Biathlon

Dział poświęcony XXII Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Soczi.

Re: Biathlon

Postprzez karlos » 11 Lut 2014 18:46

Soukalowa na wcześniejszych rundach biegła bardzo szybko, to już na ostatnią zabrakło sił, coś czuje, że Monika się przed 4-tą rundą podpaliła i pobiegła za szybko, bo na ostatniej już dużo straciła.
Wiłuhina przed biegiem się kiepsko czuła, ale lekarz dopuścił ją do startu, ale w tej sytuacji nie dziwi to, że pobiegła bardzo przeciętnie. Sztafeta zapowiada się ciekawie, bo na razie Rosjanki, Niemki słabo, Norweżki też nie powalają, chyba najlepiej na razie Ukrainki.
Ostatnio edytowany przez karlos, 11 Lut 2014 18:47, edytowano w sumie 1 raz
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Ukassiu20 » 11 Lut 2014 18:47

A czy czasem nie jest tak ze medalistki zabieraja miejsca tym z rankingu a nie tym z najlepszymi wynikami w Soczi?? To bylo by lepsze dla nas....
Tylko igrzyska wracają po awarii. Najlepsze forum o sportach olimpijskich
http://forum.tylko-igrzyska.pl/
Ukassiu20
Junior młodszy

Postprzez shunrey » 11 Lut 2014 18:52

Rozgoryczenie naszych Pań po biegu było bardzo duże. Monika ze smutkiem stwierdziła, że już czuła te walkę o medal, a tu nagle znikąd 2 pudła, prawdopodobnie przez zbyt wielkie myślenie o szansie na pudło. Weronika powiedziała, że to nie był Jej dzień, narty też nie były dobre i wiedziała już po pierwszym okrążeniu, że dziś nic nie wywalczy, ale bojowo nastawia się na indywidualny, gdzie ma największe szanse. Krysia jest załamana, z trudem powstrzymywała łzy, stwierdziła tylko, że po tych 2 biegach wie, że niestety nie trafiła z formą, bowiem dzisiaj w ogóle nie mogła biec Jej optymalnym tempem, a i strzelanie było też nieidealne. O Gwizdoń nic nie wiadomo, ale widać, że jest tylko cieniem samej siebie na tych igrzyskach. Na razie Polki poniżej oczekiwań, niestety na sztafetę nie ma co liczyć, ale mam nadzieję, że w biegu indywidualnym lub masówce (jeśli się zakwalifikują) pokażą, jak mocno harowały w tym okresie przygotowawczym.
shunrey
Młodzieżowiec

Postprzez kat. » 11 Lut 2014 19:18

A ja przewrotnie zaczynam wierzyć w sztafetę. Może ta pozytywna złość po średnio udanych występach indywidualnych znajdzie swoje ujście, a presji wielkiej nie powinno być. Nie myślę o medalu, ale może zdarzy się ten dobry, równy występ. A jak mgła się pospieszy, to kto wie ;)

Do kolegi, który mówił o klapie, bo nie będzie medalu. A czy któraś z Polek była faworytką do medalu? :shock: Medal jakiejkolwiek Polki byłby zaskoczeniem takim samym jak medal Soukupa czy Beatrixa. Ile razy stawały na podium PŚ Nowakowska, Hojnisz, czy Pałka? Że Gwizdoń wygrała sensacyjnie próbę przedolimpijską? Na MŚ Polki sprawiły dwie duże niespodzianki, czy teraz na tym samym sztabie trenerskim trzeba wieszać psy?
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez karlos » 11 Lut 2014 19:26

Igrzyska jeszcze się nie skończyły, czas na rozliczenia przyjdzie później. Obecnie w biathlonie liczy się bardzo wiele nacji, dlatego ciężko jest wywalczyć jakikolwiek medal. Przekonują się o tym takie potęgi niegdyś w kobiecym biathlonie jak Niemcy czy Rosja.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez jaca9876 » 11 Lut 2014 19:31

To prawda , że Polki nie są głównymi faworytkami , ale niech nikt nie mówi , że są przygotowane na te igrzyska , bo nie są. Sama Krystyna mówiła , że z formą nie trafiła. I wkurza mnie takie mówienie , że nie wymagajmy medalu.Od Szczurka nie wymagam , on z kolei w ogóle nie powinien się na tej Olimpiadzie znaleźć , to skandal , że wysyła się za przeproszeniem mięso armatnie w sile 5 chłopa , którzy od kilku sezonów nie zdobyli ani jednego pkt. Nasze dziewczyny są świetnie , kibicuję im od 2006 i serce boli , że co Olimpiada powtarza się ten sam scenariusz , czyli od 2006 jesteśmy blisko , ale bez podium. W tamtym roku mieliśmy 2 medale , ale i byliśmy w czołówce PŚ choć bez podium a dziś : Gwizdoń jest 55 któraś a w tamtym roku była w 20. Mam wrażenie , że nasze w tym sezonie się cofnęły i ktoś za to odpowiada. Zresztą droga Kat zobaczysz , że same zawodniczki po Igrzyskach zaczną sypać farbę i mieć pretensje do trenera. Już dziś Krystyna płacze z wicemistrzyni świata w rok spadła na 34 miejsce.
jaca9876
Junior

Postprzez friducha » 11 Lut 2014 19:41

jaca9876 napisał(a):Zresztą droga Kat zobaczysz , że same zawodniczki po Igrzyskach zaczną sypać farbę i mieć pretensje do trenera. Już dziś Krystyna płacze z wicemistrzyni świata w rok spadła na 34 miejsce.

Po pierwsze primo: kat jest rodzaju męskiego, przynajmniej od kilku lat tak utrzymuje. / dziękuję ;) - k. /
Po drugie primo: to, że znowu wszystkie będą udzielać "wywiadów" to jest pewne jak to, że krzykacze tacy jak Ty są i będą defekować swoje frustracje w postach w Internecie.
Po trzecie primo: na rozliczenia przyjdzie czas po IO
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez tapczan » 11 Lut 2014 19:54

Dla mnie wyniki dziewczyn są w normie z tylko jednym odstępstwem - strzelanie Krysi. Weronika biega świetnie choć w kratkę a 3 pudła na 6 strzelań jest jej najlepszym wynikiem w tym roku. Monika robi wszystko by pokazać że będzie kiedyś wielka. U niej bieganie ma ogromne rezerwy bo ma 22 lata, a mimo to dzisiaj biegowo była najlepsza z kadry. Magda cały sezon ma słabszy, ale u niej to już drugi taki przypadek kiedy po świetnym biegowym sezonie następny ma katastrofalny. A Krystyna? Ja myślę że to jest rozgoryczenie a nie brak formy. Jedno pudło w sprincie? Zdarza się, to jeszcze nie tragedia, ale dzisiaj na trasę IMHO wybiegła za bardzo nakręcona że musi poprawić pozycję żeby myśleć o mass starcie. Na pewno po dzisiejszym biegu w głowach dziewczyn są zgliszcza, ale myślę że wszystko do poukladania przed indywidualnym.

weronika i Magda preferują czasówki, wtedy ich bieganie nabiera dużo większej siły. Krystyna i Monika wolą biegać masówki. W tłoku ich słabsze bieganie gdzieś traci na wartości a na strzelnicy potrafią wytrzymywać ciśnienie.
tapczan
Młodzik młodszy

Postprzez carabanchel » 11 Lut 2014 20:03

No tak Gabi ma co dźwigać, ale bez przesady :). Z drugiej strony OEB spuchł parę razy w PŚ na ostatnich fragmentach i młodzi go lali, a tutaj właśnie się włączył w walkę o medal... Kwestia przygotowania i doświadczenia w rozkładzie sił. "Papkę" chciałem napisać wyżej.... :oops:
carabanchel
Młodzieżowiec

Postprzez friducha » 11 Lut 2014 20:10

@ carabanchel
Toż wiadomo, że nie jest grubaską! :roll: Ona jest w genialnej formie biegowej, a jednak pościgowy to nie sprint, a trasa w dużo gorszym stanie niż dwa dni wcześniej - w efekcie brakło sił na końcówce i tu właśnie te parę kilo za dużo mogło zrobić tę istotną różnicę. Szkoda mi jej, ale cóż...
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez Jordi » 11 Lut 2014 20:40

Dasza zaszalała - taktyka identyczna jak u Martę - zasuwać jak odrzutowiec na trasie i wolniej strzelać - taktyka znów skutek odniosła. Torcia jak TGV na ostatniej pętli - Semerenko wyraźnie spuchła, bo wcześniej biegła bardzo dobrze. Gregorin jak zwykle jak z pudełka wyskoczyła xD Szkoda trochę Gabrychy - gdyby odjąć straty to wygrałaby w cuglach... jeśli znowu nie poknoci czegoś w karabinie, to jest faworytką indywidualnego z taką formą... Polki cóż... mimo wszystko występ Moniki uznaję za dobry - dobry bieg, strzelanie nieco nawaliło... Werka dziś jakaś przewrotna - 2 pierwsze rundy szalała, a potem byle kto ją wyprzedzał... Krycha sama przyznała, że nie trafiła z formą... Gwizdoń chyba też...

Szczerze módlmy się o "8" w sztafecie, bo o 3-4-5-6 możemy chyba zapomnieć...

No i Pałka musiałaby w TOP5 być w indywidualnym, żeby myśleć o starcie w masówce - myślę, że Werce i Monisi 10-15 miejsce starczy. Gwizdoń już skreśliłem :(
Jordi
Młodzieżowiec

Postprzez carabanchel » 11 Lut 2014 23:36

@ Friducha, no jasne... goni się gorzej po takim śniegu, np na zjazdach jest wolniej a tu waga też jest ważna :) . No ale IO mają swoje prawa i teoretycznie słabsi zawodnicy życie zostawiają w końcówce.. (np. Defrasne vs OEB w Turynie)
carabanchel
Młodzieżowiec

Postprzez kat. » 11 Lut 2014 23:46

Jordi napisał(a):Szkoda trochę Gabrychy - gdyby odjąć straty to wygrałaby w cuglach...

Nieprawda, czysty pościg też wygrałaby DD, Gabi druga ze stratą ok. 10 s. potem Gregorin, Zajcewa (!) i Berger
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez Masha » 11 Lut 2014 23:55

Cóż należał się Darii ten medal. Błyszczała w całym olimpijskim cyklu i byłoby wielce niesprawiedliwe gdyby przez pecha lub stres nie poradziła sobie na igrzyskach.

Ale mi szkoda Gabi :( :( :( Oby indywidualny dał jej medal.

I Kaisy też szkoda :(

I Wery :(

I Krysi, chyba nawet najbardziej :cry: Krysia trzymaj się.
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez karlos » 12 Lut 2014 08:20

Tymczasem Rosjanie w biegu indywidualnym pobiegną w składzie: Ustjugow, Garaniczew, Loginow i Wołkow. Trochę zaskakuje brak Szipulina.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez carabanchel » 12 Lut 2014 08:41

Ano zaskakuje no i Małyszko słaby, co tez zaskakuje. Jak zawsze zaskoczenia są na IO.... kilku czołowych zawodników słabo.
carabanchel
Młodzieżowiec

Postprzez mareqna » 12 Lut 2014 08:56

Kapitalny biegowo wczoraj występ D.D.i jak ona nie wygrała sprintu to zostanie jej tajemnicą,Tora Berger też w formie i pokazała wczoraj moc.Niestety trzy pierwsze strzały niecelne w pozycji leżącej w sprincie wyłączyły piękną Gaby z walki o medale a mogła już mieć dwa złota bo biega doskonale i na nic heroiczna pogoń.Czasami los jest okrutny a Polki no cóż ;) każdy orze jak może,walczyły na miarę swoich możliwości.Ja liczyłem na medal Anais Bescond, no ale nie tym razem a cieszy dobra forma Marii Dorin w obliczu biegu sztafety mieszanej.Nie ma innej możliwości jak Brunet w roli kibicki po prostu nie ma.
Widać,że z czasem aklimatyzacja sprzyja faworytom i zapewne EHS też się obudzi oglądając powtórki z Vancouver muszę stwierdzić,ze tam tez nie był w dobrej formie biegowej no ale swoje zdobył ;)

Zygy,napisz proszę komu Ty kibicujesz bo ja bym też chętnie cieszył się z sukcesów Twoich ulubieńców.Wpadnij kiedyś do Katowic,serdecznie zapraszam,wprawdzie nie jesteś zielonooką Natusiarką no ale ciekawy z Ciebie koleś..... :)
Nota bene...Frida też rechotała śmiechem..........
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez kat. » 12 Lut 2014 11:28

Gabi skromna dziewczyna, myślę, że aż za bardzo. Po biegu powiedziała, że w medal nie wierzyła i w zasadzie nie widzi siebie w gronie kandydatek do medali. Tak samo zresztą bagatelizowała tę żółtą koszulkę - ach, jakoś tak wyszło, ale są dziewczyny silniejsze, tak samo bagatelizowała wystrzał formy rok temu - cóż, wiadomo, że długo tak nie pociągnę i MŚ nie zawojuję. Myślę, że to nie fałszywa skromność i trochę tej pewności siebie / wiary w siebie jej brak, ale też mam nadzieję, że jakiś medal ustrzeli, oczywiście w indywidualnym będzie obok Tory faworytką, a i DD może się koło brązu zakręci, bo przy dość łatwej strzelnicy bieg będzie mieć spore znaczenie. No chyba że mgła już nie będzie czekać 8-)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 12 Lut 2014 11:35

Duma Baćkolandii już syta i może sobie barbę odpuścić, Ojciec Narodu rozgrzeszy :P . Tora coś wolno się rozkręca ale myślę że w kolejnym biegu będzie oczko wyżej :) . Liczę też że Ole nie położy znowu strzelania na 20-kę, bo przy jednym pudle może to swoim biegiem wygrać, i niech się Emilek ocknie bo się okaże że medale i ceremonie obejrzy tylko jako widz ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez muszti » 12 Lut 2014 11:40

karlos napisał(a):Tymczasem Rosjanie w biegu indywidualnym pobiegną w składzie: Ustjugow, Garaniczew, Loginow i Wołkow. Trochę zaskakuje brak Szipulina.

Powiedziałbym że nawet bardzo zaskakuje. O ile Ustjugow prezentuje sie dobrze a Wołkow wczesniej udowodnił że indywidualny to jego mocna strona to już Loginow i Garaniczew to nie sa zawodnicy ktorzy maja jakies wielkie argumenty w walce przynajmniej w tym sezonie. A szipulin jest zawsze groźny.

Rozczarował mnie bardzo bieg weroniki. Strzelanie jak na nia dobre a tu bieg słaby i zamiast dziesiatki ledwo dwudziestka. Kuzmina tez niemrawo bo Daszka ja na dwóch pierwszych rundach zmiazdzyła.

Co do Gregorin to jak juz zostało zauywazone to nie niespodzianka ze na ostatniej rundzie wymiata. Juz kilka razy zaprezentowała finisz a'la Torcia. Forma w tym sezonie mierna ale medal jest. Zrobiła to co miały zrobic nasze.

Dla mnie najwiekszy zawód to Krysia. Słabo biega i słabo strzela a wydawała sie najstabilniejsza z naszych.
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Soczi 2014

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość