Doping

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Doping

Postprzez Duche » 03 Lut 2010 16:44

Gibo Simoni jak wpadł kilka dobrych lat temu na kokainie bodajże, to mówił, że była ona w cukierkach od cioci z Kolumbii. Uniewinnili go z tego co pamiętam, albo też był zawieszony na jakieś 3 miesiące. Już dokładnie nie pamiętam.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Masha » 03 Lut 2010 16:59

Richard Gasquet miał poprzez pocałunek przyjąć do organizmu sporą dawkę narkotyków...ATP mu uwierzyło, więc czemu się dziwimy, ten motorek mógł też przejść jako alibi :lol:
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez Kacpero221 » 04 Lut 2010 18:03

Tego wszyscy się spodziewali:
Mika Myllyla, mistrz olimpijski z Nagano, przyznał się, że kiedy był aktywnym zawodnikiem to stosował EPO. Fin był karany za doping, ale za inną substancję..
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Duche » 04 Lut 2010 21:23

Powiedzmy sobie szczerze - każdy wielki sportowiec, który uprawiał w latach 90. sporty wytrzymałościowe jechał na EPO, bo nie było ono wtedy wykrywalne.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 04 Lut 2010 23:18

Tu muszę trochę racji Duche przyznać. No może nie uogólniajmy, może nie wszyscy ale była to istna plaga o której wiele się mówiło w tamtym czasie. W sportowym środowisku wrzało na ten temat jak w ulu i praktycznie każdy każdemu zarzucał tak zwany doping krwi bo tak na początku to nazywano. EPO to późniejsza nazwa.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 04 Lut 2010 23:22

Dlatego ja jestem ostrożny przed mówieniem o odbieraniu medali, tym co sie przyznali, bo kto wie, czy w pierwszej dwudziestce nie było 15 sportowców na mniejszym lub większym dopingu ?
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez markos7207 » 11 Lut 2010 15:59

Międzynarodowy Komitet Olimpijski (MKOl) poinformował, iż odmówił prawa startu w Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 30 sportowcom, podejrzanym o stosowanie dopingu.
- Światowa Agencja Antydopingowa (WADA) przekazała nam listę 30 zawodników, którym uniemożliwiono start ze względu na pozytywny wynik testów antydopingowych - wyjawił Mark Adams, dyrektor ds. komunikacji MKOl, nie podając jednocześnie bliższych szczegółów, odnośnie tożsamości sportowców.

Adams dodał, że MKOl planuje kolejne działania, by zapobiec nieuczciwości ze strony niektórych startujących.

Brawo, tak trzymać ! Mam nadzieję że WADA wyłapie wszystkich cwaniaków(wiem że to mało realne) i wygrywać będą rzeczywiście najlepsi a nie najlepiej "nakoksowani".
Czekam z niecierpliwością na więcej szczegółów w tej sprawie.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 11 Lut 2010 16:37

Mam nadzieję, że tym razem szybko się dowiemy, kto znajduje się na liście podejrzanych, bo nie mam ochoty na kolejne domysły na podstawie tego, kto nie wystartował. Jak i tym razem będzie to w dużej mierze rosyjska afera, to zapewne będzie oznaczać to dyskwalifikacje rosyjskich poszczególnych federacji, bo kiedyś się cierpliwość kończy i nawet ja już nie będę jej przeciwny, bo skoro całe rosyjskie władze sportowe zarzekają się, że na igrzyskach nie będzie przypadków dopingu, a będzie odwrotnie, no to przyszedł czas na terapię szokową.
Nie zasmuci mnie, gdy na tej liście znajdzie się kilku austriackich biathlonistów, bo ich wszyscy od dawna podejrzewają. Pojedynczy niemiecki lub norweski sportowiec, też świadczyłby o rzetelności kontrol, bo ludzie są tylko ludźmi.
Z drugiej strony może się to okazać tylko kaczka dziennikarska, czyli wiadomość nie dotyczy dopingu, lecz zawieszenia z udziału w zawodach z powodu podwyższonego poziomu hemoglobiny, co miało miejsce również w Turynie.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Duche » 11 Lut 2010 17:10

Ciekawe, ale mogliby łaskawie podać o jakich sportowców chodzi, bo tak to tylko niepokój w głowach kibiców się narodzi. Jeśli ta informacja jest prawdziwa, to nawet wskazane byłoby ujawnić nazwiska lub choćby państwa, z których pochodzą zawieszeni sportowcy.

Coś czuję, że chodzi o austriackich biathlonistów. Obym się nie mylił :P
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez karlos » 11 Lut 2010 17:27

Szef komunikacji MKOl Mark Adams powiedział na pierwszej konferencji olimpijskiej w Vancouver, że nie poda żadnych szczegółów, w tym nazwisk, gdyż dane opierają się na raporcie Światowej Agencji Antydopingowej (WADA) dla MKOl. Do startu w Pekinie na letnich igrzyskach w 2008 roku nie dopuszczono 70 sportowców przyłapanych podczas testów przedolimpijskich, w tym całą ekipę bułgarskich ciężarowców.

Adams powiedział, że MKOl zdecydował się powołać komisję, która przyjrzy się osobom towarzyszącym sportowcom. - Przyjrzymy się trenerom, lekarzom, technikom. Musimy być pewni, że postępują zgodnie z olimpijskimi zasadami, że wina za doping nie spanie tylko na sportowców. To jasne, że złapany na dopingu często nie działa sam - powiedział Adams.

- Pomysł jest taki: jeśli sportowiec ma wynik pozytywny testu antydopingowego, wtedy prześwietlamy w sposób dokładny osoby towarzyszące ekipie. Sprawdzamy, czy jest powiązanie między nim a konkretnymi lekarzami, trenerami. Po to, aby i ich mogły dotknąć sankcje.

Włoski Komitet Olimpijski ogłosił, że ukarze grzywną 100 tys euro każdego włoskiego dopingowicza, złapanego podczas igrzysk.

Czyli na nazwiska zapewne przyjdzie nam niestety trochę poczekać, chociaż sama idea karania lekarzy, trenerów jak najbardziej słuszna.
Ciekawa inicjatywa ze strony Włochów, czyżby obawiali się przypadków dopingu w swojej ekipie, nie chcę krakać, ale kilku bardzo doświadczonych włoskich kolarzy (Di Luca, Rebellin, Piepoli) już wpadło, oby ta zaraza nie dotknęła również włoskich biegaczy.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 11 Lut 2010 17:28

No co Ty Duche, aż tylu to ich nie ma :wink: choć wcale bym się nie zdziwił gdyby wśród tej"30"-tki byli austriaccy biathloniści ale oni prędzej "wialiby" oknem niż dali się złapać :lol: .
Też wydaje mi się że jak już urządza MKOl konferencje prasową to niech już podają konkretne wiadomości, z imienia i nazwiska sportowca, bo tak tworzą jeszcze większe zamieszanie.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 11 Lut 2010 17:30

Ja jak już mówiłem na tym forum, to mam nadzieję, że nieważne jaki kraj, czy lubię zawodnika czy nie, to jeśli bierze świadomie doping, to powinien wylecieć najlepiej na zawsze. Bez znaczenia też powinno być, czy to zawodnik medialny czy nie. I też nazwiska powinni faktycznie podać, a nie, że ukrywają.
Menson
Kadra B

Postprzez markos7207 » 12 Lut 2010 13:49

WADA postanowiła stopniować emocje i wciąż nie chce podać nazwisk sportowców z "czarnej listy", David Howman dyrektor generalny agencji ujawnił tylko że jest tam dużo biegaczy narciarskich i trochę biathlonistów. I tyle :?

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 12 Lut 2010 13:50

Na razie w sprawie 30 sportowców cisza, ale zanotowano pierwszy pozytywny test badań antydopingowych w Vancouver: http://sport.onet.pl/imprezy/vancouver- ... omosc.htmlpierwszy przypadek dopingu
Chociaż to szczególny przypadek :wink: i zawodniczka zapewne w igrzyskach wystąpi. Przy tej okazji za jeden z głównych powodów dopingu w Rosji uznaje się brak dobrze wykwalifikowanych lekarzy sportowych, co miało zapewne również swoje znaczenie w aferze dopingowej z udziałem Juriewej, Aszatowej i Jaroszenki, w świetle wywiadu, który udzielił Jaroszenko, chociaż mało kto zapewne uwierzył w jego tłumaczenie :lol: .
markos7207 napisał(a):WADA postanowiła stopniować emocje i wciąż nie chce podać nazwisk sportowców z "czarnej listy", David Howman dyrektor generalny agencji ujawnił tylko że jest tam dużo biegaczy narciarskich i trochę biathlonistów. I tyle :?

W tym kontekście czekam z niecierpliwością na listy startowe, bo z pewnością nikomu z tej listy nie pozwolą wystartować.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 12 Lut 2010 15:15

Oczywiście masz rację Karlos a tylko połowicznie jeśli chodzi o kwalifikacje rosyjskich lekarzy. Większy moim zdaniem problem to brak uczciwych lekarzy.
Lista zakazanych środków jest długa i coraz to uaktualniana i może być taki przypadek,że lekarz przepisze jakiś lek nie wiedząc, że taki zakazany właśnie się pojawił na liście. Tylko nie kupuję takiej ściemy, że jakieś sterydy czy to nieszczęsne EPO może dostać się do organizmu sportowca na skutek niekompetencji lekarza. No chyba, że kadrą rosyjskich sportowców zajmują się jakieś babki znachorki które preferują metody typu "na trzy zdrowaśki do pieca". Nawet w tym wypadku ciężko w to uwierzyć.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 12 Lut 2010 15:46

Dla mnie dobry=uczciwy :lol: . Myślę, że dobrym posunięciem też byłoby wprowadzenie kar finansowych na wzór tych we Włoszech, jeśli w Rosji zdobywcy medali mają obiecane tak duże premie finansowe, aby widmo tych nagród nie kusiło do stosowania dopingu na własną rękę.
Na marginesie dodam, że Sidko, która przekonana jest o swojej niewinności ma ujawnić po igrzyskach jakieś rewelacje.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez albatros » 03 Mar 2010 16:42

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 14:02, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez Duche » 05 Mar 2010 23:01

Brytyjski płotkarz, Callum Priestley, wpadł na stosowaniu środków dopingujących. W jego organizmie wykryto specyfik stosowany w leczeniu... astmy.

Niedawno przez polskie media przetoczyła się dyskusja, którą podczas igrzysk olimpijskich w Vancouver wywołała Justyna Kowalczyk. Polska biegaczka twierdziła, że to niesprawiedliwe, by część sportowców, którzy rzekomo chorują na astmę mogła zażywać środki zwiększające ich wydolność. Część lekarzy zaprzeczała, że leki na astmę mogą pomagać w osiąganiu lepszych wyników.

Tymczasem w Anglii wpadł płotkarz, Callum Priestley, u którego wykryto klenbuterol, lek rozszerzający oskrzela. Priestley został złapany w styczniu w testach poza zawodami. Międzynarodowa Federacja Lekkoatletyczna już tymczasowo zawiesiła zawodnika.

- Jestem bardzo rozczarowany, że ktoś oblał test - powiedział szef angielskiej federacji, Niels de Vos.

Priestley miesiąc temu wygrał bieg na 60 m ppł. podczas halowych mistrzostw Anglii. Grozi mu dwa lata dyskwalifikacji chyba, że udowodni zasadność stosowania specyfiku.

I znów na polskie fora powróci temat astmy.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 11 Mar 2010 17:54

Młodzieżowy mistrz świata w kolarstwie przełajowym Paweł Szczepaniak oraz jego młodszy brat, wicemistrz świata w tej kategorii - Kacper, mieli pozytywne wyniki testów antydopingowych.
W próbkach A, pobranych od braci Szczepaniaków 30 stycznia podczas mistrzostw świata w czeskim Taborze, wykryto odmianę erytropoetyny (EPO) - poinformował w czwartek Polski Związek Kolarski.

Zawodnicy mogą wnioskować o zbadanie próbki B. Jeśli kontrekspertyza potwierdzi fakt dopingu, nie tylko zostaną zdyskwalifikowani, ale także stracą złoty i srebrny medal mistrzostw świata.
Bracia Szczepaniakowie doskonale spisywali się w tym sezonie. Obaj podpisali kontrakty z czołową belgijską grupą zawodową Telenet Fidea.

To plaga jakaś czy co ? :roll:

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 11 Mar 2010 18:23

Wychodzi na to, że w polskim sporcie istnieje poważny problem z EPO :shock: :twisted: .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość