Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez Janko10 » 24 Sty 2010 17:35

No nawet Mąka nie taka najgorsza. :lol:
Trochę się zdziwiłem, myślałem mimo wszystko, że pobiegł zdecydowanie najgorzej. Amerykanie mieli nierówny skład i to mnie zmyliło.
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez Menson » 25 Sty 2010 12:37

Oto wyniki treningów w MŚJ: http://www.ewoxx.com/data/sports/lists/ ... 1_OROT.pdf

W pierwszym treningu Cieślar zabił wszystkich skacząc na 110 metrów, a po chwili Słowiok skoczył 108. W sumie każda grupka skoczków skakała z innych belek, więc nie ma co analizować tego, ale widać i tak, że Paweł i Adam mogą daleko skoczyć na tej skoczni. I nie ma Pittina, więc Polacy awans o jedno miejsce w zawodach, medal bliżej :twisted: .
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 25 Sty 2010 13:08

Zacznę od tego że jednak Biela pojechał a miał nie jechać bo trener uważał że bez sensu skoro i tak nie wystartuje. Pojechał ale widać po treningu że raczej wystartuje szybciej biegający Pyclik.

Zaskakuje mnie Gąsienica. Rocznik 93 a już skacze świetnie. Biegowo jeszcze dużo słabiej od Słowioka i Cieślara no ale 2 lata młodszy także ma 3 MŚJ przed sobą. Może będziemy mieli za 3/4 lata przyzwoitą sztafetę w PŚ.

Cieślar i Słowiok w normie. Jak mówiłem Cieślar zawsze wydawał się lepszym skoczkiem a Słowiok trochę lepiej biegał i się często wyrównywali. Także tu nie ma zaskoczenia że dobrze skaczą. To ich jedyny ratunek bo w biegu chyba aż tak kolorowo nie będzie.

Pittin celuje w Igrzyska. Przy super skoku ma szanse na 8. Za rok myślę że się szykuję Polskie podium jak SŁowiok i Cieślar będą robić tak wielkie postępy. Odpadnie im 90 i ciężko będzie o mocnych rywali.

Transmisja W EUROSPORCIE 2 !
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 25 Sty 2010 14:10

W Eurosport2 to se mogą dawać... Czemu nie w Eurosport podstawowym :(.

Nawet jak odejdą roczniki 90, to na pewno przyjdzie ktoś nowy młodszy, także utalentowany, więc może być on lepszy od Polaków :wink: .
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 25 Sty 2010 14:31

Menson napisał(a):
Nawet jak odejdą roczniki 90, to na pewno przyjdzie ktoś nowy młodszy, także utalentowany, więc może być on lepszy od Polaków :wink: .

E tam. Nie ma za bardzo kandydatów. Najmłodszym uczestnikiem jest nasz zawodnik - Biela - rocznik 94 a więc to niech się jego boją.

A Słowiok i Cieślar to 92 więc mają nawet jeszcze 3 szanse (razem z tymi MŚJ). Zobaczymy czy ktoś z roczników 92/93 nawiąże z nimi walkę. Raczej wątpie. :)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 25 Sty 2010 14:57

Z pewnością największymi faworytami będą Manuel Faisst i Ole Wendel. Ten drugi to jednak chyba za rok już wystartuje u siebie w Oslo na MŚ, i nie będzie się zajmować w ogóle MŚJ... :lol:
Menson
Kadra B

Postprzez dawid » 25 Sty 2010 18:58

Lista zawodników którzy mogą zdobyć medal na Mśj

FAISST Manuel,RYDZEK Johannes,RIESSLE Fabian,BAUER Armin,GUY Samuel,KOBAYASHI Junshiro,JOHANSEN Truls Soenstehagen,STORLIEN Gudmud,WENDEL Ole Christian,BERLOT Gasper,SLOWIOK Pawel,CIESLAR Adam,JELENKO Marjan,KAMENIK Joze,FLETCHER Taylor,HENDRICKSON Nick
Awatar użytkownika
dawid
Junior

Miejscowość: Bytnica

Postprzez RakuNH » 26 Sty 2010 17:47

W dzisiejszym drugim treningu Polacy 3 pierwsze miejsca :shock: Skoczyło tylko 30 zawodników (nie wiem czemu - pewnie wiało) no ale w 1 treningu Cieślar, Słowiok i Gąsienica też nieźle.

Cieślar i Słowiok w 10 powinni być no ale o medal będzie ciężko.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dawid » 26 Sty 2010 18:10

Jutro tylko 5km to może jak przeskoczą skocznie to zdobędą medal
Awatar użytkownika
dawid
Junior

Miejscowość: Bytnica

Postprzez Menson » 27 Sty 2010 12:48

Jestem ciekawy jak się spiszą Cieślar i Słowiok na skoczni. Oczywiście są to najlepsi Polacy, i jeśli na skoczni wywalczą odpowiednią przewagę, to może być dobrze. Lecz jeśli już na skoczni będzie źle, to nie ma co myśleć o medalu. Niezbyt wielka strata Wendela będzie wg. mnie oznaczać, że zostanie on złotym medalistą. Niewielka, czyli około minuty, może nawet 1:30 do zwycięzcy skoków.
Zawody zaczynają się o 13:00, relacja na Eurosport 2.
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 27 Sty 2010 12:53

Pamiętajmy że to 5 km. Wendel kręci czasu porównywalne do Koksliea i Moana no ale myślę że wielu zawodników w tym nawet Słowiok jest w stanie się na te 5 km zmobilizować i nie dać się dorwać. Trzeba pamiętać że jak będzie daleko to głównym problemem na takiej krótkiej trasie będzie wyprzedzanie tych wszystkich wolniejszych zawodników :wink:

Mocni będą Słoweńcy bo to podobny poziom biegowy (może nawet lepszy) a skaczą też świetnie. Mają perspektywiczną sztafetę.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez matti » 27 Sty 2010 13:19

No i jak tam idzie "naszym" w skokach na MŚJ?
http://www.olimpijskienewsy.pl/- serdecznie zapraszam!
matti
Kadra B

Postprzez RakuNH » 27 Sty 2010 13:25

Jakby mi się udało włączyć to dziadostwo to bym Ci powiedział :roll:

Na początku się cięło a teraz mi jakiś błąd wyskakuje. Powiem Ci że Biela miał prędkość na progu 88,5 km/h :lol:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez matti » 27 Sty 2010 13:27

Hehe! No czyli prędkość na K95 niezła!
http://www.olimpijskienewsy.pl/- serdecznie zapraszam!
matti
Kadra B

Postprzez RakuNH » 27 Sty 2010 13:30

Szkoda że się zacięło w połowie lotu i ruszyło na 10 sekund 5 numerów dalej :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Urbus » 27 Sty 2010 13:36

Witam wszystkich. Ja oglądam tu:
http://www.ustream.tv/channel-popup/commodore116
z powodu słabego łącza, to się na pewno nie będzie zacinać :wink:
Urbus
Młodzik młodszy

Postprzez RakuNH » 27 Sty 2010 21:24

http://www.fis-ski.com/pdf/2010/NK/4139 ... 139ROF.pdf

Rewelacyjne wyniki. Slowiok 6, Cieślar 7, Gąsienica 26, Biela 45 (najmłodszy uczestnik MŚJ w kombinacji)

Zobaczymy czy reprezentant Polski na IO Krzysztof Miętus sprosta wyzwaniu i zajmie co najmniej 6 miejsce.

Co ciekawe jakby był dłuższy bieg to prawdopodobnie miejsce byłoby to samo. 3/4 się czaiło za plecami ale poza tym pędziwiatrem norweskim nikt jakiś dużo lepszych czasów od Polaków nie zrobił.

Widzę szansę na medal w następnym konkursie :wink:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez kreftowiec » 27 Sty 2010 21:37

no wyniki naszych kombinatorów znakomite, zwłaszcza, że nie są oni najstarszymi zawodnikami tych mistrzostw. Biegowo też dobrze. Fantastyczny występ.
Tylko wielka szkoda, że nie pojadą na IO do Vancouver, tacy młodzi zawodnicy powinni dostać szansę!
kreftowiec
Młodzik młodszy

Postprzez dan » 29 Sty 2010 13:58

No i dzisiaj też niezły występ. Patrzyłem na Eurosporcie 2 - realizacja pozostawała jednak sporo do życzenia. Może to dlatego, że to "tylko" mistrzostwa juniorów. Tak do końca nie wiem co się stało z Cieślarem, bo biegł bardzo dobrze, a w końcowych wynikach nie było go w 12. Znalazł się w niej Słowiok, którego wcześniej Cieślar wyprzedził. Obaj powinni pojechać na igrzyska.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez RakuNH » 29 Sty 2010 14:06

W porównaniu do skoczków to świetny występ. Znów dobre skoki ale jednak troszkę za krótkie. Brakowało metrów żeby powalczyć o 10. Miejsca 12 i 13 to dobry wynik szczególnie jak popatrzymy na wyniki naszych skoczków :D Biegowo zawiódł Słowiok bo liczyłem że to on przytrzyma się Rydzyka a tu trzymał się Cieślar, który jednak według przewidywań osłabł i znów przybiegli razem i znów Słowiok lepszy :D Czas biegu Cieślara 14 (wczoraj 15) a Słowioka 23 (wczoraj 10). Mogło być lepiej ale jest dobrze. Dwaj pozostali nasi zawodnicy nie wystartowali więc zapewne oszczędzają siły na drużynówkę w której jest szansa na medal.

Fajnie się oglądało Polaków jak trzymali się za Rydzykiem (?) :lol: Będą z nich ludzie. :wink:

Wendel zgodnie z przypuszczeniami zmasakrował rywali. Skok i bieg na 5 km to trochę loteria i raczej prawdziwym MŚJ jest ten dzisiejszy i cieszy że tu tez Polacy biegowo wytrzymali.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości