Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez friducha » 03 Mar 2011 18:44

bye
Ostatnio edytowany przez friducha 22 Sie 2016 01:00, edytowano w sumie 2 razy
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez Maro » 03 Mar 2011 18:58

Dziękujemy Adam ! Dziękujemy !
Awatar użytkownika
Maro
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Bartek10982 » 03 Mar 2011 19:10

Piękna i długa kariera Adama zakończona. Szkoda :( Ale kiedyś ten moment musiał nastąpić. Był, jest i będzie wielkim sportowcem.
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Najważniejsza informacja roku Małysz kończy karierę

Postprzez dario1993 » 03 Mar 2011 19:52

Adam Małysz ogłosił koniec kariery. Najlepszy Polski skoczek zakończy swoją długą przygodę ze skokami 26 marca podczas pokazowych zawodów w Zakopanem.
Małysz, Czterokrotny Mistrz Świata. Złoto w 2001 rok w Lahti oraz wicemistrzostwo. 2003 podwójny Mistrz zdobył złoto na normalnej i dużej skoczni w Val Di Fiemme oraz 2007 rok złoto na skoczni normalnej w Sapporo. Jest jednym z czterech skoczków którym udało sie zdobyć dwa indywidualne medale na jednych Mistrzostwach Świata.

Dalsza część na www.sport00sd.bloog.pl
dario1993
Młodzik młodszy

Postprzez Duche » 03 Mar 2011 20:12

Jeśli chodzi o dzisiejsze skoki...

Image

Jedynie Simon mi pasuje na pudle.

No cóż, wielki skoczek odchodzi co jest równoznaczne z tym, że kończy się piękna era w skokach. Era, w której zainteresowałem się tak bardzo skokami, właśnie m.in. dzięki Adamowi. Wielki szacun dla niego, bo dla mnie jest najwybitniejszym sportowcem w dziejach Polski. Geniusz i tyle, a w dodatku cholernie sympatyczny człowiek. Jeszcze raz, wielkie dzięki Adam :)

Nie zdziwię się jeśli po tym sezonie swoje kariery zakończą także Ahonen, Kasai i Schmitt co oznaczałoby, że era pięknych skoków zostanie zakończona. Teraz mamy jakiś Morgich, Schlirich i nie ma już prawdziwych mistrzów jak Funaki, Hannavald, Widhoelzl, Harada, Jussilainen i paru innych, którzy nakręcali te skoki na przełomie wieków. Skoki umierają, bez dwóch zdań :(
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Masha » 03 Mar 2011 20:27

Adaś będziesz zawsze w naszych sercach :cry:
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez zdzichu » 03 Mar 2011 20:32

Dziekuje Adamowi za te wspaniałe lata jego kariery,za te 10 ostatnich lat w ktorych przezylismy tyle wspaniałych chwil ,dzieki niemu,trzeba uszanować jego decyzje ,mysle że kazdy ją szanuje zreszta,i trzeba wierzyć w to ,ze gdy Adam odejdzie to nasi inni skoczkowie będa nam dostarczali przynajmniej odrobine z tej radosci ktorą on nam dostarczał, a Kamila Stocha na to zdecydowanie stac ,mimo iż dzis troche psychicznie nie wytrzymał.
Rzeczywiscie to może być sezon wielkich pożegnan obok Małysza ,dzisiaj ostatni skok oddał Andreas Kuettel,a mysle ze tacy zawodnicy jak Ahonen,Schmitt,Janda ,także poważnie zastanawiają sie nad zakonczeniem swoich karier,ale cóz nadeszły te lata w ktorych ci skoczkowie zbliząja sie juz do konca swoich karier,w koncu nie można miec przez całe zycie dwadziescia kilka lat.
A dzisiejszy konkurs mocno rozczarowujący,ta wygrana Gregora to jest jak dla mnie katastrofa,zdecydowanie wole Morgiego,ale wygrał kiedys złoty medal olimpijski o 0,1 wiec teraz to szczescie sie od niego odwróciło.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez damian940915 » 03 Mar 2011 20:34

Najwybitniejszy sportowiec Polski ostatnich lat! Szkoda! Wielka Szkoda! Moim zdaniem można było powalczyć jeszcze w Soczi, ale ten sportowiec co by nie zrobił ma u mnie przeogromny szacunek. Jedyne czego nie mogę przeboleć oglądając skoki Adama przez ostatnie 11 lat, to brak złota Igrzysk Olimpijskich, które za te wszystkie medale i puchary należy mu się po prostu z urzędu jak nikomu innemu. Nie wyobrażam sobie teraz skoków narciarskich bez naszego zawodnika! Normalnie zbiera mi się na płacz, bo kończy się pewna era w dziejach polskiego sportu, ale również w moim życiu, bo oglądanie konkursów z udziałem Adama to mnóstwo pięknych, wzruszających chwil i wiem, że skoki narciarskie bez niego na skoczni nie będą już tym samym. To jest sportowiec, dla którego biegło się ze szkoły, by zdążyć na Turniej Czterech Skoczni, sportowiec dla którego porzucało się wszystkie inne plany, by tylko zasiąść prze telewizorem i obejrzeć jak on fruwa w powietrzu i jak wygrywa konkurs za konkursem nokautując rywali. Takiego sportowca, który przyciągał kibiców jak magnes chyba długo nie będzie. Nawet osoba, która nie miała pojęcia o sporcie biegła do telewizora by oglądać zwycięstwa naszego Asa przestworzy, o czym świadczy oglądalność, bo 12 milionów widzów podczas transmisji z Salt Lake City to wynik imponujący, zwłaszcza, że 2 lata wcześniej ten sport to był sport niszowy.
Adam wielkie dzięki! Masz u mnie szacunek do końca życia!
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 03 Mar 2011 21:18

A ja jestem szczęśliwy. Polacy to dosyć zawistny naród i obawiam się że jakby miał słaby sezon to by się posypały na niego gromy. Potrafił skończyć karierę sportową w odpowiednim momencie i jeśli podjął taką decyzję to znaczy że za rok nie byłby już w stanie skakać na satysfakcjonującym go poziomie. Oby udało się zdobyć 3 miejsce w generalce i będzie to odejście na emeryturę w WIELKIM stylu. Wierzę też że Adamowi nie przyjdą do głowy takie głupoty jak Ahonenowi, Manninenowi czy Ackermanowi. Można tylko podziękować Adamowi za te piękne chwile. Byliśmy szczęśliwcami, którzy mogli go oglądać i ciesze się że byłem na Pucharze Świata z jego udziałem.

Masha napisałaś to tak że na początku pomyślałem że o czymś nie wiem... :o ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 04 Mar 2011 09:12

Cóż życie toczy się dalej i jeżeli czekają nas jeszcze jakieś sukcesy w tej dyscyplinie to będzie to zasługa Adama. To on tchnął życie w polskie skoki. To on zbierał miliony kibiców przed telewizorami na każdej relacji ze skoków. To dzięki niemu popłynęły pieniądze na skoki. To jego zasługą jest, że mamy obecnie całkiem niezłą bazę sportową do rozwijania skoków. Kiedy już wysmarkamy nosy i otrzemy łzy to warto o tym pamiętać i spróbować tego wszystkiego nie spieprzyć.
A Adasiowi życzmy miłej sportowej emerytury.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bartek10982 » 05 Mar 2011 19:14

Dzisiaj w konkursie drużynowym były na prawdę bardzo duże szanse na medal, dowodem tego jest brązowy medal Słoweńców. Trochę skoki zawalił Hula i Stoch. Gdyby skoczyli podobnie jak Żyła to byłby naprawdę świetny rezultat. Niemcom ostatni skok zdecydowanie zepsuł Uhrmann.

P.S. Janne Ahonen ogłosił zakończenie kariery po konkursach w Lahti.
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez komando77 » 05 Mar 2011 21:46

Myślę, że gdyby nasi byli na 3. miejscu po 1. serii, nie psioczyliby na Hofera, że odwołał 2. serię.
Wiatr rozdał karty, dzięki czemu zwycięstwo Austrii nie było do końca pewne.
A stara gwardia odchodzi. Pewnie jeszcze ktoś w Planicy odda ostatni skok w karierze. Słyszałem, że ma to uczynić Primoż Peterka, który nadal skakał w zawodach niższej rangi.
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Kacpero221 » 05 Mar 2011 21:56

Ja akurat nie psioczę na Hofera, ale na Kruczka. Jak ślepym trzeba być, aby wystawić do drużynówki Hulę bez formy, zamiast młodego, obiecującego Byrta? Może i by Tomasz spadł na bulę (zresztą jak Hula), ale miał dużo większe szanse na daleki skok od buli. Byrt miał w Oslo chyba tylko 1 nieudany skok (w 1. serii na K-90), ale to właśnie ten skok zaważył na składzie obu drużynówek.
Tak jak pisałem na SB: Zastanawia mnie, dlaczego Małysz mimo, że miał mniej sprzyjający wiatr od Morgensterna dostał od niego więcej ujemnych punktów? To samo z ocenianiem. Schlierenzauer ledwo co wylądował, Schmitt również, Gregor dostał noty po 18,0, a Martin 14,5-15,0. Dopóki Hofer jest dyrektorem skoków w FIS-ie, nikt nie ma szans na pokonanie Austriaków w drużynówce (chyba, że sami się wyeliminują upadkiem).
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez dan » 07 Mar 2011 11:42

Była szansa na medal w drużynówce i długo możemy takiej okazji nie mieć. Co do oceniania skoków to też się robi jakaś parodia czasami.
Polska bardzo dużo zawdzięcza Adamowi. To był, a właściwie jeszcze jest WIELKI SPORTOWIEC. Osoby, które w ogóle nie interesują się sportem wiedzą kto to Małysz. To jedna z najbardziej rozpoznawanych na świecie osób z Polski. Chyba z jego odejściem skończy się pewna era.
Zakończenie kariery ogłosili również Michael Uhrmann, Andreas Kuettel i Janne Ahonnen.
Noriaki Kasai natomiast stwierdził, że miał nadzieję poskakać razem z Adamem na igrzyskach w Soczi. Wygląda na to, że Japończyk nie zamierza wcale kończyć tak szybko kariery, a przecież jest starszy od tych, którzy kończą ze skokami o kilka lat.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez albatros » 10 Mar 2011 21:41

Brzydko wygląda to zamieszanie wokół skoczni na pożegnanie Małysza. Takich spraw nie powinno się załatwiać publicznie. Kwota 18 tyś. proponowana przez organizatora jest śmieszna, przy 200 tyś. za PŚ, jakie ponąć wtedy zapłacili organizatorzy. Z samych biletów uzbiera się kwota ponad 1,3 mln zł., do tego reklamy. Oczywiście koszty też będą, pewnie przeloty i gratyfikacje dla zawodników, zakwaterowanie, ale jest to impreza prywatna, a nie charytatywna i COS powinien normalnie skasować organizatora. Do tego, jak to możliwe że sprzedano 22 tyś. biletów bez umowy z właścicielem skoczni.
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez forresty » 11 Mar 2011 06:41

Nie wiem co tam sobie Adaśko umyśłił ale ja sądzę że trochę poroniony jest pomysł aby za możliwość pożegnania z Małyszem trzeba było płacić. i to słono płacić. Albo impreza jest całkowicie darmowa i organizator rezygnuje z kasy za bilety zarabiając na reklamach i transmisjach albo płaci normalnie COS za wynajem skoczni. Smród Adam zrobił sobie na własne życzenie że zdecydował się w ogóle na takie rozwiązanie. może lepiej aby nie zajmował sie interesami a został przy skokach. Niby czemu COS miałby organizatorowi (a nie małyszowi bezposrednio) sponsorować imprezę? Gdyby to Adam sam zorganizował coś takiego bez komercyjnego zadęcia to rozumiem - skocznie pewnie by dostał bez gadania ale jak tam jest redbull, tessa i pewnie ktoś jeszcze jako organizator to domaganie się wynajęcia skoczni za friko to po prostu bezczelność ... no sorryy
forresty
Młodzieżowiec

Postprzez nicpoń » 11 Mar 2011 07:27

Każdy chce ściagnąć z Małysza ile może inie mam tu na mysli COS-u. Szkoda trochę że tak wyglada pożegnanie, ale sam sobie wybrał taką opcję.
nicpoń
Junior młodszy

Postprzez friducha » 12 Mar 2011 18:50

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 01:00, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez harding » 12 Mar 2011 19:05

Ładnie w połowie, bo po 2 skoczkach sytuacja była tragiczna. Cieszyć się będę, gdy po raz pierwszy zdobędziemy podium Pucharu Narodów (i wówczas chętnie zrewiduję swoje zdanie o trenerze), a szansa na to historyczne dla nas wydarzenie nie jest duża.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez friducha » 12 Mar 2011 19:25

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 01:01, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości