Tenis

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Tenis

Postprzez dan » 15 Lip 2012 12:41

Ależ mnie wkurza postępowanie polskich związków sportowych. Przytoczę pewien cytat:
"Niewiele brakowało, by Kerber grała dla Polski, ale jak wyjaśnił dziadek zawodniczki, Polski Związek Tenisowy nie był tym zbyt zainteresowany.

- W sumie te przepychanki między związkiem a Angeliką trwały kilka lat. Polski związek miał przedstawić ofertę, ale tego nie zrobił. Angelika czekała, dwa lata z rzędu odmawiała gry dla niemieckiej federacji. W końcu musiała się zdecydować i wybrała Niemcy - tłumaczył Janusz Rzeźnik."

Janusz Rzeźnik to dziadek Angeliki Kerber.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Nedops » 15 Lip 2012 13:09

Nie musieliśmy długo czekać na Janowicza w TOP100 ;) Jutro będzie nawet w czołowej "90", jeśli dobrze zagra w przyszłym tygodniu w Poznaniu to perspektywy rankingowe na drugą część sezonu będzie miał znakomite - właściwie tylko za finał w Poznaniu broni istotnej liczby punktów. Forma jest, Polak będzie się łapał do turniejów ATP (nigdy nie wygrał w nich meczu jak dotąd ;) ), zobaczymy co ugra w światowej elicie.

Tymczasem już 7. turniej deblowy w karierze wygrał Łukasz Kubot (Stuttgart w parze z Chardym).
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 15 Lip 2012 17:05

A Radwańska woli grać z siostrą debla niż z Kubotem miksta gdzie szansa na medal byłaby ogromna :roll:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Nedops » 15 Lip 2012 17:17

Ale chyba jeszcze nie ma żadnych ostatecznych decyzji w tej sprawie?
Faktycznie mogliby tworzyć naprawdę mocny mikst, styl gry Kubota idealnie pasuje do gry na trawie. Decyzje o tym jakie pary wezmą udział w rywalizacji mikstów zapadną dopiero w Londynie. Potencjalnie mocnych parych może być naprawdę sporo (serena/isner, venus/roddick, stepanek/kvitova, mirny/azarenka, dulko/del potro, paszek/melzer, mirza/paes, clijsters/goffin, kerber/petzschner, ivanović/zimonjić czy janković/tipsarević). Pytanie kto zdecyduje się grać 3 turnieje w tym samym czasie...
Zadziwiająco dużo tenisistów z kwalifikacją olimpijską gra w turniejach w przyszłym tygodniu (nie na trawie), a początek rywalizacji tenisistów już w sobotę 28 lipca.
Ostatnio edytowany przez Nedops, 15 Lip 2012 17:34, edytowano w sumie 1 raz
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 15 Lip 2012 17:24

Wierzysz, że Radwańska zagra trzy turnieje? Przecież ogłosiła, że zagra debla i singla (to drugie to oczywistość). Wystarczyło odpuścić debla z siostrą. Jak Radwańskie dojdą do najlepszej ósemki, to odszczekam ;)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Nedops » 15 Lip 2012 17:37

Jeżeli Radwańska przegra w pierwszej rundzie debla (lub nie daj Boże singla), to start w mikście jest prawdopodobny. A pamiętajmy, że Isia spędzi piątkowy wieczór dźwigając flagę... A następnego dnia już pewnie będzie musiała grać (jeśli nie to też niezbyt dobrze - dwa mecze w niedzielę). Teoretycznie szanse załapania się do drabinki miksta np. pary Jans/Matkowski byłyby zbliżone do Kubot/Radwańska (no ale szanse na sukces znacznie mniejsze).
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez Kacpero221 » 15 Lip 2012 18:51

Nedops napisał(a):Nie musieliśmy długo czekać na Janowicza w TOP100 ;) Jutro będzie nawet w czołowej "90", jeśli dobrze zagra w przyszłym tygodniu w Poznaniu to perspektywy rankingowe na drugą część sezonu będzie miał znakomite - właściwie tylko za finał w Poznaniu broni istotnej liczby punktów. Forma jest, Polak będzie się łapał do turniejów ATP (nigdy nie wygrał w nich meczu jak dotąd ;) ), zobaczymy co ugra w światowej elicie.

Mam nadzieję, że nie powtórzy się sytuacja Przysiężnego, który w elicie wygrał bodajże 2 mecze i jak szybko się w "100" pojawił, tak szybko z niej wypadł.

Być może Panna Agniesia nie zapowiada jeszcze występu w mikście, bo nie jest pewna kwalifikacji? Gdyby utworzyła parę z Fyrstenbergiem lub Matkowskim takowa jest pewna ale z Kubotem już nie. Poza tym Radwańska nie jest jedyną kandydatką do miksta - jest jeszcze Jans (finalistka tegorocznego French Open właśnie w mikście) i Rosolska.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Nedops » 15 Lip 2012 18:57

Każdy kraj może zgłosić dwie pary, więc nie ma problemu. A chyba cała trójka naszych "eksportowych" tenisistów wolałaby grać z Isią ;)
Przysiężnemu przeszkodziły kontuzje, poza tym dotarł do TOP100 w dość późnym wieku. Styl gry Janowicza mnie nie powala, ale podejrzewam, że zadomowi się w czołowej setce na lata.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 15 Lip 2012 19:47

Ale chęci gry w jej odpowiedziach nie widzę. Pożyjemy zobaczymy - moim zdaniem tylko para Kubot/Radwańska ma szansę na medal i tylko jak Radwańska nie będzie grała na trzy fronty.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 19 Lip 2012 12:03

Tymczasem dziś Kubot w Gstaad rozjechał 20. rakietę czyli Granollersa. Dobry prognostyk przed olimpiadą bo ostatnimi tygodniami raczej Polak nie imponował formą.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez sakura » 20 Lip 2012 00:33

No może akurat bedzie forma na igrzyska
Odnośnie IO to właśnie przeczytałam że Nadal się wycofał.Nie poniesie flagi, nie obroni medalu, szkoda. Nie miała mu się ta kontuzja kiedy przytrafić :(
Awatar użytkownika
sakura
Młodzik

Postprzez Janko10 » 21 Lip 2012 00:48

Medal na IO w mikście to trochę trąci pływaniem synchronicznym, skupmy się na tym co ważne. Ale jak się nie uda to na osłodę dobre i to by było...
Coś mi się obiło o uszy, że głównie bez formy a nie kontuzja ale nie śledziłem ostatnio to może i masz Sakura rację...
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 21 Lip 2012 01:32

Janko10 napisał(a):Medal na IO w mikście to trochę trąci pływaniem synchronicznym, skupmy się na tym co ważne. Ale jak się nie uda to na osłodę dobre i to by było...
Coś mi się obiło o uszy, że głównie bez formy a nie kontuzja ale nie śledziłem ostatnio to może i masz Sakura rację...

A indywidualnie to niby wielki sukces? ;) Tenis na IO jest traktowany jak jest (na pewno mniej poważnie niż wielkie szlemy), ale medal to medal.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez sakura » 21 Lip 2012 12:35

Janko10 napisał(a):Coś mi się obiło o uszy, że głównie bez formy a nie kontuzja ale nie śledziłem ostatnio to może i masz Sakura rację...

No bo był taki "genialny" artykuł w którym napisali "powód jest prosty-brak formy" :evil: A ma kontuzję, dwutygodniową przerwę w graniu (zalecenie lekarza) i jak wznowił treningi to się okazało że to kolano mu jednak dokucza i nie jest w stanie grać :(

Ale Roger pokazał na co go stać i mam nadzieję że to on zgarnie złoto :)
Awatar użytkownika
sakura
Młodzik

Postprzez figaro56 » 29 Lip 2012 14:57

No to mamy medal. :( Jedyna Urszula przeszła I rundę i teraz Serena i raczej koniec olimpijskiej przygody. Wiele by dał aby było inaczej ale realnie patrząc. Jeszcze Kubot się napina na miksta z Agnieszką.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez dan » 29 Lip 2012 17:01

A ja słyszałem, że Agnieszka ma zagrać z Marcinem Matkowskim, ale zobaczymy.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Nedops » 29 Lip 2012 19:23

Tak, tak, Radwańska zagra z Matkowskim miksta. Kubot byłby lepszy (trawa naszym deblistom wybitnie nie leży), nie wiem co zdecydowało o takim wyborze - strach przed tym, że para kubot/radwańska nie załapie się do turnieju (nawet jakby nie weszli z rankingu, to spokojnie dostali by jedną z dzikich kart) czy jakieś inne czynniki).
Po raz kolejny potwierdziło się, że jak Isia gra z mocno uderzającą rywalką, a ta nie psuje jakiejś niebotycznej ilości piłek, to są kłopoty.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez Janko10 » 29 Lip 2012 21:12

Balon się rozpierniczył. :|
Takie marzenie: Ula pogoni Wiliamsową i balonik dmuchamy od nowa. :lol:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 30 Lip 2012 12:18

Jeśli z Matkowskim będzie medal, to stawiam wszystkim kolejkę :lol: Jeśli z Kubotem dostała by się do turnieju, to dla mnie kompletnie absurdalna decyzja, ale to musi się wypowiedzieć ktoś znający dobrze zasady kwalifikacji.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 31 Lip 2012 09:02

Plamy Ula z Wiliamsem nie dała. Zrobiła co mogła i widać było większe zaangażowanie niż u siostry. Dobry start w deblu Polek. Oby tak dalej.
Te miksty to w ogóle dziwoląg ale dobry i tu medal. Jak widać pazerność na medale przeważa u mnie nad rozsądkiem. :D
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości