Biathlon

Dział poświęcony XXII Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Soczi.

Re: Biathlon

Postprzez muszti » 14 Lut 2014 16:26

Miałem przeczucie ze Skardino dziś zaszaleje i ma medal ;) Kto by pomyslal na początku sezonu ze 20/20 Pałki nie da jej medalu a ledwo 10 miejsce. Okazja była szkoda ze nie wykorzystana. Monika bardzo przyzwoicie a biorac pod uwagę strzelanie i 'tylko' 18/20 dobre 12. miejsce. Daszka znowu pozamiatała a biedna Gabi znowu czwarta :( Torcia tez słabiutko.
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez SKI 1 » 14 Lut 2014 16:38

No i cudu nie było,4 pudla Weroniki i do tego bieg netto na poziomie Moniki ,nawet slabszy o 3 s pomimo ze czas brutto Nowakowskiej lepszy ,po prostu Weronika szybko strzelala nie pierwszy raz ,tylko efekty widac niestety .Krysia znow stabilna i pewna na strzelnicy i reszta dramat ,na samym pobycie na strzelnicy straty duze ,a bieg to po prostu bez komentarza -chociaz dzis i tak przynajmniej w "40 " sie zmiescila -a to postep w jej wypadku jakis tam jest :)
Reasumujac dziewczyny, Monika na plus zdecydowanie ,zwlaszcza za bieg -Krysia tylko za strzelanie ,reszta bez zmian ,Weronika znow wrocila do swojego poziomu na strzelnicy ,a bardziej martwi troszke gorszy bieg ,chociaz niewiele ,bo i tak dołozyla Krysi i Magdzie po 2 minuty.Trudnp liczyc na cud z taka forma Pałki i Gwizdon i jesli Nowajowska znow bedzie pudlowac-o Gwizdon to nawet nie wspominam.Ja tam jednak wierze ,tym bardziej ze warunki do sztafety moga byc loteryjne. ;)
SKI 1
Junior

Postprzez hasan » 14 Lut 2014 16:39

Niestety Krysia Pałka wg moich obliczen bedzie 1 rezerwowa do mass startu

ale moze nie wszystkie wystartuja, Henkel lub Wierer ktore dzis nie biegly, albo Preuss lub Hildebrand ktore sa slabiutkie w Sochi
Awatar użytkownika
hasan
Młodzik

Miejscowość: bOchnIA/kRk

Postprzez tapczan » 14 Lut 2014 16:46

Skład biegu masowego, w nawiasach punkty z Soczi.

15 z pucharu świata:
DOMRACHEVA (152)
KUZMINA (112)
BERGER (110)
GASPARIN S (108)
SOUKALOVA (98)
SEMERENKO Va (91)
VILUKHINA (90)
VITKOVA (83)
MAKARAINEN (68)
PIDRUSHNA (68)
ECKHOFF (63)
DZYMA (36)
HENKEL (31)
HILDEBRAND (3)
PREUSS (1)

Medalistki:
GREGORIN (104)
SKARDINO (100)
SEMERENKO Vi (91)

Uzupełniająca 12tka:
BESCOND (109)
OBERHOFER (104)
HOJNISZ (71)
ZAITSEVA (69)
NOWAKOWSKA-ZIEMNIAK (67)
SACHENBACHER-STEHLE (65)
WIERER (62)
DUNKLEE (57)
TOFALVI (54)
GASPARIN E (52)
DORIN HABERT (50)
FLATLAND (48)

----

Pierwsza pod kreską jest ... Krystyna Pałka (46). Wielka szkoda. Zabrakło 3 pozycji w jednym z pierwszych dwóch biegów. Magda Gwizdoń na liście rezerwowych jest 14 (13).
tapczan
Młodzik młodszy

Postprzez SKI 1 » 14 Lut 2014 16:48

muszti napisał(a):Miałem przeczucie ze Skardino dziś zaszaleje i ma medal ;) Kto by pomyslal na początku sezonu ze 20/20 Pałki nie da jej medalu a ledwo 10 miejsce. Okazja była szkoda ze nie wykorzystana. Monika bardzo przyzwoicie a biorac pod uwagę strzelanie i 'tylko' 18/20 dobre 12. miejsce. Daszka znowu pozamiatała a biedna Gabi znowu czwarta :( Torcia tez słabiutko.

Tora na calych igrzyskach zawodzi-nie tylko strzelanie -ale szczegolnie biegowo ,co juz staje sie norma dla Norwegow we wszystkich dyscyplinach biegowych i o czym mowilem przed igrzyskami ze taki moze byc scenariusz ,i wcale nie myslalem o przygotowaniu czy smarach ,ale nie zamierzam tych aspektow tutaj poruszac. ;) ;) ;) Wyjatkiem był tylko OEB w jednym biegu(sprinty pomijam).
Co do Krysi faktycznie na poczatku sezonu bylo jako tako -ale juz dlugo przed IO wielokrotnie mowilem ze Gwizdon z takim biegiem nie maja czego szukac,bo o ile w przypadku Nowakowskiej mozna bylo liczyc na cud (bezbledne strzelanie)-to w przypadku Krysi na nic nie mozna bylo liczyc,nawet cud. W kontekscie sztafety jednak raczej pozytywny wystep dziewczyn. :)
SKI 1
Junior

Postprzez SKI 1 » 14 Lut 2014 16:53

hasan napisał(a):Niestety Krysia Pałka wg moich obliczen bedzie 1 rezerwowa do mass startu

ale moze nie wszystkie wystartuja, Henkel lub Wierer ktore dzis nie biegly, albo Preuss lub Hildebrand ktore sa slabiutkie w Sochi

No brawo ,mi sie nie chcialo dodawac .Dosc szybko to pozbierałes do kupy .Faktycznie tak to wyglada ze zabraklo niewiele,szkoda bardzo Krysi . :(
SKI 1
Junior

Postprzez tapczan » 14 Lut 2014 16:53

Ja myślę że takim zawodniczkom jak Krystyna czy Dahlmeier przeszkadza to że strzelnica jest zabudowana. Po prostu na tej strzelnicy nawet Kaisa Makarainen strzela przyzwoicie, a Goessner musi żałować że jej tu nie ma ;-] .
tapczan
Młodzik młodszy

Postprzez mariusz_pol » 14 Lut 2014 16:54

Gdyby strzelały bezbłędnie to nawet nie z najszybszymi Pałką i Gwizdoń. Ukrainki mają wolną Dzhyma i wolno w tym sezonie bigającę Vitę, Pidrushna też w tym roku bez szału.

Preuss mogłaby się z samej przyzwoitości wycofać 8-)
mariusz_pol
Młodzik

Postprzez figaro56 » 14 Lut 2014 17:09

Szkoda, że ta była bezbłędna której to nie dawało medalu a nie któraś z duetu Ziemniak lub Hojnisz i byłby upragniony medal. No ale taki jest urok biathlonu. W sumie nie był to zły wystep ale niedosyt pozostaje. Co z formą biegową Gwizdoń i Pałki? Ach, żeby to była ta z zeszłego sezonu.
Nie chce mi się liczyć jak na podstawie tego biegu wyglądałyby sztafety. Coś jestem leniwy na stare lata.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez hasan » 14 Lut 2014 17:19

SKI 1 napisał(a):
hasan napisał(a):Niestety Krysia Pałka wg moich obliczen bedzie 1 rezerwowa do mass startu

No brawo ,mi sie nie chcialo dodawac .Dosc szybko to pozbierałes do kupy .Faktycznie tak to wyglada ze zabraklo niewiele,szkoda bardzo Krysi . :(

lubie matematyke :) Elisa Gasparin tu zaskoczyla najbardziej ze weszla do 30tki, malo co punktowala w ogole w karierze, ale trudno zabraklo niewiele chociaz moze nie wszystkie wykorzystaja prawo startu
Awatar użytkownika
hasan
Młodzik

Miejscowość: bOchnIA/kRk

Postprzez weiner » 14 Lut 2014 17:42

Tora na calych igrzyskach zawodzi-

Obyśmy takich 'zawodów' w postaci srebra mieli jak najwięcej :D Podium to wielki sukces, stawka jest bardzo wyrównana a pretendentek do medali całe grono. Srebro zdobyła a że pozostałe biegi nie były na medal? Chyba aż tak ważne to nie jest :)
Dasza jest bardzo mocna i potwierdza to kolejnym złotem. Mimo, że z całych sił kibicowałem Gabi to znowu czwarte miejsce, szkoda mi bardzo tej dziewczyny. Gdyby Monika strzelała tak jak Krysia to miałaby brąz, dziewczyny w dzisiejszym biegu się zreflektowały i tylko Weroniki szkoda :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Jordi » 14 Lut 2014 20:17

No niestety Krysia 1 rezerwowa... :(

Monika 1 wśród tych z najlepszymi startami na IO - to tylko kolejny dowód na to, że najmłodsza jest najrówniejsza i ma najwyższą formę - biega prawie jak Weronika (dziś minimalnie wolniej) i lepiej strzela. Gwizdoń to jakaś tragedia na tych IO - naprawdę co się nagle z biegiem stało to ja nie wiem - to prawda że już w tym sezonie nie szalała po trasach, ale w Soczi to strasznie człapie gorzej od Pałki... Za to strzela lepiej - ech nie można tego "wyśrodkować"??

Sztafeta nadal jedna wielka niewiadoma, ale do mieszanej dałbym Pałkę z Gwizdoń - niech Werka z Moniką odpoczną na dwa ostatnie biegi, bo i tak szans nie mamy nawet na 15 moim zdaniem, bo jak panowie ruszą, to zlecimy ostro...
Jordi
Młodzieżowiec

Postprzez jaca9876 » 14 Lut 2014 20:24

Ja jestem dziś dumny z Moniki , wynik jak na te 2 karne minuty bardzo dobry. W każdym biegu na tych IO robi postęp , zobaczymy może , ta masówka i medal jest jej pisany :D Tak czy inaczej , to nasza perełka i mam nadzieję medalistka następnej Olimpiady. Wiele zawodniczek kończy karierę i Monika powinna być coraz wyżej.
jaca9876
Junior

Postprzez RychuGKM » 14 Lut 2014 20:33

Powinni dać szansę Paulinie Bobak! Nie rozumiem dlaczego dzisiaj nie startowała zamiast słabej Gwizdoń! 2 igrzyska bez 1 choćby startu to byłby skandal!
RychuGKM
Kadra B

Postprzez tapczan » 14 Lut 2014 20:49

Sztafeta nadal jedna wielka niewiadoma, ale do mieszanej dałbym Pałkę z Gwizdoń - niech Werka z Moniką odpoczną na dwa ostatnie biegi, bo i tak szans nie mamy nawet na 15 moim zdaniem, bo jak panowie ruszą, to zlecimy ostro...

Bieg Moniki i Wery jest już w poniedziałek, sztafety są po nim.

Powinni dać szansę Paulinie Bobak! Nie rozumiem dlaczego dzisiaj nie startowała zamiast słabej Gwizdoń! 2 igrzyska bez 1 choćby startu to byłby skandal!

Paulina tylko trzy razy w karierze notowała lepszy wynik niż dzisiejszy Gwizdoń. Nie ma ciągle porównania między Magdą a Pauliną i ta pierwsza zasłużyła na dzisiejszy występ.

Krysia własnie przed chwilą przyznała że sama trochę zawaliła ten brak w masówce bo w pierwszych dwóch startach brakło motywacji w końcówkach. Oczy się jej szkliły, ale ja myślę że ten dzisiejszy bieg przyniesie Krystynie trochę spokoju. Nie jest tu w stanie biegać po medale, dzisiejszy występ był bez zarzutu a mimo to brakło bardzo dużo.
Inna sprawa że Krysia w tych masówkach z dobrym strzelaniem jest naprawdę świetna bo trzyma się czołówki. Szkoda mi jej, ale gdzieś we mnie jest taki spokój że ją zobaczę w poniedziałek. Kołacze mi się w głowie że Krystyna już w Vancouver wchodziła do masowego z rezerwowej. Sprawdzę to.
tapczan
Młodzik młodszy

Postprzez tapczan » 14 Lut 2014 21:17

Kołacze mi się w głowie że Krystyna już w Vancouver wchodziła do masowego z rezerwowej. Sprawdzę to.

Dzwoniło ale nie w tym kościele co trzeba ;-) To nie dotyczyło ani Vanocuver ani Pałki anie rezygnacji zawodniczki ;-) Magda Gwizdoń w Turynie dostała się do masówki mimo że nie zmiesciła się w '30tce' bo Rosjanki i Niemki wyczerpały kwotę startową czterech zawodniczek.

Może jednak Hildebrand lub Preuss dojdą do wniosku że lepiej się oszczędzić na sztafetę ;-)
tapczan
Młodzik młodszy

Postprzez ssonicsl » 14 Lut 2014 21:28

Dzisiaj Preuss zeszła z trasy po dwóch strzelaniach i rzewnie płakała. Nie sądzę aby chciała odpuszczać masówkę. Nikt by nie chciał w ten sposób żegnać się z IO.

Ja ewentualnie liczę na Flatland, ale ... szanse że ktoś zrezygnuje są malutkie, no chyba że kogoś choroba rozłoży, ale tego nikomu nie życzę.

Jak widzę jedna zawodniczka nie zrozumiała mojego apelu o dzielenie się medalami. Dasza wystarczy.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez friducha » 14 Lut 2014 21:37

Paulinę mogliby wstawić do mixta, przy tym co prezentują faceci i tak wiele się zepsuć nie da, a sobie dziewczę pobiega to i może głupio trzaskać dziobem nie będzie w mediach. Wstawianie jej do sztafety żeńskiej to byłoby strzelanie sobie we własną stopę, no a wiadomo, że z taką kontuzją to tylko Justyna ;) ;) ;)
Co do Krysi to mam bardzo mieszane uczucia, bo z jednej strony fajnie byłoby zobaczyć ją w masówce, ale z drugiej... umówmy się w kwestii zasadniczej- niestety dotychczasowe starty w Soczi były naprawdę poniżej jej możliwości i szczerze wątpię czy w tej formie start w biegu masowym cokolwiek zmieni. Z trzeciej strony, skoro taka Preuss startuje... Pałka ewidentnie nie trafiła z formą i to jest na pewno strasznie przykre... dla nas jako kibiców, a co dopiero dla niej!
Hojnisz dzisiaj znowu mnie przyprawiła o lekki zawał. Znowu było dzisiaj tak bliskooooo. Głęboko wierzę, że jeżeli któraś z naszych dziewczyn ma zrobić naprawdę dobry wynik to będzie to właśnie Monika. Do trzech razy sztuka ;) Oby forma biegowa nie spadła, a strzelanie bezbłędne i będzie cudnie. :D
Weronika- cóż występ taki sobie, bo bieg naprawdę bardzo dobry, ale te pudła :roll: Weź Wercia wywal tego Zbyszka w kąt, bo marnie się sprawuje, albo go chociaż przechrzcij... np. na Martę :lol:
Magda, Magda, Magda... szkoda mi jej tak bardzo, to jej ostatnie ZIO. Nie wiem co się porobiło i czemu jest taka przepaść jest jeżeli chodzi o jej dyspozycję w porównaniu do poprzedniego sezonu. Z wpadkami na strzelnicy byłabym w stanie się pogodzić, ale to bieganie :roll: :roll:

Daszka- no cud, miód... jak ona biega! Dzisiaj po prostu pozamiatała.
Tora, Kaisa - Finka jeszcze przynajmniej w biegu się broniła, ale Torcia :shock: Dobrze, że chociaż w pościgowym ma to srebro, bo inaczej można byłoby mówić o prawdziwej zapaści.
Gabi- ta to dopiero musi mieć nerwa. Życiowa forma biegowa,a wszystko traci na strzelnicy :(
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez muszti » 14 Lut 2014 22:03

A co z Henkel? Dzis nie wystartowała. Czyzby jakies chorobsko czy raczej oszczedzaja ją? Niezbyt to miłe szukać kogoś kto zwolni miejsce Pałce ;) no ale co zrobić. Krysia miała szanse ale jej nie wykorzytsała. Sama mowiła że w poscigówce miała problemy z motywacją bo była daleko no i efekt - brak 3 pkt widać. Szkoda bo 20/20 to znakomity wystep strzelecki i zasłużyła bardziej na ten bieg od chocby Preuss. No ale najpierw wypadłą z 15-stki potem nieudany sprint i poscigówka wiec to ciąg dłuższej serii zdarzeń doprowadził do tej sytuacji...

Monika za to coraz lepsza ze startu na start. Może mała powtóreczka z MŚ? :D
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez SKI 1 » 14 Lut 2014 22:05

RychuGKM napisał(a):Powinni dać szansę Paulinie Bobak! Nie rozumiem dlaczego dzisiaj nie startowała zamiast słabej Gwizdoń! 2 igrzyska bez 1 choćby startu to byłby skandal!

Tez tak własnie uwarzam,powinna Paulina wystartowac ,tym bardziej ze ostatni start przed IO wypadl niezle jak na nia -a na dobry wynik Magdy i tak nie bylo szans,zreszta miala je wczesniej nie jedna. :( Nie jestem pewny ,ale cos chyba z choroba i zreszta fatalnym pierwszym startem jest zwiazana nieobecnosc Henkel,cos mi sie obilo o uszy jakas goraczka itp...
SKI 1
Junior

PoprzedniaNastępna

Wróć do Soczi 2014

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość