Naszła mnie potrzeba założenia tego tematu, jak to było po Vancouver. Dla mnie igrzyska te były najlepszymi w wynikach Polaków w XXI w i jednymi z najlepszych w organizacji. Brawa dla Rosjan, postarali się, ale pora przejść do dokładniejszych ocen Polaków oraz niektórych zawodników innych reprezentacji (skala od 1 do 6+). Ważne - oceniam głownie po możliwościach i potencjale, a nie tylko po osiągniętych wynikach.
Skoki Narciarskie (Polacy - 5/6)
Kamil Stoch - 6+/6 - tłumaczyć nie trzeba, 2 złota indywidualnie, tylko ten jeden skok w drużynówce był niemistrzowski, ale to i tak nie zaniży u mnie oceny
Jan Ziobro - 5/6 - solidne, długie skoki, najlepszy w drużynówce, świetne występy indywidualnie, ma chłop potencjał
Maciej Kot - 4+/6 - świetny występ na skoczni normalnej, gorzej na dużej i w drużynówce, ale starał się i nie pajacował
Dawid Kubacki - 3-/6 - nic ciekawego nie pokazał, na skoczni normalnej nie zakwalifikował się do 2 serii
Piotr Żyła - 2/6 - słabo, zawalił drużynówkę, tylko ten 2 skok był udany
-----
Gregor Schlierenzauer 3+/6 - nie trafił z formą, ale też nie skakał fatalnie, ciężko go ocenić, ale oceniam głównie po możliwościach zawodnika , a na tym tle raczej wypadł słabo ;/
Simon Amman 3-/6 - miejsce 18 i 10, to nie było raczej to co kibice jak i On sam oczekiwali, co zresztą sam baaardzo zasmucony przyznał
Thomas Diethart 5/6 - bardzo młody, bardzo utalentowany, miał jedną wpadkę na skoczni dużej, ale 4 miejsce na normalnej i przepiękne skoki w drużynówce rekompensują to
Thomas Morgenstern -??- nie potrafię Go ocenić, po tych wypadkach jest bohaterem, wracając na skocznię, zatem nie za wyniki a za odwagę 6/6 ^^
Peter Prevc - 6/6 - młody, a tu 2 medale indywidualnie. Tak samo jak Stoch, wie jak przygotować się na imprezę docelową
Noriaki Kasai - 6/6 - srebro (prawie złoto) indywidualnie w takim wieku, co tu więcej pisać
Biegi Narciarskie (Polacy - 4-/6, dzięki Justynie i Sylwii..)
Justyna Kowalczyk 6/6 - złoto w które celowała zdobyła i to z kontuzją, pokonała przeciwności, reszta mnie nie obchodzi
Sylwia Jaśkowiec 4+/6 - wpadka w sprincie bardzo zaniża ocenę, ale super obie sztafety ratują sytuację
Kornelia Kubińska 3-/6 - dobry występ na 10 km i tyle z dobrych występów, zawiodła w sztafecie
Paulina Maciuszek 3-/6 - było jak było, sztafeta baardzo przeciętna w Jej wykonaniu
Maciej Kreczmer 3-/6 - nie zachwycił, widać, że ciężko trenuje, a tu kurde tak mu dużo brakuje do czołówki..
Maciej Staręga 2+/6 - młody jest, ale sprint zawalił, a na tym miała się wzorować Jego ocena.
----
Marit Bjørgen 6+/6 - Mimo słabej 10 i sztafety musiałem dać tak wysoko, bo z 3 złotami Ona jest klasą samą dla siebie.
Therese Johaug 5/6 - Boli brak złota i to bardzo nie tylko Ją, ale i wielu kibiców, jednakże brąz i srebro w takim wieku budzi podziw, w Korei zdobędzie 6 złot (nawet w sprincie !! xd), tego Jej życzę.
Charlotte Kalla 6/6 - Mimo braku indywidualnego zwycięstwa i słabej 30-tki zdobyła tyle medali na tych IO, że Jak to Kowalczyk wspomniała, może być dumna, a jeszcze ten popis w sztafecie - fufu.
Aino Kaisa Saarinen 5/6 - Nie ma co 2 sreberka, bardzo blisko brązu na 10-tce i świetny występ w łączonym, nie zawiodła
Kikkan Randall 2+/6 - nie trafiła z formą, w drużynówkach słabo, szkoda mi Jej było ;/
Dario Cologna 6+/6 - takie tam 2 złota, pewnie na 30 tez by było, szkoda tej narty, brawo!
Peter Northug 2/6 - without comment, czy to przez złe przygotowanie,wcześniejszą chorobę czy coś innego...Szkoda, bo zawiódł wielu kibiców, sam siebie pewnie też.
Marcus Hellner 5+/6 - świetne biegi, złoto w drużynówce i srebro, On umie przygotować się na imprezę docelową
Aleksander Legkow 6/6 - mimo niechęci carycy Vialbe pokazał, że jest najlepszy w swojej drużynie, jego pokonywanie podbiegów mi imponowały, a złoto na 50 jest czymś wielkim
Biathlon (Polacy 2+/6 ;/ )
Krysia Pałka 2+/6 - szkoda mi Jej okropnie, bieg baardzo słaby, strzelanie nienadzwyczajne, a pierwsza zmiana w sztafecie.. (chociaż prawdopodobnie to nie Jej wina)
Weronika Nowakowska-Ziemniak 4+/6 - brakło niewiele w sprincie, nawet boli jak się o tym myśli, potem brakowało trochę celności, szczęścia czy szybkości, ale ogólnie było dobrze
Monika Hojnisz 5-/6 - bardzo młoda i utalentowana, niewiele brakło w masówce, głownie biegowo odstaje
Magdalena Gwizdoń 2+/6 - w zeszłym roku narobiła nam apetytów ;/ skończyło się jak skończyło, szkoda Madzi, bo mieszka całkiem blisko mnie
Krzysztof Pływaczyk 2/6 - za ten jeden przebłysk w sztafecie
Łukasz Szczurek, Łukasz Słonina, Rafał Lepel 1/6 - jedno jest pewne, gorzej chyba się nie dało xd
Martin Fourcade 6+/6 - miał te wpadkę w sprincie, ale reszta bajecznie, ala Bjoergen
Ole Einar Bjørndalen 6/6 - w takim wieku złoto, żywa legenda, zazdroszczę Norwegom xd
Emil Hegle Svendsen 4/6 - złoto indywidualnie zdobył, w sztafecie mieszanej też, reszta przeciętne, ale to co zrobił w sztafecie zostanie niestety bardziej zapamiętane ;/
Daria Domraczewa 6+/6 - 3 złota, Białoruś powinna Jej pomniki stawiać xd
Tora Berger 4+/6 - brak indywidualnego złota boli, ale srebro ratuje występ, no i świetne sztafety
Gabriela Soukalowa 4+/6 - moja faworytka, tylko jeden medal indywidualnie, ale przy tak wyrównanej stawce pisać, że tylko jeden raczej nie wypada, zatem jedno srebro - accepted xd
Łyżwiarstwo Szybkie (Polacy 6+/6 ^^ )
Zbigniew Bródka 6+/6 - co tu pisać, tylko podziwiać, w takich warunkach, strażak z zawodu, mistrzem olimpijskim + medal w drużynówce
Jan Szymański, Konrad Niedźwiecki 5/6 - mało w tej chwili obchodzą występy indywidualne, Oni spełnili główne założenie - medal w drużynówce
Katarzyna Bachleda-Curuś 6-/6 - po przerwie macierzyńskiej super wyniki indywidualnie no i srebro w drużynie - wielkie gratulacje
Katarzyna Woźniak, Luiza Złotkowska, Natalia czerwonka 5/6- srebro jest? jest, poprawiony wynik z Vancouver, tylko Holenderką uległy (zresztą jak panowie)
---
Koen Verweij 5/6 - za wyniki i za ten komentarz po srebrze wyjaśniający swoje zachowanie, polubiłem faceta
Organizacja igrzysk - 5+/6 - kilka niedopracowań, absurdalne toalety, ale igrzyska te były piękne, "inne" od reszty, pełne zaangażowania, kolorów i takiego "ciepła" rosyjskiego (mimo że ciepło w pogodzie tez było xd). jestem z nich zadowolony, nie tylko ja, słyszałem wieele pozytywnych opinii, brawo Rosjanie!