Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez Menson » 29 Sty 2010 15:20

To co zrobił Wendel, to faktycznie masakra. Jednak nieco skok by wypadało poprawić, bo bez tego będzie ciężko. Chociaż te kilka metrów.

Co do Polaków, to spodziewałem się więcej. Przynajmniej jednego medalu, szczególnie na 5 km. To co zrobili, to nie jest wcale zły wynik, ale też nie można tego traktować jako występ dobry i na miarę możliwości. W drużynówce może być medal, jednak jak w kółko jest to powtarzane, muszą być oddane 4 wyśmienite skoki. Bez tego nie ma szans...

Natomiast w PŚ Zarycki DSQ, Pochwała 25... Czemu znowu Polak dostaje DSQ, a nie jest to Pochwała, tylko znowu ten drugi?

Niech na dwa ostatnie konkursy PŚ do Skandynawii jedzie Adam Cieślar, oraz Paweł Słowiok.
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 29 Sty 2010 15:57

Co do Pochwały to jest 15 a nie 25 a powinien być 7/8 tylko miał z tego co widac problemy przy lądowaniu. Pochwała jest dosyć ciekawy. Zawsze skacze lepiej w zawodach niż w treningach. Może raz przez cały sezon gorzej skoczył w zawodach. W treningach skacze przeciętnie a w zawodach dobrze albo bardzo dobrze (poza wpadka na K120). Także niech skoczkowie (patrz Bachleda) biorą przykład z "nielota" :wink: Zarycki niech się dziś pomodli o dobra pogodę jutro bo nawet sobie nie zobaczymy jak tam na ten trasie biegu mu idzie. Niech jutro będzie ostatni po skokach ale chciałbym zobaczyć czy pobije Pochwałe w biegu.

Szansa na medal była tylko na 5 km. Choć jak tak popatrzyłem to jakby skoczyli jak Jelenko (jakoś podmuch by im sprzyjał) to by medal mieli a Cieślar nawet złoto :wink: także w biegu nie jest tak źle. Ja oceniam ten występ jako dobry i na miarę możliwości. Nawet więcej uważam za bardzo dobry :wink:

Przecież oni w PŚ startowali bardzo słabo. Wendel czy Rydzek to nawet ich pewnie nie znali. Do tego Nurmsalu, Berlot, Jelenko, Johansen, Riessle praktycznie niszczyli naszych w PŚ (poprzez takie rozumiem miejsca w 4 dziesiątce wówczas gdy Słowiok walczył o 50) Nie mówie juz o świetnie biegającym Flechtcherze który nawet był 31 no ale co zrobić jak skacze jak worek ziemianków :wink:

W Alpen Cup przegrywali z Eggerem, Firnem i walczyli z zawodnikami dla których te MŚJ skończyły się klęską.

Jak dla mnie bardzo dobry występ i myślę że go stosownie uargumentowałem. BRAWO!

Poczekajmy :wink: Być może zdarzy się cud i będziemy mieli 3 zawodnik na PŚ. Pochwała by musiała dwa razy być koło 20 :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Urbus » 30 Sty 2010 15:25

No niestety Tomek zajął 31 miejsce, do punktu zabrakło 7 sekund.Jak na dopiero 24 miejsce po skokach to i tak nienajgorszy wynik
Urbus
Młodzik młodszy

Postprzez RakuNH » 30 Sty 2010 15:36

Mimo wszystko bardzo słabo. Po skokach Pochwała 24 i Zarycki 46.Po biegu Pochwała 31 a Zarycki 40 (ukończyło 42) i 33 czas biegu Pochwały i 34 Zaryckiego.

Ten występ trzeba zaliczyć do bardzo nieudanych.Pochwała miał skoczyć dobrze i pobiec dobrze a Zarycki miał skoczyć przyzwoicie a pobiec szybciej od Pochwały. Nic się nie udało
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Urbus » 30 Sty 2010 15:40

Ale i tak Pochwała pobiegł lepiej niż tydzień temu w Schonach(przynajmniej jeżeli chodzi o miejsce).Martwi mnie to, że skacze niestety coraz słabiej, natomiast Zaryckiemu chyba było wszystko jedno, czy będzie 42 czy kilka miejsc wyżej
Urbus
Młodzik młodszy

Postprzez RakuNH » 30 Sty 2010 15:49

Tydzień temu dużo lepiej pobiegł. Wystarczy na starty popatrzeć. Tutaj są strasznie rozbite a tam jednak aż tak wielkich nie miał. Jeśli Zaryckiemu byłby wszystko jedno to by został wycofany. Na 100% miał instrukcje aby biec jak najszybciej.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Urbus » 30 Sty 2010 17:16

Nie chodziło mi o cały bieg, tylko o jego końcówkę, bo pod koniec Zarycki dosyć znacznie zwolnił.Nie zmienia to jednak tego, że zawiódł i na skoczni i w biegu. Być może 10 czas w PK zawdzięczał głównie nieobecności lepszych zawodników
Urbus
Młodzik młodszy

Postprzez rookie » 31 Sty 2010 17:44

Witam wszystkich forumowiczów, widzę że nikt nie poruszył tematu naszej juniorskiej sztafety kombinatorów:) którzy zajęli dzisiaj 5 miejsce przegrywając nieznacznie z Japonią. Znakomicie biegowo zaprezentowali się Słowiok i Cieślar, gdybyśmy mieli jeszcze dwóch o podobnym poziomie brąz byłby pewny.
Awatar użytkownika
rookie
Junior

Postprzez RakuNH » 31 Sty 2010 17:55

Brąz byłby pewny jakby Słowiok i Gąsienica skoczyli po 2 metry dalej na co ich spokojnie stać. Dziś Cieślar był po prostu rewelacyjny. Nie chce mi się przeliczyć ale 100 m i 5 biegowy czas w całej stawce więc chyba medal by był. Szkoda że teraz się obudził :wink: Fajnie wyglądał Biela ze słoweńcem pół metra wyższym. Biela się go uczepił jak wrzód wiecie gdzie :lol: ale na 2 pentli nie wytrzymał.

Jest duży progres i indywidualnie i drużynowo! Trzeba zaznaczyć zdecydowanie najmłodszy skład (94,93,92,92) ! :D

Dziś kolejne punkty Pochwały - 26 miejsce (31 czas biegowy jednak strata do choćby 20/25 bardzo mała więc dziś bieg bardzo bardzo dobry) Od razu spadł na 26 i trzymał się prawie cały wyścig tracąc w pewnym momencie do lidera 50 sekund :shock:

Wytrzymałość ma dobrą ale kuleje u niego przyspieszenie. Widać że biegnie krótkim krokiem i nie jest w stanie przyspieszyć (widać to na starcie i na finiszu) Przyzwoity występ biegowo Zaryckiego który ma dopiero 21 lat i powinien być coraz szybszy ale niech przestanie skakać jak worek ziemniaków :(

Nie mniej kombinacja norweska wychodzi z niebytu i po zakończeniu Karier Małysz i Sikory to może być nasza najlepsza konkurencja zimowa :lol:

Brawo chłopaki!
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez jacck77 » 31 Sty 2010 20:52

RakuNH napisał(a):Brąz byłby pewny jakby Słowiok i Gąsienica skoczyli po 2 metry dalej na co ich spokojnie stać. Dziś Cieślar był po prostu rewelacyjny. Nie chce mi się przeliczyć ale 100 m i 5 biegowy czas w całej stawce więc chyba medal by był. Szkoda że teraz się obudził :wink: Fajnie wyglądał Biela ze słoweńcem pół metra wyższym. Biela się go uczepił jak wrzód wiecie gdzie :lol: ale na 2 pentli nie wytrzymał.

Jest duży progres i indywidualnie i drużynowo! Trzeba zaznaczyć zdecydowanie najmłodszy skład (94,93,92,92) ! :D

Dziś kolejne punkty Pochwały - 26 miejsce (31 czas biegowy jednak strata do choćby 20/25 bardzo mała więc dziś bieg bardzo bardzo dobry) Od razu spadł na 26 i trzymał się prawie cały wyścig tracąc w pewnym momencie do lidera 50 sekund :shock:

Wytrzymałość ma dobrą ale kuleje u niego przyspieszenie. Widać że biegnie krótkim krokiem i nie jest w stanie przyspieszyć (widać to na starcie i na finiszu) Przyzwoity występ biegowo Zaryckiego który ma dopiero 21 lat i powinien być coraz szybszy ale niech przestanie skakać jak worek ziemniaków :(

Nie mniej kombinacja norweska wychodzi z niebytu i po zakończeniu Karier Małysz i Sikory to może być nasza najlepsza konkurencja zimowa :lol:

Brawo chłopaki!

Nie do końca zgodzę się , ciekawie zapowiada się rówież rywalizacja naszych biathlonistek w najbliższych latach , poza tym biegi narciarskie kobiet wychodzą z niebytu również, ale faktycznie od czasów Ustupskiego nie mieliśmy w kombinacji absolutnie nikogo na poziomie 30 pucharu świata , a powoli robi się na to szansa.
jacck77
Młodzik młodszy

Postprzez RakuNH » 31 Sty 2010 20:56

Mi się wydaje że sukces w juniorkach w kombinacji rokuje większe nadzieje niż sukcesy juniorek młodszych w biathlonie. One jeszcze muszą przetrwać okres juniorski a później muszą się dobrze wprowadzić do PŚ. Jeśli za 2 /3 lata będą dalej tak ogrywać rywalki w swojej kategorii wiekowej wtedy można mówić o nich w kontekście PŚ. A w kombinacji przewijają się już znane nazwiska w PŚ albo choćby w PK. Postęp w kombinacji widać ogromny a roczniki (92,92,93,94) napawają ogromnym optymizmem.

Nie mnie zdrowa rywalizacja jak najbardziej :D Miejmy nadzieje że i panie w biathlonie i panowie w kombinacji będą wygrywać sztafety i meldować się w 10 indywidualnie :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 01 Lut 2010 01:20

Dobry występ naszej juniorskiej sztafety i jeżeli się nie mylę to jeszcze przez dwa lata takim składem wśród juniorów możemy dysponować. W każdym razie widać potencjał. Teraz wszystko zależy od tego jak to się rozwinie. Polacy potrafią czasami marnować talenty.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez RakuNH » 14 Lut 2010 11:42

Jako że nasi kombinatorzy nie pojechali na Igrzyska skaczą i biegają sobie w PK.

Spisują się tam przyzwoicie. Zaryckiemu raz udał się skok (ok 30 miejsca), świetnie pobiegł i miejsce 16 (pierwszy Polak pokonał w tym roku Pochwałe :lol: ) Mąka ciągle w okolicach trzeciej i czwartej dziesiątki. Wantulok ze swoim biegiem może liczyć tylko na 5 dziesiątke.

http://www.fis-ski.com/pdf/2010/NK/4133 ... 4133RL.pdf

Pochwała za to regularnie jak w zegarku 17,19,17 ale dziś wreszcie lepiej skoczył i jest realna szansa na 10. Przy życiowym biegu nawet na 2 miejsce bo wiadomo już teraz że wygra Druml no ale relanie oceniając Tomek powinien być 6-12. Trzeba zaznaczyć że obsada jest bardzo mocna. Jest wielu zawodników z PŚ którzy nie pojechali an Igrzyska a mimo to Polacy prezentują się nieźle. Nasza kadra B skoczków w tej samej miejscowości przy dużo słabszej obsadzie spisuje się porównywalnie... :wink:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 14 Lut 2010 12:46

Po latach posuchy cieszy, że w końcu ci kombinatorzy są i pokazują się na sportowych arenach. Na lepsze czasy trzeba jeszcze poczekać. Ja z wielką życzliwością i zadowoleniem obserwuję ich poczynania. Kolejna dyscyplina wydostaje się z czarnej dziury i jak tu się nie cieszyć. Tak samo cieszyłem się jak po latach zobaczyłem kobiecą sztafetę w biegach a nawet męską chociaż ta ostatnia miejscem może i nie zachwyciła.
Ważne, że są i startują bo obserwowanie zawodów bez naszych reprezentantów odbiera mi połowę przyjemności kibicowania.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 16 Lut 2010 13:40

Pokazują się jednak poza Pochwałą są to dalej bardzo rzadkie przebłyski.

Tomek jednak zajął 13 miejsce. Troszkę gorzej niż się spodziewałem.

http://www.kombinacjanorweska.dbv.pl/ne ... eadmore=18
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 24 Lut 2010 19:01

Jak na siłę szukamy skandali to raczej ten jest ciekawszy. Nie sądzisz Menson? :wink:

http://www.kombinacjanorweska.dbv.pl/ne ... eadmore=31
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 24 Lut 2010 19:16

A więc wszędzie jakieś układy, i marnowanie zawodników... Powinni dostać Słowiok i Cieślar szansę w PK w Karpaczu, żeby pokazali w walce z seniorami polskimi w jakim są miejscu, a nie wysyłanie ich na Alpen Cup... Jakoś na MŚJ dwójka wspomniana potrafi na równi rywalizować z Wendelem, czy Rydzkiem. Natomiast w PŚ dostaną od nich cholerne baty. To naprawdę jest ustawiane, że Pochwała ma jakiś lepszy sprzęt. Będzie w czołówce PK powiedzmy właśnie Pochwała i Mąka, i to oni pojadą na PŚ, zamiast Cieślara i Słowioka, którzy na pewno w AC poradzą sobie bez problemu... Już właśnie zaczyna się celowe marnowanie tych zawodników przez PZN.
Menson
Kadra B

Postprzez Menson » 28 Lut 2010 01:30

Dzisiaj znakomicie w Alpen Cup spisali się Polacy - Paweł Słowiok i Adam Cieślar - obaj byli na podium! Trzeba im zapewnić naprawdę bardzo dobry sztab trenerski, dobrą opiekę. Bez tego nie da się nic osiągnąć. Czy znowu trzeba czekać, aż będą starsi, żeby doczekali się tego, czego się doczekał Małysz czy Kowalczyk? Przecież to gołym okiem widać, że ta dwójka ma talent wcale nie mniejszy od nich. Ale oczywiście i tak zamiast normalnie zapewnić im dobry rozwój w młodym wieku, to będzie gadanie, że najpierw niech ciężko na to zapracują... Gdyby dostali trenera na poziomie światowym, to z nim by nie mieli lekko, by też musieli ciężko pracować, i by mieli ułatwiony rozwój. Mam nadzieję, chociaż złudną, że ten sztab dostaną już na przyszły sezon...

Dobrze spisał się także Andrzej Gąsienica - zajął bodajże 28. miejsce.
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 28 Lut 2010 02:13

No występ rewelacyjny i jakby jutro poszło tak dobrze to być może Slowiok wygra AC a Cieślar wejdzie do 5. Szkoda że zmienieli dystans bo jutro miało być 5 km a nie 10. Przy 5 Polacy by byli murowanymi faworytami a tak może być ciężej.

Nie mniej jednak to oni powinni startować na PK bo tak ich rówieśnicy się "dobijają" walcząc o przedostatnią lokatę. Z tego co wiem to mają być cięcia w budżecie i raczej będzie gorzej finansowo a nie lepiej jeśli chodzi o kombinacje :?
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 05 Mar 2010 18:30

I tak powinna wyglądać klasyfikacja w zawodach na dużej skoczni podczas igrzysk w Vancouver :D i z dużym prawdopodobieństwem taka by była gdyby nie koszmarne warunki. Moan "obił" sobie za niepowodzenia w Kanadzie i choć zabrakło najlepszych Amerykanów to na pewno ma satysfakcję z wygranej. Najszybszy w biegu był Gottwald ale on musiał cały czas gonić w przeciwieństwie do Magnusa i Hannu którzy jak już objęli prowadzenie to nie musieli się bardzo spieszyć :wink: . A Chappuis idzie w ślady rodaka Fabrica Guy, po mistrzostwie olimpijskim zdobył PŚ.
Wyniki
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości