Podaj dalej

O wszystkim.

Re: Podaj dalej

Postprzez komando77 » 11 Mar 2012 21:38

I chełpić się będą dalej, bo to był właśnie Reyman. 37 goli strzelił (ponad połowę więcej niż cały zespół z północy Polski w tym sezonie, sorry Lechia ;)).
"Cały czas do przodu, staramy się, cały czas do przodu."
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez RakuNH » 12 Mar 2012 00:02

Jak pewien klub wróci do ekstraklasy, to padnie nowy rekord ;)

No to ja tradycyjnie żeby nie udawać mądrego muszę zadać ze swojej dziedziny, ale powinno być proste dla Markosa. Kto w XXI wieku wygrał w kombinacji norweskiej zarówno bieg jak i konkurs skoków? O ile się nie mylę był tylko jeden taki konkurs i co ciekawe zwycięzca obu konkurencji wcale tak rywali nie zmiażdżył, bo jeden mu deptał po piętach ;) Było to stosunkowo niedawno.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 12 Mar 2012 17:05

Nieładnie tak wywoływać do tablicy z nienacka ;) rad nie rad, muszę nadwerężać swoją pamięć.
Nieżle żeś to wykombinował bo w PŚ można sobie szukać, powodzenia ;) , ja w każdym razie nie przypominam sobie aby biegacz tak odpalił na skoczni. Ale na MŚ w Libercu Lodwickowi udała się ta sztuka w formule masstartu. Wygrał bieg a póżniej także na skoczni w sumie 2 skoków miał najwyższą notę. Za nim w obu przypadkach był Edelmann.
No chyba że jeszcze jakiś przypadek wyszperałeś ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 12 Mar 2012 23:39

Wierzyłem, że podołasz i dałeś radę :D Niestety tylko start masowy pozwala zawodnikom dać z siebie 100% w biegu i na skoczni, także po wycofaniu tego formatu już będzie bardzo ciężko o powtórzenie jakby nie było wybitnego osiągnięcia.

Wydaje mi się, że w całej historii PŚ/MŚ/IO jeszcze był taki przypadek, ale raczej nie w ciągu ostatnich lat.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 13 Mar 2012 20:36

Chyba był, może i nawet niejeden ale sprawdzanie tego to za duże poświęcenie ;) .
Ale pokombinujmy dalej. Kto z powodzeniem potrafił odrobić największą stratę czasową po skokach i zostać(i tu zawężmy pole poszukiwań) mistrzem świata lub olimpijskim ? ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 13 Mar 2012 23:35

Wszystko wskazuje na Tronda Einara Eldena (sympatie zadającego pytanie oraz jego forma biegowa), ale trudno mi wykluczyć że był wysoko po skokach ;) Patrząc na innych mistrzów to nic mi do głowy nie przychodzi.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 14 Mar 2012 01:11

A nie ;) , choć patrząc na póżniejsze "popisy" młodszego Eldena na skoczni, trudno uwierzyc że potrafił wygrywac także na skoczni, a właśnie tak było w Lahti w 89 roku. No ale to chyba mozna zwalić na karb młodego wieku, wszak Trond Einar miał wówczas zaledwie 19 lat :lol: . Nie mam statystyk biegu ale myslę że tylko jego starszy braciszek był wtedy szybszy od niego na trasie.
Były takie zawody że murowany faworyt po skokach, nie miał prawa przegrać, a już na pewno nie aż tyle choć dogonił go(i nie tylko on) mistrz nad mistrze ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 14 Mar 2012 12:04

Podejrzewam że chodzi o MŚ w Thunder Bay, gdzie Kenji Ogiwara miał ponad 3 minuty zapasu nad Fredem Boerre Lundbergiem. Japończyk nie trafił jednak ze smarami i ostatecznie w ogóle nie zdobył medalu, był piąty, jeszcze za Jarim Mantilą, Sylvainem Guillaume i Milanem Kucerą.

Co do Lahti - http://www.lahdenmuseot.fi/asiakkaat/la ... y_mm89.pdf - tu są na drugiej stronie czasy biegu, od Tronda Einara Eldena szybszy był prócz brata jeszcze Frantisek Repka. Siedem sekund wolniejszy był zaś Stanisław Ustupski ;)
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez markos7207 » 14 Mar 2012 14:48

Tak, dokładnie 3 minuty i 3 sekundy tracił Lundberg do słynnego z bliżniaków a jednak dopadł Japończyka już chyba ok. 10 km. Na paskudnym, brudnym śniegu pośród uschłych drzew, różne cuda się działy w Thunder Bay.
Zupełnie zapomniałem o muzeum w Lahti, tam można znależć niemal kompletne wyniki z mistrzostw rozgrywanych w tym mieście ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 17 Mar 2012 21:58

Strona muzeum w Lahti jest wspaniała, są tam wszystkie wyniki od lat 20-tych :) w dodatku pełne, rewelacja

To wyjątkowa rodzina jeśli chodzi o skoki narciarskie. Na nartach skakał senior tego rodu z czeskich Karkonoszy, a także wszyscy jego synowie, o ile się nie mylę było ich pięciu lub nawet sześciu :) jeden z synów zrobił międzynarodową karierę i na jednych igrzyskach był bardzo wysoko. Skoczkiem został też wnuk narciarskiego pioniera rodu i choć jego kariera nie trwała długo to w Harrachovie był pierwszym, który przekroczył na tej skoczni w latach 90 odległość 200 metrów. Co to za rodzina?
Daniel
Kadra A

Postprzez komando77 » 17 Mar 2012 22:24

Z podpowiedzi o Harrachovie pasuje mi tylko nazwisko Jiroutek.
"Cały czas do przodu, staramy się, cały czas do przodu."
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Daniel » 18 Mar 2012 11:25

Nie, to nie jest poprawna odpowiedź.
Daniel
Kadra A

Postprzez markos7207 » 18 Mar 2012 11:45

Może Suchacków ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 18 Mar 2012 11:53

Nie ;) ten z lat 90-tych mimo rekordu w Harrachovie skakał w PŚ ledwie cztery razy i nawet nie punktował. Najsłynniejszy był jeden z jego wujków, ten który był blisko medalu na igrzyskach ;) Suchackowie to jednak nie byli.
Daniel
Kadra A

Postprzez markos7207 » 18 Mar 2012 18:44

Matouš ? Choć prawde mówiąc nie kojarzę tego nazwiska na skoczni w latach 90-tych ani na jotę, a pamięć mam nawet niezłą ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 18 Mar 2012 19:39

Nieco późniejsze czasy niż Matous ;) ale nie jakoś bardzo późniejsze
Daniel
Kadra A

Postprzez zdzichu » 20 Mar 2012 20:23

Czy ta rodzina nazywa się Balcar?
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Daniel » 20 Mar 2012 22:37

Tak jest :) najsłynniejszy był Jindrich, czwarty na IO w Innsbrucku w 1976. Czytałem o nich niedawno długi artykuł będąc w Szklarskiej Porębie, mieszkali wprawdzie po drugiej stronie granicy, ale niedaleko ;)
Daniel
Kadra A

Postprzez Przechodzimur » 20 Mar 2012 22:42

Interesujące jest, ze u nasi skoczkowie są jedynie z okolic Zakopanego, albo Wisły. W Karkonoszach jest kilka skoczni, jak Orlinek, Lubawka, ale dziwnym trafem one niszczeją i nikt tam nie trenuje:(. Hmmmm Czesi maja blisko większość swoich baz.
Przechodzimur
Młodzieżowiec

Postprzez zdzichu » 21 Mar 2012 11:46

Ok no to lecimy dalej.Ponieważ Polsat Sport nabył prawa do pokazywania wyścigów MotoGp,to pytanie będzie dotyczyło właśnie tego tematu.Jak nazywa się najmłodszy mistrz świata klasy MotoGp ?
zdzichu
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość