Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez RakuNH » 23 Gru 2010 20:11

Czyli mniej więcej się zgadzamy :D Powiedz mi jeszcze czemu Mąka skończył karierę? Na stronie PZNu można przeczytać coś takiego "Ze składu wypadli Marcin Mąka (zdecydował, że trenuje poza kadrą) i Artur Broda." tylko trudno to brać na poważnie bo Broda skończył karierę rok temu także trudno żeby w poprzednim sezonie był w kadrze :shock: Mąkę wywali z kadry czy sam zdecydował że pewnego poziomu nie przeskoczy?
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 23 Gru 2010 20:32

Mąka ma żonę i dzieci, i ze startów w PK by ich nie wyżywił. W skokach go olewano, przeszedł do kombinacji, gdzie także większe skupienie padło na Pochwałę, więc Mąka uznał, że zawsze będzie w jego cieniu, i nie mnie tu oceniać czy w sposób naturalny, czy w sposób taki, że Pochwała w kadrze ma lepiej, ale raczej ponowne ignorowanie przez PZN miało wpływ na koniec kariery. Przecie w każdej wypowiedzi Michalczuka głównie Tomasz był chwalony, czy miał zapewniony start w PŚ wraz z jednym juniorem... Nieco pogmatwałem, ale idzie zrozumieć.

Wcześniej także karierę zakończył wydawało się pewniak numer dwa w kadrze, czyli Wojciech Cieślar. Dopiero z czasem jego wyniki stawały się coraz gorsze.
Menson
Kadra B

Postprzez RychuGKM » 24 Gru 2010 06:53

wie ktoś gdzie można znaleźć ranking WRL do kombinacji norweskiej?
RychuGKM
Kadra B

Postprzez RakuNH » 25 Gru 2010 11:56

Bieżącego chyba nie ma nigdzie. FIS wrzuca ranking po każdym periodzie.

Ostatni to ten:
http://www.fis-ski.com/pdf/2011/NK/4027 ... 027WRL.pdf
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 01 Sty 2011 18:56

Wybaczcie że post pod postem ale chciałbym zareklamować pewne ciekawe podsumowanie. Każdy sobie możne z niego indywidualnie wywnioskować czy lepiej być dobrym biegaczem czy dobrym skoczkiem czy też średniakiem w obu konkurencjach ;) Jak do każdej statystyki także i do tej nie można przywiązywać ogromnej wagi. Czasem też coś przeanalizuje więc wiem że autor musiał nad tym trochę posiedzieć.

http://www.kombinacjanorweska.dbv.pl/ne ... admore=107

I jeszcze cytat ze strony PZNu dotyczący składu na drużynówkę. Zobaczymy czy będzie jakiś postęp (głównie czasowy bo miejscowo zależy od zgłoszeń) w porównaniu z zeszłym sezonem. Wydaje się że przy tak słabej formie skokowej dwójki Zarycki/Słowiok może być ciężko mimo że wszyscy robią postępy w biegu.

PZN napisał(a):Wantulok po długim czasie wraca do Pucharu Świata, ale może wystartować jedynie w zawodach drużynowych (nie ma punktów PK z tego lub poprzedniego sezonu). - Upewniłem się w FIS-ie i dostałem zapewnienie, że Mateusz może wystąpić w drużynówce. Na dzień dzisiejszy dożywotnio w Pucharze Świata mają zapewniony tylko Pochwała i Słowiok (liczą się punkty LGP). Pewne jest, że w sobotnim konkursie indywidualnym wystąpi Tomek, a co do Pawła i Adama - możliwe, że pojawią się tylko w konkursie skoków, aby mieli siły na bieg drużynowy w niedzielę. W styczniu i lutym na pewno wybierzemy się na Puchary Kontynentalne, bo bardzo ważne jest, aby chłopcy mieli punkty PK uprawniające ich do startu w PŚ w tym i przyszłym roku, zwłaszcza w przypadku Adama Cieślara - tłumaczy trener kadry.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 08 Sty 2011 20:35

Ktoś kto bardziej siedzi w kombinacji może mi powiedzieć dlaczego w tym sezonie nie startuje Demong oraz Spilane?
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Menson » 08 Sty 2011 20:42

O Spillane wiadomo tylko tyle, że miał kontuzję kolana, i do tego urodziło mu się dziecko, które zajęło mu całe życie, i trochę odpuścił sport :lol: . A Demong startował już w tym roku w PŚ, ale na cztery starty nie był ani razu w punktach, najwyżej 32. w Kuusamo.
Menson
Kadra B

Postprzez markos7207 » 17 Sty 2011 13:13

Wreszcie Monster-Moan wrócił ;) . Trochę to trwało choć i tak nie wiem czy troszkę nie za wcześnie, bo do MŚ ponad miesiąc ale chyba powinien utrzymać tę formę. Biegową na pewno, gorzej na skoczni. Nieco jakby słabł na skoczni Kokslien ale i tak to jest dobrze w porównaniu z tym co prezentował dawniej.
Szkoda tylko że Petter Tande stracił motywację do uprawiania sportu i woli łowić ryby na morzu, w Oslo raczej go nie będzie ale na szczęście i bez niego Wikingowie mają mocną ekipę. Dziwi trochę że Amerykanie nadal ledwo przędą ale to ich problem ;) .
To co zrobił w sobotę na skoczni Chappuis to coś wyjątkowego, nawet sam Ogiwara w latach swej dominacji aż tak nie nokautował rywali w jednym skoku.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 27 Sty 2011 19:06

Zawiodłem się na naszych młodych kombinatorach. :( Po wczorajszym dniu byłem pewien że zleją "wynikowo" naszych skoczków a po dzisiejszym dniu wydaje się to chyba niemożliwe. Skoczkowie się trochę przebudzili a kombinatorzy mocno rozczarowali na trasie biegu. WYNIKI Złe smarowanie chyba odpada bo Pyclik i Biela pobiegli swoje albo nawet lepiej. A było pięknie po skokach.

Co ciekawe na UNIWERSJADZIE same gwiazdy :lol: Polacy wysłali najmocniejszych zawodników w Polsce i jest szansa że Pochwała wróci z workiem medali. Zawsze to będzie jakiś sukces kombinacji.

I na koniec informacja dla Duche. Amerykanie podali skład na MŚ: Demong, Spillane, Lodwick, B.Fletcher, T.Fletcher, Hendrickson. Demongowi też się dziecko urodziło ale teraz razem ze Spillanem biorą się do roboty i coś mi się wydaje że za miesiąc nie będzie na nich mocnych i Norwegowie będą oglądać tylko ich plecy na trasie. Czyż nie Markos? :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 14 Lut 2011 10:19

Wczoraj mi się zdarzyło być na PK w Szczyrku i niestety podczas mojego pobytu nie było takich atrakcji jak dzień wcześniej. W sobotę zawodnicy poprzez błąd delegata FISu pokonali 12,5 km zamiast dziesięciu a wyniki zostały uznane za oficjalne mimo protestów kilku ekip (Norwegowie się niby spóźnili). To jest straszna kompromitacja FISu (niby PZN bez winy więc można tak teoretycznie założyć...) bo zawodnicy już wykonali finisz a jakiś FISowiec im krzyczy że mają biec jeszcze rundę :shock: Polacy na tym nie wiele stracili a Zarycki nawet zyskał więc nie było specjalnych protestów ale coś takiego to po prostu paranoja i żenada organizacyjna.

Drugiego dnia też nie zabrakło atrakcji bo Johansen na finiszu jakimś cudem bez żadnego upadku nadłamał sobie nartę i dotarł na "zawijasie" na 6 miejscu. Pochwała przedwczoraj nie dotarł do mety bo słabo się czuł (i tak awansował na 16-17 miejsce) i jak dowiedział się o tym że ma biec 12,5 km to złapał focha bo po finiszu był kompletnie bez sił a drugiego dnia pobiegł jak na siebie bardzo słabo i skończył na 12 miejscu. Polacy po skokach spisywali się nadspodziewanie dobrze a w biegu nadspodziewanie źle :|

Jeśli chodzi o wyjazd na MŚ to oczywiście kombinatorzy nie pojadą we 4 a prawdopodobnie tylko 2 albo nawet sam Pochwała... Alpejczycy czy Szymańczak sobie pojechali/pojadą na wycieczkę a kombinatorzy mimo dobrych wyników juniorskich zostaną w nagrodę w domu. Co gorsza chyba w tym momencie się sezon dla nich skończył bo już prawdopodobnie nie pojadą na żadne zawody. Świetny ruch PZNu, który poza Kowalczyk i Małyszem świata nie widzi.

Adam Cieślar napisał(a):W poniedziałek zapadnie ostateczna decyzja, kto poleci na mistrzostwa świata. - Bardzo chciałbym pojechać do Oslo. Wiadomo, taka wspaniała impreza, taka ranga zawodów... Chciałbym chociaż móc poznać, jak to jest znaleźć się na mistrzostwach świata. Rok temu nie miałem zbyt dobrej formy w Oslo, ale nie skakałem tam źle. Gdybym dostał szansę, to bardzo bym się cieszył i na pewno walczył z całych sił - zapewnia Adam Cieślar.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Bartek10982 » 14 Lut 2011 16:23

Na Mistrzostwa Świata w Oslo pojedzie tylko dwóch polaków, jest to Tomasz Pochwała i Paweł Słowiok.
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez Menson » 14 Lut 2011 18:32

Jest to naprawdę durna decyzja PZN-u... No i powodzenia w tym, że kombinacja się rozwinie... Hamuje się rozwój młodych zawodników, mimo to, że od chyba roku było gadanie "To MŚ są najważniejszą imprezą w sezonie"... A tu sobie jedzie dwóch zawodników... I to na pewno jest motywacja i nauka dla pozostałych zawodników, to że trener nie umiał ich wytrenować, przez co nie mają formy, i jeśli to niby brak wyników ma być winny temu, to jest temu winny właśnie trener, przez co to on się nadaje do wymiany. A z biegaczek sobie jadą takie Marcisz czy Szymańczak... Bo tam sztuczny balonik jest pompowany... Spokojnie mogli wziąć jeszcze Cieślara i jakiegoś czwartego do drużyny: Wantuloka, Zaryckiego, czy kogoś z młodszych.
Menson
Kadra B

Postprzez san » 14 Lut 2011 19:31

Faktycznie skandal. Komentarz fachowca ze strony -kombinacjanorweska:

Dziś po południu poznaliśmy oficjalny skład kombinatorów na MŚ w Oslo. Do Norwegii polecą Paweł Słowiok oraz Tomasz Pochwała. W kadrze definitywnie zabraknie Adama Cieślara i czwartego zawodnika który mógłby uzupełnić drużynę. Nasi reprezentanci wystąpią więc tylko w konkursach indywidualnych (26.02 oraz 02.03) a zabraknie ich w rywalizacji drużynowej.

Czym jest spowodowana taka decyzja? Dlaczego zawodnicy na bardzo podobnym poziomie byli zmuszeni do eliminacji? Na to pytanie odpowiedź zna tylko PZN. Można się tylko domyślać że każdego polskiego działacza Oslo przywita z otwartymi ramionami. Nie chcę nawet insynuować czym dokładnie będą witani ale każdy z nas chyba różne historie z wielkich imprez gdzie to nie sportowcy byli na pierwszym planie.

Podczas PK w Szczyrku swoją wartość udowodnili Pochwała, Słowiok, Cieślar i Zarycki. Ten ostatni pokazał że jak się spręży to potrafi pobiec na wysokim poziomie a to jest ważniejsze w drużynie niż daleki skok bo przelicznik zdecydowanie faworyzuje drużyny dobrze biegające. Niestety dwaj ostatni nie dostaną szansy sprawdzenia się na tak wielkiej imprezie.

Nasuwa się pytanie dlaczego tak perspektywiczna drużyna nie dostanie szansy przetarcia? Za rok nie będzie żadnej wielkiej imprezy a za dwa lata przy normalnym rozwoju większość będzie wymagać od naszych zawodników miejsca w szóstce. Na pewno brak oswojenia z wielką imprezą im nie pomoże w walce o najwyższe cele. A przecież nie pojechali by na MŚ tylko za „roczniki” bo choćby Dawid Kubacki będący na liście ma zdecydowanie gorsze wyniki od Adama Cieślara. Nie wspominając już o alpejczykach czy niektórych biegaczkach a oni jednak swoje szanse dostali. Zapomnijmy więc na chwile o drużynie i zadajmy konkretne pytanie. Po co jedzie Dawid Kubacki i dlaczego jego kosztem nie można by wysłać Adama Cieślara? To pytanie oczywiście zakłada że PZN ma aż tak wielkie problemy finansowe że nie może nadwyrężać swojego budżetu wysłaniem jednego kombinatora więcej.
san
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 15 Lut 2011 14:54

Mnie także dziwi decyzja wysłania do Oslo jedynie dwójki kombinatorów. Tym bardziej że nie raz słyszałem z ust prezesa Tajnera że po skokach i biegach teraz będzie odbudowywana kombinacja i będziemy dążyć do tego by na każdych wielkich imprezach typu IO czy MŚ, reprezentowała Polskę kompletna drużyna w kombinacji norweskiej.
Przecież nie wysyłamy na zawody na wzgórzu Holmenkollen tabunów zawodników w biegach i skokach żeby nie można było zabrać jeszcze dwójki dwuboistów.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 15 Lut 2011 15:50

To jeszcze wrzucę komentarz fachowca( :mrgreen: ) po poprawkach bo ten wcześniejszy był bardziej na gorąco i został lekko poszerzony ;)
http://www.kombinacjanorweska.dbv.pl/ne ... admore=212

figaro56 napisał(a):Rozumiem i podzielam twoje rozgoryczenie Menson tym, że zabraknie kombinatorów norweskich(specjalnie dla Markosa użyłem tej nazwy :lol:) ale zupełnie nie przemawia do mnie uzasadnienie. Znaczy się sztafety kobiecej w biegach też nie powinniśmy wystawić? Co masz przeciwko temu, że o biegach ostatnio się mówi i pisze? A już zupełnie nie rozumiem twojego ataku na Marcisz. Młodą, zdolną dziewczynę i naszą nadzieję na przyszłość. Biegi są jednym z elementów kombinacji i im lepszy poziom biegów w Polsce tym lepszy poziom kombinatorów. Ja też jestem rozczarowany tym, że w kombinacji nie będzie Polaków ale oczekuję merytorycznych uzasadnień za tym aby oni pojechali na MŚ a nie atakowania sensu wysyłania tam naszej kobiecej sztafety biegowej.

Ja tam Mensona rozumiem bo powinna być jakaś sprawiedliwość w tym samym związku. Albo nie wysyłamy żadnych "wycieczkowiczów" albo w każdym sporcie staramy się dać przetrzeć tym najbardziej perspektywicznym. Przecież sztafety kobiecej nie stać aktualnie na medal a ciężko będzie nawet o 6/8. Tak na prawdę jadą tylko po to żeby robić tłum za plecami Kowalczyk i żeby Tajnerowi nie było głupio jak ktoś spyta czemu jedzie sama Justyna. Drużyna skoczków to inna bajka ale np. tacy alpejczycy podlegający PZNowi to wszyscy pojechali na wycieczkę. Podobnie ma się sytuacja jeśli chodzi o Staręgę i Kreczmera. Gdyby nie to że Michałek się zbuntował to pewnie pojechała by nawet męska sztafeta w biegach :roll: a kombinatorów raczyli wysłać dwóch i obawiam się że gdyby nie Pochwała to by ich nawet nie wysłali tylko głupio im było pominąć zawodnika z punktami PŚ. Marcisz spisała się nieźle na MŚJ ale wydaje się że na przekroju całego sezonu Cieślar był dużo lepszy i nie atakuje w ten sposób Eweliny ale zastanawiam się jak Tajner chce odradzać kombinację. Mamy coraz lepszych juniorów, którzy jako drużyna są zdecydowanie najlepsi w Polsce w juniorskich sportach zimowych a związek nie chce iść za ciosem żeby spopularyzować dyscyplinę :roll: Myślę że jak przeczytasz powyższy link Figaro to wystarczy za merytoryczne uzasadnienie.

markos7207 napisał(a):Mnie także dziwi decyzja wysłania do Oslo jedynie dwójki kombinatorów. Tym bardziej że nie raz słyszałem z ust prezesa Tajnera że po skokach i biegach teraz będzie odbudowywana kombinacja i będziemy dążyć do tego by na każdych wielkich imprezach typu IO czy MŚ, reprezentowała Polskę kompletna drużyna w kombinacji norweskiej.
Przecież nie wysyłamy na zawody na wzgórzu Holmenkollen tabunów zawodników w biegach i skokach żeby nie można było zabrać jeszcze dwójki dwuboistów.

Przeczytałem gdzieś coś takiego. Skoki 4 + 2 czyli kombinacja 4 - 2 i trochę w tym prawdy jest ale jednak nie do końca bo najprawdopodobniej jeden z tych skoczków zostanie w domu jako "rezerwowy rezerwowego". Jeśli zaś chodzi o kombinatorów to jest to dosyć dziwna sytuacja bo z tego co wiem związek chciał wysłać trójkę ale to Michalczuk nie skorzystał z tej opcji bo jego zdaniem Cieślar słabnie :shock: Tak czy siak wysyłanie trójki to też straszny kretynizm jednak nie ma co na ten temat dywagować bo jedzie dwóch i Cieślara po prostu wydymali ostatniego dnia. A taki Zarycki, który zdaniem trenera jest za słaby i mówi o tym otwarcie z trzech ostatnich startów zanotował dwa życiowe wyniki i oczywiście zdaniem trenera jest bardzo małe prawdopodobieństwo żeby to powtórzył na MŚ :roll: Już nie mówię o tym że jako jedyny Polak poza Pochwała nie spada a nawet przesuwa się w biegu do góry i jak na kombinatora jest bardzo młody (89 rocznik). Ciekawe jakie nacje wystawią drużynę bo obawiam się że zrobią to nawet Ukraińcy :| Realnie patrząc mogliśmy powalczyć z Rosjanami, Estończykami, Ukraińcami no i może przy dobrej postawie na skoczni z Czechami, Szwajcarami i Słoweńcami ale byłoby o to ciężko. Na pewno nie było by tak że Polacy przybiegli by 10 minut za ostatnią drużyną.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez san » 15 Lut 2011 16:21

Trener wyraźnie się wystraszył. Niedzielny start był słaby ale też juniorzy mieli morderczy tydzień (6 startów) i nie wytrzymali fizycznie. Ogólnie jednak widać,że ich forma idzie znowu w górę. Do trójki najlepszych dołożyć Zaryckiego i Gąsienicę i jedziemy,zwłaszcza,że zawodnicy tak bardzo chcą wystartować.Trener boi się,że drużynowo przybiegną ostatni i podniosą się głosy żeby go zwolnić. Związek powinien dać mu (chociażby nieoficjalnie) jakieś gwarancje.
san
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 15 Lut 2011 16:23

Byc może stosuja logikę ministerstwa które daje pieniądze na tych którzy rokują jakieś szanse na dobry wynik. Zresztą gdyby tylko tym się kierować to poza Małyszem, Stochem i Kowalczyk nie powiniem jechać nikt więcej ;) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 16 Lut 2011 12:35

Raku a skoczkowie wyjąwszy ostatnie IO to nie robili za tło Małysza. Jakież realne szanse na dobre miejsce mieli przez te lata a jednak byli na wszystkich mistrzowskich imprezach jako drużyna. Dopiero od ostatnich IO zrobiła się szansa na zajęcie dobrej lokaty przez skoczków a nikt nie podważał sensu wysyłania drużyny przez lata. Pierwszy raz dopiero teraz mamy czterech którzy zdobywali punkty w PŚ w miarę regularnie i jadą bo zasłużyli. Masz rację, że gdyby nie Justyna to tych biegaczek tam by nie było. No bo która może indywidualnie zagwarantować w miarę poprawny występ. No może Maciuszek jak będzie zdrowa zajmie miejsce w 30 na 30 km.
Jestem całym sercem za tym by chłopaki w kombinacji wystartowali jako drużyna bo dla mnie zawody bez Polaków to tracą 90% na wartości i nie potrafię wzorem innych znaleźć zastępców którzy wzbudzaliby podobne emocje. Gdybyśmy paluchami zaczęli wytykać a ten jedzie a tamten nie to tak jak mówi Markos powinna Polska reprezentacja liczyć trzy nazwiska Małysz, Stoch i Kowalczyk.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 16 Lut 2011 13:55

Nie do końca się zgadzam bo skoczkowie z Małyszem zawsze jakieś szanse na medal mieli (potwierdza to Villach 2000) a na ostatnich MŚ przecież byliśmy o krok od medalu więc to zupełnie inny kaliber niż biegaczki w tym momencie bo zarówno Szymańczak jak i Marcisz nie mają szans na jakieś dobre rezultaty w Oslo.

figaro56 napisał(a):Gdybyśmy paluchami zaczęli wytykać a ten jedzie a tamten nie to tak jak mówi Markos powinna Polska reprezentacja liczyć trzy nazwiska Małysz, Stoch i Kowalczyk.

O to mi właśnie chodzi ;) To przynajmniej byłoby sprawiedliwe a tak na MŚ nie jedzie dwóch Mistrzów Polski w kombinacji norweskiej z czego Cieślar jest jawnie skrzywdzony bo Zarycki to zawsze wielka nie wiadomo.

No i taka na zakończenie powiem że jeśli zdaniem PZNu i Michalczuka kombinatorzy są za słabi do startu to trener jest pierwszy jest do wylotu. Słowiok i Cieślar osiągali lepsze czasy biegowe w Pucharze Kontynentalnym mając 17 lat i wtedy byli rewelacjami nie tylko w Polsce ale i na świecie :!: Teraz mają 19 lat i uzyskali dużo słabsze czasy więc w żaden sposób nie tłumaczy tego zmęczenie OOM. Jak to Menson czy Nemo napisali na swojej stronce w pewnym momencie było tak że 'Michalczuk oduczył Słowioka skakać a nie nauczył go biegać' więc w sumie o jakim rozwoju my tu rozmawiamy. Jak oni nie osiągną poziomu 30 w PŚ to ja nie wierzę w rozwój kombinacji na przestrzeni kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 16 Lut 2011 14:11

No akurat tutaj muszę się przyznać, że ja chciałem dać czas i szansę Michalczukowi, a to co napisałeś Raku, to pisał Nemo. Jednak teraz widać, że ten trener zupełnie się nie sprawdza. Po prostu dzięki talentowi, i temu, że mimo wszystko mogą się rozwijać dzięki kadrze, to Słowiok i Cieślar jako tako pozycję wysoką utrzymują. Inni młodzi wiadomo, że kondycję poprawiają, to czasy biegów też są lepsze. Lecz jak to się zatrzyma, to trener już z nich nie zrobi.
Menson
Kadra B

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości