Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez figaro56 » 16 Lut 2011 14:17

Raku sam mnie sprowadzałeś na Ziemię kiedy tylko zacząłem wspominać o medalu drużyny skoczków. Mnie chodzi o to, że wśród tych skoczków z drużyny nie było nikogo kto indywidualnie zasługiwałby na wyjazd na mistrzowską imprezą podobnie jak dzisiaj te dwie biegaczki. (Chociaż o Marcisz można by się spierać).
Nie wiem jak ciebie ale mnie cieszy, że kobieca sztafeta wystartuje mimo iż w tym składzie miejsce w 10 to chyba maksimum na co je stać.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 16 Lut 2011 15:07

Ależ ja nie wierzę w medal tylko że skoki to dużo bardziej loteryjny sport niż biegi i dużo łatwiej o niespodzianki niż w sportach wytrzymałościowych. Jeśli Polacy w 2001 roku wywalczyli podium w składzie: Robert Mateja, Wojciech Skupień, Łukasz Kruczek, Adam Małysz to jednak zawsze się można było łudzić że ten medal będzie a w biegach jest zupełnie inaczej i dlatego jeździli ;) Ja nie mówię że panie nie powinny startować w sztafecie bo jakiś poziom prezentują ale chodzi tylko o porównanie tego do braku powołania dla Cieślara. Jest to nieuczciwe faworyzowanie biegaczek i dla mnie jest to trochę nieprzyjemne jako że bardziej interesuje mnie kombinacja norweska. Wygląda to tak jakby Michalczuk ratował swoje stanowisko a Tajner mu w tym pomaga i jak tu wierzyć w rozwój tej dyscypliny.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 26 Lut 2011 13:03

Bardzo ciężko będzie dogonić Niemca, odleciał wszystkim za daleko. Ale może Gottwald a także Moan i Kokslien dadzą radę ? W każdym razie o medale powinni walczyć.
Że też Klemetsen nie biega jak Moan ;) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 26 Lut 2011 18:03

Nic wielkiego ten Moan nie pokazał w biegu. Dublet Niemców.
Coś Raku nieszczególnie ci twoi protegowani. Cieślar spadek w biegu z pozycji 25 na 42. :(
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 26 Lut 2011 18:43

figaro56 napisał(a):Coś Raku nieszczególnie ci twoi protegowani. Cieślar spadek w biegu z pozycji 25 na 42. :(

Protegowani? ;) Pobiegli jak pobiegli ale to nie do końca ich wina że w tym roku zanotowali regres. Dwa lata temu byli w czołowe piątce na świecie w roczniku 92, a w ciągu dwóch nie zrobili prawie żadnych postępów. Tak samo Biela i Gąsienica są w piątce w swoich rocznikach na ten moment i obawiam się że może spotkać ich to samo. Jeśli po tym sezonie nie zostanie zmieniony szkoleniowiec to możemy zmarnować bardzo utalentowanych zawodników, którzy się prędko mogą nie powtórzyć. I dalej uważam że powinna jechać drużyna. Jakbyśmy dostali kilka minut od Estończyków to Tajner mógłby ocenić 4 letnią pracę Michalczuka. Zresztą wujek i tak nie zwolni swojego krewnego.

Jeśli chodzi o Moana to miał on problemy zdrowotne w czasie zgrupowania przed MŚ i sam mówił że jego bieg może nie być najlepszy. Podobnie ma się sytuacja jeśli chodzi o Manninena. Amerykanie jak zawsze świetnie się przygotowali na MŚ i z ciut lepszymi skoki mogą być groźni. Stawiam, że zdobędą złoto w drużynie ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 26 Lut 2011 19:33

bye
Ostatnio edytowany przez friducha 22 Sie 2016 01:29, edytowano w sumie 2 razy
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 26 Lut 2011 19:53

Być może krzywdzące ale jeśli Michalczuk nie zostanie zwolniony to nie jest to nic innego jak nepotyzm. Zgadzam się że trener ma papiery, więc dostał szansę ale w ciągu ostatnich dwóch lat jej nie wykorzystuje i logicznym posunięciem jest zwolnienie go. Nawet jeśli nie ma kandydatów (a wielu zagranicznych trenerów odchodzi z reprezentacji Norwegii czy Niemiec) to po prostu trzeba "odświeżyć" sztab szkoleniowy bo marnują bardzo perspektywicznych zawodników.

Jeśli chodzi o Demonga to postawiłem na niego 1 zł bo nie sądziłem że bukmacherzy są takimi kretynami żeby dać na niego kurs 31 :lol: Jakby skoczył tak jak w treningu to na pewno by był na podium ale zwyciężyć by i tak nie zwyciężył. :( W każdym razie teraz już wiem że jak się posiedzi w kombinacji to można łatwo znaleźć dobre kursy bo buki nie mają tam dobrych fachowców.
Ostatnio edytowany przez RakuNH, 26 Lut 2011 21:08, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 26 Lut 2011 20:06

Obawiam się, że to samo niedługo dotknie skoczków. Kiedyś świetną robotę z młodzieżą robili tam Kuttin i Horngaher. Została teraz polska myśl trenerska i pierwsze efekty widać. Cierpimy na chroniczny brak dobrych szkoleniowców dla juniorów i to dotyczy wszystkich od biegaczy po skoczków i kombinatorów a jeszcze biathlon śmiało można dołożyć. Dlaczego w Polsce 18 i 19 latkowie przestają się rozwijać? Pies chyba pogrzebany w klubach i tu prezes nic nie poradzi bo do pracy w klubie wtrącać się nie może i narzucać kogo mają za trenerów zatrudniać.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez friducha » 26 Lut 2011 20:29

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 01:29, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 06 Mar 2011 21:13

Jakby ktoś był ciekawy jak wygląda rozwój kombinacji na przestrzeni mniej więcej dwóch lat to zapraszam do długiej lektury.

http://www.kombinacjanorweska.dbv.pl/ne ... admore=265

W drugiej części tekstu jest także odniesienie się do kilku wypowiedzi bądź wpisów trenera (czasem ironiczne). Szkoleniowiec po przeczytaniu tego tekstu naubliżał wszystkim, którzy śmią go krytykować (a co gorsza jeszcze mu wyciągają niewygodne fakty), a po jakimś czasie usunął swojego pseudo bloga, bo zdał sobie sprawę że się ośmiesza. Co gorsza można mu zarzucić o wiele więcej, ale nie w oficjalnym tekście.

Krótko mówiąc jeśli takie osoby jak: Kruczek, Celej, Michalczuk i Cempa pozostaną na swoich stanowiskach to o jakiejkolwiek przyszłości w sportach zimowych możemy pomarzyć i nawet egzotyczne kraje zaczną nam odskakiwać. Trudno powiedzieć kto jest "liderem" tej grupy, ale wydaje mi się że jednak prym wiodą tu Cempa i Celej a tuż za nimi jest duet Kruczek&Michalczuk. Jeśli ktoś z nich osiągnie spektakularny sukces to będę w szoku, ale niczego w sporcie wykluczyć się nie da.

Wniosek z tego jest dosyć smutny. W sporcie gdzie nie ma ogromnego grona kibiców (czyli wszystkie sporty zimowe poza skokami) wszystkim żyje się lepiej w "swoim bagienku" bez kibiców i bez prania brudów. Pieniądze i tak dostają z poszczególnych związków i prowadzą sobie przez lata swoje "perspektywiczne" kadry. Nikt nikogo nie naciska, zawodnicy nie robią postępów i dopóki nikt tego nie wyciągnie to jest cacy.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez harding » 11 Mar 2011 21:14

Wreszcie słusznie Raku prawisz w Kruczkowej kwestii, a prócz niego wspomniana przez Ciebie trójka szkoleniowców do wymiany.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 16 Mar 2011 14:38

Na szczęście w przyszłym sezonie już nie będzie takiej nędzy w kalendarzu PŚ w kombinacji.
W następnym sezonie ma być minimum 20 pucharowych zawodów, organizatorami będzie tych samych siedem miejscowości co w minionym sezonie, czyli Kuusamo, Lillehammer, Ramsau, Schonach, Seefeld, Chaux-Neuve i Lahti oraz Oslo i Val di Fiemme gdzie będzie próba przed MŚ w 2013 roku.
Niewykluczone że organizację zawodów dostaną tureckie Erzurum i kazachskie Ałmaty które już otrzymało organizację konkursu LGP w skokach.
Wygląda na to że sytuacja wróci do normy.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 16 Mar 2011 15:44

To czy nie będzie nędzy to się dopiero okaże, bo dla mnie większą nędzą jest organizowanie jednej konkurencji indywidualnej i to też ma być niby zmienione. Erzurum będzie organizować MŚJ, więc wątpię żeby dostali PK no ale może ;) W sumie za frekwencję na Uniwersjadzie to im się należy. Fajnie by było jakby Polo się postarał i zorganizował PŚ w Zakopcu (w czasie skoków najlepiej), no ale byłby to dosyć nieoczekiwany obrót sprawy.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 16 Mar 2011 16:00

A i jeszcze mają być jedne zawody w Oberhofie w tym samym czasie gdy biegacze będą rywalizować w TdS.
O Zakopcu nie słyszałem aby w tym sezonie miało coś organizować ale raczej wątpię by Tajner się postarał bo kasa mu się nie zwróci, za mało kibiców przychodzi pod Tatry by obserwować zmagania kombinatorów.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 16 Mar 2011 16:38

Na stronie FIS zniknął prowizoryczny kalendarz na przyszłe sezony - http://www.fis-ski.com/uk/disciplines/n ... ldcup.html - ale cały czas było w nim Zakopane, zgodnie z planem zawody miały być właśnie wtedy co skoki. To wprawdzie o niczym jeszcze nie świadczy, ale czytałem gdzieś czyjąś wypowiedz (Tajnera? nie pamiętam już), że faktycznie jest spora szansa, że tak będzie. Oby ;)
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez RakuNH » 16 Mar 2011 19:16

Kalendarz wstępny jest przecież dostępny: http://www.fis-ski.com/data/document/wc ... 0-2013.pdf ;) Zakopane jest bo to nie FIS nie chce Zakopanego, tylko Zakopane kombinacji. Jakby tylko Tajner chciał to by PŚ załatwił więc niech nie bajdurzy. Termin pokrywający się ze skokami na pewno podreperował by frekwencję.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 16 Mar 2011 20:27

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 01:30, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 17 Mar 2011 09:27

Raku, tyle tylko że link który podałeś zawiera prowizorkę terminarza ...na właśnie co zakończony sezon 2010/11 ;).
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 17 Mar 2011 09:44

markos7207 napisał(a):Raku, tyle tylko że link który podałeś zawiera prowizorkę terminarza ...na właśnie co zakończony sezon 2010/11 ;).

Owszem, a poniżej na 2011/12 oraz 2012/13 ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 17 Mar 2011 12:25

Nie no Friducha pełen szacun. Jesteś aż w tak bliskich stosunkach z samym Prezesem? Można wiedzieć jak się do niego zwracasz? Kumie czy wujku? :lol: No bo wy tam w tych górach to tak trochę wszyscy jesteście ze sobą spokrewnieni. Można powiedzieć, ze taki chów wsobny tam prowadzicie. :lol:
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości