Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXII Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Soczi.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez zygy » 13 Lut 2014 14:54

Biathlon tez fatalnie realizowany i międzyczasów, jak na lekarstwo. Zawodniczki pokazuję głównie na strzelaniach i na mecie. W sprincie w ogóle nie wiadomo, co się działo z taką Nowakowską od czasu drugiego strzelania do mety.

Jeśli tak dalej pójdzie, to możemy wyprzedzić Rosjan w klasyfikacji medalowej, a tego Putin już by chyba nie ścierpiał. Ale cóż, polskie sporty zimowe przeżywają złoty okres, ale wcale nie jest powiedziane, że w takim Krakowie 2022 musi być tak wspaniale, jak teraz.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zygy » 13 Lut 2014 14:56

W Eurosporcie zawsze tak jest, że Jaroński obczaia kompa, a Wyrzykowski bardziej relacjonuje na żywo. Moim zdaniem Sobczyński powinien bardziej sprawdzać wszystko to, czego nie widać na wizji. O ile oczywiście te zawody są tak samo relacjonowane, jak PŚ.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Odyn » 13 Lut 2014 15:03

Moim zdaniem Rosjanom brakuje doświadczenia w realizacji takiej imprezy.Co do dzisiejszej 10,no może faktycznie była za mało kamer,ale takie biegi się trudno relacjonuje.Nie po raz pierwszy widziałem problemy na tym dystansie z transmisja
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 13 Lut 2014 15:26

To co było dzisiaj to już ostre przegięcie, między 2,2 a 8 km dziura. I podziwianie walczących dziewczyn o miejsca w w końcu stawki kosztem rywlizacji najlepszych na trasie. Dobrze że w końcu Babiarz wpadł na genialny pomysł żeby zajrzeć do panelu z wynikami, inaczej snuli by te swoje irytujące wywody na okrągło, tak przynajmniej mieli czym się podniecać.

Tymczasem trener Norweżek Kristiansen, odwleka do jutra po południu z ogłoszeniem składu sztafety, Powodem kompletne wyjechanie się Marit na ostatnich kilometrach dzisiejszego biegu i obawa czy nie skończy się znowu chorobą. Tereska się jednak nie martwi mimo że Marit taka dzisiaj umęczona, zagwozdkę będzie miał Egil bo Kryśka zawiodła totalnie w skiathlonie a Astrid dzisiaj także rozczarowała.

Image

E, co jest Marit ? Wstawaj stara, nie udawaj ! :mrgreen:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez molibden » 13 Lut 2014 15:29

Olimpiady to za duże imprezy zeby obsługiwała je tylko ekipa rosyjska. owszem... Gospodarze zapewniają obsługę techniczną i może operatorów kamer ale realizację obsługuja inne telewizje. I tak biegi narciarskie często realizują szwedzi, biatlon niemcy itd. Wynika to po prostu z doswiadczenia danych państw w organizacji i realizacji takich imprez wiec trzeba byłoby się dokopać kto co realizuje... Moze rzeczywiscie Rosjanie wszystko, ale wiem ze np TVP była realizatorem kilku dyscyplin w Atenach, Chinach i Londynie nawet.
A co do sztafet to rzeczywiscie Norwegowie mają o czym myśleć bo o ile sprinty sa oczywista oczywistością to 4x5 jest jedna wielką zagadka bo nie mają pewnej czwartej zawodniczki chyba. Falla potrafi przebiec te 5km w dobrym czasie? Bo chyba ona jest w formie takiej ze można byłoby zaryzykowac, ale jak Bjoeren nie postawią na nogi to wtedy zostaje chyba tylko Jacobsen. MOZe okazac się ze Bjoergen wyjedzie z Soczi z jednym- dwoma medalami
molibden
Junior

Postprzez SKI 1 » 13 Lut 2014 15:37

zygy napisał(a):Być może ta grafika, to jakieś przekłamanie? Nie chcę mi się wierzyć, żeby nagle tyle nadrobić, a za 2 km drugie tyle stracić.

Raczej nie przekłamanie ,na stronach FIS-u pomiary były na 2,2 ,5,8,9,4 km i na finiszu -ale na trasie było widac ze sa tez pacholki miedzy innymi na 7,9 km co tutaj było ujete na tej grafice ,wiec na 6 tez zapewne były pomiary. Jesli chodzi o sama realizacje to po prostu dramat i niech ktos nie mowi ze nie mozna chociaz jednej kamery umiescic na odcinku pomiedzy 2 a 8 km !!! ,inna sprawa ze nasi "experci" od komentu podawali miedzyczasy na 5 km po 2 minutach jakby mieli przed oczyma klapki . ;)
SKI 1
Junior

Postprzez cris » 13 Lut 2014 15:41

nie wiadomo co komentatorzy widzą na ekranach w kabinach komentatorskich korzystając z intranetu olimpijskiego, czy mają bez ograniczeń dostęp do internetu żeby korzystać z portalu IBU czy FIS
cris
Junior młodszy

Postprzez SKI 1 » 13 Lut 2014 15:47

cris napisał(a):nie wiadomo co Oni widza korzystając z intranetu olimpijskiego, czy mają bez ograniczeń dostęp do internetu żeby korzystać z portalu IBU czy FIS

No nie maja ,tylko maja klapki na oczach i mozgu -nie wyobrazam sobie by kazdy z nas miał ,a oni mieli jakies inne ograniczenia -przeciez sam sygnał tv jest o wiele wolniejszy od łaczy internetowych i powinni to widziec kilka sekund przed pomiarem czasu na wizjii -a widza po minucie albo wcale -po prostu amatorka -wydaje im sie ze najmadrzejsi wiec maja gdzies i plota glupoty ;)
SKI 1
Junior

Postprzez SKI 1 » 13 Lut 2014 16:49

Co do smarow norwezek wypowiedz Bjoergen :- "Nigdy tak źle się nie czułam. Ten bieg zabrał wszystkie moje siły jeszcze przed jego końcem i nie były to źle przygotowane narty. One były świetne, a ja przed startem czułam, że jestem w bardzo wysokiej formie. Cały czas byłam druga, ale właśnie na tym ostatnim fragmencie trasy straciłam medal."

Bjoergen chwaliła przygotowanie nart: - "Nie miałam z nimi wielkiego problemu. Były w porządku."
Teraz widac ile znaczyly te wszystkie brednie Korzeniwskich,Tajnerkow i innych pajacow ,po co szczekac o czyms o czym nie ma sie zielonego pojecia ??? :(
SKI 1
Junior

Postprzez Laleczka Chucky » 13 Lut 2014 16:50

Markos fajne porównanie tych czasów Justyna vs. Marit. Najwyraźniej Norweżka na drugiej części dystansu kompletnie osłabła, zupełnie jak nie ona. Justyna też mówiła, że końcową część ostatniego podbiegłu kończyła nie ślizgając się na nartach, a przekładając tylko nóżki.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez karlos » 13 Lut 2014 16:51

A kiedy ostatnio na pucharze świata był pokazywany pomiar na 5 km ? Szczerze nie pamiętam.
To już weszło w krew realizatorom zawodów i może ktoś w końcu pomyśli.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez zygy » 13 Lut 2014 16:57

Oslo 2011? Na pewno nie była tam tak, że 2 km i od razu 2 przed metą. Kto nie oglądał, niech nie żałuje, bo i tak nic nie było wiadomo przez większość część biegu.

SK1 nie obrażaj. Nawet Kraścicki mówił, że przygotowanie nart będzie decydujące, a coś musiało być na rzeczy, skoro Jacobsen i Weng uzyskały tak fatalne czasy. Tyle lat śledzę biegi Kowalczyk i wiem, że ona jest kompletnie nieprzewidywalna. Nie ma, co z nią co nic przewidywać. Tak samo było w Turynie i tak samo jest teraz. Wiadomo też, że jest najsilniejsza w klasyku od co najmniej 2 sezonów i właściwie tylko od stanu jej stopy będzie zależeć, czy wygra, czy nie. Natomiast Bjoergen wyrażnie osłabła, a powinna spokojnie być druga. Mam nadzieję, że to nic poważnego i w sztafecie ujrzymy ją znów w pełnej formie.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez molibden » 13 Lut 2014 17:06

Dla mnie to Kowalczyk niestety wyjątkowo nie lubi roli faworytki. Zwłaszcza jak ma pokonac Bjoergen.Dlatego też lepiej biega wtedy gdy schodzi z niej presja. Tak było już wiele razy chyba i jest coś w tym.
molibden
Junior

Postprzez SKI 1 » 13 Lut 2014 17:13

zygy napisał(a):Oslo 2011? Na pewno nie była tam tak, że 2 km i od razu 2 przed metą. Kto nie oglądał, niech nie żałuje, bo i tak nic nie było wiadomo przez większość część biegu.

Nie do konca ,na tym 5 km jednak byl pomiar -a ze nie bylo kamer pomiedzy 2 a 8 km i do tego mamy pajacow" ekspertow" komentujacych krolewska dyscypline zimowa to coz zrobic - przeciez zarowno w biegach jak i biathlonie nie wyobrazam sobie ogladania transmisji i sluchania tych pajacow bez panelu FIS-u czy IBU-u ,przeciez Wyrzykowski z Jaronskim w PS nie gubia sie w czasie transmisji w Eurosporcie pomijajac fakt ze ich komentarz to rarytas dla uszu -a tutaj Wyrzykowski nie ma dostepu do kompa ... tylko pajac Sobczynski-ale ma problem z oczyma ,juz nie mowiac ze watpie by slyszal o panelu "analise" ;) Co do czasow pomiaru na poszczegolnych odcinkach ,to pierwszy na 2,2 km juz bylo wielce prawdopodobne ze dzis nie bedzie mocnych na Justyne - dystans,taktyka -ale pierwsze pomiary niemal zawsze na dystansie daja obraz calego biegu i nie ukrywam ze wlasnie na piewrwszy pomiar czekalem najbardziej ,bo to był dla mnie juz wyznacznik calego startu
SKI 1
Junior

Postprzez zygy » 13 Lut 2014 17:19

Jak wyglądały największe popisy Kowalczyk w klasyku? Jakuszyce, Otepaee, Lahti, Lillehammer, czyli od początku na maksa i w połowie dystansu już było pozmiatane. Teraz było podobnie, choć gdyby rzeczywiście ten pomiar na 6 km okazał się prawdziwy i uwzględniała by go tv w swoim przekazie, to miałbym wówczas spore wątpliwości co do złota Justyny. Pomyślałbym tak, że Bjoergen słabiej zaczęła i teraz się rozkręca, podobnie jak np., w Oslo 2011. I być może by tak było, gdyby Marit kompletnie nie osłabła w końcówce. Nie pamiętam, kiedy ostatnio zdarzył się jej aż taki moment słabości. W Vancouver, czy TDS 2012 też przegrywała, ale minimalnie i na dodatek zawsze stawała na podium.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez molibden » 13 Lut 2014 17:29

Ostatni raz takiego zdechlaka zaliczyła w Tour de Ski. Tutaj jest Olimpiada i każdy idzie w trupa bez wzgl na okoliczności. Jak dla mnie to ona juz na pierwszym pomiarze była lekko ugotowana bo nieczęsto się zdarza widzieć Bjoergen z grymasem na twarzy. Sama Bjoergen tylko wie co sie stało. Im człowiek starszy tym wolniej się regeneruje niestety a ona biegła sprinty
molibden
Junior

Postprzez Laleczka Chucky » 13 Lut 2014 17:46

Teraz wielce Chruścicki i Tajner chwalą Justynę, a jeszcze nie tak dawno krytykowali ją za 15 km.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez SKI 1 » 13 Lut 2014 17:47

I jeszcze cytaty z wypowiedzi Justyny po biegu,ktos wiedział obok zlamania kosci srodstopia o obtarciu Achillesa i zciaganych paznokciach ??? Nie sadze ,ale ja mialem ta przyjemnosc wiedziec jaki to ból ...to jest niewiarygodne ile trzeba miec siły i samozaparcia i niech nikt nie mowi ze ona kiedys kogos obrazala w swoich wypowiedziach ,bo na jej miejscu to bym obil gebe np Korzeniowskiemu ,juz nie mowiac o Tajnerze,ktory przez wiele lat tylko jej rzucał kłody pod nogi chroniac interesy swoich anorektykow :(

*"Na ostatnim treningu w Santa Caterina odmroziłam palce u nóg. Musiałam ściągać paznokcie. Działo się naprawdę wiele. A trener ani przez moment we mnie nie zwątpił. Jest naprawdę wielki. Dziękuję mu"
*"Potknęłam się w Toblach tuż przed igrzyskami. Ale chyba najbardziej zaszkodziły mi tam te ściągane paznokcie. To się zdarzyło bowiem dzień przed startem w Toblach. To naprawdę bardzo bolało. Wcześniej miałam też wysoką gorączkę.
"
SKI 1
Junior

Postprzez SKI 1 » 13 Lut 2014 17:53

Mateusz napisał(a):Teraz wielce Chruścicki i Tajner chwalą Justynę, a jeszcze nie tak dawno krytykowali ją za 15 km.

Wg Tajnerka i reszty pajacow 10 czy miejsce w 30 -tce swoich pupilkow to zawsze sukces -ale 6 miejsce w tak ciezkim i globalnej dyscyplinie jak biegi to juz slabo,zalosny klient-a przeciez Justyna naprawde swietnie pobiegla laczony ,nawet w dowolnym po tym jak zostala byl moment ze dochodzila ta piatke i pozniej zostala -i gdyby nie została w strefie zmian to kto wie czy na ostatnim podbiegu poza Bjoergen i Kalla nie ogladaly by pozostale jej plecow... :?
SKI 1
Junior

Postprzez Odyn » 13 Lut 2014 18:02

SKI 1 napisał(a):
Mateusz napisał(a):Teraz wielce Chruścicki i Tajner chwalą Justynę, a jeszcze nie tak dawno krytykowali ją za 15 km.

Wg Tajnerka i reszty pajacow 10 czy miejsce w 30 -tce swoich pupilkow to zawsze sukces -ale 6 miejsce w tak ciezkim i globalnej dyscyplinie jak biegi to juz slabo,zalosny klient-a przeciez Justyna naprawde swietnie pobiegla laczony ,nawet w dowolnym po tym jak zostala byl moment ze dochodzila ta piatke i pozniej zostala -i gdyby nie została w strefie zmian to kto wie czy na ostatnim podbiegu poza Bjoergen i Kalla nie ogladaly by pozostale jej plecow... :?

To już jest dosyć ryzykowna teoria nie mająca żadnego oparcia w faktach
Odyn
Młodzieżowiec

PoprzedniaNastępna

Wróć do Soczi 2014

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości