Jako, że pochodzę i mieszkam w mieście (Biała Podlaska), gdzie piłka nożna kobiet jest silnym ośrodkiem w skali kraju (AZS PSW Biała Podlaska w ekstraklasie i klasa sportowa w przyuczelnianym liceum o profilu piłka nożna kobiet), to ostatnio były organizowane tutaj (i w Radzyniu Podlaskim) mecze eliminacji Mistrzostw Europy kobiet do lat 17 (Polki po pogromie Łotwy 6:0 i Gruzji 12:0 i porażce 2:1 ze Szwajcarią przeszły do następnej rundy, jako jedna z 4 najlepszych drużyn z 2 miejsc). O dziwo kibiców było sporo, więcej niż na meczach ligowych ekstraklasy kobiet. W sobotę mecz z Łotwą był na stadionie miejskim (tam też mecze rozgrywa AZS PSW Biała Podlaska), na który wejść może 4 tysiące osób, więc liczba widzów była procentowa co do wielkości stadionu była bardzo niewielka, ale dwa pozostałe mecze Polek odbyły się na boisku w trochę innej części miasta i tutaj widać było nadkomplet widzów, którzy musieli stać ze względu na brak miejsc. Cieszy fakt, że niektórzy ludzie przychodzili ubrani w biało-czerwone barwy i flagi narodowe. Na mecze ligowe chodzi 100 osób, tutaj było po 300 na jednym meczu. Wynik nie oszałamia, ale zalążek widać. Tylko godziny rozgrywania spotkań były do kitu, bo w sobotę była to 12:00 a w ciągu tygodnia - 15:00, gdzie normalni ludzie jeszcze pracują, więc na trybunach głównie młodzież. Z tego powodu i ja z powodu zajęć szkolnych i pozaszkolnych nie mogłem oglądać, a relację swoją opisuje na podstawie relacji z portali regionalnych i galerii zdjęć oraz info od znajomych. Na pewno na promocje takie godziny nie wpływają pozytywnie, ale przy braku sztucznego światła nie ma wyjścia. Aczkolwiek większość lokalnych mediów zachęcało do przyjścia na stadion, podobnie jak w całym mieście porozklejane były plakaty informujące o zawodach. Także, jakieś tam zainteresowanie na szczeblu regionalnym było widać i myślę, że przynajmniej w moim mieście widok kobiety ganiającej za piłką już mało kogo dziwi. A jak jest w innych miastach, nie wiem?
Swoją drogą w Polsce są 3 ośrodki Licealnego szkolenia (jeden w Białej, drugi w Gorzowie Wlkp., trzeci w Koninie), więc coś się w naszym kraju rusza w dobrą stronę w tym kierunku. W Białej PSW wybuduje przyuczelniane boisko ze sztuczną trawą, a także halę, gdzie swoje mecze i treningi odbywać będą zarówno licealistki, jak i drużyna uczelni. Do tej pory treningi odbywały się na stadionie miejskim lub na orlikach w całym mieście, co na pewno komfortem nie było.
Swego czasu mecze kobiet transmitowało Orange Sport Info, ale jeśli transmituje TVP to tylko lepiej dla rozwoju tej dyscypliny w Polsce.
Jeszcze co do rozgrywek to nie obyło się bez wpadek, bo podczas grania hymnów Polki odwrócone były tyłem do masztów z flagami, odwrotnie niż Łotyszki. Dodatkowo Łotyszki podczas hymnu stały plecami do wyprowadzających je dzieci

A jak to dokładnie wyglądało przedstawia zdjęcie Łotyszek
http://www.biala24.pl/galerie/914/46.jpg