Polityka

O wszystkim.

Re: Polityka

Postprzez RakuNH » 08 Lis 2014 01:35

W zeszłym roku ze względu na Bieguna trochę się marketingowo przejechali bo "prosty lud" nie zakumał do końca wysyłania go na Uniwersjadę nawet jakby był liderem PŚ ;) stąd i wartość medali nieco spadła, ale jest to jedna z polskich domen a tacy Amerykanie wysyłają totalnych amatorów (zapewne studentów, którzy się więcej muszą uczyć niż trenować) i jakoś żyją. MSiT powinno kształtować dobre nawyki i dawać pieniądze za nieco dalsze miejsca w ważnych imprezach a nie traktować podium jako czegoś nadrzędnego bez względu na imprezę.

Kończąc polityczny temat sportu, to dla mnie jest całkowitą żenadą, że w przepisach MSiT istnieje coś takiego jak TRENER BEZ PRZETARGU, który ma minimalnie niższą pensję od tego z przetargu, czyli żeby zatrudnić kogoś z rodziny nie trzeba się nawet gimnastykować przetargiem - śmiech na sali.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez san » 09 Lis 2014 00:05

RakuNH napisał(a):. Moje podejście do Uniwersjady jest takie, że powinni na nią jechać "w nagrodę" najlepsi studenci nie objęci szkoleniem centralnym

Gdyby takie pomysły wprowadzić w życie to nie byłoby Greli. Nigdy nie startował w imprezie mistrzowskiej, nigdy nic nie zdobył poza wysokimi miejscami na uniwersjadach. Utrzymując się z tych żałosnych stypendiów dociągnął do 28 roku życia (cud) i w tym wieku zadebiutuje w reprezentacji.
Ciekawe dlaczego w Kazaniu startował Korzeniowski i Fajdek?
Znany jest już budżet sportu na przyszły rok. Zmniejszono nakłady na akademickie szkolenie młodzieży natomiast zwiększono z 1.5mln zł. do 2.5mln zł. nakłady na przygotowania do uniwesjad.
san
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 09 Lis 2014 03:22

Każdy na jakiejś decyzji traci i zyskuje - w ciężarach akurat stosunkowo łatwo o ósemkę na ME (w roku olimpijskim szczególnie), więc jeśli Grela się nie łapał do składów to znaczy, że jednak sportowo nie prezentował się aż tak dobrze jak na MP (choć trzeba pamiętać że mimo progresu to podrzut jak na tą kategorię ma przeciętny za to rwanie już na poziomie szerokiej światowej czołówki). Dobrze, że dostanie szansę ale i tak w kategorii 105 ósemki nie wywalczy.

Moim zdaniem na poziomie centralnym poza szeroko rozumianym kolesiostwem co jest nie do wyplewienia (pewne sporty są hermetyczne i już) to przesadne napalanie się na Uniwersjadę kłuje w oczy. A wystarczyło by żeby zawodnicy trenujący na poziomie centralnym mogli startować ale nie dostawali by nagród i już wszyscy pozmieniali plany startowe. Latem w takiej lekkiej to jest powiedzmy jeden miting więc tutaj nie ma co szukać problemu, ale zimą to jest cały cykl startowy zazwyczaj kosztem Pucharu Świata.

A przekazywanie pieniędzy tu czy tam to zawsze będzie tylko kosmetyka i gra o elektorat.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez matti » 09 Lis 2014 18:13

Wczoraj po ulicach Warszawy szedł marsz "antyfaszystów" (pobili się między sobą). Podobno było ich około 1500 osób. Patrząc realnie na frekwencje stawiam na liczbę około 250 osób. Pocieszające jest to, że tego typu totalitarne grupki nie mają żadnego poparcia społecznego w naszym kraju
http://www.olimpijskienewsy.pl/- serdecznie zapraszam!
matti
Kadra B

Postprzez Wybitny ekspert » 09 Lis 2014 21:11

A od kiedy to ty oceniasz co ma poparcie społeczne a co nie?
Nikt się z nikim nie pobił, był tylko jeden dziadeczek-prowokator pewnie inspirowany przez brunatnych i panów w sukienkach.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez kat. » 09 Lis 2014 22:14

Daleko mi do tej opcji, ale to naprawdę smutne, co stało się z subkulturą anarcho-antyfaszystowską. Grupka dzieciaków chowających się za kordon policji hołubiona przez mainstreamowe media i wyznająca wyłącznie poprawne wartości, a szczytem ich odwagi jest pomazać patriotyczne grafy. Stare, dziś +30 letnie punki łapią się za głowy. A dawno - dawno temu byli wśród nich charakterni goście, no ale cóż, znak czasu.
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez matti » 10 Lis 2014 09:49

Wybitny ekspert;

Coś co nie przyciąga tłumów (mimo, że było reklamowane w TVN i GW) nie ma poparcia społecznego. Paru dziwolągów wyszło na ulicę - przeszli i wywołali uśmiech politowania u przechodniów. Ot marsz antyfaszystów. Prawdziwy Marsz antyfaszystów odbędzie się jutro o 15.00 - nie będzie na nim żadnych nazistowskich, faszystowskich czy komunistycznych transparentów. Za to będzie około 100tys. osób (choć TVN powie, że jest 10tys.). To ci ludzie są siłą narodu. Nie 250 osobników, których największymi osiągnięciami jest niszczenie pomników żołnierzy niezłomnych czy też Jana Pawła II.

Przy okazji o jakich brunatnych gościach piszesz?? Chyba nie nawiązujesz do nazistowskich Niemiec z "rąk" których zginęło tysiące narodowców walczących za Ojczyznę i ratujących Żydów?
matti
Kadra B

Postprzez matti » 19 Lis 2014 09:37

Po podliczeniu 88% protokołów wybory do Sejmików wygrał PSL (10 województw). PiS i PO wygrały w 6 województwach. Mamy do czynienia ze szwindlem wyborczym takim jak w 1947 r. Ja już nie wierzę, że w Polsce może wygrać ktoś spoza kliki "elyt"
matti
Kadra B

Postprzez markos7207 » 19 Lis 2014 13:45

Farsa 100-lecia
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 19 Lis 2014 15:24

Mamy do czynienia z największym kryzysem Polski od 1989 roku i z ewidentnym fałszerstwem wyborczym. I tu nie chodzi tylko o system informatyczny i długość oczekiwania na wyniki oraz fakt włamania się, ale też setki innych incydentów (braki niektórych list na kartach wyborczych, śmietniki jako urny i inne kartony, kserowania kart kilka dni wcześniej gdzieś po urzędach gminy czy miasta). Te wyniki dla PSL-u gdzie w niektórych województwach zdobyli po 40 proc przynajmniej w cząstkowych wynikach to żeby w to uwierzyć to nie trzeba być naiwnym tylko po prostu głupim. PSL od lat fałszuje swoje wyniki ale w tym roku przesadzili.
A Komorowski udaje że nic się nie stało.
Dobrze że chociaż Miller tak nie uważa i mimo narażenia się na frontalne ataki ze strony TVN i innych równie "obiektywnych" mediów mówi otwarcie o tych wyborach. Lemingi jednak nie uwierzą ani Kaczyńskiemu ani Millerowi.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez maksim » 19 Lis 2014 16:46

Image
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez garaman » 12 Gru 2014 13:32

O cholera, rozwaliła mnie ta grafika :D
garaman
Młodzik młodszy

Postprzez matti » 08 Lut 2015 11:27

Rozpoczęła się kampania wyborcza przed wyborami prezydenckimi. Swój start zapowiedzieli (kolejność przypadkowa);

1. Bronisław Komorowski (popierany przez PO)
2. Andrzej Duda (PiS)
3. Magdalena Ogórek (popierana przez SLD)
4. Janusz Palikot (TR)
5. Adam Jarubas (PSL)
6. Janusz Korwin-Mikke (KORWiN)
7. Jacek Wilk (KNP)
8. Marian Kowalski (RN)
9. Anna Grodzka (Zieloni)
10. Paweł Kukiz
11. Waldemar Dyska
Pewnie to nie wszyscy (swój start może ogłosić jeszcze m.in. Ryszard Kalisz)

Sondaże pokazują zdecydowane zwycięstwo obecnego Prezydenta. Jednak po wczorajszej konwencji PiS nie wykluczam tego, że walkę podejmie Andrzej Duda. Ja osobiście zagłosuje na Mariana Kowalskiego... .

Na kogo Wy będziecie głosować?
matti
Kadra B

Postprzez damian940915 » 09 Lut 2015 02:27

W 2000 roku prezydent Aleksander Kwaśniewski uzyskał prawie 54 % poparcia. Mam wrażenie, że pomimo twardego elektoratu PIS-u i stałego w uczuciach niewielkiego odsetku popierających Korwina, to jednak Bronek uzyska podobny wynik, a może nawet lepszy niż Kwaśniewski. Bronek wpadek dużych nie zalicza (poza ortografią), nie wychyla się, nie budzi specjalnej nienawiści, wydaje mi się więc, że budżet państwa zaoszczędzi na II turze wyborów ;)
Ostatnio mało TV oglądam, więc nie we wszystkim jestem na bieżąco, ale prawda jest taka, że Duda to nie Kaczyński, nie ta charyzma, nie ta "marka" i raczej ciężko mu będzie wejść ponad 30 % w pierwszej turze, chociaż z mojego chrześcijańsko-konserwatywnego punktu widzenia, kandydat jest jak najbardziej do rozważenia. PiS-owi przed startem tych wyborów udała się jedna rzecz, chociaż nie zmienia ona zbyt wiele w wypadku ewentualnej drugiej tury. Chodzi mi mianowicie o zjednanie bardzo dużej części środowisk centro-prawicowych, polityków, z którymi PiS swego czasu się rozstał - Zbigniewa Ziobrę i Marka Jurka, ale też nie będącemu nigdy po drodze z PiS-em Jarosława Gowina. To moim zdaniem duży komfort dla Dudy, co nie zmienia faktu, że w wypadku drugiej tury te środowiska i tak by go poparły. Jak dla mnie trochę szkoda, że to Duda, a nie właśnie Marek Jurek jest wspólnym kandydatem prawicy. Myślę, że naprawdę zdroworozsądkowy, niemal nieskazitelny i wypowiadający się zawsze bardzo kulturalnie i z klasą Marek Jurek odpowiednio wylansowany przez Kaczyńskiego stanowił by większe zagrożenie dla środowisk liberalnych.
Korwinowi osobiście dobrze życzę, ale w wyborach parlamentarnych. Kilkuprocentowe poparcie dla jego frakcji może pomóc odbetonować naszą scenę polityczną, wprowadzić powiew świeżości. Jakkolwiek mnie osobiście za dużo rzeczy razi w jego poglądach, przyznam się też, że po ostatnich aferach nie chciałbym, by ktoś taki jak Korwin był prezydentem mojego kraju.
Ku mojej uciesze, lewica oddaje te wybory praktycznie walkowerem, zresztą PSL podobnie. Na nic zda się tu lansowanie seksownej blondynki jaką jest niewątpliwie Magdalena Ogórek. Lewica przeżywa kryzys, tylko ma sympatie sporej części mediów, które sprawią, że takiej Ogórek być może uda się 10 % ugrać. Jeśli już ktoś miałby być poważniejszym kandydatem z tej strony, to niezdecydowany Ryszard Kalisz.
Trochę niepoważny jest moim zdaniem start Pawła Kukiza. O ile widziałbym go w sejmie, z jego postulatami na jednomandatowe okręgi wyborcze, to kompletnie nie rozumiem jego roli jako ewentualnego prezydenta. Kukiz gra o dużą stawkę, przy marginalnym poparciu moim zdaniem będzie skończony w polityce, przekroczenie 2-3 % może zapoczątkować jakiś fajny ruch skupiony wobec niego, czego w sumie bym chciał. Tylko czy on w ogóle będzie w stanie zebrać 100 tysięcy podpisów?
Wybory prezydenckie są o tyle fajne, że można trochę na bok odstawić partyjne sympatie i antypatie. O ile nie podoba mi się polityka PO i życzę im wszystkiego najgorszego, tak prezydent Bronek wcale nie jest najgorszą opcją. Ja chyba jednak postawię na drugi biegun i na ten moment dałbym szansę Dudzie, chociaż z uwagą postaram się przyglądać poczynaniom Kowalskiego.

Nie oszukujmy się też, że wybory prezydenckie mają dość małe znaczenie w obliczu zbliżających się wyborów do Sejmu i Senatu i o wiele ważniejsze będzie to przy której z partii w tych właśnie wyborach postawimy krzyżyk.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 09 Lut 2015 20:18

Ja pewnie tradycyjnie na Korwina, ale jeśli ktoś przeprowadzi ciekawą kampanię to może na WIlka/Brauna/Kukiza. Na razie bardziej z przyzwyczajenia wskazałbym Korwina ale tym razem wybór będzie większy, więc zobaczymy. Nie ma to specjalnego znaczenia, ale jak się wszyscy "antysystemowcy" zarejestrują to może chociaż będą ciekawe debaty, tylko że 100 tys podpisów to nie taka łatwa sprawa. Nawet Wilkowi może być ciężko bez ślepych wyznawców Korwina.

Każdy kandydat jest specyficzny, bo tak oceniając powierzchownie to Kowalski po prostu mnie od siebie odpycha - tak mam i już, nie jest to merytoryczny argument, Braun jest takim trochę nawiedzonym kato-monarchistą ale ogólnie nie mam nic przeciwko niemu. Wilk jak to Wilk - Korwin2 który czasem lubi opowiadać jakieś wydumane bajeczki o wolnym rynku, które nie mają pokrycia z rzeczywistością, a Kukiz to taki antysystemowic, który nie wiem z kim teraz w sumie walczy i dlaczego.

Pożyjemy zobaczymy jak kampania przebiegnie :D

Największy śmiech mnie ogrania z Ogórek, która na razie nawet odmawia udziału w programach telewizyjnych i radiowych. Po co komu taka SLDowska przystawka wysłana jako mięso armatnie?
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 10 Lut 2015 00:24

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 21 Sie 2016 20:02, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez maksim » 12 Lut 2015 12:03

I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez Duche » 23 Lut 2015 20:59

Matti, prosiłeś, więc masz.

Sytuacja w polskim górnictwie jak wiadomo jest mało kolorowa. Kompania Węglowa, do której podlega "mój" Ziemowit ma ogłosić upadłość i na jej miejscu ma powstać jakiś nowy twór, tak jak kiedyś było z NSW (Nadwiślańska Spółka Węglowa). Węgla na zwałach przybywa, bo kochany rząd woli sprowadzać go z Rosji, Ukrainy i innych krajów. Większość węgla, którym palimy w kraju nie jest polskim węglem... :| Co najlepsze, coraz częściej można usłyszeć o tym, że Niemcy czy nawet Chińczycy chcą za ogromne pieniądze otwierać kopalnie węgla kamiennego w Polsce. Więc ja się pytam, jak to jest, że temu żenującemu rządowi polskie górnictwo się nie opłaca, a obcym tak?

Nie potrafię tego zrozumieć w ogóle. Sytuacja ogólnie jest zła, choć ja mam nadzieje, że będzie lepiej i najgorsze już za nami, ale niestety ludzi myślących tak jak ja jest mało.

Jeśli masz Matti jeszcze jakieś pytania to pytaj. Ja w miarę swojej wiedzy postaram się odpowiedzieć.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez matti » 24 Lut 2015 09:28

Przede wszystkim życzę ci, żebyś mógł normalnie pracować i utrzymywać swoją rodzinę. W Polsce potrzeba ludzi, którzy mają dzieci - a Ty masz synka. Mam nadzieję, że będzie się dobrze rozwijał!

Co do górnictwa - myślę, że zauważyłeś jaką nagonkę przeprowadzono na Was w mediach. Pokazano górników jako tych co zarabiają po 6000zł netto i jeszcze chcą "13", "14" itd. I to za wszelką cenę. A ja ci napiszę tak - w Polsce konieczny jest przemysł. Właśnie z powodu braku tego przemysłu miliony Polaków wyemigrowało z kraju. Rząd (nieważne jaki) ma obowiązek robić wszystko, żeby kopalniom opłacało się wydobywać. Mało tego - powinny być zmniejszone obciążenia podatkowe tak, żeby powstawały nowe kopalnie i dawały miejsca pracy. Górny Śląsk ma potężny potencjał (to samo Dolny Śląsk i część Lubelskiego).
matti
Kadra B

Postprzez friducha » 26 Lut 2015 16:18

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 21 Sie 2016 20:02, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości