Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez zdzichu » 21 Paź 2011 12:19

Wczoraj był wreszcie taki pucharowy czwartek na jaki czekałem,dwa cenne zwycięstwa.Mecz Legii naprawde kapitalny,nieco słabiej w drugiej połowie,ale można było się spodziewać,że Rumunii ostro wezmą sie do roboty.Naprawde Legia w tych rozgrywkach spisuje sie rewelacyjnie,teraz przed nimi dwa mecze u siebie,i szansa na awans jest bardzo duża.Ssonicsl chwalił Żewłakowa,ja natomiast muszę pochwalić bramkarza Dusana Kuciaka,który wczoraj bronił niesamowicie pewnie,chodzi mi o te wrzutki które wyłapywał bez najmniejszych problemów.W sumie to aż dziw bierze że Legia potrafi tak świetnie wyglądać w Pucharach,a w lidze zdarzają im sie słabsze mecze,czyżby poziom ekstraklasy był wyższy :lol: . Natomiast Wisła zagrała bez jakichś fajerwerków,ale najważniejsze że wygrała,choć szanse na awans jednak niewielkie teraz dwa ciężkie wyjazdy ,no i jednak jakoś bez tego Meliksona sobie radzą.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 21 Paź 2011 13:00

Przecież już sezon temu wyszło na jaw, że Juventus czy Manchester City to nie ta pólka co Bełchatów czy Arka Gdynia ;)

W lidze wciąż święci triumfy siermiężna gra z kontry, stąd nielicznym zespołom chcącym grać w piłkę jak Legia może łatwiej przychodzi gra z trudniejszym rywalem niż z takim Podbeskidziem. Pomijam sprawę zaangażowania i grania co 3 dni. Mam jednak nadzieję, że w tym sezonie Wisłę i Legię ominie na dłuższą metę "syndrom Lecha" z zeszłego sezonu i do pucharów załapią się drużyny, które mają aspirację i potencjał, by coś do nich wnieść.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez zdzichu » 21 Paź 2011 19:54

Też,mam nadzieje że Legi i Wisłe zobaczymy w przyszłej edycji pucharów ,no i Lecha ,choć patrząc na naszą nieobliczalną ligę w której każdy może wygrać z każdym ,to troche boje sie że któregos z tych zespołów ,może zabraknąc,np dziś spacerujące w okolicach miejsc spadkowych Zagłębie pokonało niedawnego lidera Korone.Co do tego meczu Legii z Podbeskidziem ,to wydaje sie ze Legia zlekceważyła przeciwnika,zresztą sami mówili że zabrakło im troche determinacji,a w naszej lidze kazdy może wygrac z każdym,wiec determinacji nie powinno brakowac zwłaszcza tym czołowym zepołom,bo nagle może wyniknac taka sytuacja jak z Lechem w poprzednim sezonie.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 21 Paź 2011 20:03

Bardzo ładna wygrana Legii i trochę mniej ładna Wisły ;) A mówiąc serio, to jeśli za rok do pucharów awansują te drużyny, które powinny czyli Lech, Legia i Wisła (no cóż :D ), to być może dorobimy się nawet 2 drużyn w LM, bo odpadnie nam bardzo mało punktów, a teraz i być może za rok sporo przybędzie. Będzie to niepowtarzalna szansa, bo później będzie już odpadać dużo więcej. To jednak bardzo złożona sprawa. Teraz niech się Legia skupi na przynajmniej remisie z Rapidem u siebie, bo porażką mogą bardzo łatwo zniweczyć euforię.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 22 Paź 2011 17:08

TVP Sport postanowił relacjonować mecze polskiej reprezentacji kobiet w eliminacjach do mistrzostw Europy. Brawa za tą decyzję. Może ona sprawi, że choć trochę zwiększy się zainteresowanie w naszym kraju futbolem Pań. Dzisiaj Polki wygrały z Grecją 2-0, ale ciężko będzie walczyć o awans z Rosją (już zanotowały nasze z tą reprezentacją porażkę w tych eliminacjach) i z Włochami.
W środę również przewidziana jest relacja, tym razem z meczu z Bośnią i Hercegowiną.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez damian940915 » 23 Paź 2011 22:26

Jako, że pochodzę i mieszkam w mieście (Biała Podlaska), gdzie piłka nożna kobiet jest silnym ośrodkiem w skali kraju (AZS PSW Biała Podlaska w ekstraklasie i klasa sportowa w przyuczelnianym liceum o profilu piłka nożna kobiet), to ostatnio były organizowane tutaj (i w Radzyniu Podlaskim) mecze eliminacji Mistrzostw Europy kobiet do lat 17 (Polki po pogromie Łotwy 6:0 i Gruzji 12:0 i porażce 2:1 ze Szwajcarią przeszły do następnej rundy, jako jedna z 4 najlepszych drużyn z 2 miejsc). O dziwo kibiców było sporo, więcej niż na meczach ligowych ekstraklasy kobiet. W sobotę mecz z Łotwą był na stadionie miejskim (tam też mecze rozgrywa AZS PSW Biała Podlaska), na który wejść może 4 tysiące osób, więc liczba widzów była procentowa co do wielkości stadionu była bardzo niewielka, ale dwa pozostałe mecze Polek odbyły się na boisku w trochę innej części miasta i tutaj widać było nadkomplet widzów, którzy musieli stać ze względu na brak miejsc. Cieszy fakt, że niektórzy ludzie przychodzili ubrani w biało-czerwone barwy i flagi narodowe. Na mecze ligowe chodzi 100 osób, tutaj było po 300 na jednym meczu. Wynik nie oszałamia, ale zalążek widać. Tylko godziny rozgrywania spotkań były do kitu, bo w sobotę była to 12:00 a w ciągu tygodnia - 15:00, gdzie normalni ludzie jeszcze pracują, więc na trybunach głównie młodzież. Z tego powodu i ja z powodu zajęć szkolnych i pozaszkolnych nie mogłem oglądać, a relację swoją opisuje na podstawie relacji z portali regionalnych i galerii zdjęć oraz info od znajomych. Na pewno na promocje takie godziny nie wpływają pozytywnie, ale przy braku sztucznego światła nie ma wyjścia. Aczkolwiek większość lokalnych mediów zachęcało do przyjścia na stadion, podobnie jak w całym mieście porozklejane były plakaty informujące o zawodach. Także, jakieś tam zainteresowanie na szczeblu regionalnym było widać i myślę, że przynajmniej w moim mieście widok kobiety ganiającej za piłką już mało kogo dziwi. A jak jest w innych miastach, nie wiem?

Swoją drogą w Polsce są 3 ośrodki Licealnego szkolenia (jeden w Białej, drugi w Gorzowie Wlkp., trzeci w Koninie), więc coś się w naszym kraju rusza w dobrą stronę w tym kierunku. W Białej PSW wybuduje przyuczelniane boisko ze sztuczną trawą, a także halę, gdzie swoje mecze i treningi odbywać będą zarówno licealistki, jak i drużyna uczelni. Do tej pory treningi odbywały się na stadionie miejskim lub na orlikach w całym mieście, co na pewno komfortem nie było.

Swego czasu mecze kobiet transmitowało Orange Sport Info, ale jeśli transmituje TVP to tylko lepiej dla rozwoju tej dyscypliny w Polsce.

Jeszcze co do rozgrywek to nie obyło się bez wpadek, bo podczas grania hymnów Polki odwrócone były tyłem do masztów z flagami, odwrotnie niż Łotyszki. Dodatkowo Łotyszki podczas hymnu stały plecami do wyprowadzających je dzieci :) A jak to dokładnie wyglądało przedstawia zdjęcie Łotyszek http://www.biala24.pl/galerie/914/46.jpg
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez ssonicsl » 24 Paź 2011 12:11

Po pierwsze. Bardzo mnie cieszy, że piłka nożna w wykonaniu Pań coraz śmielej wkracza do mediów. TVP Sport jest jak na ten moment bardzo dobrym miejscem + krótka relacja znajduje się w głównym wydaniu sportu na TVP1 (to tez ważne m.in. dla sponsorów). Niech się nam dalej piłka kopana w żeńskim wydaniu rozwija, to może za 10 lat będzie tak jak z boksem obecnie.

Po drugie. Derby Polski dla Legii :D Bramki strzelali dwaj wychowankowie (i to tacy pełną gębą) stołecznego klubu co cieszy mnie podwójnie. Super to wygląda w Warszawie. Akademia (Młode Wilki) + ciągle rozwijane zaplecze treningowe (w planach budowa bursy pod Warszawą), itd. Dla kontrastu mamy Kraków i dno totalne. Cupiał nie myślał nigdy przyszłościowo. Zawsze chciał mieć na teraz. No i efekt taki, że Wisła nie ma żadnego zaplecza infrastrukturalnego (jedno boisko treningowe :roll: ) ani sportowego (Młoda Wisła okupuje ostatnie miejsce w tabeli). A przecież był moment (początek tego wieku) gdy coś próbowano zrobić (wtedy m.in ściągnięto za czapkę gruszek młodych braci Brożków). Nieciekawa przyszłość przed Wisłą.

Po trzecie. Kto się chce założyć, że młodziutki wychowanek Legii Olek Jagiełło będzie grał w pierwszej reprezentacji? W tej chwili ma 16 lat i już trafił do MESY oraz gra w kategoriach juniorskich (U-17). Zapamiętajcie to nazwisko, naprawdę.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez figaro56 » 24 Paź 2011 20:00

Zgadzam się z wami, że warto inwestować i popularyzować kobiecą piłkę nożną. Ma szansę na masowość bo w porównaniu do innych najpopularniejszych gier zespołowych najmniejszą rolę odgrywają tu warunki fizyczne. Wyobraźcie sobie dziewczynę o przeciętnym wzroście chcącą pograć sobie w ....... No właśnie w co?
Siatkówka? Jak nie ma blisko 180 cm to co z niej za siatkarka. Już o koszykówce nie wspomnę. Nawet piłka ręczna preferuje raczej konkretne baby a na piłkarskim boisku znajdzie się miejsce dla i tych których wzrost nie oscyluje tak koło żyrafy. Po drugie wolę oglądać dziewczęta ganiające za piłką niż te grupki chichoczących idiotek wystających po bramach na osiedlu z piwkiem w ręku i papierosem w ustach.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 24 Paź 2011 23:03

figaro56 napisał(a):... Wyobraźcie sobie dziewczynę o przeciętnym wzroście chcącą pograć sobie w ....... No właśnie w co?...

unihokej?...
figaro56 napisał(a):...Po drugie wolę oglądać dziewczęta ganiające za piłką niż te grupki chichoczących idiotek wystających po bramach na osiedlu z piwkiem w ręku i papierosem w ustach.

Można by jeszcze spróbować zagonić do garów ale Fridusia się obrazi... :P
A tak serio to moja córka tańczy a jej koleżanka gra w nogę. Jedno i drugie popieram. Obydwie bram nie obstawiają.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez friducha » 25 Paź 2011 11:00

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 02:04, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez dan » 26 Paź 2011 16:34

Dzisiaj o 19.15 Polki zagrają z Bośnią. Transmisja na TVP Sport. Mam zamiar oglądać, choć będę musiał trochę ten telewizor przełączać z powodu gry dwóch polskich drużyn w Lidze Mistrzów siatkarzy.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez Janko10 » 26 Paź 2011 21:48

friducha napisał(a):...Kluczem jest tutaj wolna wola. Chyba nie zapędzałeś na postronku córki na lekcje tańca?...

Oczywiście, że wolność i wolna wola. Oczywiste również, że w pełni dotyczy to dojrzałych ludzi. A dziecku nie będę zabraniał ruchu w żadnej formie. No może w prawie żadnej.
Z Bośnią 4:0.
Bramki: Żelazko 45, 77, Winczo 82, Stobba 86.
Tabela: M PKT Gole
1. Włochy 3 9 12-0
2. Rosja 3 6 7-3
3. Polska 3 6 6-3
4. Grecja 2 1 1-3
5. Macedonia 2 1 1-10
6. Bośnia 3 0 1-9
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez figaro56 » 27 Paź 2011 09:16

Okazałe zwycięstwo i gdybyż to chłopaki potrafili tak dokopać Bośniakom.
Tak przy okazji tego tańca panny Jankówny to przypomniał mi się taki serial gdzie rodzice posyłali córkę na balet a dziewczyna wymykała sie do sali obok i trenowała boks. Ukrywała to przed rodzicami i sprawa się rypła dopiero jak przy okazji wyjazdu na turniej potrzebna była pisemna zgoda rodziców. Tak więc Janko nie zdziw się jak w zamiast w baletki zmuszony będziesz zainwestować w bokserskie rękawice. :lol: A tak na poważnie to można przecież łączyć pasje. Na ten przykład Ola Klejnowska łączyła taniec z podnoszeniem ciężarów i to z sukcesami przynajmniej jeśli chodzi o ciężary.
Normalnie nie oglądam tych seriali które Figarowa łyka jak pelikan ale tam zawiesiłem wzrok bo w roli trenera boksu wystąpił mój "ulubiony" bokser Saleta.

W piłce kobiecej jest zdecydowanie większa hierarchia niż w męskiej. Oczywiście będzie się ona zmniejszać wraz z rozwojem i popularyzacją ale póki co o ile z Rosjankami możemy powalczyć na w miarę równych warunkach. To Włoszki chyba jeszcze nie ta półka.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 28 Paź 2011 16:51

Spoko, sprawdziłem okolice, nie ma żadnego boksu ani zapasów kobiet w promieniu 30 km. ;)
Z Rosjankami chyba też nie powalczą. Ale nie rozwijam tematu, bo jeszcze Friduszka pomyśli, że mnie piłka kobiet zaczyna fascynować. :lol:
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez figaro56 » 28 Paź 2011 18:18

Widzisz Janko jak to jest z tymi ostatecznymi deklaracjami. Teraz nawet jakbyś chciał sobie podyskutować o kobiecej piłce to musisz trwożliwie rozglądać się na boki czy Friduszka nie słyszy no bo tytuł męskiego szowinisty do czegoś zobowiązuje. :lol:
30 km? :shock: Gdzieś ty dla tej Jankówny taką pustynię znalazł na ten taniec. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez friducha » 28 Paź 2011 21:37

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 02:04, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez komando77 » 28 Paź 2011 21:44

Janko i Fagaro się martwią co też ja sobie pomyślę... koniec świata blisko....

No, podobno dzisiaj miał być.
Tymczasem arena na Euro we Wrocławiu została oficjalnie oddana do użytku. Na inaugurację przy pełnych trybunach Śląsk wygrał 1:0 z Lechią.
Lechia ma szczęście do inauguracji, kolejny mecz otwarcia odbywa się z jej udziałem.
No i ciekawe, czy Śląskowi uda się regularnie zapełniać stadion kibicami. Lechia na razie pokazuje, że będzie to trudne do osiągnięcia. Ale zobaczymy, co będzie w kolejnych meczach.
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez kat. » 28 Paź 2011 22:13

Oczywiście, że się nie uda. Śląsk na fali, otwarcie + mecz zgodowy to nie było problemu, ale przyjdzie kryzys, elektryzujące mecze z Podbeskidziem czy Bełchatowem, i trybuny się przerzedzą. Zresztą, do Euro i tak wszyscy pewnie zakaz wyłapią ;)

Ja dziś obejrzałem tylko mecz Górnika z Jagą. Ligowa młócka, która na pewno nie przyciągnie na trybuny "niedzielnych" kibiców, gdy i Żabole doczekają się nowego stadionu, choć tam, pomijając protesty, z frekwencją zawsze było bardzo zacnie, nawet gdy KSG grał padakę.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez dan » 29 Paź 2011 08:01

Kat było zacnie, ale od jakiegoś czasu już te trybuny w Zabrzu nie potrafią się zapełnić nawet w połowie. Choć nawet jak Górnik całkiem niedawno grał na zapleczu ekstraklasy na meczach ligowych często był komplet.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez kat. » 29 Paź 2011 09:49

Protest ;) Sam nie byłem pewien, przeciw czemu protestują, więc musiałem wyguglować. Ale jest to, co wszędzie - gorączka przed Euro.

http://www.mmsilesia.pl/387666/2011/9/2 ... gory=sport

- W związku z zaostrzaniem przez policję represji wobec sympatyków futbolu, w tym także fanów Górnika Zabrze, którzy po ostatnich spotkaniach rozegranych przy Roosevelta stoją przed zagrożeniem otrzymania zakazu stadionowego za niedostosowanie się do poleceń ochrony oraz przekleństwa, wszystkie grupy kibicowskie działające przy Górniku Zabrze postanowiły od spotkania z Cracovią Kraków zaostrzyć protest prowadzony od rundy wiosennej poprzedniego sezonu i poza wstrzymaniem się od prowadzenia dopingu oraz tworzenia opraw meczowych zaprzestać udziału w spotkaniach rozgrywanych przy Roosevelta 81 - czytamy w oświadczeniu kibiców Górnika.

Po Euro będą błagać "kiboli", by raczyli odwiedzać nowe stadiony. ;)

A wczoraj we Wrocławiu bajka :)

http://www.youtube.com/user/slasknet#p/u/3/wxfZPu7SWlI
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości