Podnoszenie ciężarów

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Podnoszenie ciężarów

Postprzez Menson » 21 Paź 2011 11:26

Nie pamiętam dokładnie. Chyba tym i tym. :lol: Było też coś, że jak idzie ona na siłownię, to zawstydza ona facetów uważających się za pakerów, chyba właśnie na drobną budowę ciała i urodę.
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 21 Paź 2011 16:52

Też nie pamiętam o co chodziło, ale jak na sztangistkę jest całkiem sympatyczna :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Kacpero221 » 22 Paź 2011 14:57

Menson napisał(a):Są listy startowe na zbliżające się MŚ: http://www.iwf.net/events/2011/WWC_Pari ... ntries.pdf. I w wadze do 53 kg wśród kobiet widzę, że Boyanka Kostova, która tak jak i u mnie, jak i wśród wielu tutaj użytkowników (pamiętam szczególnie aplauz figaro jak i Raku) wzbudziła kilka lat temu podziw zmieniła obywatelstwo z bułgarskiego na azerski. :roll: Naprawdę nie rozumiem co modnego jest ostatnio w reprezentowaniu innego kraju... Wystartuje także zawodniczka z Kazachstanu z rocznika 1996. Jak obserwowałem inne wyniki, chociażby z poprzednich MŚJ, gdzie jest złotą medalistką, to dla mnie to była masakra, że taka młoda, a podnosi już takie ciężary. Niestety, albo może stety ( :lol: ) nie widziałem żadnej jej fotki, czy filmiku z jej udziałem.

Miliony dolarów za medale na igrzyskach w Londynie robią wrażenie ;)
Ta 15-latka nie wygląda na swoje lata:
Image

Sibel Ozkan (którą nie wiem dlaczego, ale lubię) nie zdołała wyleczyć kontuzji i w Paryżu nie wystąpi :cry: A moim zdaniem tylko ona miałaby szanse pokonać Taylan.
Chińczycy odsłaniają już powoli londyńskie karty. We Francji chińskiej dominacji bym się jeszcze nie spodziewał, chociaż jeżeli któryś z reprezentantów Chin skończył bez medalu, byłaby to sensacja.

Dopiero teraz sprostowano wyniki mistrzostw sprzed roku. Złoty medalista Liao Hui oraz srebrny Rumun Minel Niculescu zostali zdyskwalifikowani za doping, a ich wyniki (i rekord świata Chińczyka) anulowane. Dzięki temu Polacy prowadzą w klasyfikacji olimpijskiej (http://www.iwf.net/events/2012/london/MQualv3.pdf) i awansowali na 1. miejsce klas. medalowej mężczyzn.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez RakuNH » 04 Lis 2011 21:42

http://www.polska-sztanga.h2.pl/ps/plik ... is2011.pdf

Oficjalna lista startowa.

Odświeży ktoś pokrótce jak powinni się spisać Polacy, żeby wywalczyć dobry limit na Londyn? :D Na jakieś kraje trzeba uważać czy też liczą się same polskie wyniki? Czy drugi szereg powinien walczyć o zajęcie np. 9 a nie 11 miejsca, czy też liczą się tylko czołowe lokaty?
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 04 Lis 2011 22:07

Pokrótce powiedzieć można: Niech zajmą same 1. miejsca. :lol:
Menson
Kadra B

Postprzez figaro56 » 05 Lis 2011 10:46

Raku ta kwalifikacja jest tak porąbana na ten Londyn, że nie wiem kogo trzeba szczególnie dopingować w walce o dobre miejsce. Nawet jak wyskoczy nam jakiś fuks i zajmie wysoką lokatę to nie wiadomo czy nasza ekipa zgłosiła go przed zawodami jako tego którego punkty będą liczone do olinmpijskiej kwalifikacji. Najpierw musiałbym wiedzieć kogo kierownictwo naszej drużyny zgłosiło jako tych ewentualnie punktujących. Kogoś tam występ będzie w kwestii ilości nominacji na Londyn bez znaczenia.
Mężczyźni póki co mają komplet i chyba tylko jakaś katastrofa może ich tego pozbawić. Kobiety o ile pamiętam mają 3 nominacje na 4 możliwe i powiedzmy sobie szczerze jeżeli nawet jakimś cudem to jedno miejsce więcej wywalczą to będzie tak jakby powielić wyjazd Szczurka na ZIO. Nawet jej nie obejrzymy bo pewnie wystartuje w grupie B a tej w tv nie pokazują.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 05 Lis 2011 12:23

Bułgaria (i 6 innych państw - Arabia Saudyjska, Bułgaria, Cypr, Katar, Oman, Sierra Leone i Sri Lanka) zostało wycofanych przez IWF z mistrzostw w Paryżu za to, że "nie złożyły informacji dotyczących miejsc pobytu swoich zawodników i zawodniczek („whereabouts”), zgodnie z zasadami polityki antydopingowej IWF…" :shock:
Opierając się na oficjalnych listach startowych (http://www.polska-sztanga.h2.pl/ps/pliki/Start_Lists_Paris2011.pdf): Taylan z niewiadomych powodów została wycofana z listy startowej :?: To samo z Arą Khachataryanem, niedoszłym rywalem Adriana Zielińskiego. A Kasabijew wystartuje w grupie B :roll:
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Menson » 05 Lis 2011 13:02

Dla chętnych, którzy lubią wszelkie statystyki, tabelki, to na linku http://www.iwf.net/scoreboard/scoreboard3.php można śledzić wyniki wszystkich grup, czyli praktycznie można cały dzień spoglądać jak sobie radzi każdy zawodnik na tych MŚ.
Menson
Kadra B

Postprzez san » 05 Lis 2011 14:29

Po dyskwalifikacji Chińczyka mężczyźni wygrali ubiegłoroczne MŚ i mają ogromną przewagę nad 7-mą Indonezją. Tu 6 miejsc wydaje się pewne. Kobiety są na 12-tym miejscu (3 na IO) i do 9-tej Tajlandii (4) brakuje im 15 pkt. To jest do odrobienia zwłaszcza, że Klejnowska i Misterska są w lepszej formie niż rok temu.
san
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 05 Lis 2011 21:08

Niby rekord Polski a nawet dwa bo i w podrzucie i w dwuboju. Miejsce 5 też niby nie jest złe. Niemniej niedosyt wielki po tym występie Marzeny Karpińskiej. Jeszcze ktoś zechce mnie przekonywać, że zaliczenie jednej próby tej wyjściowej to dobry występ. Była wielka szansa na medal gdybyż nie to rwanie. Po pierwszym podejściu na 82 kg zrobionym tak lekko i z uśmiechem dwie kolejne spalony próby na 84 kg. Dziewczyna przzygotowana na te MŚ świetnie i widać było jeszcze rezerwę ale jak zwykle u Karpińskiej coś musiała spieprzyć.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 07 Lis 2011 09:44

Już dwie wagi kobiece i jedna męska za nami a tu cisza? 16 miejsce Łochowskiej i wynik 190 kg w dwuboju. Dominacja Kazaszki i rekord świata w podrzucie. To tak w skrócie. Chyba jest waga której nie obstawią Chinki na IO chociaż z nimi nic nie wiadomo zważywszy , że nie wystartowała chińska obrończyni tytułu. W tej wadze 53 kg wiadomo Polki się nie liczą ale ta cała Kostowa też tym razem nie zachwyciła. Zulfija Czinszanlo z Kazachstanu poważna kandydatka do złota w Pekinie (w Londynie oczywiście a nie w Pekinie co ja pieprzę) :D . U mężczyzn Chińczyk broni tytułu. Polacy nie startowali w tej wadze 62 kg.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez nicpoń » 07 Lis 2011 15:54

Specjalista z ciebie że hej. Oglądałem wczoraj i jak byk gościu mówił, że rok temu wygrał Koreaniec z północy. Więc co teraz uciekł do Chin i reprezentuje ten kraj.
nicpoń
Junior młodszy

Postprzez RakuNH » 07 Lis 2011 17:39

Polki zaprezentowały się tak jak powinny na MŚ, czyli osiągnęły dobre wyniki. Jak już się śledzi podejścia i miejsca, to jest trochę gorzej, ale ogólnie OK. Jako kolega forumowego szowinisty muszę jeszcze dodać, że Polki ładnie też prezentują się od strony wizualnej ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez san » 07 Lis 2011 19:17

Dzisiaj słaby start Misterskiej w grupie B ale na szczęście ona nie punktuje.
san
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 07 Lis 2011 19:22

Nie wiem czy tylko mnie, ale szczerze zaczyna mnie po ludzku wku**wiać to podnoszenie ciężarów. Raz zaliczają, a później niezaliczone. Innym razem nie zaliczają, a jest zaliczone, a jeszcze innym razem umywają ręce. Wiadomo, że to walka o jakieś dalsze lokaty, ale skoro to takie proste to czemu nie ma jednomyślność? Jak do cholery ma się w takiej sytuacji odnaleźć widz? Jakaś kompletna paranoja.

EDIT: Klejnowskiej w zasadzie nie zmieniło to miejsca i wiele punktów do rankingu nie dorzuciła, ale problem dalej jest. Proponuje wprowadzić piruet ze sztangą dla pewności ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 08 Lis 2011 08:15

Masz rację Raku z tym sędziowaniem i co gorsza i im bardziej wszyscy psioczą na ten nieżyciowy przepis regulaminu o tym docisku to tym bardziej sędziowie restrykcujnie do niego podchodzą. Tak jakby chcieli pokazać jacy to oni ważni. :evil:
Podobno Klejnowska i Misterska miały być w lepszej formie? OLa nawet tego nie podniosła co na MP. Dźwigając na tym poziomie to nie ma co szukać na IO. Już zupełnym nieporozumieniem był start Dominiki Misterskiej na tych MŚ. Wycieczka do Paryża?. Jeszcze bym zrozumiał gdyby to była jakaś młoda juniorka i takie otrzaskanie się z wielką imprezą mogłoby procentować w przyszłości ale po co ona tam pojechała doprawdy nie wiem. Taka zasłużona i doświadczona zawodniczka przegrywa z zawodniczkami z grupy C i co za szkoleniowy sens miał ten start? Trochę mi humor poprawiła przegrana Chinki. :)
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 08 Lis 2011 09:11

Klejnowska pojechała żeby zdobyć punkty do klasyfikacji olimpijskiej, bo jednak miała większe szanse na wyższe miejsce od Misterskiej (której wyjazd dla mnie też nie miał najmniejszego sensu), Gotfryd (która startuje w wyższej kat. wagowej) i Łochowskiej (wracającej po kontuzji).
Wczoraj szkoda było mi tej reprezentantki Tajwanu. Dwie próby miała już nad głową, jednak nie uznano jej tych prób, choć wielu innych zaliczyłoby je.

PZPC (a szczególnie Wasiela) od kilku lat walczą o uznawanie prób z widocznym dociskiem. Bo teraz podnoszenie ciężarów trzeba oglądać z lupą skierowaną na ręce zawodnika/zawodniczki :roll:
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez RakuNH » 08 Lis 2011 19:23

Leśniewska za wiele tych punktów nie dorzuciła. Na tym wyborze już jest -3. Też nie bardzo rozumiem po co na siłę wykorzystywać te limity, skoro niektórzy sobie nie radzą nawet w grupie B, a juniorami już nie są.

Tak w ogóle to wiadomo gdzie będą te MŚ w Polsce w 2013? Jest znane miasto?
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Kacpero221 » 08 Lis 2011 23:14

RakuNH napisał(a):Leśniewska za wiele tych punktów nie dorzuciła. Na tym wyborze już jest -3. Też nie bardzo rozumiem po co na siłę wykorzystywać te limity, skoro niektórzy sobie nie radzą nawet w grupie B, a juniorami już nie są.

Tak w ogóle to wiadomo gdzie będą te MŚ w Polsce w 2013? Jest znane miasto?

IWF przyznał organizację Warszawie, ale PZPC może zmienić miasto-organizatora.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez figaro56 » 09 Lis 2011 10:14

Wczoraj specjalnie powstrzymałem się od komentarza bo to zrobili sędziowie podczas próby bicia rekordu przez Kazaszkę wymagałoby kilku solidnych wiąch pod ich adresem. Oni robią wszystko aby kibice się odwrócili od tej dyscypliny. Niestety ale od początku zaczęli bawić się w aptekarstwo i teraz już nie mogą się wycofać. Nie wiem czy ci sędziowie kiedykolwiek uprawiali ciężary? Owszem tej dziewczynie z Kazachstanu ręce trochę drżały ale opanowała to i zablokowała ciężar na wyprostowanych rękach. Do cholery to było 4 kilogramy więcej od rekordu świata. Te eliminowanie tych docisków miało może jakiś sens kiedy był trójbój i trzeba było wyraźnie rozgraniczyć podrzut od wyciskania ale teraz ten przepis zabija to piękno walki z ciężarem.
U dziewczyn jeszcze Mizdal została jako ta punktująca. Jak dotąd to te 3 nominacje jak na poziom naszych kobiecych ciężarów i tak za wiele.
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości