onet napisał(a):
TVP ma wyłączność na transmisje z igrzysk. Z tej okazji we wtorek w swojej siedzibie przy ul. Woronicza w Warszawie zorganizowała konferencję prasową. Byli na niej obecni nie tylko przedstawiciele redakcji sportowej, ale też najwyższe władze spółki oraz w charakterze gości uświetniających aktorzy Tomasz Stockinger i Katarzyna Zielińska. To w związku z tym, że w trakcie imprezy do studia będą zapraszani przedstawiciele właśnie świata kultury, głównie aktorzy oraz muzycy.
Studio w Warszawie ma prowadzić głównie Maciej Kurzajewski. Z Vancouver komentować będą: Włodzimierz Szaranowicz (skoki), Marek Jóźwik (biegi), Piotr Sobczyński (biatlon), Przemysław Babiarz (łyżwiarstwo figurowe), Piotr Dembowski (łyżwiarstwo szybkie i short track), Monika Lechowska (narciarstwo alpejskie), Dariusz Szpakowski, Stanisław Snopek i Jarosław Krzoska (hokej) oraz Jarosław Marendziak (curling). Rolę reporterów mają pełnić Maciej Jabłoński i Sebastian Parfjanowicz. W oglądaniu zawodów widzom pomogą eksperci: hokeista Mariusz Czerkawski i była łyżwiarka figurowa Anna Rechnio.
Maciej Kurzajewski - nic specjalnie do niego nie mam. Jak się zajmował skokami to było OK. Ale jak się staje ekspertem w każdej dyscyplinie to jest to śmieszne. Czasem aż widać że nie ma pojęcia o czym mówi no ale co zrobić jak go szefowie wszędzie wpychają. Lepszy on niż ten ziomek co prowadził studio z PŚ w Japonii. Powinni mieć ze 3 prowadzących na dobrym poziomie.
Włodzimierz Szaranowicz - odkąd skoki komentuje Szczęsny to jest to bardzo radosna informacja Nigdy nie pomyślałem że będę tęsknił za Szaranem ale niestety Maciej "jak jeden mąż" Szczęsny jest dramatycznie słaby (przypomina mi się na motorku w Tour de Pologne ) Gdzie obejrzy większość z was skoki myślę zależy od komentatora. U mnie wygląda to tak: Rudziński - Szaranowicz - Chruścicki - Szczęsny. Jak będzie Chruściński to jest wyjście awaryjne Szaranowicz ratuje życie.
Marek Jóźwik - oby na Eurosporcie były biegi na żywo Już nie wspominam o tych jego ekspertach bo do nich z racji na brak doświadczenia w komentowaniu i wiek nie można mieć dużych pretensji. Jednak sam Jóźwik o biegach nie ma bladego pojęcia.
Piotr Sobczyński - będzie się rozwodził nad zepsutym strzelaniem Henkel/Neuner/Johnoson podczas gdy Bobak strzeli 20/20 i zdobędzie brązowy medal. On ujrzy ją na mecie i przyzna że nieźle się zaprezentowała ale słabo biega. Tak mi się niestety ten komentator kojarzy.
Przemysław Babiarz - pływanie nawet dobrze komentuje. Nie wiem jak z łyżwiarstwem ale mam nadzieję że poziom będzie trzymał jako jeden z nielicznych.
Piotr Dembowski - skróty z łyżwiarstwa szybkiego na TVP były OK. Da rade
A z tymi ekspertami to masakra. Czerkawski i Rechnio jak najbardziej ale Zielińska i Stockinger... Jeszcze na drugim gazie pojedzie żeby być bardziej wygadanym
I na koniec ankietka