przez jacek89 » 28 Sie 2010 09:54
Dokładnie tydzień przed wydarzeniami z Bydgoszczy odwiedziłem ten stadion na meczu swojej drużyny i moje wrażenia są takie, że policja nie odstaje od średniej krajowej. Generalnie nie robili żadnych problemów, dało się z nimi porozumieć, ale nie wiem jaki mają stosunek do większych grup kibiców (nas było zaledwie 6 osób). Za to ochrona na tym stadionie, a przynajmniej ta część, która zabezpiecza sektor gości była delikatnie rzecz ujmując niezbyt miła. Bardziej popapranych ochroniarzy jak dotychczas spotkałem chyba tylko w Szczecinie i niestety u siebie, gdy na legnickim stadionie mecze zabezpieczała pewna firma z hanysowa.
Prawdą jest, że często zachowanie policji czy ochrony prowokuje awantury, ale wydaje mi się, że nie w tym przypadku z Bydgoszczy. Według mnie spora zasługa jest tutaj fanów ŁKSu, których jak wiadomo sporo przyjechało na ten mecz.
Co do pomysłów prowadzenia klubów przez kibiców to jest to możliwe ale tylko do pewnego czasu i przede wszystkim poziomu. Wiadomo, że kibice nie mają aż tak wielkich możliwości i w momencie gdy klub dojdzie do pewnego poziomu organizacyjnego i finansowego, którego nie będzie w stanie przekroczyć to trzeba coś dalej z nim zrobić. No chyba, że kibiców zadowoli granie w dajmy na to 5 lidze. W każdym razie przykłady klubów takich jak Lechia Gdańsk czy Pogoń Szczecin, które startowały od zera dzięki kibicom właśnie, pokazują że na dłuższą metę się tak nie da.