać, będzie trzeba w zawodach drużynowych wystawić Hulę, to na 100% nie wejdziemy do 2. serii, a tak to może uda się powalczyć o miejsce szóste, które i tak jest dalekie od ideału.

Rekordzista świata - Johan Remen Evensen zakończył karierę ze względu na przepisy, które wymagają od skoczków sporej niedowagi. Norweg był już zmęczony... Wielka szkoda... Myślałem, że zawodnik ten, który rok temu w Vikersund potrafił lecieć naprawdę daleko na MŚwL bez problemu mimo braku formy powalczy o medal... Jednak po ostatnim weekendzie się wahałem, czy w ogóle zmieści się do składu, a dzisiaj taka wiadomość...
Menson
Kadra B

Postprzez leosiek » 20 Lut 2012 19:44

z tego co czytałem to Stoeckl chciał go wziąć na te mistrzostwa...może mu się odwidzi i wróci tak jak Jacobsen. Niezłe turbulencje przeszła kadra norwegów w tym sezonie patrząc na poprzedni...a i szkoda, że Sklett nie jedzie mimo ostatnio słabej formy :|
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 20 Lut 2012 21:39

Znowu ten Hula. Jeszcze mi tylko Bachledy brakuje do kompletu. :roll: Pytanie czy to powołanie na zasadzie zapchajdziury bo lepszego brak? Czy może rzeczywiście jego forma ostatnio wzrosła i stanowi jakąś alternatywę dla pozostałych. Jakoś ciężko mi w to drugie uwierzyć.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 20 Lut 2012 22:32

Niestety nie ma lepszego i nie będzie dopóki bla bla bla... pisaliśmy to sto razy :D Nie wiem co z tym Evensenem, ale jeśli chciał startować i nie dostał powołania (informacje są sprzeczne), to dla mnie to jest żenada. Jest wolne jedno miejsce więc go mogli wystawić, a po treningach odstrzelić, a tak się chłopak załamał.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 20 Lut 2012 22:57

figaro56 napisał(a):Znowu ten Hula. Jeszcze mi tylko Bachledy brakuje do kompletu. :roll: Pytanie czy to powołanie na zasadzie zapchajdziury bo lepszego brak? Czy może rzeczywiście jego forma ostatnio wzrosła i stanowi jakąś alternatywę dla pozostałych. Jakoś ciężko mi w to drugie uwierzyć.

Szkoda, że MŚ pokrywają z MŚ juniorów, czego nie wziąłem pod uwagę. Nie chce bronić Kruczka, ale przy startach w MŚ juniorów Byrta i Zniszczoła, pole manewru w kadrze znacznie się zawężą. Stoch, Żyła i po ostatnich występach Miętus i M.Kot to pewniacy. Jedyną alternatywą dla Huli mógłby być chyba właśnie tylko Jakub Kot. Ewentualnie pozostają Bachleda, Ziobro i Kubacki. Wybór nie zbyt duży. Hula spisał się przyzwoicie zajmując 9, 5 i 8 miejsce w Libercu w Pucharze Kontynentalnym. W dodatku w klasyfikacji Pucharu Kontynentalnego Hulę i J.Kota dzieli przepaść. Wiadomo, że w razie jakiejś kontuzji piąty skoczek musi być. Oby tylko Kruczkowi nie przyszło do głowy wstawianie go do drużyny w normalnych okolicznościach.
We wczorajszym konkursie polska czwórka pokazała, że jest w stanie skakać na poziomie Czechów. Wydaje mi się, że żadnych roszad w składzie nie potrzeba. Trzeba tylko się modlić, by żaden z nich nie spadł w Vikersund na bulę, jak Tochimoto czy Happonen wczoraj.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Przechodzimur » 22 Lut 2012 22:12

Proponuje zwrócić uwagę, na treningowe dokonania naszych młodych skoczków w Turcji . Jest duża szansa na medal indywidualny, a jeszcze większa w drużynie. Jakoś tak cichutko wierze w trenerski zmysł Roberta Matei. Wiem, że to nasze "złote roczniki" , wiec jeśli nie teraz, to kiedy? Ciekawe, kogo wystawią w konkursie drużynowym? Kogo ja bym pominął ? Chyba jednak Grzegorza Miętusa. Trzymajmy kciuki, mam nadzieje, że będzie ciekawie :D
Przechodzimur
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 22 Lut 2012 22:33

Co i tak nie zmieni faktu, że "kwarantanna" dla zawodników na miesiąc przed MŚJ to absurdalny pomysł Matei, tym bardziej, że nie mieliśmy kim obsadzić PŚ i tym bardziej, że trudno uznać MŚJ nawet nie transmitowane w żadnej TV za tak ważną imprezę. W obecnej formie to nasi zawodnicy powinni jak Prevc latać na mamucie (Morgi debiutował jak był dużo młodszy), bo Hula i Kot chyba nie prezentują formy pozwalającej im na udział w zawodach. No ale niestety za MŚJ dostaną stypendium, Mateja nagrodę i może jakąś premię, a w MŚwL mogli by się obejść smakiem. Jakoś już po zmarnowaniu kombinatorów trudno mi wpadać w wielką euforię po sukcesach juniorskich... Przejdą do Kruczka i skończy się "dzień dziecka" jak to w polskim sporcie często bywa.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 22 Lut 2012 22:40

Medal w drużynie raczej pewny, złoto by się przydało...
A indywidualnie wszystko może się zdarzyć. Mając 4 z szansami na medal coś powinniśmy ugrać.
Tyle, że niestety Raku ma rację...
Ale wazon to wazon. ;)
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez zur555 » 22 Lut 2012 22:48

RakuNH napisał(a):Co i tak nie zmieni faktu, że "kwarantanna" dla zawodników na miesiąc przed MŚJ to absurdalny pomysł Matei

To nie byl pomysł Matei tylko Tajnera.
zur555
Junior młodszy

Postprzez Janko10 » 22 Lut 2012 22:52

Ten to chyba najbardziej tym zainteresowany. Na takim złocie drużyny spokojnie ze 2 lata pojedzie...
Jak do tego dodać sukcesy Stocha i Kowalczyk to już do emerytury dociągnie choćby się waliło... :P
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 22 Lut 2012 22:52

zur555 napisał(a):
RakuNH napisał(a):Co i tak nie zmieni faktu, że "kwarantanna" dla zawodników na miesiąc przed MŚJ to absurdalny pomysł Matei

To nie był pomysł Matei tylko Tajnera.

To dlaczego w PŚ startował Byrt, a nie mogła reszta? W takie gadanie, że każdy był chory to raczej nikt nie uwierzy - chory zawodnik nie startuje w podrzędnej imprezie jaką jest OOM.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez san » 23 Lut 2012 22:00

Olek Zniszczoł wicemistrzem świata. Klimek Murańka szósty ale może czuć się oszukany. W pierwszej kolejce poprawił rekord skoczni i sędziowie nakazali skakanie od nowa.
san
Mistrz Świata

Postprzez Janko10 » 24 Lut 2012 00:58

Mieszane uczucia... Ale jednak chyba trza się cieszyć... :)
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości