Katastrofa Smoleńska

O wszystkim.

Re: KATASTROFA PREZYDENCKIEGO SAMOLOTU W SMOLEŃSKU

Postprzez dan » 13 Kwi 2010 13:36

Masha trochę nawiązałaś do historii. Tak mi się w tej chwili nasunął na myśl Wielki Ród Radziwiłłów. Janusz i Bogusław zdradzili Polskę w czasie słynnego potopu szwedzkiego. Ludzie, którzy chcieli oddać hołd tym 22 tysiącom polskich oficerów zamordowanych w Katyniu byli patriotami. Już za to należy im się szacunek. A mam wrażenie, że prezydent Polski więcej znaczył dla narodu gruzińskiego niż Polaków. W Tbilisi jedna z ulic będzie nazwana imieniem Pana Prezydenta. Denerwuje mnie trochę już ta nagonka na jakiegoś kandydata na prezydenta tak jak Ty to zrobiłeś Matti z marszałkiem. I dlaczego ktoś obraża Lecha Wałęsę czy Aleksandra Kwaśniewskiego? Można nie przepadać za danymi ludźmi, ale z jakiej racji mamy ich obrażać?
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez RakuNH » 13 Kwi 2010 14:01

Prezydent będzie pochowany na Wawelu. Przynajmniej taka na teraz jest informacja. Moim zdaniem gruba przesada.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez matti » 13 Kwi 2010 14:21

A co nas to interesuje gdzie zostanie pochowany? Był wybitnym człowiekiem i ja nie mam nic przeciwko Wawelowi. A Wawel zaproponował kard. S.Dziwisz. Widocznie uznał, że "królom był równy". A czy na taki krok zdecyduje się rodzina? Zobaczymy!
http://www.olimpijskienewsy.pl/- serdecznie zapraszam!
matti
Kadra B

Postprzez RakuNH » 13 Kwi 2010 14:24

Chyba mam prawo wyrazić co myślę na ten temat? Ja uważam iż Wawel to nie odpowiednie miejsce i nikogo w ten sposób nie obrażam.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez matti » 13 Kwi 2010 14:37

Coś mi się wydaje, że sprawa pochówku, którą wywołał Dziwisz stanie się wielkim sporem ogólnonarodowym!
matti
Kadra B

Postprzez Lena » 13 Kwi 2010 14:44

Ja się zgadzam w tej sprawie z Raku. Też uważam, że Wawel to nieco na wyrost wybrane miejsce. Ale bardziej z uwagi na to, że śp. pan prezydent był warszawianinem, kochał to miasto, był jego prezydentem i walczył mocno o pamięć Powstania Warszawskiego, w którym przecież z kolei brał udział jego ojciec. Dlatego moim zdaniem powinien leżeć tam. I wcale nie uważam, żeby np. Powązki były mniej zaszczytnym miejscem niż krypta wawelska.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7767299,Prezydencki_pogrzeb_na_Wawelu___To_pomysl_na_wskros.html

Przecież trudno sobie wyobrazić, żeby rodzina Lecha Kaczyńskiego jeździła na Wawel w dniu Wszystkich Świętych - mówił w rozmowie z TOK FM.

Ano właśnie...
Awatar użytkownika
Lena
Młodzik

Miejscowość: Poznań

Postprzez RakuNH » 13 Kwi 2010 14:50

Moim zdaniem zaczyna się już sztuczny wyścig. Największy żal powoli mija i teraz się zacznie "kto bardziej żałuje"...

Tak jak napisała Lena, prezydent był Warszawiakiem z krwi i kości i z Krakowem miał nie wiele wspólnego to raz. A dwa to mimo że każdy z nas wie że media sprzedawały to co im pasowało (czyli w większości wyolbrzymiane wady) to trzeba pamiętać że prezydent nie jest kryształowy. Czy ktokolwiek by taką propozycję złożył dajmy na to za 30 lat gdyby nie ta tragiczna śmierć. Piłsudski, Kościuszko, Słowacki, Mickiewicz i wielu Polskich królów. Odpowiedzmy sobie obiektywnie czy tam powinien udać się na wieczny odpoczynek nasz prezydent? Moim zdaniem nie.

Mam nadziej że decyzja rodziny będzie inna.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez albatros » 13 Kwi 2010 16:51

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 15:21, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 13 Kwi 2010 17:00

albatros napisał(a):
matti napisał(a):Obyś się mylił z tym Komorowskim. On przypomina mi gbura Wałęsę. Jego chamstwo już przeszło do historii! PO nie może tego wygrać... to będzie kres najjaśniejszej Rzeczypospolitej!

To jest włąsnie wypowiedz człowieka chamskiego, niedorosłego bezwyobraźni. Zginęła głowa państwa i taka hiena wykorzystuje sytuację żeby obrażać innych ludzi. Niczym nie róznisz się od takich polityków jak Palikot.

Przepraszam ale jak nikt nie ginie to Ty możesz obrażać innych ludzi? Sam w swojej wypowiedzi nie stronisz od słów obraźliwych już nie wspominając o wielu wcześniejszych.

Nie widzę też nic chamskiego w tej wypowiedzi. Jeżeli ktoś kogoś uważa za gbura to ma prawo wygłosić to publicznie. Do Palikota ciężko kogokolwiek porównywać w ubliżaniu także to też nie zasadne.
Ostatnio edytowany przez RakuNH, 13 Kwi 2010 17:17, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez 19Kolejorz95 » 13 Kwi 2010 17:13

Zgadzam się z Raku...Każdy ma prawo wyjawiać swoją opinię o innym człowieku, jeżeli dla niego Komorowski to cham to musisz zacisnąć zęby i uszanować to...I dla mnie to nie jest chamstwo tylko po prostu Szczerość !!!
Lindsey Vonn:*
Awatar użytkownika
19Kolejorz95
Junior młodszy

Miejscowość: Kalisz

Postprzez markos7207 » 13 Kwi 2010 17:18

Czytam te Wasze ostatnie komentarze i stwierdzam ze smutkiem że niczego Was ta tragedia nie nauczyła. Zaczynacie pyskówki jak polscy politycy sprzed 10. 04. 2010. To naprawdę smutne...
A Wawel jest tak samo dobrym miejscem na pochówek Prezydenta jak każde inne, i skoro taka będzie ostateczna decyzja to ja ją akceptuję.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 13 Kwi 2010 17:36

Masz rację. Proszę modków o przeczyszczenie tematu. Resztę Ci wyjaśnie na PW bo to nie najlepsze na to miejsce.

Wybaczcie.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 13 Kwi 2010 19:57

Minęły 4 dni od tej tragedii a już niektórzy próbują wykorzystywać ją do politycznych rozgrywek. Dajcie spokój. Pozwólcie zmarłym odejść w spokoju a czas oceni to co było dobre a co złe. Na razie to społeczeństwo zdaje egzamin zachowując godność w tym wszystkim. Poczekajcie z dyskusją przynajmniej do końca żałoby.
Pocieszajcie się widokiem tych wszystkich ludzi których połączyła taka ludzka i niewymuszona solidarność wobec potęgi śmierci. To nie będzie trwało wiecznie i warto takie chwile przeżywać jak najintensywniej bo z tego zawsze może coś dobrego w nas zostać.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez matti » 13 Kwi 2010 20:09

Figaro to już się skończyło. Dziwisz popełnił straszny błąd proponując Wawel! Już się zaczyna protestowanie, kombinowanie itp. Po co to wszystko? Ale cóż to jest Polska. A Wałęsa (katolik czekający aż Bóg mu się objawi i mu przekaże, że Kaczyński go przeprasza bo on sobie tego życzy) nawet nie potrafił podać ręki J.Kaczyńskiemu na znak pokoju. Dlatego nie lubię takich ludzi, za chamstwo i wywyższanie się. Choć nic dla państwa nie zrobił! A tylko go zrujnował
matti
Kadra B

Postprzez Masha » 13 Kwi 2010 20:44

Ja nikogo nie zamierzam obrażać, stanęłam tylko w obronie pana Komorowskiego, Wałęsy i Kwaśniewskiego. Bo tak jak Wy uważam, że moment na obrażanie kogokolwiek jest delikatnie mówiąc nieodpowiedni.

Pochówek prezydenta na Wawelu...hmm...trudno się do tego ustosunkować. Skoro tak życzyła sobie tego rodzina to uszanuję tą decyzję. Bardzo zastanawiało mnie miejsce pochówku prezydenta Kaczorowskiego, bo istniała możliwość, że pragnął tak jak jego dawny przełożony Władysław Anders spocząć przy cmentarzu na wzgórzu Monte Cassino, jednak już wiadomo, że spocznie w Warszawie. Tyle lat na uchodźstwie, a po śmierci w Polsce, tak chyba jest najlepiej. To są oczywiście drugorzędne sprawy, ale warto o nich dyskutować, pewnie inaczej będziemy na nie patrzeć gdy opadną emocje.
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez dan » 14 Kwi 2010 10:46

Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez markos7207 » 14 Kwi 2010 12:47

Niestety cena jaką przyszło zapłacić za to aby świat dowiedział się co stało się w Katyniu i zainteresowanie tym tematem była niewyobrażalnie wysoka. Za wysoka.

Kapitalna postawa naszych piłkarzy ręcznych i trenera Wenty. Od rana do ok.13:15 stali w kolejce do złożenia hołdu Marii i Lechowi Kaczyńskim, tak jak inni stali(właściwie przsuwali się drobnymi kroczkami) kilka godzin by to zrobić. Wielki szacunek panie trenerze i chłopaki.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez san » 14 Kwi 2010 14:56

Duche, sprawa jest. Warto przypomnieć ile stadionów la odnowiono w W-wie kiedy był jej prezydentem. Ale nie o to chodzi. O wiele ważniejsze jest,że polityk o tak wysokiej pozycji wielokrotnie publicznie porusza ten problem. Na razie sonduję środowisko, zobaczymy.
san
Mistrz Świata

Postprzez Regis » 14 Kwi 2010 19:05

Na wstępie zaznaczam, że piszę czysto teoretycznie, nie chcę urazić niczyich uczuć. Prezydent zostaje pochowany ma Wawelu, a tu pare dni później pojawia się wiadomość, że były naciski ze strony Kaczyńskiego, aby pilot lądował bez względu na warunki. Co będzie wtedy gdy człowiek nomen omen odpowiedzialny za życie 96 ludzi będzie spoczywał na Wawelu z Piłsudzkim czy Jagiełłą? A tak w ogóle to po decyzji o pochówku Kaczyńskiego na Wawelu, to nie wiem po co są u nas szopki, że żyjemy w państwie świeckim.
Regis
Junior

Postprzez Duche » 14 Kwi 2010 19:57

Pomysł z Wawelem jest kretyńskim pomysłem i nie wiem czym Kaczyński sobie zasłużył, by zostać tam pochowany. Smutne jest to, że po śmierci został ogłoszony prawie jakimś bohaterem narodowym. Tylko czekać, aż ktoś rzuci pomysłem, by jego serce umieścić na Jasnej Górze. Właściwie to to przemówienie, które miał wygłosić na katyńskich obchodach można by było zachować do potomności, dać do muzeum narodowego, by uwiecznić co wielki bohater Polki, którego w jednej chwili pokochała cała Polska chciał powiedzieć na uroczystościach w Katyniu. Naprawdę, żenujące się już to wszystko zaczyna robić. Niech się już ten tydzień skończy i zmieniamy płytę, bo ileż można o tym wszystkim gadać.

Całe szczęście, że pan, który tak pomawiał Rosjan zdecydował się ich przeprosić. Miłe zachowanie. Głupotą by było doszukiwać się teraz teorii spiskowych, Rosjanie teraz zachowują się wobec Polaków bardzo fajnie, a niektórzy nadal coś tam węszą :(
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

PoprzedniaNastępna

Wróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości