Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez damian940915 » 30 Gru 2011 22:31

Bida z nędzą :( Stoch warunki miał trudne, ale to go w niczym nie usprawiedliwia, bo oddał najkrótszy skok w całej II serii. Na pozostałych brak mi słów. Jak to powiedział dzisiaj (w)Kurzajewski "Żyła skacze bardzo równo". Mi się wydaje, że w tej wypowiedzi zabrakło drugiego członu, który brzmiałby mniej więcej tak "latem na igielicie" :D. Chłopaki skaczą tragicznie, albo może po prostu normalnie jak na zimę. Jak zwykle nikt nie trafił w Turniej Czterech Skoczni z formą i jak zwykle jakoś im to uchodzi na sucho. Najgorsze jest to, ze kompletnie nie wiadomo, co się po nich spodziewać, bo regularności w tych skokach nie ma żadnej. O ile Kruczka w tamtym roku starałem się bronić, to w tym mam go dość i żądam powołania kolejnych juniorów do kadry. Spojrzałem sobie na listę rankingową i widzę, że prawdopodobnie niedługo będziemy mogli wystawić tylko 4 skoczków. Zresztą w całej tej liście ratują nas tylko skoki na igielicie i wciąż liczone wyniki Małysza.

Ogólnie to dzisiejszy konkurs nie powinien być rozgrywany. To trochę więcej niż Puchar Świata i jeden zepsuty skok decyduje o wypadnięciu z gry w TCS. Dzisiejsze warunki były strasznie loteryjne, a przerwana seria bez dwóch zdań, z powodu słabych skoków, jak to ładnie określił Janko jedynych słusznych. Zresztą nie pierwszy raz takie hece.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Janko10 » 30 Gru 2011 23:44

Damian, konkurs powinien być rozgrywany i to wg normalnych standardów jak w każdym PŚ. Pewnie, że wygrali najlepsi, bo tacy są dzisiaj Austriacy, ale to było zaprzeczenie normalności tego sportu. Zresztą TCS słynie z tego, że konkursów się nie odwołuje i to jedna z cech tego turnieju, która buduje jego wielkość. Mnie wkurza to, że są równi i równiejsi, gdyby GS skoczył 138 m to nikt by tego nie przerwał.
Niech mi ktoś w końcu przypomni, kiedy ostatnio przy nowych zasadach wznowiono serię?...
Jest nowy wątek w spapraniu skoku przez Stocha wg Kruczka - "skrajnie złe warunki nad bulą". :o
Dla dociekliwych: http://sport.onet.pl/zimowe/tcs/lukasz-kruczek-kamil-stoch-mial-skrajnie-niekorzys,1,4986023,wiadomosc.html
Karlos, Damian i Figaro już pisali, ale powtórzę: nie można było tak spaprać tego skoku. :(
Miałem wrażenie, że Kamil się poddał już po wyjściu z progu, można z tego było wyciągnąć 10-15 pkt więcej. W całym turnieju to mogło zadecydować np. o miejscu w "6" zamiast w "10" i mogło dać jeszcze minimalne szanse na "3", których teraz już nie ma. Różnica dla mnie kolosalna.
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez figaro56 » 31 Gru 2011 18:15

Dzisiaj było już zdecydowanie lepiej i tylko ten Hula :roll: Nie są pozbawieni szans w tym całym ko i mogą trochę punktów w PŚ naskrobać.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 01 Sty 2012 12:29

figaro56 napisał(a):Dzisiaj było już zdecydowanie lepiej i tylko ten Hula :roll: Nie są pozbawieni szans w tym całym ko i mogą trochę punktów w PŚ naskrobać.

Hula miał akurat bardzo złe warunki i z tym pierwszym skokiem prawdopodobnie by się dostał. Nie zmienia to jednak faktu, że jest bez formy tak jak reszta kadry.

Dziś nasi są z dużymi szansami i zapewne ważą się losy Kruczka, bo przecież TCS to impreza docelowa (ewentualnie MŚ w lotach), bo jak nie będzie 3 Polaków w drugiej serii, to już będzie żenada.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 01 Sty 2012 16:16

Zgodnie z obietnicą wrzucam to co mam na kompie: http://www.megaupload.com/?d=OG6HHW30

Z tego nie wynika, żeby ktoś był specjalnie faworyzowany.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 04 Sty 2012 17:24

No i wśród kibiców na wszystkich sportowych forach zawrzało po ostatnich wyczynach duetu Hofer - Tepes. No i znowu pytanie czy mimo wszystko nie można było wyciągnąć z tego soku czegoś więcej bo warunki ewidentnie miał Stoch gorsze i czy trzeba było to aż tak ześwinić.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez friducha » 04 Sty 2012 17:33

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 02:52, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez Bartek10982 » 04 Sty 2012 17:51

Ci sędziowie to są poje... Kofler puszczają przy sprzyjającym wietrze, a Ito i Stocha na +15 i +8... Wiadomo oczywiście dlaczego, bo Ito był przed konkursem 3 w generalce TCS, a Stoch miał ogromne szanse na wygranie konkursu... Nie wiem czy mam dalej oglądać te skoki czy nie :|
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 04 Sty 2012 18:02

Ja ci powiem Friducha więcej, że tak mi obrzydła ta gęba Hofera kiedy pokazują ją w telewizji, że tego się nie da opisać. Ta jego facjata psuje mi całą przyjemność z oglądania sportowego widowiska.
Jednym słowem HOFER I TEPES MUSZĄ ODEJŚĆ!!! Pytanie kto miałby ich zastąpić?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Menson » 04 Sty 2012 18:40

figaro56 napisał(a): Pytanie kto miałby ich zastąpić?

Menson i RakuNH
Menson
Kadra B

Postprzez zdzichu » 04 Sty 2012 18:42

Ja pamiętam jak zaczynałem oglądać skoki tak gdzies z 11 lat temu,to wtedy wszystko bylo jeszcze takie normalniejsze,Hofer az tak bardzo nie mącił tymi skokami.Owszem pamiętam pare konkursów,kiedy mial bardzo kwasną mine po swietnych skokach Małysza,ale w sumie wtedy lubilem skoki i cala ich otoczke,teraz niby też lubie,ale bez jakiegos takiego entuzjazmu,teraz to w sumie przed konkursami zastanawiam sie ile będzie razy belka w trakcie konkursu zmieniana.Niestety wydaje mi sie że narazie nie ma szans na odsuniecia Hofera i Tepesa od kierowania skokami,jesli by Walter jednak jakims cudem odszedł,to mysle, że znalazl by sie jakis inny Austriak na jego miejsce.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 04 Sty 2012 20:26

A Polacy i Japończycy zamiast zbojkotować zawody to będą się klepać po plecach. Na temat konkursu się nie wypowiem, bo nie był to konkurs tylko jakaś parodia. Nie zasługuje na komentarz. No ale jeśli Polski sztab szkoleniowy tylko grzeje tyłki i nie zamierza nic zrobić, to ja się denerwował nie będę. W spokoju sobie obejrzę kombinacje. Mało popularny sport, mniejsze pieniądze, to i rywalizacja uczciwa...
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 04 Sty 2012 20:38

Trochę nie rozumiem, o co tyle szumu, skoro jak sam przyznał Kamil swój drugi skok po prostu zawalił. Jeśli Stoch chcę walczyć o najwyższe cele, to też musi nauczyć skakać się przy wiatrze z tyłu ;) . Oczywiście nie zaprzeczam, że ta cała ferajna z Hoferem i Tepesem na czele powinna już dawno wylecieć na zbity pysk, ale że oglądam skoki ostatnio tylko kiedy mi się nudzi,to aż mnie to tak bardzo nie irytuje.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 04 Sty 2012 20:51

karlos napisał(a):Trochę nie rozumiem, o co tyle szumu, skoro jak sam przyznał Kamil swój drugi skok po prostu zawalił. Jeśli Stoch chcę walczyć o najwyższe cele, to też musi nauczyć skakać się przy wiatrze z tyłu ;)

Głownie o to, że jakby pukający się w głowę spadł na bulę, to by był błyskawiczny restart i by go limuzyną na drugi skok dowozili. W Oberstdorfie można było, a teraz 3 Austriaków prowadzi w TCS, to jest git. "FIS Team / Jury Radio: Kamil Sztoch und Daiki Ito likvidation" :roll:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 04 Sty 2012 21:43

Kolejny raz mamy to co mamy z puszczaniem zawodników i to nie wymaga komentarza. Stoch widać, ze jest w dobrej formie fizycznej, a ja w swojej wcześniejszej ocenie tego bardzo się pomyliłem. Tylko znowu jest coś nie tak z psychiką i brakuje takiego luzu, jak w drugiej części poprzedniego sezonu. Nawet mimo takich warunków on nie miał prawa tak zepsuć skoku. Powtarza się Oberstdorf. Ja jednak jestem dobrej myśli na następne konkursy. Stoch wczoraj w kwalifikacjach i w dzisiejszym pierwszym skoku pokazał klasę. Najbardziej podoba mi się to, że w porównaniu do innych polskich sportowców wie, gdzie tkwią błędy i potrafi się do tego przyznać. Dzisiejszy konkurs po raz kolejny objawił ciemną stronę mocy :D jeśli chodzi o dwójkę Tepes - Hofer. To nie jest postawa fair-play, a Ci dwaj panowie coraz bardziej działają mi na nerwy i chyba nie jest to tylko moje zdanie :)
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Janko10 » 05 Sty 2012 01:42

O tandemie H-T już wszystko powiedzieliście ale wnerwia mnie Kamil, kolejne 15-20 pkt. do piachu, do cholery to jest już doświadczony zawodnik. :(
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez ssonicsl » 05 Sty 2012 10:58

Już pewnie ze 2 lata oglądam skoki od czasu do czasu i po każdym takim konkursie przypominam sobie dlaczego. W czasach kiedy pomiar wiatru stał się jawny (ja tam zawsze byłem za i dalej jestem za tymi punkcikami +/-) coraz trudniej pewnych faktów nie widzieć. Dzięki fantastycznemu duetowi Hofer-Tepes Ito pozbawiony został podium w TCS, a Stoch pewnie wygranej (a co najmniej podium).

Kamil mówi, że zepsuł? A mógł nie zepsuć przy takich warunkach? Jedyny dobry skok jaki pamiętam z wczorajszego konkursu przy dodanych punktach za wiatr to był Morgenstern i 123 metry przy +3,0. Stoch miał jednak znacznie więcej, a Ito to już w ogóle. W sytuacji gdy sędziowie wciąż przyznają noty za styl po długości skoku (łatwa fucha - jak ktoś skoczy 110 metrów to między 16 a 17, 120m 17-18, 125-130 18-19), nie powinno być tak że widełki wiatru są ustawione zarówno dla wiatru przedniego i tylniego, a mianowicie od -1,5m/s do +1,5m/s. Punkciki wszystkiego nie zrekompensują. Niech wszyscy skaczą przy wietrze wiejącym z tego samego kierunku. Że co, że konkurs się przedłuży? Owszem. Że TV będą złe? Owszem. Ale, ja kibic obejrzę, jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz, bo będę wiedział, że nikt mnie w bambuku nie robi.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez friducha » 05 Sty 2012 13:00

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 02:52, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 05 Sty 2012 13:26

friducha napisał(a):
ssonicsl napisał(a): Punkciki wszystkiego nie zrekompensują.

Ano właśnie... a zwolennicy nowego systemu zawsze trąbili, że właśnie rekompensują i był to koronny argument. Hofer pięknie szedł w zaparte...aż do konkursu w Obersdorfie i (skandalicznego) anulowania serii... Tym samym przyznało naczalstwo, że wcale nie jest tak jak dotychczas twierdzili.

To jest częściowa rekompensata i to z założenia. Nie może być tak, że ktoś skacze 80 metrów i wygrywa, bo ma punkty za wiatr. Dalej z założenia lepiej mieć wiatr pod narty (i nawet Hofer to mówił) i ja akurat tą logikę rozumiem, z tym, że nie powinno się rozszerzać korytarza ze względu na system. Tak czy siak powinien być stosunkowo wąski, a przy podmuchu typu Ito (zielono światło i po nim nagła zmiana warunków) zawodnik powinien mieć prawo do drugiego skoku, z tym że zrodziło by to kolejne machlojki.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 05 Sty 2012 16:56

Na temat sędziowania wypowiedział się Marek Rudziński: http://video.eurosport.pl/skoki-narciar ... ideo.shtml
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości