Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez RakuNH » 05 Mar 2010 18:38

Markos nie kłam bo Moan trochę gonić musiał :wink: Na początku nie byłem taki pewien czy tak łatwo Stechera dogonią ale coś mu dziś nie szło. To na pewno nie było tempo spacerowe :twisted: i to był dzień Gottwalda i jeszcze kilkaset metrów a byłoby 3 miejsce na podium. W życiu się nie spodziewałem że będzie w stanie się przesunąć o 32 pozycje :shock:

Może jutro się Austriak zrewanżuje :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 06 Mar 2010 16:01

I teraz Markos widzisz kto jest królem tras biegowych w marcu 8) Wreszcie Gottwald na podium :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 06 Mar 2010 16:11

Widać fińskie powietrze mu służy :wink: .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 06 Mar 2010 21:05

Felicze jak go nazywa Igro Błachut w formie biegowej jest niesamowitej. Tylko, że Felix tak jakby gorzej skacze niż kiedyś. Wprawdzie zawsze skakał przeciętnie, ale ostatnimi czasy to naprawdę słabizna. Całe szczęście dla niego, że ma ten super bieg. To co wyprawiał wczoraj to było niesamowite, ale nieco zabrakło do podium, dzisiaj jednak powetował sobie wczorajsze niepowodzenie. Ciekawe, czy Gottwald zdecyduje się startować w przyszłym sezonie. Może perspektywa MŚ w Oslo go skusi. Hannu zapowiedział, że startował będzie, co mnie cieszy, bo to na pewno urozmaici rywalizację.

Muszę przyznać, że choć nigdy szczególnie nie przepadałem za Manninenem, to jednak jego brak w PŚ odczułem, podobnie jak brak Gottwalda. Są to jednak wspaniali sportowcy i dobrze się stało, że wrócili. Mógłby jeszcze Lajunen wrócić, choć to raczej niemożliwe, bo on teraz muzyką się zajmuje. No i ciekawe co będzie dalej z Ackermannem. Ten sezon miał tragiczny, zobaczymy czy był to jego ostatni sezon.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez RakuNH » 12 Mar 2010 16:19

No i bardzo słaba postawa Polaków w Oslo.

O ile do Słowioka i Cieślara to nie można mieć pretensji bo ten drugi jak na razie jako jedyny spisuje się przyzwoicie, to trzeba jasno powiedzieć że Mąka i Pochwała się kompromitują. A szczególnie Pochwała który był SKOCZKIEM... a skacze katastrofalnie. Pochwała i Mąka to jedni ze starszych zawodników w całej stawce. Trzeba chyba jednak stawiać na młodych bo jeśli były skoczek skacze jak worek ziemniaków to ręce opadają :(

Wyniki treningów:
http://www.fis-ski.com/pdf/2010/NK/4125 ... 125RLT.pdf

Na 12 skoków Polacy oddali DWA PRZYZWOITE SKOKI (oba Cieślara). TRAGEDIA :? Ten występ w drużynówce na K120 może się skończyć kompromitacją. Zresztą ktoś z was tu wspominał że Polacy na większej skoczni sobie nie radzą i jednak miał racje.

I dodatkowo Cieślar DSQ :lol: ehhh
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez doliniarz » 13 Mar 2010 14:05

http://sport.onet.pl/zimowe/kombinacja- ... omosc.html
No niestety Pochwała nie zasłużył na pochwałę :D . Wiem wiem to do końca nie jego wina, ale przynajmniej się nie skompromitował :D
Awatar użytkownika
doliniarz
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 13 Mar 2010 14:11

I tak by Polska była ostatnia. Chyba żeby ze 130 skoczył...

Niestety jednym który się tu nie kompromituje jest Cieślar.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 13 Maj 2010 17:19

Dzisiaj w końcu kibice kombinacji norweskiej poznali składy kadr na sezon 2010/2011. Z kadry wyrzucony został Artur Broda. Natomiast to, że atmosfera w kadrze nie jest zbyt dobra spowodowało, że Marcin Mąka postanowił rozstać się z nią i trenować w samotności. To daje coś do myślenia, że zawodnik woli być poza kadrą... W kadrze z poprzedniego sezonu zostali: Tomasz Pochwała, Andrzej Zarycki, Paweł Słowiok, Adam Cieślar, Andrzej Gąsienica. Nowymi zawodnikami będą tanisław Biela, Michał Pyclik i Szczepan Kupczak.

Jeśli Pochwała nie będzie regularnie punktował w PŚ w każdej stawce, Słowiok, Cieślar nie zrobią po tym sezonie żadnych postępów, a Gąsienica i Biela nie będą w czołówce Alpen Cupu, w którym raczej będą startować, to znaczy, że trenerzy, a są nimi Jakub Michalczuk z asystentami Zbigniewem Kaczmarczykiem i Piotrem Śliwką się nie nadają na to stanowisko, i po prostu trzeba się z nimi rozstać, i poszukać zagranicznych szkoleniowców.
Menson
Kadra B

Postprzez markos7207 » 14 Sie 2010 23:28

Podobnie jak skoczkowie taki i kombinatorzy rozpoczęli letnie zmagania na igielicie i nartorolkach.
Przed tygodniem w Oberstdorfie triumfowali Niemcy, w pierwszych zawodach Eric Frenzel a w drugich Johannes Rydzek a wczoraj i dzisiaj w Oberwiesenthal nie miał sobie równych Magnus Moan.
Startują też Polacy; w pierwszych zawodach w Oberstdorfie 30-ty był Pochwała a 34-ty Cieślar, w drugich 37-my był Cieślar. W Oberwiesenthal w piątek 28-my był Słowiok a w sobotę Pochwała zajął 30-te miejsce. Daleko...
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 27 Wrz 2010 21:10

Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 28 Wrz 2010 10:10

Jest sens prowadzić stronę o kombinacji w Polsce? Raczej jest to u nas bardzo niszowa dyscyplina i raczej nie cieszyłaby się dużym zainteresowaniem. Polacy startują kiepsko, raczej nie ma żadnych wielkich perspektyw na sukcesy w najbliższych czasach, więc wg mnie nie ma taka strona racji bytu.

Oczywiście nie chcę nikogo zniechęcać, bo osobiście z miłą chęcią wejdę na taką stronę i poczytam, ale takich jak ja raczej dużo nie będzie.

Niemniej - miłej pracy Raku ;)
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 28 Wrz 2010 10:48

Zobaczymy czy tak kiepsko będą startować :wink: Pochwała już gwiazdą nie będzie ale juniorzy są praktycznie bezkonkurencyjni w swoich rocznikach a Biela rocznik 94 biega jak na swój wiek rewelacyjnie w skali światowej także pożyjemy zobaczymy :D Ostatnio w mistrzostwach Czech całkiem nieźle sobie wszyscy poczynali a jak wiadomo Czechy to jest dosyć dobra reprezentacja a zwycięstwo Pochwały z Churavym to już praktycznie sensacja. No ale tak jak w biathlonie są to tylko nartorolki i nie przywiązuje to nich dużej wagi w każdym razie poczekajmy do pierwszych zimowych konkursów z oceną na co mają szanse.

Moim zdaniem jest dużo większy sens niż dublowanie się kilkudziesięciu stronek o skokach które i tak nie mają startu do skijumping ale jednak powstają. O kombinacji pisze tylko strona PZN a wiadomo że nie jest ona obiektywna w swoich ocenach i pisze tylko o Polakach :wink:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 28 Wrz 2010 13:09

Tak samo było z F1... Kiedyś 30 zapaleńców, a teraz jak dziennie wejdzie 30 tysięcy to jest mało. Na skijumping kiedyś stałych 10 użytkowników, dzisiaj tyle to wchodzi w ciągu jednej minuty...
Menson
Kadra B

Postprzez markos7207 » 28 Wrz 2010 13:26

No raczej takich dominatorów jak Manninen czy Vik w kombinacji się nie doczekamy by tłumy waliły na nich jak na Małysza czy Kowalczyk, ale zawsze to fajnie zajrzeć na stronkę o kombinacji jeśli takowa istnieje :wink: .

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez san » 28 Wrz 2010 13:53

Oj Duche,zdziwisz się. Prawie nikt na świecie nie może się równać z naszą młodzieżą.
san
Mistrz Świata

Postprzez Menson » 06 Paź 2010 20:42

http://skipol.pl/pages/article.php?article_id=2101

I to niestety może być prawda :(. Dzieje się podobnie jak z 10-bojem w lekkoatletyce. Został wyparty na rzecz pojedynczych specjalizacji. W kombinacji i tak rolę odgrywają tylko biegacze, a nie skoczkowie, a powinno być po 50%. Kombinatorzy zarabiają mniej, niż skoczkowie czy biegacze, zawodnicy są mniej popularni od nich, dlatego raczej lepiej jest iść do skoków lub biegów, a kombinacja powoli zanika... :(

FIS by mogło na początku oczywiście zwiększyć nagrody, następnie tym, co mają prawa do biegów i skoków wcisnąć także kombinację. Już samo pokazywanie w otwartej TV by dużo pomogło, by zwiększyło zainteresowanie...
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 06 Paź 2010 20:52

Właśnie kilka dni temu sprawdzałem terminarz i miałem się pytać czy to nie błąd :shock: Śmieszna liczba konkursów...
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 06 Paź 2010 21:15

Akurat z tym nie musi być do końca prawda, bo wg. kalendarza są tam puste miejsca, a nie w ogóle brak takich terminów. Możliwe jest to, że czekają na zgłoszenia. Dziwne natomiast jest to, że Zakopane zrezygnowało. Przecież to była wielka szansa dla Zakopca na wystawienie całej kadry w jednych zawodach. W piątek i sobotę miały być skoki, a sobota i niedziela kombinacja. Czemu PZN zrezygnował?
Menson
Kadra B

Postprzez Duche » 07 Paź 2010 20:05

Szkoda mi kombinacji i tego co się z nią dzieje, bo to jedna z moich ulubionych dyscyplin. Pozostaje nam mieć tylko nadzieje, że wszystko pójdzie ku lepszemu i uda się uratować tą piękną dyscyplinę. Należałoby zacząć od wyrównania szans. Dwie serie skoków powinny wrócić. Ogólnie zawody rozgrywane gundersenem oraz sprint to było dobre rozwiązanie. Nie wiem po kiego grzyba to zmieniali.

Mnie także dziwi dlaczego Zakopane nie chce już organizować zawodów w kombinacji. Lubiłem je. Fajnie się oglądało coś innego w Zakopanym niż tylko skocznię, która przez te wszystkie lata już mi się trochę znudziła.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Daniel » 08 Paź 2010 07:48

W 2011/2012 roku znów ma być więcej konkursów, wróci też Zakopane. Zresztą na jednej z zachodnich stron znalazłem informację, że wciąż jest jeszcze cień szansy, że Zakopane zorganizuje PŚ jeszcze w tym sezonie.
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości