Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez karlos » 07 Gru 2010 20:43

A ja najpierw zwolniłbym trenera kadry młodzieżowej Celeja, przecież ten występ w PK oraz forma naszych najmłodszych skoczków to w dużym stopniu jego zasługa.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 07 Gru 2010 21:00

Celej od dawna jest do wylotu ale wiadomo że rządzą układy i nasze teoretyzowanie nic nie da. Uogólniając polska myśl szkoleniowa to nie jest dobra droga. Na 8 skoczków tylko Żyła zaprezentował się nieźle a reszta słabo albo bardzo słabo. Żyła był też najlepszy w serii próbnej. Wychodzi z tego że mamy 5 skoczków na jakimś międzynarodowym poziomie a miejsc 15 :shock: 5 Niemców w pierwszej 7 i oni jakoś obronili swoją żenującą formę w PŚ. W aktualnej formie Stoch i Małysz powinni skakać w PŚ a Hula,Bachleda i Żyła w PK więc nie było potrzeby szarpać się na niepotrzebne kwoty startowe.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 07 Gru 2010 23:29

To wszystko bym jakoś przebolał gdyby to był rok powiedzmy 2001 ale na miły Bóg to rok 2011. Ile to już lat karmią nas nadziejami. Przecież kiedy wybuchła małyszomania to Bachleda był dobrze zapowiadającym się juniorem. Zresztą który z nich nie był w opinii PZN-u. Tyle środków, programy dla dzieci, młodzieży i co roku to samo. Rozumiem, że jeden czy dwóch zawodników ma dół formy ale wszyscy? :roll: Co oni tylko latem potrafią skakać. Nagrzane powietrze powoduje powstawanie jakiś kominów termicznych które ich unoszą? Do tego nie ma przygotowanej skoczni aby potrenowac i korygować błędy. Pamiętacie co się działo kiedy źle wystartowali w sezonie gdy trenerem był Lepisto. Suchej nitki prasa na Finie nie pozostawiała.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 07 Gru 2010 23:43

Choć mówi się, że nadzieja umiera ostatnia, to jednak biorąc pod uwagę kiepskie wyniki na zeszłorocznych MŚ Juniorów oraz obecną postawę młodych zawodników, to ja już prawie straciłem nadzieję, że doczekamy się zespołu rywalizującego o medale oraz który zasługiwałby na te 7 miejsc w PŚ. Szczególnie jest to bolesne po lecie, które jednak mocno zadziałało na podejrzewam nie tylko moją wyobraźnię.
http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2010 ... -szczyrku/
Artykuł sugeruje, że zostaną wymienieni Murańka i Miętus, ja typowałbym na ich miejsce Żyłę i Śliza, chociaż sam mam wątpliwości czy posyłanie takich średniaków ma w ogóle sens, może faktycznie niech lepiej obyją się w PŚ młodsi zawodnicy.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Menson » 08 Gru 2010 20:35

Dzisiaj kolejny znakomity występ naszej kadry. Żaden z nich nie awansował do 2.serii. Mimo to będzie Polak - Żyła, który trenuje tylko w klubie. Szkoda gadać...
Menson
Kadra B

Postprzez karlos » 08 Gru 2010 20:44

Faktycznie dramat, aż szkoda słów.

Mnie zastanawia, czy coś się ruszyło w polskich skokach kobiecych, ile czasu minie kiedy zobaczymy pierwszą Polkę w Pucharze Świata ? Mogłoby się wydawać, że to musi potrwać, ale jak zobaczyłem, że w zawodach startują 12 letnie :shock: Rosjanki, to może jednak już pod koniec tego sezonu moglibyśmy zobaczyć jakąś Polkę na liście startowej.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 08 Gru 2010 20:46

Jakby nie było Żyła formę ma równą i przyzwoitą bo na poziomie pierwszej 20 kontynentala. O reszcie to szkoda się nawet wypowiadać. Taka forma Żyły pozwoli zapewne tylko na miejsca w okolicach 40 w PŚ więc poza nim nie mamy chyba nikogo do wymiany kto potrafiłby się zakwalifikować do 50 w PŚ :shock: Jeśli Kot tak skacze na K90 to K120 w PŚ to by była zapewne podobna żenada jak w wykonaniu "trójcy". No ale doskonale wiemy "że trzeba czekać bo forma przyjdzie" :lol:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 08 Gru 2010 23:04

Halo Ziemia do Karlosa odbiór! :lol: Ja już tracę nadzieję czy oni kogokolwiek są w stanie nauczyć skakać i to nie ważna rasa, płeć, wyznanie czy też orientacja seksualna. :lol: Bardzo wątpliwa sprawa abym dożył liczącej się w stawce kobiecej reprezentacji w skokach. Patrząc jak długo czekamy na męską i ile pieniędzy tam władowano to te pozorne ruchy z kobiecą kadrą wróżą sukces za powiedzmy 50 lat. Oczywiście będą pokazywać od czasu do czasu jakąś tam zawodniczkę jak tę biedną Joasię Gawron w Libercu. Dziewczyna pojechała tam mając oddanych kilka skoków na k-90 z rekordem życiowym nieco ponad 50 metrów. No chyba, że trafi się taki diament jak Adam czy Justyna który wbrew wszystkiemu i wszystkim zacznie osiągać sukcesy. Życie pokazuje że jest to możliwe.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Menson » 09 Gru 2010 17:16

No i do Harrachov jedzie 6 zawodników... Jak mówi trener, że albo zawodnicy kadrowi nie mają formy, a ci spoza kadry nie mają prawa do startu w PŚ, może to oznaczać, że kolejni zawodnicy spoza kadry prezentują lepszą formę od kadrowiczów :shock: . Zrezygnowano z Klemensa Murańki. Wiadomo też, że Gregor Schlierenzauer będzie trenować u siebie, i także opuszcza Czechy. Jeśli zawody w ogóle się odbędą, to będą to pierwsze zawody od 5 lat, bo zawsze były odwoływane. :lol:
Menson
Kadra B

Postprzez Janko10 » 09 Gru 2010 22:36

Trzeba było Żyłę wysłać. Daleko nie jest... :?
No i nie mamy "7", a miało być tak pięknie... :(
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez Menson » 09 Gru 2010 22:42

Mamy 7... Na liście widnieje Maciej Kot, ale nie wiem kompletnie czemu. :shock: Trzeba było wysłać Żyłę, który spisał się dobrze w PK, albo jakiegoś juniora, a nie Kota, który formy wyższej niż na 1 serię nie pokaże... A start Żyły (nawet odpadnięcie w kwalach) by był uzasadniony chociaż tym, że szansę dostają ci co punktują, a nie nie wiadomo kto...
Menson
Kadra B

Postprzez Janko10 » 09 Gru 2010 23:47

No może i mamy ale nie mamy... :wink:
Coś w mediach o Kocie nie gadają... Na "kultowym" onecie:
Adam Małysz, Kamil Stoch, Stefan Hula, Marcin Bachleda, Dawid Kubacki i Krzysztof Miętus pojadą do Harrachova, gdzie w sobotę i niedzielę odbędą się kolejne konkursy Pucharu Świata w skokach narciarskich - poinformował trener reprezentacji Łukasz Kruczek.
Decyzja o składzie kadry została podjęta po czwartkowym treningu w Szczyrku.
...

Trza było supernadzieję "KM" wysłać do Sąsiadów, tak dla konsekwencji... Zamiana na Kota czy innego zwierza nie ma kompletnie znaczenia...
A miało być tak pięknie k... m.ć... :|
Nic to... :wink:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez damian940915 » 10 Gru 2010 00:09

I po turnieju 4 skoczni znowu obudzimy się mając 4 skoczków na Pucharach Świata a nie 7! Formę co niektórzy Polacy prezentują wspaniałą po prostu.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RychuGKM » 10 Gru 2010 09:42

damian940915 napisał(a):I po turnieju 4 skoczni znowu obudzimy się mając 4 skoczków na Pucharach Świata a nie 7! Formę co niektórzy Polacy prezentują wspaniałą po prostu.

Widać , że kompletnie nie znasz się na przyznawaniu limitów! Jesteśmy w takiej sytuacji , że choćby nie wiem jak beznadziejnie spisywali się nasi skoczkowie , to limit 6 zawodników mamy zapewniony przez najbliższe 10 miesięcy.
RychuGKM
Kadra B

Postprzez karlos » 10 Gru 2010 18:52

Menson napisał(a):Jeśli zawody w ogóle się odbędą, to będą to pierwsze zawody od 5 lat, bo zawsze były odwoływane.

Nie będzie łatwo przerwać tej pechowej passy, bo już od samego początku organizatorzy zmagają się z silnym wiatrem:
http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2010 ... a-trening/
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Menson » 10 Gru 2010 19:04

Pech pechem, ale co roku wciskają te zawody na środek grudnia, i co roku to samo. Czy nie mogą ich tam nie robić przynajmniej o tej porze roku? :lol: I wyjdzie na to, że ci co olali Harrachov, czyli Schlieren, Uhrmann wyjdą na tym najlepiej.
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 11 Gru 2010 10:10

Dzisiejszy poranek zaskoczył mnie dwiema wiadomościami. Pierwsza to taka że w ogóle coś skoczyli (choć uważam że nie ma co liczyć na konkursy) a druga że Kubacki skacze na poziomie trzeciej/czwartej dziesiątki a Miętus wszedł do konkursu. Czyżby Kruczek potrafił cokolwiek poprawić ? :shock:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Kacpero221 » 11 Gru 2010 11:40

RakuNH napisał(a):Dzisiejszy poranek zaskoczył mnie dwiema wiadomościami. Pierwsza to taka że w ogóle coś skoczyli (choć uważam że nie ma co liczyć na konkursy) a druga że Kubacki skacze na poziomie trzeciej/czwartej dziesiątki a Miętus wszedł do konkursu. Czyżby Kruczek potrafił cokolwiek poprawić ? :shock:

Takie wyniki można nazwać tylko w jeden sposób - przypadek :wink:
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez karlos » 11 Gru 2010 17:02

http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2010 ... niedziele/
Jak rozegrają jeden konkurs w niedzielę, to już będzie sukces :( .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez zdzichu » 11 Gru 2010 21:14

Identycznie było w 2008 roku wtedy tez w sobote nie dało sie skakać przeniesiono konkurs na niedziele ,rano udało sie rozegrać jedną serie którą wygrał Janne Ahonen ,natomiast o rozegraniu popołudniowego konkursu nie było mowy , wiec jutro organizatorzy staną na głowach, aby rozegrać choć jeden konkurs, a tak swoja drogą to myśle ze zamiast tych konkursów powinny zostać rozegrane zawody w Villah lub Kranju ,tym bardziej że za miesiac skoczkowie znów przyjadą do Harrachova,ale ktoś w fisie uparł sie na Harrachov,wieć skoczkowie musza meczyc sie w tych warunkach
zdzichu
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości